Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

Wkłady do filtra fluvel 406

Filtry, grzałki itp - Nasze Opinie
Awatar użytkownika

Autor
Romgiel
Gaduła
Posty: 196
Rejestracja: czw sty 26, 2017 4:11 pm
Lokalizacja: Warszawa, Ochota
Na imię mam: Roman
Płeć:

Wkłady do filtra fluvel 406

#1

Post autor: Romgiel » pt mar 10, 2017 11:21 am

W moim filtrze mam wkłady załączone przez producenta (od dołu: gąbka, porowate chyba kamienie ale nie keramzyt i 2x2 worki z węglem z watą pomiędzy nimi. Czy waszym zdaniem zestaw jest ok dla startującego akwarium, czy może jednak jakiś wkład powinienem zmienić (zastanawiam się nad potrzebą 2 warstw węgla).

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15640
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Wkłady do filtra fluvel 406

#2

Post autor: Lech-u » pt mar 10, 2017 11:24 am

Szczerze mówiąc, to nie bardzo wiem po co jest węgiel w tym filtrze.
Ja bym wymienił węgiel na jakiś wkład "bio". Szczególnie przy startującym zbiorniku.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
Romgiel
Gaduła
Posty: 196
Rejestracja: czw sty 26, 2017 4:11 pm
Lokalizacja: Warszawa, Ochota
Na imię mam: Roman
Płeć:

Wkłady do filtra fluvel 406

#3

Post autor: Romgiel » pt mar 10, 2017 11:55 am

Bio tzn. Porowate powierzchnie? No nad węglem też się zastanawiałem ale wyszedłem z założenia, że jeśli wepchali aż dwie warstwy to może być w tym jakiś cel.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15640
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Wkłady do filtra fluvel 406

#4

Post autor: Lech-u » pt mar 10, 2017 12:11 pm

Romgiel pisze: Bio tzn. Porowate powierzchnie?
Tak. Na przykład taki: https://www.eheim.com/en_GB/products/fi ... al/biomech

Wiesz, producent czasami wkłada jakieś wkłady w promocji. Nie oznacza to, że trzeba te wkłady użyć.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

adi14
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: pt sty 02, 2015 6:57 pm
Lokalizacja: Warszawa Marymont

Wkłady do filtra fluvel 406

#5

Post autor: adi14 » pt mar 10, 2017 12:20 pm

Lech-u pisze: Szczerze mówiąc, to nie bardzo wiem po co jest węgiel w tym filtrze
Stale używany węgiel nie musi chyba być bezsensowny:

http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm

https://peha68.pl/akwarium-naturalne/ar ... w-filtrze/

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15640
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Wkłady do filtra fluvel 406

#6

Post autor: Lech-u » pt mar 10, 2017 12:52 pm

adi14 pisze: Stale używany węgiel nie musi chyba być bezsensowny:
I nie jest bezsensowny.
Czasami (a może inaczej: w niektórych zbiornikach) warto używać wkładów węglowych. Po to one są.

Ale w nowym akwarium? Chyba nie ma takiej potrzeby.
Poza tym w czasie nawożenia, leczenia, stosowania witamin itp. węgiel jest raczej przeciwskazany. Po leczeniu wyciągnie z wody preparat leczniczy.

PS. Fajne artykuły o wkładach węglowych.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości