Kryptokoryny
-
Mauree
- Noble
Kryptokoryny
Nie mam świadomości aby w akwarium zaszły jakiekolwiek zmiany, parametry pH temperatura azotany fosforany wydają się stabilne a kryptokoryny zaczęły się rozpływać. Z dnia na dzień dosłownie. Dać im kulki nawozowe pod korzenie? Jak myślicie, można coś zrobić?
-
Jet187
- Noble
- Na imię mam: Bartosz
Kryptokoryny
One tak potrafią, powodów milion, nie dojdziesz. Najgorsze, co teraz możesz zrobić, to nagle i na siłę gonić parametry książkowe.
Tak, tabletki pod korzenie to najlepszy pomysł.
Plus mechaniczne usunięcie "trafionych" liści.
Krypty zawsze (prawie) odbijają, tylko trochę to trwa...
Tak, tabletki pod korzenie to najlepszy pomysł.
Plus mechaniczne usunięcie "trafionych" liści.
Krypty zawsze (prawie) odbijają, tylko trochę to trwa...
-
Mauree
- Noble
Kryptokoryny
Zbadałam wszystkie parametry bardzo dokładnie, żaden nie drgnął nawet. W akwarium jest od ok miesiąca duży kornik siatkowy, może to jego wina, że zasłania część światła? Tak za tydzień najwcześniej mogę go wywalić lub zamienić na nowy mniejszy bo teraz jeszcze małe zbrojniki w nim siedzą w grocie z tata
-
Mauree
- Noble
Kryptokoryny
Kotnik nie kornik rzecz jasna , duży 26 cm
-
Mauree
- Noble
Kryptokoryny
Dałam dziś trochę tych tabletek pod korzenie , trochę zooleka i trochę tetry (dla każdej krypci po pół tabletki zooleka i 1 kapsułkę tetry , może coś pomoże . Nie wiem czy robić zwiększone podmiany?
-
Jet187
- Noble
- Na imię mam: Bartosz
Kryptokoryny
Znasz moje zdanie o podmianach bez przyczyn 
Krypty jeszcze mniej lubią zmiany.
Ograniczenie światła kotnikiem... bardzo możliwe, że to jego sprawka, ale podejrzewam, że raczej w efekcie zmiany przepływu niż przyblokowania światła. A może trochę tego i tego - jak mówiłem - nie dojdziesz z nimi, gorzej niż z niemowlakiem
Krypty jeszcze mniej lubią zmiany.
Ograniczenie światła kotnikiem... bardzo możliwe, że to jego sprawka, ale podejrzewam, że raczej w efekcie zmiany przepływu niż przyblokowania światła. A może trochę tego i tego - jak mówiłem - nie dojdziesz z nimi, gorzej niż z niemowlakiem
-
Mauree
- Noble
Kryptokoryny
Przepływ jest u mnie bardzo mocny, na jednym końcu jest wylot filtra wewnętrznego Juwel Bioflow , który wyrzuca wode jak z kranu , po drugiej jest deszczownia filtra zewnętrznego Eheim 350 przez cały krótszy bok akwarium, też z dużym ciśnieniem , przez kotnik został wyłączony jeden z kamieni napowietrzających, ale drugi pracuje pełna para . Natomiast kotnik siatkowycstopniowo pokrywa się osadem i ma dorobiona podłogę z grubej folii bo zbrojnisiom ciężko łazić po siatce a ponadto molinezje wygryzaja dziury w podłodze żeby dostać się do wafelków którymi żywią się małe zbrojnisie