Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij! Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 10.02.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
Pojawiła się nowsza wersja Tapatalk. Proszę sprawdzić, czy wszystko działa.

Pierwsze pytania...

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:
Awatar użytkownika

Autor
Ravsos
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: ndz sie 30, 2015 11:36 am
Lokalizacja: Sosnowiec
Na imię mam: Rav
Płeć:

Pierwsze pytania...

#1

Post autor: Ravsos » ndz sie 30, 2015 12:48 pm

A więc seria wstępnych pytań:
1. Miejsce docelowe.
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Czy pokazany narożnik dużego pokoju jest dobrym miejscem na usytuowanie akwarium?
Dodam iż ściana z kontaktem to dokładnie 75 cm, jak widać na zdjęciu zaciemniona, słońce nigdy nie pada w to miejsce. Widoczne drzwi balkonowe w okresie letnim są najczęściej otwarte, ale o przypadkowe uderzanie nimi w akwarium nie będzie mowy, większa niż akwarium szafka w razie czego będzie zabezpieczeniem takiej okoliczności. Natomiast jak uchylone częściej lub rzadziej drzwi będą miały wpływ na stresowanie rybek? Bo nie wyobrażam mieć zamknięty balkon np w upały. :-P

Tak nawiasem mówiąc mieszkanie jest z natury chłodne (okna na północ) i w zamierzeniu; w zimie temperatura pomieszczeń to 20-21 stopni C. Nie jestem kotem i nie lubię ciepła :/

2. Dobór akwarium.
a) Wiem, im większy tank, tym lepiej dla rybek... no cóż, rzeczywistość to kompromisy (gabarytowe, zdroworozsądkowe, finansowe). Preferował bym 72 litrowe lub 60 litrowe o podstawie dna 60x30 a wysokości... no właśnie: 30 czy też 40 centymetrowej? Wysokość przekłada się na litraż a ten na wagę całości - niższe akwarium, mniej przestrzeni życiowej rybek ale i mniejsza waga dla szafki (do której wrócę w 3 pytaniu).
b) Bardzo podoba mi się akwarium z wyprofilowaną w łuk przednią szybą, tyle że; czy taka szyba jest trudniejsza w czyszczeniu niż prosta? no i czy konstrukcja takiego akwarium jest słabsza z założenia niż idealny prostokąt?

3. Szafka pod akwarium.
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Sama szafka będzie dokładnie tego typu: wysoka 85, szeroka 74, głęboka 35. Wykonana z płyty laminowanej Kronospan (nic mi to nie mówi, może wiórowa?) o grubości ścianek 16mm. Czy taka zwarta, krótka szafka z 3 pionowymi ściankami bez dodatkowego wzmacniania dźwignie około 100 kg według waszego rozeznania i doświadczenia? i jeśli szafka ma nóżki czy prócz oczywistego ich zdemontowania nie warto je zastąpić na całej długości płyt od spodu np: filcem?

Na razie to wszystko, uprzedzając pytania jaki biotop mam zamiar założyć odpowiem szczerze; jak najprostszy na początek.
Pozdrawiam i czekam na opinie i odpowiedzi ludzi co już zęby połamali na akwariach :D


ubik
Zapaleniec
Posty: 470
Rejestracja: ndz kwie 19, 2015 11:39 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Prosimir
Płeć:

Re: Pierwsze pytania...

#2

Post autor: ubik » ndz sie 30, 2015 2:20 pm

Ja tylko się wypowiem krótko na ten temat:
Ravsos pisze:b) Bardzo podoba mi się akwarium z wyprofilowaną w łuk przednią szybą, tyle że; czy taka szyba jest trudniejsza w czyszczeniu niż prosta? no i czy konstrukcja takiego akwarium jest słabsza z założenia niż idealny prostokąt?
Ja mam takie akwarium i wolałabym mieć proste. Czyszczę ręcznie (mi to jakoś specjalnie nie przeszkadza) bo magnetyczne czyściki mi spadają na krzywiźnie. Najbardziej denerwuje mnie oglądanie akwarium z bliska... Zdarza mi się coś bardzo długo obserwować (np. wylinka jakiejś małej istoty) z bliskiej odległości i muszę wtedy szukać "odpowiedniego kąta" bo od takiej szyby po krótkim czasie boli głowa i to chyba nie tylko mnie bo większość znajomych jęczy coś w stylu "nie da się patrzeć z bliskiej odległości".

Z tym, że tak jest wtedy tylko jak przyklejasz się twarzą do szyby. W innym przypadku nic nie boli i wygląda ładnie;)

Jeżeli chodzi o konstrukcję to moje akwarium ma jakieś 112L, stoi od 10 lat w tym samym miejscu na szafce od telewizora zamiast telewizora - to taka bardzo obrazowa odpowiedź z mojej strony. Wydaje mi się, że słabsza nie jest i mam taką nadzieję, że nagle mi nie zaleje mieszkania;)

Awatar użytkownika

Autor
Ravsos
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: ndz sie 30, 2015 11:36 am
Lokalizacja: Sosnowiec
Na imię mam: Rav
Płeć:

Pierwsze pytania...

#3

Post autor: Ravsos » ndz sie 30, 2015 2:31 pm

Ciekawe spostrzeżenie odnośnie krzywizn w akwarium, w końcu to optyka a wiec załamania obrazu, niekoniecznie dobrze tolerowane przez nasz wzrok... (ciekawe co same rybki na to?), a biorąc pod uwagę że nie raz i nie dwa będzie się przyglądać człowiek dokładnie "co się tam dzieje" nie jest to bez znaczenia... no i aspekt dyskwalifikacji magnetycznych czyścików nie pozostaje bez znaczenia... co do szafki dziękuję za słowa nadziei iż chyba nie trzeba kupować "solidnie, specjalnie wykonanych" szafek pod raczej niewielki litraż jak 60 czy 72 litry. :)

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2971
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Pierwsze pytania...

#4

Post autor: miro » ndz sie 30, 2015 2:42 pm

Jeżeli dba się odpowiednio to akwa może stać nawet na balkonie. :-D Jeżeli będziesz opiekował się akwa systematycznie to to miejsce jest ok.
Ravsos pisze:jeśli szafka ma nóżki
a ma ? Szafka nie powinna stać na nóżkach ponieważ powinna przylegać do podłogi jak największą płaszczyzną. Przy dużym ciężarze nóżki mogą być wcisniete w płytę.
Taki dolny cokół jak jest z przodu dał bym również z tyłu.No i należy pamiętać że szafka musi być wypoziomowana !

Ps,Ubik-owa ma rację !

Awatar użytkownika

Autor
Ravsos
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: ndz sie 30, 2015 11:36 am
Lokalizacja: Sosnowiec
Na imię mam: Rav
Płeć:

Pierwsze pytania...

#5

Post autor: Ravsos » ndz sie 30, 2015 2:57 pm

Reasumując kwestię szafki; w miarę porządna (nawet bez wzmacniania) ale niekoniecznie specjalistyczna - grunt to wypoziomowanie i jak największa powierzchnia przylegająca do podłogi oraz dna akwarium do blatu co się rozumie samo przez się oczywiście na jakimś pół-gąbczastym materiale (biorąc pod uwagę pi x oko 100 kg wagi akwarium, materiał powinien należeć raczej do twardych, coś w granicach 70-90 stopni shore`a). Co do nóżek to nie jestem ich pewien ale na dniach po zakupie będę wiedział. Co do systematyczności proszę się nie obawiać, mam to w swojej zimnokrwistej krwi :>

Natomiast nadal dręczy mnie kwestia raz otwartych, raz zamkniętych drzwi balkonowych i związany z tym spokój rybek?


ubik
Zapaleniec
Posty: 470
Rejestracja: ndz kwie 19, 2015 11:39 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Prosimir
Płeć:

Re: Pierwsze pytania...

#6

Post autor: ubik » ndz sie 30, 2015 4:01 pm

U mnie nie stoi przy oknie ale ogólnie w tym miejscu nie wiem czy w jakiś sposób nie będziesz tworzył rybom przeciągu? (może piszę teraz jakieś głupoty ale taka myśl mi przyszła do głowy jeżeli np. akwarium nie miałoby pokrywy? Przeciąg mógłby powodować jakąś różnicę między temperaturą powietrza, a wodą? W sensie mógłby ochładzać powietrze i np. ryba taka jak bojownik który oddycha też powietrzem mógłby się zaziębiać i chorować? To tylko takie moje "publiczne" gdybanie.
Bardziej bym się bała, że przeciąg walnie ci drzwiami w akwarium i uczyni potop.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Pierwsze pytania...

#7

Post autor: rhino » ndz sie 30, 2015 4:05 pm

ubik pisze:To tylko takie moje "publiczne" gdybanie.
To nie gdybanie.
To całkiem realne ryzyko w przypadku ryb oddychających powietrzem atmosferycznym.

Awatar użytkownika

Autor
Ravsos
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: ndz sie 30, 2015 11:36 am
Lokalizacja: Sosnowiec
Na imię mam: Rav
Płeć:

Pierwsze pytania...

#8

Post autor: Ravsos » ndz sie 30, 2015 7:00 pm

Odnośnie dwóch postów powyżej to twierdzę że stałe przeciągi w tym miejscu to rzecz rzadka jeśli w ogóle występująca, cyrkulacja powietrza w mieszkaniu ma inny kierunek. Po za tym te owe otwarte drzwi balkonowe tworzą w tym kącie spokojny zakątek. To raz, dwa to będzie pokrywa na 100%.


ubik
Zapaleniec
Posty: 470
Rejestracja: ndz kwie 19, 2015 11:39 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Prosimir
Płeć:

Re: Pierwsze pytania...

#9

Post autor: ubik » ndz sie 30, 2015 7:34 pm

rhino pisze: ubik napisał(a):To tylko takie moje "publiczne" gdybanie.



To nie gdybanie.
To całkiem realne ryzyko w przypadku ryb oddychających powietrzem atmosferycznym.
A co o tym rhino myślisz jeżeli jest pokrywa, a ryby nie oddychają tlenem atmosferycznym? Chyba wtedy może stać w takim miejscu? Nie wiem czy są jeszcze jakieś "zagrożenia" z okna... Dzikie głodne zwierzęta? Pioruny kuliste?

A na poważnie to mi się wydaje, że może tam stać (skoro w twojej ocenie drzwi nie zagrażają)

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Pierwsze pytania...

#10

Post autor: rhino » ndz sie 30, 2015 7:38 pm

ubik pisze:A na poważnie to mi się wydaje, że może tam stać (skoro w twojej ocenie drzwi nie zagrażają)
Też jestem tego zdania. Jedynym niebezpieczeństwem, pozostaną zmiany temperatury i dlatego dobrze będzie, jak Ravsos zaopatrzy się w grzałkę o mocy 2W/l.

Awatar użytkownika

Autor
Ravsos
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: ndz sie 30, 2015 11:36 am
Lokalizacja: Sosnowiec
Na imię mam: Rav
Płeć:

Pierwsze pytania...

#11

Post autor: Ravsos » ndz sie 30, 2015 7:38 pm

ubik pisze:A na poważnie to mi się wydaje, że może tam stać (skoro w twojej ocenie drzwi nie zagrażają)
Mechanicznie raczej nie mam obaw, natomiast interesuje mnie kwestia raz otwartych, raz przymkniętych drzwi... czy takie okresowe zmiany otoczenia w pobliżu samego akwarium są stresogenne dla rybek?

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Pierwsze pytania...

#12

Post autor: rhino » ndz sie 30, 2015 7:44 pm

Ravsos pisze:czy takie okresowe zmiany otoczenia w pobliżu samego akwarium są stresogenne dla rybek?
Bez obaw :)

Większość z nas, ma akwaria w dość ruchliwych miejscach.
Jeśli to nie są drzwi o częstotliwości otwarć jak w monopolowym w sobotę, to nic się nie stanie ;)
Ryby, dość szybko się przyzwyczajają do tego, co często zdarza się poza akwarium.

Awatar użytkownika

Autor
Ravsos
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: ndz sie 30, 2015 11:36 am
Lokalizacja: Sosnowiec
Na imię mam: Rav
Płeć:

Pierwsze pytania...

#13

Post autor: Ravsos » ndz sie 30, 2015 7:51 pm

rhino pisze:Ryby, dość szybko się przyzwyczajają do tego, co często zdarza się poza akwarium.
i w końcu doczekałem się treściwej odpowiedzi nie pozbawionej humoru. :-D

Ale przyszła mi do głowy jeszcze jedna kwestia, często mam gości którym pozwalam palić w mieszkaniu. Czy dym papierosowy może szkodzić mieszkańcom akwarium?


Rrrrogaty

Pierwsze pytania...

#14

Post autor: Rrrrogaty » ndz sie 30, 2015 7:56 pm

Ravsos pisze: Ale przyszła mi do głowy jeszcze jedna kwestia, często mam gości którym pozwalam palić w mieszkaniu. Czy dym papierosowy może szkodzić mieszkańcom akwarium?
Trzeba uważać jak się ma raki tylko. Bo mogą dostać raka.


ubik
Zapaleniec
Posty: 470
Rejestracja: ndz kwie 19, 2015 11:39 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Prosimir
Płeć:

Pierwsze pytania...

#15

Post autor: ubik » ndz sie 30, 2015 7:56 pm

Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie... Czy chodzi Ci o sam wygląd przestrzeni? W sensie, że raz drzwi są dalej od szyby a raz bliżej? No nie wydaje mi się aby rybie jakoś szczególnie zależało na estetyce i umiejscowieniu mebli w Twoim pokoju. Myślę, że bardziej stresować może dźwięk, drgania, światło, pukanie w szybę, niedobrana towarzysze życia w akwarium itd. niż drzwi balkonowe które z akwarium nie mają bezpośrednio kontaktu;)

Ale kto wie... Nikt chyba badań na temat ryba vs drzwi balkonowe nie przeprowadzał więc może jednak stresują;)

Ravsos pisze:mam gości którym pozwalam palić w mieszkaniu
Niech palą na balkonie! Mają niedaleko, a i Ty zdrowszy będziesz!;)

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Pierwsze pytania...

#16

Post autor: rhino » ndz sie 30, 2015 7:58 pm

Ravsos pisze:Czy dym papierosowy może szkodzić mieszkańcom akwarium?
Może i szkodzi.
Ale jakoś go trzeba wtłoczyć do środka w odpowiednim stężeniu. Jeśli nie będziesz wydychał bezpośrednio do wężyka podłączonego do kamienia nikotyzującego, to nic się nie stanie.

Awatar użytkownika

Autor
Ravsos
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: ndz sie 30, 2015 11:36 am
Lokalizacja: Sosnowiec
Na imię mam: Rav
Płeć:

Pierwsze pytania...

#17

Post autor: Ravsos » ndz sie 30, 2015 8:00 pm

No to dziękuję za wszelakie odpowiedzi również jeszcze te które się ukażą.
Następne pytania będą już po zakupie szafek i "szkła" na tematy związane już z urządzaniem akwarium. :viva:

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Pierwsze pytania...

#18

Post autor: rhino » ndz sie 30, 2015 8:07 pm

Ravsos pisze:i "szkła"
Nie bierz panoramy, zdjęcia paskudnie wychodzą, czyściki nie działają (ale to już wiesz), widok jest zdeformowany i ciężko dopasować pokrywę.
To ślepy zaułek ewolucji kształtu zbiorników ;)

Awatar użytkownika

Autor
Ravsos
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: ndz sie 30, 2015 11:36 am
Lokalizacja: Sosnowiec
Na imię mam: Rav
Płeć:

Pierwsze pytania...

#19

Post autor: Ravsos » czw wrz 03, 2015 5:04 pm

Witam ponownie po małej przerwie, zbiorniczek już JEST :viva:

I wracam do pytań, póki co dwóch:

ile kg tego typu grysu http://allegro.pl/grecki-snieznobialy-g ... 79672.html musiał bym zakupić by pokryć warstwą około 5cm zbiornik o podstawie 60x30 cm?

pytanie następne czy tego typu deszczownie http://allegro.pl/deszczownia-napowietr ... 55134.html sprawdzają się dobrze jako napowietrzacze czy też warto było by kupić i taką deszczownię oraz klasyczny napowietrzacz? opcjonalnie dwie deszczownie. Ślicznie proszę o sugestie :)

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Pierwsze pytania...

#20

Post autor: rhino » czw wrz 03, 2015 6:54 pm

Przemyśl dobrze temat tego "greckiego" grysu. Ryby podświetlane również od dołu, wyglądają delikatnie mówiąc nienaturalnie. Takie białe podłoże będzie działało jak reflektor.
Planujesz Malawi? Malawi to kamienie i piach.

Odpuść sobie. Klasyczny dotleniacz jest bardziej uniwersalny.
Jaki filtr tam planujesz?

Awatar użytkownika

Autor
Ravsos
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: ndz sie 30, 2015 11:36 am
Lokalizacja: Sosnowiec
Na imię mam: Rav
Płeć:

Re: Pierwsze pytania...

#21

Post autor: Ravsos » czw wrz 03, 2015 7:00 pm

rhino pisze:Przemyśl dobrze temat tego "greckiego" grysu. Ryby podświetlane również od dołu, wyglądają delikatnie mówiąc nienaturalnie. Takie białe podłoże będzie działało jak reflektor.

Odpuść sobie. Klasyczny dotleniacz jest bardziej uniwersalny.
Jaki filtr tam planujesz?
Przemyślę choć z drugiej strony dno nie będzie jednorodnie białe; rośliny, kamienie, korzeń co nieco przełamie jednolitość białego dna... no i biały grys wydaje mi się.. bardzo elegancki jak i praktyczny (wszelakie nieczystości szybko lokalizowane i usuwane)

w jakim sensie bardziej uniwersalny? można prosić o rozwinięcie? :)

hmm.. jako startujący ignorant mam prawo nie wiedzieć wiec odpowiem to co chyba wiem; taki jaki będzie wbudowany w deszczownię.


ubik
Zapaleniec
Posty: 470
Rejestracja: ndz kwie 19, 2015 11:39 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Prosimir
Płeć:

Pierwsze pytania...

#22

Post autor: ubik » czw wrz 03, 2015 7:05 pm

Ravsos pisze:bardzo elegancki jak i praktyczny (wszelakie nieczystości szybko lokalizowane i usuwane)
Tak wszystko będzie widać... cały czas;) Ja mam trochę białego piasku. Kilka chwil po odmuleniu pojawiają się nowe brudy i albo człowiek przestaje na to zwracać uwagę albo mu smutno, że pracy nie widać.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Pierwsze pytania...

#23

Post autor: rhino » czw wrz 03, 2015 7:05 pm

Ravsos pisze:w jakim sensie bardziej uniwersalny?
W takim, że jak będziesz musiał oddzielić rybę z jakiegoś powodu do małego zbiornika (choroba, skaleczenia itp.), to podłączysz ten sam dotleniacz, deszczowni raczej tam nie włożysz.
Ravsos pisze:taki jaki będzie wbudowany w deszczownię.
Absolutnie to nie będzie odpowiedni filtr.

Awatar użytkownika

joanna50
Uzależniony
Posty: 678
Rejestracja: śr sty 21, 2015 8:35 pm
Lokalizacja: Warszawa -Grochów
Na imię mam: Joanna
Płeć:

Pierwsze pytania...

#24

Post autor: joanna50 » czw wrz 03, 2015 7:06 pm

Zobacz moje początki z akwarystyką -> zaczynałam od białego grysu :)
viewtopic.php?f=15&t=26859" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiedźma Joanna :)

Awatar użytkownika

Autor
Ravsos
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: ndz sie 30, 2015 11:36 am
Lokalizacja: Sosnowiec
Na imię mam: Rav
Płeć:

Pierwsze pytania...

#25

Post autor: Ravsos » czw wrz 03, 2015 7:18 pm

Wiec żeby nie zamącić odpowiedzi po kolei:
ubik pisze:Kilka chwil po odmuleniu pojawiają się nowe brudy i albo człowiek przestaje na to zwracać uwagę albo mu smutno, że pracy nie widać.
to już argument ale czy naprawdę jest aż tak źle z ilością osiadania wszelakiego syfu?
rhino pisze:W takim, że jak będziesz musiał oddzielić rybę z jakiegoś powodu do małego zbiornika (choroba, skaleczenia itp.), to podłączysz ten sam dotleniacz, deszczowni raczej tam nie włożysz.
to jest argument ale mogę chyba zrobić misz-masz urządzeń czyli klasyczny dotleniacz i deszczownia?
bo chyba nadmiar tlenu w wodzie nie zaszkodzi im mieszkańcom? no i względem filtru, czy filtry można wymienić na jakieś inne, lepsze, mam na myśli wkłady w filtrach.
joanna50 pisze:Zobacz moje początki z akwarystyką -> zaczynałam od białego grysu
Dziękuję za podgląd i nadal uważam że pod względem estetyki białe podłoże prezentuje się co najmniej dobrze, tylko Ubik straszy zbyt widocznym i za częstym "bałaganem" na nim :]

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Pierwsze pytania...

#26

Post autor: rhino » czw wrz 03, 2015 7:21 pm

Ravsos pisze:to jest argument ale mogę chyba zrobić misz-masz urządzeń czyli klasyczny dotleniacz i deszczownia? bo chyba nadmiar tlenu w wodzie nie zaszkodzi im mieszkańcom?
Zrób misz-masz normalny filtr i dotleniacz. Zwróć uwagę, że (mimo, że to mocno naciągane) ten... filtr jest zalecany do akwariów do 40 litrów.
No i niestety, to jest jednorazówka. Poszukaj czegoś, do czego są części i ma większą powierzchnię filtracyjną.

Awatar użytkownika

Autor
Ravsos
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: ndz sie 30, 2015 11:36 am
Lokalizacja: Sosnowiec
Na imię mam: Rav
Płeć:

Pierwsze pytania...

#27

Post autor: Ravsos » czw wrz 03, 2015 7:31 pm

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, przemyślimy, pomyślimy co wybrać ;]


ubik
Zapaleniec
Posty: 470
Rejestracja: ndz kwie 19, 2015 11:39 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Prosimir
Płeć:

Pierwsze pytania...

#28

Post autor: ubik » czw wrz 03, 2015 8:04 pm

Ravsos ja mam piasek biały... Może przy grysie (nierówne podłoże) tak bardzo nie widać bo odchody będą wpadać w zagłębienia? Ja mam małą ławicę neonów i one (mam takie wrażenie) cały czas załatwiają swoje potrzeby, a karmię niedużo;)
Jak posadzisz dużo roślin to z jednej strony mniej będzie widać brud, z drugiej strony, ciężej będzie czyścić;)

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2971
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Pierwsze pytania...

#29

Post autor: miro » czw wrz 03, 2015 9:16 pm

rhino pisze:Przemyśl dobrze temat tego "greckiego" grysu.
Twoje akwa będzie stało przy oknie więc te kamyczki nie będą cały czas białe Po jakimś czasie na kamieniach pojawi się nalot i już takie ładniutkie nie będą.Sugeruję zwykły żwir zwłaszcza że kombinujesz w str Malawi-Tanganiki i nie 5 cm warstwa .

Awatar użytkownika

Autor
Ravsos
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: ndz sie 30, 2015 11:36 am
Lokalizacja: Sosnowiec
Na imię mam: Rav
Płeć:

Pierwsze pytania...

#30

Post autor: Ravsos » pt wrz 04, 2015 4:03 am

miro pisze:i nie 5 cm warstwa .
No właśnie w końcu nikt nie określił ile czy to białego czy innego grysu potrzeba na ten wymiar? (przypomnę; 30x60cm)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości