Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

Rodzaje. Ilość. Moc. Przeliczniki. Koszty.
Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#1

Post autor: PONYX » wt lut 04, 2014 7:17 pm

Witam

Wczoraj odpadło mi od pokrywy całe oświetlenie i oczywiści w całości wpadło do zbiornika.
TERAZ NIE ŚWIECI WCALE :razz:

I teraz o co chodzi jak mam posprawdzać tak łopatologicznie bo na elektryce wcale sie nie znam(no może ciut ciut :D )
Jak sprawdzić gdzie dotykać.......hehehehe nie wiem czy padły świetlówki czy statecznik.
A mam coś takiego tylko firmy AQUA SZUT

Obrazek

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15640
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#2

Post autor: Lech-u » wt lut 04, 2014 7:29 pm

Świetlówki nie padły (chyba, że się stłukły, ale widać, że są całe).

Po pierwsze rozbierz wszystko co się da. Wyjmij świetlówki z oprawek, odkręć oprawki (te plastikowe mocowania świetlówek).
Całość połóż na kaloryferze lub susz suszarką, ale tak, żeby nie stopić. Może na końcach tej środkowej rury są jakieś zaślepki? To też je odkręć do suszenia. W środku tej rury na pewno jest woda. I nie świeci, bo to co jest w środku się zalało.

Jest szansa, że jak porządnie (porządnie!!!) wysuszysz, to całość da się uratować.

Nie podłączaj na razie do prądu. Do czasu całkowitego wysuszenia.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#3

Post autor: PONYX » wt lut 04, 2014 7:37 pm

Jak to wpadło do wody to w sumie zaraz wyjąłem , jak potrzymałem w pione to sporo wody się wylało.

Czy jest możliwe żeby przepalił się statecznik ?

I czy jest możliwe żeby się nie świeciło tylko dlatego że gdzieś tam jest woda ?

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#4

Post autor: Drottnar » wt lut 04, 2014 7:38 pm

To jest bardzo prawdopodobne. Wysusz porządnie i dopiero podłączaj.

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#5

Post autor: PONYX » wt lut 04, 2014 8:32 pm

Jeszcze jedno czy to oświetlenie przymocować/przykleić do do obudowy żeby nie odpadło.
Przykleiłem POXIPOLEM i odleciało czy sylikonem akwarystycznym da radę to utrzymać, to oświetlenie jest dość ciężkie

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15640
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#6

Post autor: Lech-u » wt lut 04, 2014 8:38 pm

PONYX pisze:czy sylikonem akwarystycznym da radę to utrzymać
TAK.
Lub klejem montażowym z marketu budowlanego (FIX nad FIXy lub tego typu)
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#7

Post autor: PONYX » wt lut 04, 2014 8:40 pm

Dzięki Lech-u jesteś WIELKI :D !!!!!!!!!

:viva:


Moni898
Gość
Posty: 4
Rejestracja: sob gru 08, 2012 12:51 am
Lokalizacja:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#8

Post autor: Moni898 » wt lut 04, 2014 8:45 pm

Wydaje mi się, że jak się dostanie woda to i silikon się odklei. Nie możesz jakoś na śrubeczki tego elegancko przykręcić do pokrywy i dać ładne zaślepki ? Takie zaślepki może i są widoczne, ale o ile bezpieczniej z takim rozwiązaniem :)

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#9

Post autor: PONYX » wt lut 04, 2014 8:49 pm

Moni898 też o takich śrubeczkach myślałem tylko szukam jakiegoś patentu żeby nie wiercić pokrywy.
Właśnie POXIPOL dostał wody i belka hluuup do wody znowu :razz: :razz: :razz:

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#10

Post autor: Drottnar » wt lut 04, 2014 8:51 pm

PONYX, może za szybko to wszystko robisz? Sylikon nie powinien puścić... przecież tym się akwaria klei.


Moni898
Gość
Posty: 4
Rejestracja: sob gru 08, 2012 12:51 am
Lokalizacja:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#11

Post autor: Moni898 » wt lut 04, 2014 8:57 pm

Ja osobiście polecam śrubeczki :P nie trzeba się o nic martwić, a aż tak bardzo nie szpecą.

Przy następnym klejeniu nie zapomnij dobrze zeskrobać resztek poxipolu, żeby znowu świetlówki się nie skąpały w wodzie :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15640
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#12

Post autor: Lech-u » wt lut 04, 2014 8:57 pm

Moni898 pisze:Wydaje mi się, że jak się dostanie woda to i silikon się odklei.
Akwarium jest klejone silikonem. Dość rzadko się odkleja.

Według mnie PONYX już wyczerpał, statystycznie rzecz ujmując, możliwości topienia oświetlenia w akwarium. Myślę, że klej nad kleje załatwi sprawę.

Ale jak się bezpieczniej poczujesz ze śrubami, to je wkręć (teraz piosenka: "Jak masz chęć to se wkręć, śrubkę w dupkę numer pięć" - to trzeba skocznie zanucić)

Ja bym nie wkręcił, bo to będzie parszywie wyglądało. Ale jak wrażenia estetyczne nie stanowią, to można to skręcić Śrubami. Albo łańcuchem. Dookoła pokrywy. Nieeee, to głupi pomysł: oświetlenie jest jak David Copperfield - wyswobodzi się z łańcuchów. Nawet jeśli zepniesz łańcuch kłódką. :hah:
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Re: Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#13

Post autor: PONYX » wt lut 04, 2014 9:00 pm

Drottnar pisze:PONYX, może za szybko to wszystko robisz? Sylikon nie powinien puścić... przecież tym się akwaria klei.
POXIPOLEM kleiłem wczoraj rano sechł i wiązał prawie dobę i dziś wieczorem zdejmowałem żeby położyć na kaloryfer jak radził Lech-u a tu znowu bach do wody.

Teraz parę dni poleży sobie spokojnie na grzejniku i spróbuję na silikon tylko oryginalnie ta belka jest wsuwana w pokrywę i połamały się takie płozy które wsuwa się w pokrywę.
A ta płoza ma małą powierzchnię może ok.0.5cm szer. i jakieś 4-5cm dł więc nie wiem czy silikon na tak małej powierzchni stykowej jest wstanie to dziadostwo utrzymać czy lepiej wiercić otwory w pokrywie i na śrubki przymocować do pokrywy

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15640
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#14

Post autor: Lech-u » wt lut 04, 2014 9:05 pm

PONYX pisze:A ta płoza ma małą powierzchnię może ok.0.5cm szer. i jakieś 4-5cm dł więc nie wiem czy silikon na tak małej powierzchni stykowej jest wstanie to dziadostwo utrzymać czy lepiej wiercić otwory w pokrywie i na śrubki przymocować do pokrywy
Poka fotkę pokrywy z płozami!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#15

Post autor: PONYX » wt lut 04, 2014 9:05 pm

Qrcze a zawsze myślałem że to ryby powinny pływać w akwarium a tu jak widać strasznie się myliłem....hahahaha :hah: :hah: :hah:

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#16

Post autor: pkucaba » wt lut 04, 2014 9:19 pm

Drottnar pisze: Sylikon nie powinien puścić... przecież tym się akwaria klei.
Ja protestuję... Silikon nie nadaje się do elementów plastykowych.
Również wszelkie fixy/poxipole mogą puścić...
Musisz użyć kleju do plastyku...
Pamiętaj by powierzchnie klejenia odtłuścić.
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Re: Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#17

Post autor: PONYX » wt lut 04, 2014 9:21 pm

pkucaba pisze:
Drottnar pisze: Sylikon nie powinien puścić... przecież tym się akwaria klei.
Ja protestuję... Silikon nie nadaje się do elementów plastykowych.
Również wszelkie fixy/poxipole mogą puścić...
Musisz użyć kleju do plastyku...
Pamiętaj by powierzchnie klejenia odtłuścić.

A jaki klej proponujesz bo jest tego na rynku do bólu

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#18

Post autor: pkucaba » wt lut 04, 2014 9:29 pm

Nie proponuję kleju... śruby załatwią sprawę ;)

Jeśli chodzi plastyk (lub plastik) jest wiele ich rodzajów. Klei się je różnymi klejami...
Choć można próbować. Wybierz się do marketu samochodowego i spróbuj kupić klej do plastyku.
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#19

Post autor: PONYX » czw lut 06, 2014 2:30 pm

I dalej w tym temacie ;
Kupiłem dziś nowe świetlówki dalej nic nie świeci.

Sprawdzałem w gniazdach świetlówek i prąd tam dochodzi jak również jest prąd jak dotykałem próbówką każdego kabelka od statecznika.

Co dalej sprawdzić dlaczego nie działa czyżby statecznik był spalony, ale prąd jak opisałem wyżej dochodzi

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15640
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#20

Post autor: Lech-u » czw lut 06, 2014 2:32 pm

No to pewnie elektronika padła.
Myślisz, że dobrze wysuszyłeś?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


shadowrider
Uzależniony
Posty: 536
Rejestracja: ndz kwie 10, 2011 3:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#21

Post autor: shadowrider » czw lut 06, 2014 2:34 pm

W oświetleniu oprócz świetlówek masz jeszcze statecznik i dławik - to w opcji ekonomicznej lub statecznik elektroniczny.
Którą masz opcję i czy wszystko się utopiło czy tylko świetlówki?

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#22

Post autor: PONYX » czw lut 06, 2014 2:35 pm

Lech-u wszystko suche jak pieprz suszarka i kaloryfer od wczoraj.

Czyli statecznik do wymiany ?

-- Cz lut 06, 2014 3:35 pm --

Utopiło się wszystko razem


shadowrider
Uzależniony
Posty: 536
Rejestracja: ndz kwie 10, 2011 3:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#23

Post autor: shadowrider » czw lut 06, 2014 2:43 pm

To musisz wymienić wszystko oprócz kabli.

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Re: Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#24

Post autor: PONYX » czw lut 06, 2014 2:49 pm

shadowrider pisze:To musisz wymienić wszystko oprócz kabli.
No to mnie pocieszyłeś............hahahaha :razz: :razz: :razz:

-- Cz lut 06, 2014 3:49 pm --

A gdzie tanio!!!!! kupić statecznik w Warszawie bo mam 2x39W

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15640
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#25

Post autor: Lech-u » czw lut 06, 2014 2:52 pm

PONYX pisze:A gdzie tanio!!!!! kupić statecznik w Warszawie bo mam 2x39W
Ja kupowałem w hurtowni Osram koło Okęcia. Tylko tam sprzedają dla firm (także pojedyncze sztuki, ale na fakturę na firmę).
Jak coś to znajdę kontakt.

Najlepiej jakbyś "wypaprał" ze środka elektronikę i kupił coś o podobnym wymiarze, żeby się zmieściło z powrotem.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Re: Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#26

Post autor: PONYX » czw lut 06, 2014 2:59 pm

Lech-u pisze:
PONYX pisze:A gdzie tanio!!!!! kupić statecznik w Warszawie bo mam 2x39W
Ja kupowałem w hurtowni Osram koło Okęcia. Tylko tam sprzedają dla firm (także pojedyncze sztuki, ale na fakturę na firmę).
Jak coś to znajdę kontakt.

Najlepiej jakbyś "wypaprał" ze środka elektronikę i kupił coś o podobnym wymiarze, żeby się zmieściło z powrotem.
Tja wyjąć to ja mogę tylko później z tymi kabelkami polegnę na placu boju w nierównej zresztą walce z elektryką :hah:

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15640
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#27

Post autor: Lech-u » czw lut 06, 2014 3:04 pm

Dasz radę,
Ja sam robiłem (przerabiałem) swoje belki i rzadko mnie prąd kopie jak maczam łapy w akwarium...
Do elektroniki jest dołączony schemat jak podłączyć.
Jak rozróżniasz kolory, to dasz radę.

-- 6 lut 2014, o 15:04 --

Jeszcze jedno: a skąd wiesz, że porządnie wysuszyłeś?
Czy suszyłeś rozkręconą lampę? Możliwe, że woda jest jeszcze wewnątrz elektroniki.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#28

Post autor: Drottnar » czw lut 06, 2014 3:05 pm

Poszukaj na forum temat o hurtowni GRODNo. Mamy tam wtykę i można kupić w lepszej cenie :)

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#29

Post autor: pkucaba » czw lut 06, 2014 3:06 pm

PONYX pisze:z tymi kabelkami polegnę na placu boju
Pomożemy...
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Utopiłem całe oświetlenie POMOCY !!!!

#30

Post autor: PONYX » czw lut 06, 2014 3:10 pm

Wykukałem przez Alledrogo taki statecznik za 50zł Hurtownia Elektryczna
GRODNO S.A.
Dobra 26
(róg z ul. Tamka)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości