Wesołych Świąt
Ikra skalara
-
- Początkujący
- Na imię mam: Patryk
Ikra skalara
Witam. W czwartek nowa para złożyła mi ikrę w akwarium ogólnym, liść od razu przełożyłem do akwa ok. 70l. Spleśniało 31 jajek(liczyłem
).Filtr ustawilem na liść, wlałem środek przeciw pleśnieniu ikry. Wczoraj pojawiły się ogonki , a dzisiaj ikra odkleja się już od liścia. Wiem że karmienie zacząć od momentu gdy młode straca woreczek żołciowy tylko czym je karmić i ile razy dziennie? Pozdrawiam
Wesołych Świąt

Wesołych Świąt
-
- Gość
- Na imię mam: Mateusz
Ikra skalara
Dla narybku skalara najlepszym pierwszym pokarmem będzie żywy pokarm, np. larwy solowca. Karmić początkowo należy co około 2-3h. Co do filtracji wody, ważne, by ruch wody nie był silny, ponieważ może to powodować zmęczenie narybku i padnięcia. Należy także zwrócić uwagę na gąbkę w filtrze, by była wystarczająco gęsta, by filtr nie wciągnął rybek. Początkowo zamiast filtra stosowałem napowietrzacz... czułem się spokojniejszy, że nic nie wciągnie skalarów.
-
- Początkujący
- Na imię mam: Patryk
Ikra skalara
Myślę że od jutra zacznę karmienie. Larwy solowa już w produkcji
Co ilę podmieniać wodę i czy lać z akarium ogolnego czy można odstaną z kranu?
-
- Gość
- Na imię mam: Mateusz
Ikra skalara
Ja na akwarium 50l podmieniałem codziennie 5l odstanej prze 24h wody z kranu.
-
- Bywalec
- Na imię mam: Krzysztof
Ikra skalara
Odświeżę temat by nie zakładać nowego. Postanowiłem się pobawić w rozmnażanie skalarów. Otóż mam wolne 112 l akwarium czy nie będzie za duże jak na jedną parę?
Jaki filtr polecacie, zwykły gąbkowy do takiego litrażu?
Czy po złożeniu ikry zostawić czy podzielić akwarium jakas płytka i dać obok?
Jaki filtr polecacie, zwykły gąbkowy do takiego litrażu?
Czy po złożeniu ikry zostawić czy podzielić akwarium jakas płytka i dać obok?
-
- Guru
-
- Zapaleniec
Ikra skalara
Jako akwarium tarliskowe taki litraż wystarczy Ci w zupełności, ale podobnie jak Ziemiojad odradzałbym ''bawienie się'' w rozmnażanie skalarów. To bardzo czasochłonny proces, wymagający mnóstwo uwagi od opiekuna (karmienie narybku po 4-5 razy dziennie, częste podmianki wody). Poza tym zastanów się czy będziesz miał co zrobić z rybami kiedy podrosną?krzysztofb51 pisze: ↑wt gru 10, 2024 10:30 am Otóż mam wolne 112 l akwarium czy nie będzie za duże jak na jedną parę?
-
- Bywalec
Ikra skalara
Widzę że samo karminie to drogo wychodzi, 100g artemi ok 100zl, do tego jeszcze inne akcesoria (napowietrzacz, filtr, stożek itp)
-
- Zapaleniec
Ikra skalara
Dolicz do tego osobny zbiornik dla narybku (jakieś 200 litrów) i przekalkuluj czy gra jest warta świeczkikrzysztofb51 pisze: ↑wt gru 10, 2024 6:22 pm Widzę że samo karminie to drogo wychodzi, 100g artemi ok 100zl, do tego jeszcze inne akcesoria (napowietrzacz, filtr, stożek itp)

Rozmnażałem skalary kilkukrotnie, ale miałem na nie zbyt. Część rozdałem znajomym, a część sprzedałem, przez co "nieco" zwróciły mi się koszty związane z odchowem młodziaków. Na Twoim miejscu zainwestowałbym w większe akwarium (300 +) i włożył tam stadko 6-7 skalarów (jeden samiec plus kilka samic), odpuścił sobie rozmnażanie i po prostu cieszył ich widokiem

-
- Bywalec
Ikra skalara
Obecnie mam 375l i 11 skalarów ( myślałem że część padnie ale przeżyły wszystkie) kilka bocji i przymierzam się do większego akwa 650l ale to na wiosnę dopiero
-
- Zapaleniec
Ikra skalara
Ładnie, ładnie. Ryby będą miały, gdzie pływać

-
- Zapaleniec
Ikra skalara
Osobiście odradzałbym trzymania skalarów z bocjami. Mają tendencję do obgryzania płetw. Wiem z autopsji

-
- Bywalec
Ikra skalara
Mam 8 bocji wspaniałych i 11 skalarów od roku i u mnie nie zauważyłem podobnego zachowania. Skalary swoje a bocje swoje
-
- Zapaleniec
Ikra skalara
Moje bocje też początkowo żyły w zgodzie ze skalarami. Po kilku miesiącach nagle coś im się "przestawiło" w główkach. Na początku od czasu do czasu złapały skalara za płetwę ogonową, albo grzbietową i sobie odpuszczały. Z biegiem czasu ataki zaczęły się nasilać do tego stopnia, że któregoś dnia znalazłem jedną z samic skalara leżącą bokiem na podłożu. Jej płetwa ogonowa i grzbietowa były dosłownie zeżarte, a bocje radośnie "grały" sobie nią w piłkę