Akwarium 375l l, oświetlenie led 36W.
Parametry PH 6,2
Gh 9
Kh 1
No3 15
Temperatura 26
Ryby młodzież manacapuru 12szt, neon czerwony 50szt, kiryski 10szt, ramirezy 6 szt. Masa swiderkow. Wszystkie ryby to dzieciaki male.
Świece ostatnio ok 14h wcześniej 7-8 ale też to było.
Po zmianie obsady zmieniałam aranżacje i parametry wody -wcześniej była sama kranowa, teraz z ro. Korzenie tę same ale wcześniej nic na nich nie było. Roslin było dużo mniej. Ostatnio dodałam też pistie ale odpadły jej korzenie i rozpadły się, może przez spory ruch wody.
Co to jest? I jak się tego pozbyć trwałe. Chodzi o to na korzeniu
Prośba o identyfikację glonow
-
- Gaduła
- Gaduła
Glony na korzeniu to krasnorosty. Jeżeli chodzi o sposoby ich zwalczania to poniższy film wszystko dobrze wyjaśni
-
- Gaduła
- Guru
-
- Moderator
- Na imię mam: Mariusz
też szukałem na tym zdjęciu glonów i widziałem tylko zadbane rośliny i wydawałoby się kawałek mchu na korzeniu, jeśli tak mają wyglądać glony to ja też poproszę o szczepkę takich
-
- Gaduła
Te glony w początkowej fazie rzeczywiście wyglądają całkiem ładnie (puchate zielonobrązowe kępki porywające, kamienie, korzenie i rośliny), ale nie można dać się zwieść ich urokowi - są cholernie inwazyjne. Jak pozwoli się im na rozrost to z czasem opanują całe akwarium i pokryją (dosłownie) wszystko - rośliny, dekoracje i podłoże, tworząc wielki, puchaty dywan