Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 07.10.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

W tym dziale możesz poruszać różne sprawy, niekoniecznie związane z akwarystyką. Pisz o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika

Autor
avetattoos
Bywalec
Posty: 90
Rejestracja: sob paź 04, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa, Wola
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#1

Post autor: avetattoos » pn lip 20, 2015 8:17 pm

Witam, dzisiaj moja szefowa poprosiła mnie o pomoc ;(
Mianowicie wyświetlał się jej jakiś błąd "aplikacja telefon została zatrzymana", więc nie mogła zadzwonić.
No ta ja spokojnie zaglądam do wujka google i patrze, dlaczego tak się dzieje.
Odpowiedź była banalna: wyczyść pamięć podręczną kontaktów. Spytałem czy jest kopia zapasowa, mówi że jest. No to wyczyściłem.
Wróciłem do domu i telefon od szefowej , że nie ma żadnych kontaktów na SIMie. Jakbym w baniak cegłą dostał, szefowa wściekła, ja zestresowany- przejdę może do sedna, co ma pamięć podręczna wspólnego z kontaktami na simie?? :shock: :shock: :shock:
Będzie jutro ogień w robocie, oj będzie..

Awatar użytkownika

zorbek
Zapaleniec
Posty: 418
Rejestracja: pt gru 07, 2012 11:21 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#2

Post autor: zorbek » pn lip 20, 2015 8:26 pm

Zaloguj sie na konto google play powiązane z tym telefonem. Jeżeli tam nie ma kopii kontaktów to kiepsko to wygląda.
----------------------------
Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 2948
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#3

Post autor: ROGATEK » pn lip 20, 2015 8:26 pm

Może tylko jej się wydawało, że ma kopie na simie? ;)

Nie miała żadnych synchronizacji, chmur czy innych wynalazków właczonych?

Awatar użytkownika

Norbi
Gaduła
Posty: 151
Rejestracja: pt cze 20, 2014 3:55 am
Lokalizacja: USA
Na imię mam: Norbert
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#4

Post autor: Norbi » pn lip 20, 2015 8:32 pm

Kontakty od dawna nie są zapisywane w pamięci karty SIM tylko w pamięci telefonu więc tam szukaj. Na dokładkę jeśli ma telefon z Androidem to powinna mieć założone konto w Google więc tam powinna być kopia zapasowa kontaktów, zdjęć, aplikacji i tak dalej.

Awatar użytkownika

Autor
avetattoos
Bywalec
Posty: 90
Rejestracja: sob paź 04, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa, Wola
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#5

Post autor: avetattoos » pn lip 20, 2015 8:37 pm

Pytałem czy ma kopię zapasową. Mówiła że tak, robił jej syn. Mówiła że ma na chmurze. Odpowiadam jej że fajnie, niech sobie zrobi ustawienia fabryczne i przywróci dane z kopii. Ale później znowu mnie zawołała, i wyczyściłem jej tą przeklętą pamięć podręczną. Moim zdaniem pamięć podręczna nie ma nic wspólnego z simem, bo zapisuje się albo na karcie pamięci, albo na teefonie..
ROGATKU, mi powiedziała że ma. Ten synalek może jej nie zrobił. Ale po głowie i tak ja oberwę mimo że dała mi złe informacje :faint:
Póki co jestem w czarnej **** bo mogę się tylko domyślać co tam ona robi z tym telefonem.

-- Pn lip 20, 2015 7:37 pm --

A jak szlag trafił wszystkie kontakty firmowe to mam przechlapane :viva: :viva: :viva:
Ale kto mądry nie robi kopii takich danych ?


TPI
Bywalec
Posty: 97
Rejestracja: wt mar 31, 2015 5:44 pm
Lokalizacja: Warszawa

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#6

Post autor: TPI » pn lip 20, 2015 8:38 pm

W kontaktach mozna wybrac skad maja byc wyswietlane kontakty.
Mozna sprobowac wybrac inne opcje i zobaczyc czy powroca.
Moze kiedys zrobila zrzut kontaktow do pliku na karte sd.
http://www.przyjaznastomatologia.com.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 2948
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#7

Post autor: ROGATEK » pn lip 20, 2015 8:39 pm

Jak ktoś jest zdolny to potrafi zrobić taką synchronizację, że pustkę z telefonu wyśle do chmury i nadpisze tam kontakty ;).

Ja bym już kupował bilety do ciepłych krajów na Twoim miejscu ;).

Awatar użytkownika

Autor
avetattoos
Bywalec
Posty: 90
Rejestracja: sob paź 04, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa, Wola
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#8

Post autor: avetattoos » pn lip 20, 2015 8:47 pm

Dzięki, umiesz podnieść na duchu :-D
W sumie... mi powiedziała, że tą kopię ma, mam jak się bronić :-D
Ale i tak niedobrze..

Awatar użytkownika

Norbi
Gaduła
Posty: 151
Rejestracja: pt cze 20, 2014 3:55 am
Lokalizacja: USA
Na imię mam: Norbert
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#9

Post autor: Norbi » pn lip 20, 2015 8:48 pm

Jeśli ma tą kopie to w czym masz problem? Niech przywróci dane z chmury i tyle. A następnym razem trzymaj łapki przy sobie i nie dotykaj innych telefonów a tym bardziej szefowej. Teraz sam widzisz czym to się może zakończyć. Kilka tygodni temu miałem podobną sytuację - instalowałem gościowi system w laptopie, ustawiałem, odblokowywałem iPhona. Chciałem zrobić mu kopię telefonu i zapisać ją w komputerze, tak na wszelki wypadek ale ..... okazało się że iTunes zamiast zrobić kopię telefonu po prostu ...... wyciął wszystko z telefonu - kontakty, zdjęcia, filmy. Szczęście że gość miał kopię w chmurze więc można było prawie wszystko przywrócić.
Głowa do góry, będzie dobrze :viva:

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 2948
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#10

Post autor: ROGATEK » pn lip 20, 2015 8:51 pm

Pamiętaj na przyszłość: "nie wiem, nie znam się, zalatany jestem". A jak już musisz to przynajmniej ustal jakąś stawkę ;).

Awatar użytkownika

Autor
avetattoos
Bywalec
Posty: 90
Rejestracja: sob paź 04, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa, Wola
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#11

Post autor: avetattoos » pn lip 20, 2015 8:53 pm

No, kretyn ze mnie... chociaż jak w swoim grzebałem w tej przeklętej pamięci, to nic się nie działo złego. Ehh...

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 2948
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#12

Post autor: ROGATEK » pn lip 20, 2015 9:02 pm

Bo tutaj zadziałały prawa Murphy'ego. Np. jak coś się może spieprzyć to się spieprzy ;).

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14024
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#13

Post autor: Lech-u » pn lip 20, 2015 9:09 pm

Jaki to telefon? Niektóre telefony mają "swoje" chmury i swoje synchronizacje. Sprawdź to. Np. HTC.
Ja tak odzyskałem dane w telefonie brata.
Poza tym bywa, że jest ustawiona synchronizacja w Exchange lub Outlook. Jeśli pracujesz w jakiejś firmie "korporacyjnej" to powinny być backupy automatyczne.

Spokojnie, to tylko awaria! Masz jeszcze szanse odzyskać dane. A wtedy szefowa będzie Ci z ręki jadła.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
avetattoos
Bywalec
Posty: 90
Rejestracja: sob paź 04, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa, Wola
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#14

Post autor: avetattoos » pn lip 20, 2015 9:18 pm

Jakiś szajsung, chyba galaxy 3 :)
Już się uspokoiłem, po burzy zawsze kiedyś słońce wyjdzie :)
Firma jest raczej kameralna pracuje nas jakieś 8 osób :) No, ale prężnie się rozwijają/rozwijamy(?)
Dla mnie to kretynizm, kto trzyma na karcie taki kontakty...
Dziewczyna mówi żebym się nie martwił. Nie moja wina, że młody matkę w bambuko zrobił, a na mnie się tylko wyżyła, jak to kobieta..

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#15

Post autor: bory » pn lip 20, 2015 9:20 pm

ROGATEK pisze:Bo tutaj zadziałały prawa Murphy'ego.
Podpisuję się wszystkimi kończynami. Jako programista wiem, że jak coś nad czym pracujemy działa u mnie i u reszty zespołu to wcale nie znaczy, że zadziała na demie u dyrektora :hah:

Co do Twojego problemu to faktycznie - pamięć podręczna nie powinna mieć nic wspólnego z tym co się stało. W takiej pamięci trzymane są np. dane w jakiś sposób przetworzone aby dostęp do nich był szybszy. Prawdopodobnie oryginalne dane leżą nadal gdzieś w telefonie, w chmurze lub na simie. Problem jest tylko taki, że jak ona teraz grzebie w tym telefonie to może już być za późno.
Ostatnio zmieniony pn lip 20, 2015 9:28 pm przez bory, łącznie zmieniany 2 razy.
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14024
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#16

Post autor: Lech-u » pn lip 20, 2015 9:21 pm

avetattoos pisze:Dziewczyna mówi żebym się nie martwił.
No to się nie martw.

Na pocieszenie wpisz swój kontakt szefowej do telefonu, jako dobry początek odbudowywania bazy danych.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2667
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#17

Post autor: miro » pn lip 20, 2015 9:40 pm

Lech-u pisze:Na pocieszenie wpisz swój kontakt szefowej do telefonu, jako dobry początek
Jeżeli szefowa jest taka no taka tego to możesz wpisać i mój kontakt ! :viva:

Awatar użytkownika

Autor
avetattoos
Bywalec
Posty: 90
Rejestracja: sob paź 04, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa, Wola
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#18

Post autor: avetattoos » pn lip 20, 2015 9:51 pm

Na pocieszenie wpisz swój kontakt szefowej do telefonu, jako dobry początek odbudowywania bazy danych.
Świetny pomysł :D Chociaż skubana chyba mój numer na pamięć zna, bo do mnie wydzwaniała :)

-- Pn lip 20, 2015 8:49 pm --
Co do Twojego problemu to faktycznie - pamięć podręczna nie powinna mieć nic wspólnego z tym co się stało.
Dzięki, kolejny punkt dla mnie na dywaniku :D

Awatar użytkownika

zorbek
Zapaleniec
Posty: 418
Rejestracja: pt gru 07, 2012 11:21 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#19

Post autor: zorbek » pn lip 20, 2015 10:20 pm

Pytanie czy wyczyszczona została pamięć podręczna czy wewnętrzna. Do wyczyszczenia podręcznej wystarczy restart telefonu.
----------------------------
Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Re: Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#20

Post autor: bory » pn lip 20, 2015 10:38 pm

miro pisze:
Lech-u pisze:Na pocieszenie wpisz swój kontakt szefowej do telefonu, jako dobry początek
Jeżeli szefowa jest taka no taka tego to możesz wpisać i mój kontakt ! :viva:
Jak dobrze płaci i chce kontakt do dobrego i przystojnego programisty to również możesz wpisać i mój! :viva:
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

Autor
avetattoos
Bywalec
Posty: 90
Rejestracja: sob paź 04, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa, Wola
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#21

Post autor: avetattoos » pn lip 20, 2015 10:49 pm

Jak dobrze płaci i chce kontakt do dobrego i przystojnego programisty to również możesz wpisać i mój! :viva:
To już chyba z mojej pensji :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14024
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#22

Post autor: Lech-u » pn lip 20, 2015 10:52 pm

A jak zechce kontakt do kogoś inteligentnego, przyjaznego, pomocnego i uczynnego to nie podawaj mojego namiaru.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
avetattoos
Bywalec
Posty: 90
Rejestracja: sob paź 04, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa, Wola
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#23

Post autor: avetattoos » pn lip 20, 2015 11:47 pm

Dobrze Lech-u, nie podam :)
No więc od tej pory montuję ponownie książkę telefoniczną :)
Chętni proszeni o kontakt :D


nevermindi
Zapaleniec
Posty: 284
Rejestracja: pn mar 23, 2015 9:39 pm
Lokalizacja: Lublin
Na imię mam: Patrycja
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#24

Post autor: nevermindi » śr sie 05, 2015 2:20 pm

Tak całkiem poważnie....
Co prawda nie na szajsungu ale też w androidzie jest taka opcja w ustawieniach jak "aplikacje"- tam po wybraniu jakiejś jest możliwość wymuszenia jej zatrzymania... Jeśli wcześniej wspomniana dama za bardzo poszalała i za dużo zatrzymała to mogą być takie durne komunikaty i tel głupieje. Trzeba tam wleźć i (w moim po rozszerzeniu menu) wybrać "reset aplikacji". Nie zaszkodzi a może pomoże....

Widzę, że temat już mało chodliwy.... ale może komuś się jeszcze przyda :)

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#25

Post autor: bory » śr sie 05, 2015 4:39 pm

Ciekawi mnie jak zakończyła się ta przygoda?
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)


ubik
Zapaleniec
Posty: 469
Rejestracja: ndz kwie 19, 2015 11:39 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Prosimir
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#26

Post autor: ubik » śr sie 05, 2015 5:16 pm

Avetattoos trochę w inną stronę... No dobra kontakty zostały stracone (wiadomo jest to stresująca sytuacja w pracy) ale babka wprowadziła cię w błąd (z tego co piszesz) i podała ci złą informację. Jeżeli tak było to musisz być asertywny i powiedzieć "szefowo kochana, a nie mówiła pani że kontakty są zapisane? Zrobiłem wszystko co w mojej mocy ale niestety z pani błędu nie mogę przywrócić kontaktów" Będzie pewnie się wściekać ale dasz jasny komunikat, że to ona w tym wypadku straciła kontakty, a nie ty je straciłeś. Mądry człowiek powinien to zrozumieć no ale każdemu z nas ciężko się przyznać do błędu (zwłaszcza szefowej przed pracownikiem) więc pewnie się powścieka by wyładować frustrację, a potem jej przejdzie (ja od lat przechodzę takie perypetie ze swoją szefową, na początku się przejmowałam, a teraz i tak wiem, że mi nawciska, a ostatecznie będzie dzwonić do mnie i prosić o pomoc)

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2667
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#27

Post autor: miro » śr sie 05, 2015 8:10 pm

ubik pisze: Mądry człowiek powinien to zrozumieć no ale każdemu z nas ciężko się przyznać do błędu (zwłaszcza szefowej przed pracownikiem) więc pewnie się powścieka by wyładować frustrację, a potem jej przejdzie (ja od lat przechodzę takie perypetie ze swoją szefową, na początku się przejmowałam, a teraz i tak wiem, że mi nawciska, a ostatecznie będzie dzwonić do mnie i prosić o pomoc)
Tak pisze kobieta o kobiecie ! :x


ubik
Zapaleniec
Posty: 469
Rejestracja: ndz kwie 19, 2015 11:39 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Prosimir
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#28

Post autor: ubik » czw sie 06, 2015 2:20 am

miro pisze:Tak pisze kobieta o kobiecie !
Tak pisze kobieta o wszystkich ludziach Miro!

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2667
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#29

Post autor: miro » czw sie 06, 2015 12:12 pm

ubik pisze: pewnie się powścieka by wyładować frustrację,
Oto chodzi że moja żona taka nie jest ! :x

Awatar użytkownika

Autor
avetattoos
Bywalec
Posty: 90
Rejestracja: sob paź 04, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa, Wola
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zna się ktoś na Androidzie??? Masakra

#30

Post autor: avetattoos » czw sie 06, 2015 9:56 pm

Witam po dłuższej przerwie :)
Miałem napisać zakończenie (jakże głupie) tej historii, ale nie widziałem żeby ktoś pisał w temacie, więc sobie odpuściłem :D

Dzień po aferze szefowa była spokojniejsza, ale obrażona jak kotka; nawet spojrzenie w jej stronę groziło czymś nieprzyjemnym..
Po kilku godzinach stwierdziłem że kurczę, zaryzykuję. No i poszedłem do biura do niej i mówię: "czy mógłbym zobaczyć ten telefon"
A ona, głosem jakby wypiła flaszkę Nervosolu mówi: "Masz".
Wszedłem w tą przeklętą aplikację kontaktów-pusto.. Kurcze, pomyślałem, kombinuj chłopaku bo będzie dym... Wcale kombinować nie musiałem :D
Zakończenie brzmi: Wystarczyło zmienić widok kontaktów z Memory Card na SIM :D
Kretynizm... Fajnie że to tak się skończyło, ale i tak nerwów się najdłem.. No i ona głupio zrobiła dzwoniąc do mnie z awanturą jak ja nic nie mogłem robić nie mając tego telefonu w ręku :) A w ramach przeprosin od niej dzień więcej do urlopu :)

-- Cz sie 06, 2015 8:56 pm --
ubik pisze:No dobra kontakty zostały stracone (wiadomo jest to stresująca sytuacja w pracy) ale babka wprowadziła cię w błąd (z tego co piszesz) i podała ci złą informację. Jeżeli tak było to musisz być asertywny i powiedzieć "szefowo kochana, a nie mówiła pani że kontakty są zapisane? Zrobiłem wszystko co w mojej mocy ale niestety z pani błędu nie mogę przywrócić kontaktów"
I dokładnie taka gadka była przygotowana przeze mnie na mój ewentualny dywanik 8)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości