oświetlenie nocne...używacie?
-
- Zapaleniec
hej
używacie oświetlenia nocnego? jeśli tak, to poproszę o fotkę i co to za oświetlenie
z góry dzięki
używacie oświetlenia nocnego? jeśli tak, to poproszę o fotkę i co to za oświetlenie
z góry dzięki
Lepiej mądrze dreptać, niż głupio biec.
-
- Zapaleniec
weż lepiej ić spać z tym oświetleniem nocnym i daj rybą odpocząć
-
- Moderator
- Telefon: 601250868
- Na imię mam: poprosturysiek
Logic07
Są dwie szkoły: jedni mają oświetlenie nocne, a inni nie mają. W tropikach w nocy nigdy nie jest ciemno. Księżyc też świeci odbiciem słonecznym.
Są dwie szkoły: jedni mają oświetlenie nocne, a inni nie mają. W tropikach w nocy nigdy nie jest ciemno. Księżyc też świeci odbiciem słonecznym.
"WARSZAWA" T.Love (A Grochów się budzi z przepicia)
"Na zawsze i na wieczność" Wilki (Był chyba maj, Park na Grochowie)
"Na zawsze i na wieczność" Wilki (Był chyba maj, Park na Grochowie)
-
- Zapaleniec
ale akwarium to nie tropiki i nie będzie nad nim księżyc świecił, zresztą po co.Świecą chyba dla kota, kto w nocy ogląda akwarium.A te oświetlenie nocne co niebieska dioda świeci to niezły festyn
-
- Gaduła
Osobiście nie używam oświetlenia nocnego, ale znam kilku akwarystów, którzy stosują je w swoich zbiornikach (zarówno słodkowodnych jak i morskich). Przy odpowiednim ustawieniu lampy, ryby nie mają najmniejszego problemu ze snem. Wystarczy nie walić w nie światłem jak na dyskotece i wszystko będzie dobrze
Niektórzy akwaryści lubią obserwować nocne życie mieszkańców swoich zbiorników. Istnieją gatunki aktywne głównie po zmroku, których obecności za dnia zazwyczaj nie uświadczysz. Oświetlenie nocne daje taką możliwość i pozwala spojrzeć na akwarium z innej perspektywy
-
- Zapaleniec
ja mam takie ryby co są aktywne w nocy jak zbrojnika, otoski. krewetki amano w nocy wyłażą z roślin i buszują na trawniku.Ale to zapale światło w pokoju i też można oglądać akwarium z wyłączonymi świetlówkami.Pomóżcie mi lepiej co z tym Algostopem bo dziś chciałem zrobić podmiane i już sam nie wiem
-
- Zapaleniec
Logic07
1. Odpowiedź jak zwykle na twoim poziomie ale kto głupiemu zabroni odpowiadać na temat, o którym nie ma pojęcia.
2. Kup sobie słownik, gdyż powinieneś napisać "daj rybom odpocząć", a nie "rybą".
3. Miłego oglądania akwarium w nocy przy zapalonym świetle w pokoju
4. Zamiast Algostopu kup sobie coś innego na wstrzymanie
1. Odpowiedź jak zwykle na twoim poziomie ale kto głupiemu zabroni odpowiadać na temat, o którym nie ma pojęcia.
2. Kup sobie słownik, gdyż powinieneś napisać "daj rybom odpocząć", a nie "rybą".
3. Miłego oglądania akwarium w nocy przy zapalonym świetle w pokoju
4. Zamiast Algostopu kup sobie coś innego na wstrzymanie
-
- Zapaleniec
Jest wolność słowa i to moje zdanie na ten temat.A ty sobie świeć tymi festyniarskimi Chińskimi niebieskimi diodami od lampek do roweru jak ci się podoba.Ja nie potrzebuje oglądać ryb w nocy, bo i tak pali mi się światło do 21.00, a ja chodze spać zaraz po 22.00.Możliwe że napisałem rybą zamiast rybom bo byłem wczoraj troche wypity
-
- Zapaleniec
Logic07
Ciekawe skąd wnosisz, że to by były chińskie diody. Skoro nie używasz, to po co się odzywasz, nie mając nic ciekawego do powiedzenia? I w końcu zazwyczaj piszesz jakbyś był "wypity" - niestety.
Ciekawe skąd wnosisz, że to by były chińskie diody. Skoro nie używasz, to po co się odzywasz, nie mając nic ciekawego do powiedzenia? I w końcu zazwyczaj piszesz jakbyś był "wypity" - niestety.
-
- Arcymistrz
Z tego co się orientuje, w lasach tropikalnych niema budynków ani ulic z oświetleniem .
Zastanawia się skąd ma tam być światło w nocy ?
Tam jest po prostu ciemno jak u tubylca w d.... .
Nasze ryby akwariowe pochodzą z rzek , strumyków leśnych gdzie brzegi są zarośnięte gdzie światło słoneczne nie zawsze dochodzi.
Większość naszych ryb pochodzi z ciemnych wód lub wolno płynących gdzie woda jest mętna czyli nawet w ciągu dnia przejrzysto jest ograniczona.
Oświetlenie nocne akwariowe uważam że to wymysł przemysłu. Ktoś wpadł na pomysł że jest miejsce na zarobek. Zawsze znajdzie się ktoś kto to kupi.
W moim mieszkaniu, miasto dostatecznie oświetla mi pokój że ryby nawet w nocy widzą gdzie płyną.
.............
Do Moderatorów !
Czy na forum można obrażać innych ?
Czy można wyzywać od "głupich " tylko dlatego że ktoś ma inne zdanie ?
Zastanawia się skąd ma tam być światło w nocy ?
Tam jest po prostu ciemno jak u tubylca w d.... .
Nasze ryby akwariowe pochodzą z rzek , strumyków leśnych gdzie brzegi są zarośnięte gdzie światło słoneczne nie zawsze dochodzi.
Większość naszych ryb pochodzi z ciemnych wód lub wolno płynących gdzie woda jest mętna czyli nawet w ciągu dnia przejrzysto jest ograniczona.
Oświetlenie nocne akwariowe uważam że to wymysł przemysłu. Ktoś wpadł na pomysł że jest miejsce na zarobek. Zawsze znajdzie się ktoś kto to kupi.
W moim mieszkaniu, miasto dostatecznie oświetla mi pokój że ryby nawet w nocy widzą gdzie płyną.
.............
Do Moderatorów !
Czy na forum można obrażać innych ?
Czy można wyzywać od "głupich " tylko dlatego że ktoś ma inne zdanie ?
-
- Moderator
- Na imię mam: Daniel
Miro podjąłem już interwencję w tej sprawie. Wszystkich użytkowników proszę o kulturalne wypowiedzi.
-
- Zapaleniec
O i taka odpowiedz jak Miro mi się podoba.Czyli jednak miałem racje że te oświetlenie to pic na wode fotomontaż no prosze was niebieskie światło z diody w nocy do akwarium, to będzie wyglądało jak by policja przyjechała do ryb.Nie pisze ciągle jak bym był pijany andrejewicz bo nie jestem alkoholikiem, a ty na trzeżwo nie możesz przyjąć do wiadomości, że to oświetlenie nocne to shit.Jeszcze raz mnie obrazisz zgłosze cię moderatorowi i zaczne ignorować
-
- Admin
- Na imię mam: Lech-u
Mam oświetlenie nocne u siebie w akwarium. To ma imitować oświetlenie od blasku księżyca (a nie od blasku latarni w tropikach).
Moje oświetlenie jest zsynchronizowane z fazami księżyca. Czyli im bardziej jest pełnia tym mocniej świecą a im bliżej nowiu tym słabiej. Traktuję to raczej jako zabawkę niż dbanie o dobrostan ryb.
Niemniej czasami fajnie obserwuje się nocne ryby (np. zbrojniki) lub dzienne ryby (np. bocje, które w nocy przyjmują przedziwne pozy w akwarium). Nie da się inaczej obserwować w nocy akwarium, bo zapalenie latarki straszy ryby.
Dodam, że to moje oświetlenie daje także imitację świtu i wtedy świeci na różowo. Wieczorne oświetlenie jest niebieskie.
Moje oświetlenie jest zsynchronizowane z fazami księżyca. Czyli im bardziej jest pełnia tym mocniej świecą a im bliżej nowiu tym słabiej. Traktuję to raczej jako zabawkę niż dbanie o dobrostan ryb.
Niemniej czasami fajnie obserwuje się nocne ryby (np. zbrojniki) lub dzienne ryby (np. bocje, które w nocy przyjmują przedziwne pozy w akwarium). Nie da się inaczej obserwować w nocy akwarium, bo zapalenie latarki straszy ryby.
Dodam, że to moje oświetlenie daje także imitację świtu i wtedy świeci na różowo. Wieczorne oświetlenie jest niebieskie.
-
- Guru
Niestety modzi pozwalają niektórym osobom na więcej. A temu na bardzo dużo. Jak mnie kiedyś zbluzgał i naobrażał to nie on tykkon to ja dostałem ostrzeżenie. I taka sprawiedliwość na tym forum jest. Żadna.
Piszę co myślę...
-
- Moderator
- Na imię mam: Daniel
Panowie jeszcze raz proszę o kulturalne komentarze! Każdy z Panów otrzymał ostrzeżenie. Różnice zdań zawsze są potrzebne ale krytyka powinna być konstruktywna. Kultura nade wszystko a nasze piękne hobby niech nas łączy a nie dzieli! Innych użytkowników proszę zaś o zgłaszanie tego typu komentarzy i powstrzymanie nie od zbędnych komentarzy, które tylko podsycają sytuację. Naprawdę bardzo przykro czyta się tego typu komentarze. Wszyscy jesteśmy dorośli i nie dajmy się prowokować! Patrząc na ekonomię życia, nasze hobby jest w coraz to trudniejszej sytuacji. Nie pozwólmy więc dodatkowo, aby brak kultury i wzajemnego szacunku pogłębiał nie tylko kondycję polskiej akwarystyki ale i ponadczasowe wartości.
-
- Zapaleniec