Tego nie wiem. Mrożone żarcie kupuje robione przez jednego gościa u nas w jednym ze sklepów. Robi sam. Nie jest to takie typowe produkowane przez jakąś firmę.
A co dalej - nie wiem. Będę obserwował. Wrzuciłem znowu mini filtr. Jeśli przefiltruje wodę do czystej to chyba zabuduje go na stałe, ale wtedy przy baniaku będę miał dziennie roboty na pół etatu
Jeszcze nasuwa mi się jeden pomysł. Czy należy czyścić filtr biologiczny ? Mam dwa - jeden typowo biologiczny zasypany cały ceramiką a drugi mechaniczny który regularnie przeglądam co 2 tygodnie
Możesz trochę rozwinąć temat wywalenia wszystkiego z akwarium? Masz ryby na gołym szkle? jak często robisz podmiany wody? A może akwarium jest wystawione na swiatło słoneczne? u mnie często w lato powoduje to kłopoty z glonami
Przemek82 pisze: ↑wt paź 15, 2024 8:42 pm
Czy należy czyścić filtr biologiczny
jasne... ale jak zacznie spadać przepływ wody. Ja biologa czyszczę mniej więcej co 3 miesiące.. no i ceramiki jakoś specjalnie nie czyszczę.
Krolic pisze: ↑wt paź 15, 2024 9:28 pm
Możesz trochę rozwinąć temat wywalenia wszystkiego z akwarium? Masz ryby na gołym szkle? jak często robisz podmiany wody? A może akwarium jest wystawione na swiatło słoneczne? u mnie często w lato powoduje to kłopoty z glonami
Tak mam wszystko na gołym szkle - wywaliłem piasek i korzenie. Mam już wszystko nowe ale nie wrzucam bo mam obawę że znowu zajdzie wszystko glonem. Na razie muszę ustabilizować ten wykwit. Co do światłą słonecznego to jedynie w weekend może tak być bo w ciągu dnia nikogo nie ma w domu a rolety są opuszczone także to raczej nie. Podmiany wody robę regularnie raz w tygodniu co sobotę około 25%.
Krolic pisze: ↑wt paź 15, 2024 9:28 pm
jasne... ale jak zacznie spadać przepływ wody. Ja biologa czyszczę mniej więcej co 3 miesiące.. no i ceramiki jakoś specjalnie nie czyszczę.
Dziś otworzę biologiczny i zobaczę co tam słychać w środku. Bo nie otwierałem go od nowości - czyli od roku. Przepływ wg mnie jest ten sam.
Przemek82 robisz podmiany ja przy ustabilizowanym akwarium z masa biologii a wywaliłeś podłoże, w którym jest najwięcej bakterii. Wg mnie zmętnienie wody i podniesiony poziom No2 masz jak w nowym akwarium.. świeżo założonym. Oby sie mylił ale zaraz będziesz miał kłopoty z rybami... Co bym zrobił.. ostatni punkt jest najważniejszy 1. częściej podmieniaj wodę. Musisz traktować to akwarium jak hodowlany zbiornik. Lej bakterie 2. Jeżeli chcesz wrócić do opcji zbiornik z podłożem.. dodaj je, proponuje nie całe na raz. .. ale dalej podmieniaj wodę częściej do zamknięcia cyklu azotowego. I lej bakterie. Przy czestych podmianach cykl azotowy potrwa dłużej.. Testuj wodę 3. najważniejsze - sam przemyśl temat bo forumowicze mogą pleść bzdury.
Tak myślałem żeby uzupełnić podłoże ... będę wsypywał od jutra. Otworzyłem też filtr biologiczny ... tragedii nie było. Ceramikę wypłukałem w wiaderku z wodą z akwarium. Po odpaleniu filtra wlałem bakterie i będę dalej kombinował ...