Nieco chaotyczne 220l z hydroponiką

Tu możesz pochwalić się zdjęciami ryb, roślin i aranżacjami akwarium.
ODPOWIEDZ

Autor
Kvdlaty
Gość

Post autor: Kvdlaty »

Cześć!
To mój pierwszy post, bądźcie wyrozumiali ;)

Po roku przerwy i przeprowadzce postawiłem niedawno z powrotem moje akwarium. Postaram się krótko (względnie) opisać dotychczasowe postępy i zmiany :)

Akwarium ma wymiary 83x48x55(wys) cm. Nad oświetleniem długo myślałem, chciałem coś słabszego i w końcu kupiłem używane lampki Lominie 18W chyba. Szału nie ma, szczególnie przy wysokim zbiorniku ale były tanie - z perspektywy czasu myślę że dają radę.

Poprzednio czyszczenie filtra nie było zbyt wygodne, dlatego wymyśliłem sobie filtr mechaniczny przed kubłem. Filtr biologiczny to Eheim professionel 4+, w środku trochę Sachem Matrix i złoża Eheima. Złoża nie za dużo bo i tak planowałem hydroponikę. Przed nim dwa filtry narurowe, jeden z tymi rureczkami Eheima do wstępnej filtracji, drugi aktualnie z filtrem sznurkowym 50um. W takiej konfiguracji łatwo usunąć syf i nie planuje otwierać kubła wcale, czas pokaże jak to wyjdzie.

Obrazek

Obrazek

Akwarium miało być z samym piaskiem ale w ostatniej chwili władowałem pod piasek ziemię, nie wiem co mnie podkusiło no ale tak już zostało. Ponieważ ostatnia aranżacja była bardzo roślinna, teraz wymyśliłem sobie wielki korzeń. Kamienie wyciągnąłem z ogródka, myślę że wyszły całkiem fajnie. Akwarium zalałem koło 20.04, i zaczęło się czekanie aż dojrzeje.

Obrazek

W międzyczasie dodałem roślin, doszła hydroponika i dosypiałem piachu bo nie dawała mi spać myśl że ja albo jakaś ryba dokopie się do tej ziemi xd

Obrazek

Obrazek

Aktualnie wygląda tak:

Obrazek

Parametry wody:
T - 25 C
pH 7.2
NO3 - 1.0
PO4 - 0.1
NO2 - 0.025
NH4 - 0.0
KH - 6 st. dH
CO2 z butli ale zachowawczo
Nawożę makro bo strasznie niski ten azot, ale jakoś nie rośnie ;)
Daje też carbo ze strzykawki bo wyskoczyły mi jakieś nitki. Na razie im nie zaszkodziło, mają się dobrze xd

Wczoraj w końcu pojawili się pierwsi mieszkańcy - 4 kiryski i 20 Danio galaxy. Niedługo będzie coś więcej, najbardziej boleję nad tym że raczej nie mogę wpuścić moich ukochanych Amano bo będą mi uciekać po korzeniach :sad:

Nie znam się za bardzo na rybach, podejrzałem gdzieś obsadę kolegi @Jet187 i w coś podobnego będę celował. Chętnie przyjmę podpowiedzi jakie rybki zastąpią mi Amano w wyjadaniu glonów, resztek śluzowca, i wszystkiego innego co się nazbiera na dnie :)

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Post autor: Jet187 »

Mega fajne!

Jak Ci się spisuje ten prefiltr? Czyścisz to, czy wymieniasz wkłady?

I tak - wygląda na to, że "moja" obsada spisałaby się u Ciebie. Ja się jeszcze nad ławiczka Chilli Rasbor zastanawiam, ale na razie z 4 kirysów panda zrobilo się 12, więc...

Co do Amano - nie wiem, mi jak na razie spitoliła jedna, nawet nie wiem jak, przy serwisie akwarium patrzę na podłogę - leży. Wróciła żywa do akwarium. Natomiast mam multum kabli i rurek w szerokich przepustach i jeszcze żadna nie wyszła.

Amano fajne, ale też wiele radości dają Neocardinki, u mnie Red Sakura. Ciągle im poprawiam schronienia i warunki do rozmnażania i już mogę śmiało powiedzieć - mam inwazję 😀

Wrzucaj update - bardzo fajny zbiornik. Urzekł mnie też Twój poziom zaufania do szczelności kubełka :hah:

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Post autor: DanielP »

Bardzo fajna kosteczka :oklaski:
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

Kvdlaty pisze: śr cze 10, 2026 11:46 pm Chętnie przyjmę podpowiedzi jakie rybki zastąpią mi Amano w wyjadaniu glonów, resztek śluzowca, i wszystkiego innego co się nazbiera na dnie
Grupa otosków przyujściowych (6-7 sztuk) powinna sobie poradzić z tym tematem :wink:

P.S
Pamiętaj o tym, że nie istnieje coś takiego jak „ekipa sprzątająca”. Otoski chętnie zjedzą glony, śluzowce i resztki karmy pozostawionej przez inne ryby, ale nie oznacza to, że nie trzeba ich dokarmiać. Tabletki ze spiruliną, chlorellą czy ketapangiem oraz świeże warzywa (uprzednio odpowiednio umyte i sparzone) np. ogórek, cukinia lub czerwona papryka - to absolutny obowiązek.

Od sprzątania w akwarium jest akwarysta - nie ryby :)

Autor
Kvdlaty
Gość

Jet187
Czas pokaże jak się spisuje ten prefiltr, to eksperyment. Na razie raz go czyściłem i muszę powiedzieć że jestem zadowolony - wrzucam obydwa do wiadra, rurki płucze, sznurek wymieniam na nowy, zakręcam z powrotem i odpowietrzam. Przy sznurku 50um przepływ nie jest jakoś znacznie stłumiony, przy 100 um musiałem sam go trochę przykręcić. Być może później zmienię sznurek na owatoline, albo będę eksperymentował z sznurkiem o mniejszych porach. Nie jestem pewien czy to ma sens, mam wrażenie że woda mogłaby być bardziej klarowna ale to pewnie zależy od wielu czynników.

Do kubła mam zaufanie, mam go już jakieś 6 lat i nigdy nie miałem z nim problemów. Może kiedyś zamontuję jakiś czujnik zalania pod nim, zobaczymy.

Co do Amano, właśnie bije się z myślami czy nie spróbować, nie będę ukrywał że Twoja odpowiedź podniosła mnie na duchu :)

DanielP dzięki! :)

Catfish_Billy
Może w przyszłym tygodniu zakupię taką zgraję :)
Dzięki za to PS, postaram się nie zagłodzić otosków. Jestem raczej zwolennikiem niewielkich ingerencji w zbiornik w którym ustaliła się jakaś równowaga, dlatego tak lubię krewetki, mam wrażenie że są bezobsługowe. Poprzednio skubane urosły na długość palca wskazującego i kiedyś chyba wpitolily całego dużego zbrojnika bo ślad po nim zaginął ;)

W temacie karmienia ryb widzę że ogólnie będę się musiał doedukowac. W poprzednim zbiorniku karmiłem głównie mrożonkami i jakimś granulatem roślinnym. Teraz ponieważ rybek na razie mało chciałem zacząć delikatnie. Pan w sklepie namówił mnie na Tropical Vitality & color ale mam trochę wątpliwości co do jakości produktów tej firmy więc w najbliższym czasie będę robił przegląd literatury czym warto karmić xD. Chętnie przyjmę porady, choć wiem że z tego można by doktorat napisać i co akwarysta to inne podejście ;)
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

Kvdlaty pisze: czw cze 11, 2026 10:36 am W temacie karmienia ryb widzę że ogólnie będę się musiał doedukowac
Jestem w trakcie pracy nad większym artykułem poświęconym karmieniu ryb akwariowych, więc chętnie służę pomocą ;)
Kvdlaty pisze: czw cze 11, 2026 10:36 am Pan w sklepie namówił mnie na Tropical Vitality & color
W kwestii porad od handlarzy ze sklepów zoologicznych byłbym baaaaaardzo sceptyczny. Dla zysku wcisną Ci nawet największy szajs. Z Tropicala polecam produkty ''Soft Line'' - resztę raczej bym sobie odpuścił ;)

Przemek82
Zapaleniec
Na imię mam: Przemek

Post autor: Przemek82 »

cześć,

Strasznie fajna hydroponika. Ja też mam już od jakiegoś czasu ale rośliny rosną mi tylko na górze a korzenie są bez zmian takie jak wyciągnąłem je z doniczek. A zależało mi bardziej na tym aby korzenie się rozrosły a przy okazji góra. Pytanie czy jeśli je będę przycinał to coś to da ???

Autor
Kvdlaty
Gość

Przemek82
Hydroponikę robię pierwszy raz, nie chciałem bawić się w oddzielne donice z przepływem a gdzieś na jutubie podpatrzyłem takie rozwiązanie i stwierdziłem że spróbuję. U mnie po wyjęciu z doniczki, umyciu korzeni i wsadzeniu do wody ta środkowa roślina (nie pamiętam nazwy) trochę oklapła, pozostałe się nie zmieniły. Najszybciej korzenie hydroponiczne wypuściła monstera, i ma ich najwięcej. Epipremnum i to coś środkowe wypuściło znacznie później, i ma takie drobniutkie że ledwo je widać. Trwało to ze dwa tygodnie chyba, to środkowe się podniosło w tym czasie i wszystko zaczęło wypuszczać nowe liście. Te korzenie monstery ciągle rosną, chyba będę musiał je przyciąć trochę. Na razie nie ruszam bo nie wiem jak to zniesie ;)
U mnie wszystko jest w dość ciemnym kącie więc doświetlam lampką z aledrogo żeby mi rosły do góry a nie gdzieś na bok do okna.
Poprzednie zdjęcie jest trochę nieaktualne, teraz hydroponika wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Autor
Kvdlaty
Gość

Trochę minęło od ostatniego wpisu, czas na małą aktualizację :)

Hydroponika rośnie jak szalona, nie spodziewałem się takiego tempa, zaraz korzenie zarosną całe akwarium :x

Obrazek

W akwarium część roślin ma się świetnie a część średnio, ale na braki nie narzekam. Żabienica wychodzi już z wody xD Ewidentnie oświetlenie nie jest jednorodne, w zależności od ułożenia diod w niektórych miejscach jest więcej niebieskiego światła a w niektórych czerwonego, wydaje mi się że to m.in. powoduje nierównomierny wzrost roślin. poniżej zdjęcie po delikatnej przycince.

Obrazek

Prefiltr spisuje się bardzo dobrze, filtry wymienia się łatwo i bez bałaganu. Mam teraz filtr 20um i przepływ jest dobry, może sprawdzę jeszcze 10um w niedługiej przyszłości, choć nie wiem czy będzie taka konieczność bo woda jest klarowna. Natomiast korzeń stanowczo ją barwi, wrzuciłem ostatnio purigen do filtra bo denerwuje mnie ten kolor :|

Parametry wody w normie, może z wyjątkiem rosnącego pH. Przestawiłem deszczownice żeby mocniej falowała wodę w upały, może ten większy ruch wybija co2 i ph rośnie. Albo testy przekłamują ;) na razie nie planuje inwestować w komputer ph, zobaczymy jak będzie dalej. Wrzucam tabelkę dla ciekawych.

Obrazek

Obsada to teraz 37 galaxy (jedna wyskoczyła, dwie wciągnęło do skimera -.-), 10 otoskow, 10 kiryskow, 6 Amano i 15 red cherry. Chyba wszyscy mieszkańcy czują się świetnie i widać że rosną, szczególnie krewetki. Zgodnie z poradnikiem mają sześć posiłków w tygodniu, za każdym razem inne ;) Amano uwielbiają wcinać tabletki ze spiruliną, zaraz po wrzuceniu każdą trzyma swoją i nie zostawi aż nie zje xd

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Brakuje mi jakiejś ławiczki ryb które bardziej by odcinały się na tle zbiornika, galaxy są bardzo ładne ale trochę giną. Chodzą mi po głowie brzanki Titteya, wydaje mi się że nie powinny sprawiać problemu, ale może ktoś bardziej doświadczony by się wypowiedział?

Przemek82
Zapaleniec
Na imię mam: Przemek

Post autor: Przemek82 »

Jak Ty to robisz że korzenie w wodzie są takie długie ? U mnie nad wodą wszystko rośnie elegancko, a pod wodą ledwo ledwo a przy zakładaniu zależało mi na tym aby więcej było pod wodą niż nad :)

Przycinałaś cos te korzenie czy jak ?

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Post autor: Jet187 »

Super ta hydroponika, po badaniach widzę, że wyjada NO3 i PO4 jak dzikie.

Zastanawiam się - jakie są powody, dla których wykonujesz podmiany, skoro badasz dokładnie parametry i są one, delikatnie mówiąc, dalekie od wymagających jakichkolwiek działań. Jesteś na tak niskim poziomie, że prędzej wprowadzisz fosforany, azotany itp. podmianą niż odwrotnie :duży uśmiech:

Nawiasem - trochę za nisko dla roślin, mogą zacząć odczuwać deficyty. Podejrzewam, że Ca i Mg podobnie. Warto trochę wzbogacić wodę dla korzyści roślin wodnych i ułatwienia linienia krewetkom. W Twoim przypadku myślę, że zielona Tropica + jakieś GH+ się sprawdzi.

Autor
Kvdlaty
Gość

Przemek82
Serio nic nie robiłem ;) mam taką teorię że wsadziłem duże rośliny do dość jałowej wody, może rozbudowały system korzeniowy żeby wydajniej ciągnąć minerały ;p

Jet187
Podmiany robię rzadko i nie są jakieś duże, zwykle przy okazji odkurzam sobie dno ;) Natomiast myślę że mają sens, mierzę testami dwa parametry z kilkuset pewnie które mają znaczenie, to że rośliny wyjadają azot i fosfor nie znaczy że jakiś inny pierwiastek się nie akumuluje ;)
Zobaczę co to ta Tropica o której piszesz, na razie nawożę w mirę codziennie azot, makro, trochę Fe. Mikro zakładam że rośliny ciągną z ziemi ogrodowej. Mimo że testy pokazują prawie jałową wodę to rośliny rosną jak szalone, od ostatniego posta zabienica wypuściła 4 nowe liście, z czego dwa mają już po 50 cm xD także może taki urok tego zbiornika, planuje jeszce trochę powiększyć obsadę zobaczymy czy coś się zmieni :)
ODPOWIEDZ