W akwarium przebywa głównie pod powierzchnią wody, chętnie zjada spadające na powierzchnię owady (reaguje błyskawicznie na wrzucony pokarm). Potrafi wyskoczyć z wody, żeby złapać owada siedzącego pod pokrywą (akwarium musi być przykryte, choć na szczęście nie są takimi notorycznymi skoczkami jak proporczykowce potrafiące wyskoczyć przez najmniejszą szczelinę w pokrywie). Zjada też niewielkie ryby, które jest w stanie złapać -jednak w moim akwarium żyją z danio pręgowanymi i nie zaobserwowałem strat (akwarium ma 166cm długości) - szczupieńczyk może na krótki dystans rozwinąć dużą prędkość, jest jednak mało zwrotny. Można go karmić pływającymi granulatami (dla ryb drapieżnych, paletek itd.) oraz mrożonymi pokarmami (kryl, lasonogi, artemia). Chętnie zjada żywe pokarmy (dafnia, szklarka, niewielkie dżdżownice, doniczkowce i owady). Czasem podejmuje pokarm, który opadł na dno.
Jest to ryba jajorodna (składa jaja wśród roślin). Rozwój jaja trwa do 17 dni.
Moje szczupieńczyki żyją w twardej wodzie wodociągowej o temperaturze około 24 stopni Celsjusza (w lato wyższej). Chętnie przebywają pod liśćmi nurzańca układającymi się pod powierzchnią wody. Większy samiec przegania mniejszego pobratymca (często przebywają w przeciwległych końcach akwarium). Wielokrotnie obserwowałem tarło, jednak nie odławiałem pary ani ikry do osobnego akwarium (jaja i ewentualny narybek były zjadane).