Bojownik – nawracająca martwica płetw od października. Proszę o pomoc!

Dyskusje na temat chorób oraz sposobów ich zwalczania. Profilaktyka.
Regulamin forum
Wypełnij poniższe punkty przy zakładaniu nowego wątku w dziale CHOROBY!!!

1. Litraż zbiornika –
2. Kiedy został założony / czy dojrzewał –
3. Rodzaj i model filtra, wypełnienia / czy jest włączony cały czas –
4. Gatunki i ilość ryb –
5. Gatunki i ilości roślin –
6. Podłoże –
7. Inne sprzęty –
8. Ozdoby, korzenie –
9. Pokrywa –
10. Oświetlenie –
11. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. (dawki częstość) –
12. Parametry wody (NO[inddolny]2[/inddolny], NO[inddolny]3[/inddolny], pH, KH, GH, PO[inddolny]4[/inddolny], Cl, itp.) –
13. Temperatura w zbiorniku –
14. Czy posiadasz grzałkę / moc w W –
15. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) –
16. Co nowego zrobiono ostatnio w zbiorniku / kiedy (dokładnie opisz) –
17. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja?
18. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano?
19. OBJAWY I PRZEBIEG CHOROBY -
20. Zdjęcie –
ODPOWIEDZ

Autor
xMiaauUx
Gość
Na imię mam: Kinga

Post autor: xMiaauUx »

Cześć wszystkim, zwracam się do Was o pomoc, bo kończą mi się pomysły i siły. Walczę o mojego bojownika od października i mimo moich starań, stan płetw rybki stale się pogarsza.
Dane o akwarium i rybce:
• Akwarium: 25 litrów, dojrzewało 1,5 miesiąca przed wpuszczeniem ryby.
• Parametry (stałe): NH_3 = 0, NO_2 = 0.
• Woda: Od ponad 1,5 miesiąca używam wody destylowanej, aby utrzymać parametry. Obecnie pH wynosi około 7.0 (wcześniej było zbyt wysokie, ok. 8.0).
• Temperatura: 27 st
W akwarium same żywe rośliny i trzy korzenie . Podłoże kupione typowo dla bojownika. Na powierzchni moczarka.
Rybkę karmie Artemia moczona w witaminach body strong i granulkami Ocean nutrition (niebieskie)
Historia choroby:
Rybka została kupiona w październiku ze złych warunków. Początkowo widoczny był przyrost nowej, jasnej tkanki na płetwach. Niestety po pewnym czasie nowe tkanki zaczęły odpadać.
Dotychczasowe leczenie:
1. eSHa 2000: Pełne kuracje przeprowadzone 3-krotnie. Pomagało na chwilę, po czym płetwy znowu zaczynały się strzępić.
2. Sól akwarystyczna: Kąpiele krótkotrwałe – brak wyraźnej poprawy.
3. Naturalne metody: Liście migdałecznika, szyszki olchy, stabilizacja pH.
4. Obecnie: Jestem po pierwszej kąpieli w Rivanolu (1 ml/1 litr, 15 min), ponieważ na krawędziach postrzępionych płetw pojawiły się znowu czarne końcówki.
Aktualny stan:
Płetwy są skrócone, postrzępione, z ciemnymi krawędziami. Rybka często przebywa przy powierzchni, buduje gniazdo, ma apetyt, ale wizualnie jej stan jest coraz gorszy. Nie widzę białego nalotu (pleśni), jedynie to czernienie krawędzi. Parametry sa sprawdzane na bieżąco i są odpowiednie. Wymieniam wodę raz na tydzień około 20 proc. Nie mam już pomysłu jak pomóc mojemu kochanemu żelkowi 😭
Dwa zdjęcia z dzisiaj:
Obrazek
Obrazek
Zdjęcie z grudnia: Obrazek
Zdjęcia z dnia kupna: Obrazek
Obrazek

Halinka
Gość

Post autor: Halinka »

Cześć! Napisz proszę, jakiego filtra używasz i czym mineralizujesz wodę. Rozumiem, że w akwarium stosujesz wyłącznie wodę destylowaną?

Autor
xMiaauUx
Gość

Filtr to HJ - 111Bb 220-240Vb/50Hz 0.45m 200l/h. Używam deszczownicy skierowanej do góry tak żeby tylko lekko falowała powierzchnia. Mieszam wodę destylowaną z wodą z kranu. Na początku było to 50/50 ale nie widząc spadku PH wymieniam teraz 80/20 .

Krolic
Moderator
Na imię mam: Kamil

Post autor: Krolic »

xMiaauUx moim zdaniem chodzi o wodę i żywnienie. Zaprzestałbym leczenia.. te objawy go nie wymagaja. Z tego co wiem to czasem tak sie dzieje u osłabionych osobników własnie.
Skad bierzesz wodę destylowana?
Czy masz możlwiośc użycia dwody ro?
Czy masz możliwość zbadania kh i gh?
Wróciłbym do mieszania wody miekkiej (ro lub destylowanej) z odstaną kranówką w proporcjach przynajmniej 1 do 3, żeby zbudować bufor.
ph - zbijaj szyszkami olchy i lisciami ketapangu.
Podmiany 20 % co tydzien przy bojowniku to dość dużo. Ograniczyłbym do podmiany 20% raz na dwa tygdodnie
Pokarm.. bardziej zróznicowany..

i najwazniejsze... cierpliwość... tu nie będzie efektów w tydzień. Trzeba zapewnić dobre stabilne warunki, zróżnicowane pożywienie i sie wzmocni.

obserwuj czy nie ma wtórnych infekcji,plesniawek itd.. częste u osłabionch ryb.

Krolic
Moderator

dorzucam jeszcze link z opisem podobnego przypadku - https://bettafishwave.com/diseases/fin-rot

Autor
xMiaauUx
Gość

Bardzo dziękuję za każdą najmniejszą podpowiedź. Zamówiłam filtr odwróconej osmozy i testy wody. Czy mogłabym prosić o polecenie dobrego jedzenia ?

Krolic
Moderator

nie tracisz czasu ;) to trzeba teraz kolejne akwarium jak już masz filtr ro :)
Polecanie pokarmu zostawie tym którzy maja bojowniki
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

xMiaauUx pisze: śr mar 11, 2026 1:06 pm Czy mogłabym prosić o polecenie dobrego jedzenia ?
Z pokarmów suchych polecam: Naturefood Supreme Bettafood, HS OSI Betta Flakes, Hikari Betta Bio-Gold.
Z pokarmów mrożonych i żywych: dafnię i artemię.

Halinka
Gość

Post autor: Halinka »

Z jedzenia mogę Ci polecić Ocean Nutrition (różowe, betta pro), Naturefood supreme bettafood i Dennerle betta booster :)
preparat body strong może się przydać - ładnie odżywia Bojki, jednak nie jestem pewna co do podawania go do pokarmu.

Autor
xMiaauUx
Gość

Krolic pisze: śr mar 11, 2026 3:22 pm nie tracisz czasu to trzeba teraz kolejne akwarium jak już masz filtr ro
włożyłam całe moje serce w to żeby rybka czuła się super i akwarium było idealne. No ale niestety mimo to rybka choruje. Moja znajoma miała 4 lata bojownika w kuli z kolorowymi kamieniami i sztuczna roślinka . Wyglądał pięknie . A mój mimo ogromnego wysiłku wygląda jak wygląda i nie mogę sobie z tym poradzić. Z chęcią założyłabym nawet ze trzy akwarium bo to dla mnie mega frajda ale to chyba też zbyt duży stres bo przywiązuje się mega nawet do tych małych rybek 🙉

Autor
xMiaauUx
Gość

xMiaauUx pisze: śr mar 11, 2026 5:06 pm Z jedzenia mogę Ci polecić Ocean Nutrition (różowe, betta pro)
akurat kupiłam i karmię go niebieskim , ale różowy zakupię też ☺️

Krolic
Moderator

xMiaauUx pisze: śr mar 11, 2026 5:06 pm przywiązuje się mega nawet do tych małych rybek
mam koleżankę która bardzo podobnie przeżywa wszytsko cos sie dzieje w akwarium... dam Ci rade jak jej - to ma być przyjemność.. jezłei będziesz przeżywać każda stratę jak śmierc kpogoś bliskiego to nie ma to sensu... bojownik żyjący 4 lata to mega rzadki przypadek.. zazwycza 2-3 lata to juz jest bardzo dobrze. Tak wyglada to hobby.. zdazaja sie choroby.. wydpadki... ryby wyskakujace, nie wiadomo jak z przykrytego akwarium...
Wyglada że się bardzo angazujesz i szukasz wiedzy.. (lubimy takich akwarystów :)) ale nie unikniesz strat..

jan24771
Gość

Post autor: jan24771 »

Zeby nie zakladac kolejnego watka o martwicy pletw chcialam podpytać tu. Czytam w internecie ,ze martwe pletwy trzeba obciąć. Czy jest to prawda? Kupilam gupiki,niestety są chore. Od 6 dni siedzą w Omnipur, jednak wygladają bez zmian. Wiem ze pletwy mogą odrastac dlugo( chociaz w przeszlosci mialam gupika ktory zostal brutalnie zaatakowany,ktos mu obgryzl ogon praktycznie 70% i po odizolowaniu ten ogon bardzo ladnie odrosl w przeciagu tygodnia byla juz widzialna zmiana a tu nie widac zmian). Wiec zaczynam sie zastanawiac czy po prostu potrzeba wiecej czasu czy moze naprawde trzeba to obciąć..... tylko jak. Ryby są okrótnie ruchliwe. Probowalam to obciac trzymajac rybe w malym sloiczku ale to jest zadanie nie wykonalne. Nie mam pomyslu jak je unieruchomić ,sa tak male ze boje sie ze je zgniote jezeli zlapie w palce). Mam nadzieje ze mnie pocieszycie ze omnipur zalatwi sprawe tylko trzeba wiecej czasu. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

Siemka, jan24771
Wiem, że niektórzy akwaryści praktykują takie metody, ale osobiście tego odradzam. To ryzykowny zabieg i łatwo uszkodzić rybę (zwłaszcza tak małą i ruchliwą), albo wywołać u niej jeszcze większa infekcję. Skup się bardziej na zapewnieniu gupikom właściwych warunków w zbiorniku i daj im czas - odrost płetw u ryb jest zależny od wielu czynników i zachodzi w różnym tempie. Czasami może to trwać nawet miesiąc. Obserwuj ryby oraz postępy w regeneracji uszkodzonych tkanek. Jeżeli stan płetw nie poprawi się przez dłuższy czas - możesz zastosować kąpiel w CMF Tropicala, albo Formisolu z Zooleka. Pamiętaj jednak, aby najpierw zakończyć kuracje Omnipurem - nigdy nie łącz ze sobą leków, bo to przepis na piękną katastrofę.

jan24771
Gość

Post autor: jan24771 »

Bardzo dziekuje za odpowiedź. Już sie martwilam,że bez obcinania sie nie wyleczy. Martwicy pletw jeszcze nigdy nie przerabialam,stad jestem zielona w temacie. Ryby oprócz widocznych zmian na ogonie plus tego ,że są jakby nadmiar ruchliwe( trudno powiedzieć czy taki charakter czy to przez chorobę bo tych gupikow jeszcze nie mialam) wydają sie miec dobrze. Jedzą.....a dzis sprawdzając stan ogonów zauwazylam ze nawet sie rozmnazają :hihi:
ODPOWIEDZ