Nowe akwarium 112l- milion pytań

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.

Autor
Patmoon
Uczestnik
Posty: 37
Rejestracja: ndz gru 09, 2018 9:13 pm
Lokalizacja: Środa Wielkopolska
Na imię mam: Patryk
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#61

Post autor: Patmoon » śr sty 02, 2019 9:42 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Wstępna aranżacja jeszcze na sucho bez szkła (przez święta trochę się opóźnia) korzenie jabłoni lub gruszy. Jeszcze nic nie jest przycięte :)
Obrazek

Awatar użytkownika

Komarowa
Moderator
Posty: 1539
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Telefon: 508588445
Lokalizacja: Warszawa/Bemowo
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#62

Post autor: Komarowa » śr sty 02, 2019 9:44 pm

Ten duży korzeń rządzi.
Ja bym nic z niego nie przycinała.
Sama zdecyduję, kiedy chcę dorosnąć.


Autor
Patmoon
Uczestnik
Posty: 37
Rejestracja: ndz gru 09, 2018 9:13 pm
Lokalizacja: Środa Wielkopolska
Na imię mam: Patryk
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#63

Post autor: Patmoon » śr sty 02, 2019 10:37 pm

Nie wejdzie cały na szerokość i głębokość :(

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18298
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#64

Post autor: Lech-u » czw sty 03, 2019 7:52 am

Patmoon pisze:
śr sty 02, 2019 10:37 pm
Nie wejdzie cały na szerokość i głębokość
Może jakoś inaczej go ułóż?

A jakby co, to tnij "od tyły", żeby z przodu został taki fajny korzeń jak widać.

PS. Masz za małe akwarium, a nie za duży korzeń. Zmień akwarium i nie musisz przycinać korzenia.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Patmoon
Uczestnik
Posty: 37
Rejestracja: ndz gru 09, 2018 9:13 pm
Lokalizacja: Środa Wielkopolska
Na imię mam: Patryk
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#65

Post autor: Patmoon » czw sty 03, 2019 8:03 am

Dno i tak będzie 100x50 przy zakładanym na początku 80x45. Na szersze akwarium już nie mam miejsca, to jest ostateczny wymiar :/

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18298
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#66

Post autor: Lech-u » czw sty 03, 2019 8:25 am

Patmoon pisze:
czw sty 03, 2019 8:03 am
to jest ostateczny wymiar
...według danych na dzisiaj...

Niedługo może uda się wstawić większe.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Patmoon
Uczestnik
Posty: 37
Rejestracja: ndz gru 09, 2018 9:13 pm
Lokalizacja: Środa Wielkopolska
Na imię mam: Patryk
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#67

Post autor: Patmoon » pt sty 04, 2019 1:53 pm

A czy akwarium o wymiarach 100x50x50 ze szkła 8mm musi mieć wzmocnienia czy obejdzie się bez?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18298
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#68

Post autor: Lech-u » pt sty 04, 2019 7:12 pm

Może być bez.

Szkło 8 jest dość grubym szkłem.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Patmoon
Uczestnik
Posty: 37
Rejestracja: ndz gru 09, 2018 9:13 pm
Lokalizacja: Środa Wielkopolska
Na imię mam: Patryk
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#69

Post autor: Patmoon » sob sty 05, 2019 1:43 pm

Jest tu może ktoś kto posiada taką szafke?
https://allegro.pl/szafka-pod-akwarium- ... l[quote][b]Dodano do tego postu po 3 godzinach 44 minutach 48 sekundach[/b][/quote]Albo inaczej czy całą szafka wykonana w całości z płyty meblowej 18mm razem z blatem oraz jednym wzmocnieniem na środku wytrzyma ciężar akwarium 250l ? :medit:


1andy1
Bywalec
Posty: 86
Rejestracja: sob paź 25, 2014 8:10 pm
Telefon: 605203742
Lokalizacja: Żoliborz
Na imię mam: Andrzej
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#70

Post autor: 1andy1 » sob sty 05, 2019 8:40 pm

spokojnie wytrzyma


Autor
Patmoon
Uczestnik
Posty: 37
Rejestracja: ndz gru 09, 2018 9:13 pm
Lokalizacja: Środa Wielkopolska
Na imię mam: Patryk
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#71

Post autor: Patmoon » czw sty 10, 2019 3:03 pm

Szafka zamówiona, akwarium także. Akwarium ostatecznie będzie w całości z float a to ze względu na plany na przyszłość (2-3 lata) gdzie powstanie jedno duże akwarium w salonie, ponad 600l i to akwarium będzie robić za sump wtedy :)
Dodano do tego postu po 3 godzinach 38 minutach 48 sekundach
Szklo float brać na czarnym czy przezroczystym silikonie?

Awatar użytkownika

Komarowa
Moderator
Posty: 1539
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Telefon: 508588445
Lokalizacja: Warszawa/Bemowo
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#72

Post autor: Komarowa » czw sty 10, 2019 7:00 pm

Według mnie, transparentny wygląda bardziej estetycznie..
Rzecz gustu :)
Sama zdecyduję, kiedy chcę dorosnąć.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18298
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#73

Post autor: Lech-u » czw sty 10, 2019 8:55 pm

Float na czarnym.
OW na przezroczystym.

Przesroczysty ciężej utrzymać w czystości.
Czarny jest mniej wymagający.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

mastacz
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: wt maja 05, 2009 11:34 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Nowe akwarium 112l- milion pytań

#74

Post autor: mastacz » pt sty 11, 2019 7:28 am

Tak jeszcze co do ziemi i oddzielania:
Dokładnie tak jak pisze Lech.
Ja natomiast zamiast moskitiery użyłem siatki podtynkowej i na to ok 5 cm piasku.
Stoi tak już 3 lata i nie ma problemów.
Ostatnio zmieniony pt sty 11, 2019 7:29 am przez mastacz, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ