Doświetlanie roślin nad akwarium

Rodzaje. Ilość. Moc. Przeliczniki. Koszty.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
bpjl
Uczestnik

Post autor: bpjl »

Cześć,

Planuję dodać do swojego akwarium parę roślinek posadzonych w doniczkach częściowo zanurzonych w wodzie.

Jako że nie mam za dużo miejsca, celuję w rośliny, które raczej nie rozrosną się za bardzo (a przynajmniej nie powinny). Do tego umiejscowienie zbiornika kieruje mnie na rośliny lubiące światło rozproszone albo półcień - to mi akurat pasuje. Celuję zatem w: Fittonię, Skrzydłokwiat mini, Syngonium pixie, Trzykrotkę, itp. rośliny. Chciałbym jednak dodać nad nimi jakieś doświetlenie, aby zapobiec kierowaniu się, wykrzywianiu roślin w kierunku okna. Schetam ustawienia zbiornika przedstawia się mniej więcej tak:

Obrazek

Jak widać, nie mam tam za dużo miejsca nad taflą wody, a co dopiero między roślinami a ewentualnymi lampami zamontowanymi na szafce nad zbiornikiem. Dlatego myślę, że nie mogą to być za mocne lampy, skoro te rośliny nie lubią bezpośredniego naświetlania.

Szukając w sieci czegoś niezbyt mocnego i w niewielkich pieniądzach, wszędzie natykam się na lampy tego typu:

Obrazek

Czy ktoś używał tego typu lampek i może wypowiedzieć się na ich temat?

Kvdlaty
Gość

Post autor: Kvdlaty »

Cześć!
Ja mam coś takiego: https://allegro.pl/produkt/lampa-stojac ... 8316255092
(Tylko bez podstawki tylko z klipsem, no i kupiłem za 50 ziko ;) )
Bardzo dobrze mi się sprawuje, ma jasne neutralne światło, roślinki dobrze rosna w jej kierunku. Jest dość mocna, nie wiem czy u Ciebie nie będzie za mocna. Ja mam ją zamontowaną dość wysoko, natomiast jest opcja żeby odkręcić ją od tej szyi więc pewnie dałbyś radę ją przymocować na płasko do szafki.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor
bpjl
Uczestnik

Post autor: bpjl »

Dziękuję za odpowiedx i propozycję.
ODPOWIEDZ