Podmiany to nieodzowny element akwarystyki. Jakie sprzęty wykorzystujecie do tego zabiegu? Ja jestem prosty człowiek i dlatego lubię proste rozwiązania. Nigdy nie ciągnęło mnie w stronę odmulaczy automatycznych więc zawsze używałem do podmianek zwykłylego bezbarwnego węża oraz pojemnika na wodę. W moim przypadku takim pojemnikiem jest konewka żeby było łatwiej odmierzać mi ilość spuszczanej wody. Wraz ze wzrostem zapotrzebowania zaopatrzyłem się w pompkę, która ułatwia mi wtłaczanie wody do zbiornika oraz w ustrojstwo od jbla które bardzo ułatwia zarówno spuszczanie jak i uzupełnianie wody w zbiorniku.
Osobiście uważam odmulacze automatyczne za nieprzydatne ustrojstwo i podobnie jak Ty stosuję najprostszą, sprawdzoną metodę, czyli kawałek węża i pojemnik na wodę. Jeżeli coś działa to po co kombinować?
U mnie wszystkie podmiany dzieją się automatycznie.
Codziennie mała część wody jest wylewana do kanalizacji. W to miejsce automatycznie wlewana jest woda z beczki. A do beczki kapie woda RO.
Wszystkim steruje Profilux GHL 4: kilkoma elektrozaworami i pompami oraz czujnikami poziomu wody w akwariach i beczce.
Łącznie do obsługi ok. 1000 l.
Nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale jak na razie najbardziej bezobsługowe, jakie znam.