Bojownik w złym stanie :(

Dyskusje na temat chorób oraz sposobów ich zwalczania. Profilaktyka.
Regulamin forum
Wypełnij poniższe punkty przy zakładaniu nowego wątku w dziale CHOROBY!!!

1. Litraż zbiornika –
2. Kiedy został założony / czy dojrzewał –
3. Rodzaj i model filtra, wypełnienia / czy jest włączony cały czas –
4. Gatunki i ilość ryb –
5. Gatunki i ilości roślin –
6. Podłoże –
7. Inne sprzęty –
8. Ozdoby, korzenie –
9. Pokrywa –
10. Oświetlenie –
11. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. (dawki częstość) –
12. Parametry wody (NO[inddolny]2[/inddolny], NO[inddolny]3[/inddolny], pH, KH, GH, PO[inddolny]4[/inddolny], Cl, itp.) –
13. Temperatura w zbiorniku –
14. Czy posiadasz grzałkę / moc w W –
15. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) –
16. Co nowego zrobiono ostatnio w zbiorniku / kiedy (dokładnie opisz) –
17. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja?
18. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano?
19. OBJAWY I PRZEBIEG CHOROBY -
20. Zdjęcie –
ODPOWIEDZ

Autor
Odie
Uczestnik

Post autor: Odie »

1. Litraż zbiornika – 49 L
2. Kiedy został założony / czy dojrzewał – Maj 2026 / dojrzewał
3. Rodzaj i model filtra, wypełnienia / czy jest włączony cały czas – Aquael, FZN 700 Pro, kulki ceramiczne, włączony (ostatnio skrecony na prawie na max)
4. Gatunki i ilość ryb – 1 bojownik. Kiedyś były jeszcze Glo fish tetras i krewetki, ale przeniosłem jakiś miesiąc temu do drugiego akwarium.
5. Gatunki i ilości roślin – anubias 1, kilka limnophilia sessiflora, i jakieś inne co nie pamiętam jak się nazywają. Ostatnio pojawiły się tez krasnorosty :(
6. Podłoże – Aquaforest AF Natural Substrate, na to żwirek czarny 1-3 mm Aqua Della
7. Inne sprzęty – grzałka
8. Ozdoby, korzenie – ze 3 kamienie dragon stone, 1 korzeń (wyjąłem jakieś 2 tygodnie temu)
9. Pokrywa – tak
10. Oświetlenie – tak, leddy slim z zestawu (10W)
11. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. (dawki częstość) – hikari betta bio gold, 1x dziennie, 5 granulek
12. Parametry wody (NO[inddolny]2[/inddolny], NO[inddolny]3[/inddolny], pH, KH, GH, PO[inddolny]4[/inddolny], Cl, itp.) –
PH:7.6, GH:8, KH:6, Nh3:0, No2:0, No3:2, Po4:0.25, K: prawie 5
13. Temperatura w zbiorniku – 27. Ostatnio 28 bo goraco jest
14. Czy posiadasz grzałkę / moc w W – tak, 50W
15. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) – raz w tyg podmiana wody, czyszczenie filtra raz na dwa tyg, odmulanie ostatnio próbowałem)
16. Co nowego zrobiono ostatnio w zbiorniku / kiedy (dokładnie opisz) – tygodnie temu wyjąłem korzeń i kamienie dragon stone (został 1)
17. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja? - od 5 czerwca. Aklimatyzacja - metoda pływająca
18. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano? - z dwa tygodnie temu próbowałem Esha2000. Wrzuciłem tez liscie migdałecznika.
19. OBJAWY I PRZEBIEG CHOROBY - Ostatnio bojownik jest ospały, głownie leży na dnie lub na roślinach. Jakiś czas temu zauważyłem ze ma rozdarta płetwę ogonową. Na początku wyglądało jakby się rozciął o korzeń... Od jakiegoś czasu stan płetw i ogona pogarsza się. Zastosowałem Esha 2000 przez parę dni się jakby ożywił ale ostatnio znowu jest ospały, No i wydaje mi się ze stan płetw i ogona się wciąż pogarsza. Zrobiłam dziś zdjęcia, wydaje mi się tez ze ma nastroszone płatwy. Generalnie wygląda źle i martwię się ze padnie. Nie wiem czym mam go leczyć. Nie mam zbiornika na kwarantannę, wiec wszystkich innych lokatorów (krewetki, ślimaki) przeniosłem. Został sam. W miare je te granulki, ale bez większego entuzjazmu.

20. Zdjęcie – w załączniku )(nieostre, robione telefonem)ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie wiem jaki lek zastosowac, proszę o pomoc.

Krolic
Moderator
Na imię mam: Kamil

Post autor: Krolic »

Odie on ma nastroszone łuski czy tylko tak na zdjeciu wygląda?

Autor
Odie
Uczestnik

No właśnie wydaje mi się ze ma nastroszone. Ciężko powiedzieć bo się chowa, a przez wodę trudno ostrość złapać. Tak fotografowałem żeby te łuski było widać, bo właśnie wydaje mi się ze nie przylegają do ciała płasko.
Spróbuje dziś popatrzeć znowu, może uda mi się jeszcze jakieś zdjęcia lepsze zrobić.

Krolic
Moderator

jak ma odstające łuski to zła wiadomość.. lecz go czymś przeciwbakteryjny dzialajacym wewnętrznie.. ale nie miej za duzych nadzieji. Jezeli to posocznica to mala szansa

Autor
Odie
Uczestnik

A czym konretnie mozna starac sie to leczyc? Esha2000 chyba nie pomoze... :(

Krolic
Moderator

jestem za cienki, żeby wskazać konkretny lek. Nie miałem posocznicy od 20 lat w akwarium.. ale ten artykuł wygląda sensowanie
https://www.plantagarden.pl/blog/wpis/p ... NFG_7UnHPB

Autor
Odie
Uczestnik

Uadlo mi sie zrobic zdjecia od gory. Tak to wyglada:
Obrazek
Obrazek

Krolic
Moderator

Jak dla mnie Posocznica. Ciężka do wyleczenia ale nie sprobujesz to się nie dowiesz czy byl do uratowania.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

Mi też to wygląda na posocznicę. W przypadku tej choroby szanse na wyzdrowienie ryby są bardzo niskie - zwłaszcza, gdy jej stan jest już zaawansowany. Możesz spróbować leczyć bojownika środkami antybakteryjnymi np. Formisol lub Trypaflavin, ale wielkich nadziei bym z tym nie wiązał.

Krolic
Moderator

Odie jak tam? podjąłeś leczenie? są jakieś efekty?
ODPOWIEDZ