Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij! Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 10.02.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
Pojawiła się nowsza wersja Tapatalk. Proszę sprawdzić, czy wszystko działa.

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

Sposoby na filtrację akwarium.

Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#61

Post autor: pio386 » wt gru 26, 2017 9:55 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Wydaje mi się, że dobrze go odpowietrzyłem. Dzisiaj był naprawdę solidnie potrząsany ;) Sprawdziłem komorę wirnika (czy jak to się tam zwie) i nie widziałem żeby coś tam wpadło. Na sposób z zanurzeniem samej głowicy nie wpadłem, chyba wypróbuję.


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#62

Post autor: Wojtekxxx9 » wt gru 26, 2017 9:57 pm

Spróbuj. Marcin dobrze gada

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7325
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#63

Post autor: marcinzabki29 » wt gru 26, 2017 10:00 pm

Wydaje się, to wiele tłumaczy.
Nie zawsze potrząsanie odpowietrzy filtr.
Chociaż po dłuższe pracy powinien się odpowietrzyć, albo ......oby nie - uszkodzić, jeżeli oczywiście miał powietrze w komorze wirnika.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#64

Post autor: pio386 » wt gru 26, 2017 10:10 pm

@marcinzabki29, w takim razie oprócz potrząsania filtrem jest jakiś inny sposób, żeby go odpowietrzyć?


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#65

Post autor: Wojtekxxx9 » wt gru 26, 2017 10:15 pm

Jest. Wylaczasz filtr, otwierasz zawory na maxi delikatnie odkrecasz ten górny okrąg


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#66

Post autor: pio386 » wt gru 26, 2017 10:20 pm

A woda nie zacznie przez ten otwór wypływać? :) Jak robiłem te próby w wannie, to jakoś niechcący odkręciłem to wieczko i dość sporo wody poleciało. Ale nie pamiętam czy zawory były otwarte, czy zamknięte.


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#67

Post autor: Wojtekxxx9 » wt gru 26, 2017 10:23 pm

Taki jest sens tego wieczka. Tamtędy wychodzi powietrze. Jak zrobisz to z wyczuciem to kilka kropli.

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2535
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#68

Post autor: cinek1916 » wt gru 26, 2017 10:27 pm

Wynalazki :) EC2213- prostota i niezawodność.
Edyta: i jadą do mnie dwa kolejne za około 100zł :D



Czemu w dalszym ciągu nie ma dostępnej emotki jedzącej popcorn? :twisted:
Ostatnio zmieniony wt gru 26, 2017 10:29 pm przez cinek1916, łącznie zmieniany 1 raz.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#69

Post autor: pio386 » wt gru 26, 2017 10:45 pm

Wieczko odkręcone, też jeszcze parę razy przechyliłem filtr na boki. Trochę powietrza wyleciało, ale nadal chrobocze. Ten dźwięk ewidentnie słychać od wirnika, jakby się tam coś zacierało. Jak włączam filtr, to też przez ułamek sekundy słychać jakby wirnik uderzał o plastik, ale może to normalne. W każdym razie nie ma chyba sensu dalej kombinować. Jeszcze tylko wypróbuję ten sposób z wanną, o którym piszecie i trzeba będzie odesłać sprzęt do sklepu.
Ostatnio zmieniony wt gru 26, 2017 10:46 pm przez pio386, łącznie zmieniany 1 raz.


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#70

Post autor: Wojtekxxx9 » wt gru 26, 2017 10:57 pm

Zadzwoń rano do Badisa. Może staną na wysokości zadania i szybko wyślą nowy wirnik. Zobaczymy jak działa ich serwis

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 228
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#71

Post autor: mariom222 » wt gru 26, 2017 11:02 pm

można tylko gdybać ,może jakaś niezbyt dokładnie wyważona łopatka wirnika, może jajowaty magnes, w dobrze zalanym kubełku nie powinno być takich dziwnych dzwięków,
gdyby był kupiony jako używany sam chciałbym go sprawdzić ale że nówka to bym wymienił tak dla świętego spokoju, jakiekolwiek odgłosy z filtra oprócz cichego szumu są już podstawą do reklamacji


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#72

Post autor: pio386 » wt gru 26, 2017 11:17 pm

mariom222 pisze:
wt gru 26, 2017 11:02 pm
w dobrze zalanym kubełku nie powinno być takich dziwnych dzwięków
No właśnie, może tu jest pies pogrzebany. Może ja nie źle zalałem ten filtr.

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 228
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#73

Post autor: mariom222 » wt gru 26, 2017 11:29 pm

nie pluje bąbelkami,woda przepływa,myślę że zalałeś go dobrze,sprawdz jeszcze raz w wannie ,zobacz czy coś w środku nie jest luźne (media ,ta siatka na koszach itp) tak dla pewności żeby w sklepie było jasne że coś nie tak

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7325
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#74

Post autor: marcinzabki29 » wt gru 26, 2017 11:45 pm

pio386 pisze:
wt gru 26, 2017 10:10 pm
@marcinzabki29, w takim razie oprócz potrząsania filtrem jest jakiś inny sposób, żeby go odpowietrzyć?
Nie wiem czy pisałem to tutaj, czy w innym wątku, ale powtórzę.
Podłączasz wąż od zasysu - to jest ten w filtrze do którego wpływa woda.
Oczywiście drugi koniec jest w akwarium.
Drugi wąż, ten do którego podpinasz deszczownicę - wylot, podłączasz do filtra. Drugim końcem zasysasz wodę. Czekasz aż się pokaże w wężu. Jeżeli już się pokaże, to podpinasz deszczownicę i włączasz filtr.
Proste i zawsze skuteczne.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#75

Post autor: pio386 » czw gru 28, 2017 3:36 pm

Sposób z zamoczeniem samej głowicy w wannie wypróbowany. Sposób, o którym pisał marcinzabki29- wypróbowany. Efekt - filtr dalej hałasuje. Napisałem do serwisu (Badis), mają mi wysłać nowy wirnik. Mam nadzieję, że to rozwiąże problem. Swoją drogą serwis zareagował bardzo szybko, to się chwali.
Ostatnio zmieniony czw gru 28, 2017 3:36 pm przez pio386, łącznie zmieniany 1 raz.


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#76

Post autor: Wojtekxxx9 » czw gru 28, 2017 3:46 pm

To właśnie chciałem sprawdzić przy okazji. Bo jedno to bezawaryjność a drugie reakcja serwisu


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#77

Post autor: pio386 » czw sty 11, 2018 10:48 pm

Odświeżę temat. Doczekałem się na nowy wirnik od serwisu, jutro przy okazji podmiany wody otworzę kubełek i trochę przy nim "pomajstruję". Zamierzam też ogarnąć kwestię wkładów filtracyjnych. Czy ktoś mógłby doradzić w jakim miejscu kubełka umieścić ceramikę? W Ikoli 150 jest tylko jeden koszyk. Na dole koszyka jest gąbka, a na górze wata. Myślałem, żeby jakoś upchnąć tej ceramiki między gąbką a watą, tak będzie dobrze? Pod koszykiem jest jeszcze puste miejsce, ale nie mam pojęcia czy można tam umieścić jakiś dodatkowy wkład, czy ta pusta przestrzeń musi być pozostawiona.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16054
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#78

Post autor: Lech-u » czw sty 11, 2018 10:54 pm

Pusta przestrzeń poniżej koszyków ma być pusta.
Ceramika zwykłe idzie do dolnego koszyka. Potem gąbka. Potem wata. Na samej górze.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7325
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#79

Post autor: marcinzabki29 » czw sty 11, 2018 11:51 pm

Są dwie szkoły jeżeli chodzi o wkłady w filtrze.
Jedna tak jak pisze Lechu, a druga, że daje się ceramikę na gąbkę i na to wata. Tylko w tym przypadku gąbka musi być rzadka.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Virtus
Zapaleniec
Posty: 226
Rejestracja: sob lut 20, 2010 7:30 pm
Telefon: 608015401
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#80

Post autor: Virtus » pt sty 12, 2018 12:19 am

A ja zawsze myślałem że ceramika czyli tzw biologia na końcu (znaczy przez nią ostatnią przepływa woda) :wink: Przed nią wata, a wcześniej gąbka. Tak aby gąbka zatrzymywała co większe śmieci, wata ma zrobić wodę na kryształ a później bakterie na ceramice usuwają to co niepotrzebne w wodzie ;] No i wtedy wyczyścić łatwiej bo większy brud jest na gąbce która płuczemy a ceramiki nie trzeba ruszać :]
A skoro jest jeden koszyk to może zgodnie z przepływem najpierw wata a później ceramika, a gąbka tylko jako prefiltr w akwarium :?:


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#81

Post autor: pio386 » pt sty 12, 2018 12:47 am

No to mi zamieszaliście ;) Fabrycznie w tym kubełku wygląda to tak jak pisałem - na dole gąbka, na górze wata. Zrobię jak zasugerował Lech-u, czyli na spód ceramika, potem gąbka i na górze wata. Dodatkowo do koszyczka na wężu wlotowym w akwarium włożyłem małą gąbkę, coś w rodzaju prefiltra.
Ostatnio zmieniony pt sty 12, 2018 12:50 am przez pio386, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7325
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#82

Post autor: marcinzabki29 » pt sty 12, 2018 1:39 am

Virtus, watę, czy też filelinę, zawsze dajemy na wierzch.
Ten cały syfek, który osadza się na ceramice i gąbce w filtrze pomaga na ilość bakterii nitryfikacyjnych. Jeżeli woda przejdzie już przez watę, czyli jest zupełnie oczyszczona - a przynajmniej taka powinna być - to późniejszy przepływ wody przez ceramikę nie ma sensu.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości