Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

Pompka do napełniania akwarium

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.

Autor
eipex
Uczestnik
Posty: 37
Rejestracja: śr lut 17, 2016 8:34 pm
Lokalizacja: Warszawa

Pompka do napełniania akwarium

#1

Post autor: eipex » wt maja 23, 2017 11:55 am

Jakie stosujecie pompki do napelniania akwarium przy podmianach?
W jednym z postów znalazlem wzmiankę o atmanie at-350.
U mnie akwa stoi dosc wysoko. Tafla ok 160 cm od podlogi. Chcialbym skorzystac z pompki aby nie rozlewac wody po podlodze wlewajac ją miską z wiadra :)
Co polecacie?
Od biedy wiadro moge stawiać na krzesle wiec pompka moze podnosić do 1.3m.
Ostatnio zmieniony wt maja 23, 2017 11:59 am przez eipex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 536
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#2

Post autor: rupert » wt maja 23, 2017 12:37 pm

A jak daleko masz do prysznica w łazience?? Ja korzystam z węża ogrodowego 1/2" i odpowiedniej końcówki i bezpośrednio z prysznica leje kranowit ustawiając wstępnie temperaturę strumienia na ok 20 stC. Z łazienki do akwarium mam około 7 metrów. Tym samym wężem spuszczam wodę do wanny i ot cała filozofia

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 987
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#3

Post autor: radmac » wt maja 23, 2017 1:53 pm

ja mam inne rozwiązanie - może trochę drogie ale dużo pracuję z domu i jest to też moje miejsce pracy. Biurko stoi tuż obok akwarium.
http://www.sulmet.com.pl/pl/aktualnosci/2014/1032
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 536
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#4

Post autor: rupert » wt maja 23, 2017 2:01 pm

radmac pisze: Biurko stoi tuż obok akwarium
nie bardzo kumam jak to biurko pomaga Ci w podmianach.

Przez chwilę pomyślałem, że akwa stoi na tym biurk i jeździsz nim góra dół
Ostatnio zmieniony wt maja 23, 2017 2:03 pm przez rupert, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 987
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#5

Post autor: radmac » wt maja 23, 2017 2:33 pm

rupert pisze: jak to biurko pomaga Ci w podmianach.
Opuszczam do samego dołu, stawiam baniak z RO, mieszam minerały, wciskam guzik i wszystko jedzie do góry. Rurka, zasys i samo spływa do baniaka :)
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

jacekzabki
Gaduła
Posty: 196
Rejestracja: sob kwie 09, 2016 8:36 am
Telefon: 516555180
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Jacek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#6

Post autor: jacekzabki » wt maja 23, 2017 2:57 pm

A ja stosuję to rozwiązanie:
https://www.clarias.pl/jbl-aqua-in-out- ... p-650.html
uważam, że jest drogie ale mi udało się kupić za 1/4 ceny i jestem niesamowicie zadowolony (oczywiście gdy leje się czystą kranowitę). Ja leję 50% RO także 50 litrów dolewam sobie kubeczkiem chociaż powoli myślę o zakupie węża i czegoś takiego:
https://www.clarias.pl/pompa-przeplywow ... -6184.html

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 987
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#7

Post autor: radmac » wt maja 23, 2017 3:46 pm

jacekzabki pisze: czegoś takiego:
https://www.clarias.pl/pompa-przeplywow ... -6184.html
mam tą pompkę i powiem Ci - nie warto - chcesz mogę Ci pożyczyć do testowania. Raz że głośne dwa że wydajność podnoszenia wody słabiutka - testowałem swego czasu przy napełnianiu 300l. z beczki 260l. gdzie poziom wody w beczce był jakieś 10-20 cm niżej niż dno akwarium... i woda ledwo ciurkała a trzymałem wąż przy samym dnie.
Zauważ, że ta pompka jest do standardowego filtra i nie musi pokonywać różnicy wysokości słupa wody (maksymalna wysokość wlotu i wylotu filtra raczej bywają na tym samym poziomie - krawędzi akwarium) więc głównie walczy z oporami rurek i złoży w filtrach.
Ostatnio zmieniony wt maja 23, 2017 3:47 pm przez radmac, łącznie zmieniany 1 raz.
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7023
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#8

Post autor: marcinzabki29 » wt maja 23, 2017 3:58 pm

Używałem głowicy filtra wewnętrznego, do wylotu podłączony wąż.
Stawiałem na krzesło wiadro i spokojnie dawała radę.
Ponieważ mam już dosyć noszenia wiader, używam węża do spuszczania - bezpośrednio do łazienki i do nalewania wody - bezpośrednio i baterii od prysznica. Wąż ma prawie 10 metrów.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

jacekzabki
Gaduła
Posty: 196
Rejestracja: sob kwie 09, 2016 8:36 am
Telefon: 516555180
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Jacek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#9

Post autor: jacekzabki » wt maja 23, 2017 4:04 pm

Też mam tę pompę podłączoną do multikani i też ją testowałem w dużym akwarium,
radmac pisze: Raz że głośne
pierwsza jaką miałem też była bardzo głośna- po wymianie pompy na nową - nie słyszę jej wogóle
radmac pisze: dwa że wydajność podnoszenia wody słabiutka
u mnie ta pompa spokojnie podnosi na wysokość około 120 cm i woda leciała dość żwawo.

Awatar użytkownika

Kenross
Bywalec
Posty: 99
Rejestracja: czw maja 04, 2017 3:35 am
Lokalizacja: W-wa Mokotów
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#10

Post autor: Kenross » wt maja 23, 2017 5:50 pm

Ja stosuję takie same metody podmiany wody jak rupert i marcinzabki29. W łazience zainstalowałem sobie dodatkowy kranik z szybkozłączką i wąż ogrodowy coś w granicach 12 metrów długości zakończony szybkozłączkami. Wcześniej w kranie ustawiam temperaturę wody i leje bezpośrednio do akwa.

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 987
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#11

Post autor: radmac » wt maja 23, 2017 5:57 pm

jacekzabki pisze: Też mam tę pompę podłączoną do multikani i też ją testowałem w dużym akwarium,
radmac pisze: Raz że głośne
pierwsza jaką miałem też była bardzo głośna- po wymianie pompy na nową - nie słyszę jej wogóle
radmac pisze: dwa że wydajność podnoszenia wody słabiutka
u mnie ta pompa spokojnie podnosi na wysokość około 120 cm i woda leciała dość żwawo.
może trafiłem wadliwy egzemplarz - fakt że wraz z kubełkiem w akwarium pracowała znośnie.
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

jacekzabki
Gaduła
Posty: 196
Rejestracja: sob kwie 09, 2016 8:36 am
Telefon: 516555180
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Jacek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#12

Post autor: jacekzabki » wt maja 23, 2017 6:34 pm

radmac pisze: może trafiłem wadliwy egzemplarz
gdy zakupiłem tę pompę od razu była głośna ale myślałem, że ten typ tak ma :/
po kilku miesiącach warczała jak silnik junaka :D i postanowiłem ją reklamować. Ponieważ naprawa była nieopłacalna dostałem taką samą pompę w zamian za starą. Nowa jest praktycznie niesłyszalna - mam ją od ponad roku i nie słychać najmniejszego szmeru.


Autor
eipex
Uczestnik
Posty: 37
Rejestracja: śr lut 17, 2016 8:34 pm
Lokalizacja: Warszawa

Pompka do napełniania akwarium

#13

Post autor: eipex » śr maja 24, 2017 9:41 am

Wczoraj próbowałem patentu z glowica filtra wewnętrznego. Niestety okazala się za słaba.
Przechodze do planu B.... wąż ogrodowy i prysznic.
Chyba w tym wypadku przydaje sie od strony akwarium jakies kolanko do powieszenia węża i zawór aby zatrzymac dopływ i nie biegać do łazienki...
Co się u Was sprawdza?

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4962
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#14

Post autor: sum » śr maja 24, 2017 6:58 pm

Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.


Autor
eipex
Uczestnik
Posty: 37
Rejestracja: śr lut 17, 2016 8:34 pm
Lokalizacja: Warszawa

Pompka do napełniania akwarium

#15

Post autor: eipex » czw maja 25, 2017 9:17 am

Sum, wielkie dzieki za szczegóły. Fajny patent ten adapter.
Jak sobie radzisz ze spustem... standardowy zasys na złączce ogrodowej czy masz do tego jakąś pompkę?

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 536
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#16

Post autor: rupert » czw maja 25, 2017 10:03 am

A ja mam taki zestaw
1. złącze wkrecasz w miejsce słuchawki prysznica montaż 5 sekund
2. szybkozłączka
3. wąż
wąż przyczepiam takim spinaczem do wzmocnienia wzdłużnego akwa takie cuś
ok 10 metrów tego węża wala mi się w szafce (bo musiałem kupić 20m) jak chcesz mogę oddać wiec pozostaje ci dołożyć 2zł i 50 groszy plus wysyłka na złączki i zestaw masz gotowy.
Do spuszczania ten sam waż, zaciągasz buźką i leci zgodnie z grawitacją (na zasys daje jakąś gąbke bo krewety ciekawskie łowiłem kiedyś z wanny) napełniasz podpinając szybkozłączkę jak poziom wody jest docelowy zakrecasz kran i już wyciągasz wąż z akwa żadne zawory nie są wg mnie potrzebne
Tanio i skutecznie

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7023
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#17

Post autor: marcinzabki29 » czw maja 25, 2017 7:31 pm

Nie musisz zaciągać buźką ;] wystarczy napełnić wąż i podpiąć do akwarium, a drugą stronę do - tam gdzie ma lecieć.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7023
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#18

Post autor: marcinzabki29 » czw maja 25, 2017 7:57 pm

Polecam taki patent do akwarium:
Obrazek
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości