540... w końcu.. 500+ :)

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.

Autor
Krolic
Gaduła
Posty: 191
Rejestracja: śr paź 19, 2016 9:54 am
Lokalizacja: Warszawa - Białołeka
Na imię mam: Kamil
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#1

Post autor: Krolic »

Cześć,
zaczynam zabawę z organizowaniem 540. Jest to moje pierwsze akwarium powyżej 500 l. Do tej pory warunki pozwalały mi na 200 l.
Jestem otwarty na wszelkie sugestie :)

Kilka szczegółów o samym szkle
Wymiary zewnętrzne szkła
180x50x60 (dł. x szer. x wys.) szyba 12mm opti white, dno z szła float
Akwarium odkupiłem używane - ma okolo 2 lat.

Oświetlenie:
Ledowe belki, nie znam parametrów. Od sprzedawcy dowiedziałem sie tylko że "robił je ten gośc z youtuba".

Plany:
Filtracja
Dwa kubły
1. Filtracja mechaniczna Eheim 2426 z prefiltrem HW-602A... po prostu taki mam z poprzedniego akwarium.
2. Biolog... i tu mam dylemat... zastanawiam sie nad EHEIM PROFESSIONEL 4+ 600... ale jestem otwarty na sugestie. Mam tez drugi prefiltr HW-602 i pewnie go założę żeby zatrzymywać zanieczyszczenia stałe.

Ryby.
Dyskowce - 8-10 sztuk, kirys sterby.

Podłoże.
Jak kirysy no to piasek - 2-3 cm na całej powierzchni.

Rosliny
rośliny będą w doniczkach.. odrobina ziemi ogrodowej i żwirek. Czemu tak - nie chce dawać dużej warstwy piachu a nie wyobrażam sobie akwarium bez zieleniny. Drugi aspekt - łatwiej zachować czystość, doniczkę można przestawić :)

Gatunki
Lotos Tygrysi - Zielony.
Lotos Tygrysi - Czerowny... obawiam sie ze będzie wymagał doświetlenia...
Anubiasy obsadzone na korzeniach.
Microsorium tez na korzeniu.

Może Valisneria gigantea..

Chciałby, żeby było sporo drewna ale co do roślin myślę, że jeszcze koncepcja może się zmienić..

Temperatura - 26 - 27

Post na razie mało treściwy.. ale traktuje to trochę jak zebranie myśli.. Będę uzupełnia i pytał na bierząco.

na razie otwarte kwestie:

Filtracja - czy ma to sens?
Patyki- gdzie jest duży wybór., w miarę rozsądna cena.

a i obowiązkowa fota z wodowania okrętu :)
ObrazekObrazek

Boro1
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#2

Post autor: Boro1 »

Krolic pisze: wt lut 11, 2020 3:04 pm rośliny będą w doniczkach.. odrobina ziemi ogrodowej i żwirek. Czemu tak - nie chce dawać dużej warstwy piachu a nie wyobrażam sobie akwarium bez zieleniny. Drugi aspekt - łatwiej zachować czystość, doniczkę można przestawić
praktyczne rozwiązanie, pytanie czy będzie to ładnie wyglądać?
Z podwodnej krainy,
Boro1

Autor
Krolic
Gaduła
Posty: 191
Rejestracja: śr paź 19, 2016 9:54 am
Lokalizacja: Warszawa - Białołeka
Na imię mam: Kamil
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#3

Post autor: Krolic »

Boro1 pisze: wt lut 11, 2020 3:12 pm praktyczne rozwiązanie, pytanie czy będzie to ładnie wyglądać
postaram się skitrać je w korzeniach... ale tak.. może wyglądać to słabo... natomiast na początku przygody z paletami potrzebuje praktyczne rozwiązanie.

Boro1
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#4

Post autor: Boro1 »

niektórzy przewiercają korzenie, by w dziurę wsadzić roślinę. Ty mógłbyś pod dać swoja doniczkę. Tyle, że raczej w późniejszym czasie nie zmienisz położenia jej
Z podwodnej krainy,
Boro1

Autor
Krolic
Gaduła
Posty: 191
Rejestracja: śr paź 19, 2016 9:54 am
Lokalizacja: Warszawa - Białołeka
Na imię mam: Kamil
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#5

Post autor: Krolic »

Pomysł fajny. Myślę że sporo zależy od korzeni.. a na razie nie wiem jakie.. znasz jakieś miejsce w wawie lub okolic z dużym wyborem?

Boro1
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#6

Post autor: Boro1 »

w diskusie mają duży wybór, coś tam znajdziesz u rogatka.
A najlepiej chyba na zoo egzotyce na siennickiej, niemniej najbliższe targi na początku marca jakoś będą
ew. giełda w łodzi
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 563
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

540... w końcu.. 500+ :)

#7

Post autor: JJP2 »

Patyki ze zrywki (popatrz może jaki deweloper zaczyna w pobliżu budowe). Aha! Widzę, że z największej (najlepszej) dzielnicy jesteś więc deweloperka kwitnie lub przejdź się nad Kanał Królewski od strony Płochocińskiej, bo może jeszcze coś zostało z "wielkiej rzezi" przy budowie gazociągu a tam same liściaste były drzewa. Przy takiej długości akwarium pare stówek zostanie w kieszeni na piasek.
Po piach to do piaskowni (nad Wisłe) lub pod most siekierkowski do ZEWu (ten do piaskownic nie zmienia parametrów wody i ma atest PZH). Potrzebujesz jakieś 250-270 l (to będzie jakieś 450 kg do przepłukania - już Ci współczuję tej roboty a jeszcze bardziej "gadania") na warstwę około 3 cm. :capu:
Dodano do tego postu po 37 minutach 36 sekundach
Filtry to moim zdaniem co najmniej 2x 600-ki eheima.
Możez popatrzeć za unimaxami 700 (tylko one mają po dwa wloty i wyloty) lub ostatecznie unimax 500 (ta sama przypadłość co 700).
Tego malucha nawet nie przymierzaj. Pamiętaj, że dyski to śmieciarze. A podłoża na bakterie trochę brakuje.
Prefiltry HW-coś tam? Po co w to goowno się pchać? Daj na każdy wlot Eheim 4004320. To wystarczy a cotygodniowe czyszczenie to bajka.
Popatrz także na filtry z grzałką (jeden, niekoniecznie estetyczny, element mniej w akwarium). Np. EHEIM professionel 3 1200XLT.
Tak myślę, że bedziesz musiał jednak jakąś dodatkową pompę wsadzić bo sam filtr raczej nie pogoni wody w całości zbiornika (i tu zbawienne mogą okazać się te podwójne wyloty z unimaxa).
I jeszcze jak "z dzielnicy" jesteś to pomyśl o filtrze RO i mineralizacji wody. Nasza woda nie za specjalna jest aktualnie.

PS.
Jak się zdecydujesz na Unimaxa to mam używkę 500 do sprzedania (chyba w dobrych pieniądzach w sumie). Kupiłem i nie używam bo później okazyjnie OASE Biomastera Thermo dorwałem.
Dodano do tego postu po 11 minutach 24 sekundach
Na tło możesz dać korek ekspandowany (bardzo ciemny brąz) lub virgin (oddalony od szyby o około 2 cm daje niesamowitą głębie) i wygląda, oczywiscie jet to moja subiektywna ocena, dużo lepiej niż tła wewnętrzne czy folia na szybie.

Autor
Krolic
Gaduła
Posty: 191
Rejestracja: śr paź 19, 2016 9:54 am
Lokalizacja: Warszawa - Białołeka
Na imię mam: Kamil
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#8

Post autor: Krolic »

JJP2, dzieki za duzo wskazówek.. trochę sie spodziewałem że filtracja nie jest do końca ok... dzięki za potwierdzenie.
JJP2 pisze: śr lut 12, 2020 12:26 am Na tło możesz dać korek ekspandowany (bardzo ciemny brąz) lub virgin (oddalony od szyby o około 2 cm daje niesamowitą głębie) i wygląda, oczywiscie jet to moja subiektywna ocena, dużo lepiej niż tła wewnętrzne czy folia na szybie.
Folie zerwałem z tego akwarium, nie lubie nic naklejanego na szklo... szybciej zostanie goła szyba :) pomysle o korku... musze poszukac jakich zdjęc jak to wyglada
JJP2 pisze: śr lut 12, 2020 12:26 am pomyśl o filtrze RO i mineralizacji wody
mam ro i jak najbarzdiej bede zmiękczał wode. Musz usiąść od tematu z małym chemikiem
JJP2 pisze: śr lut 12, 2020 12:26 am to będzie jakieś 450 kg do przepłukania
a tym nie rozwaliłeś.. 450 kg piachu... ku.... chyba muszę zweryfikować ten pomysł :)
Dodano do tego postu po 1 godzinie 18 minutach 43 sekundach
JJP2 pisze: śr lut 12, 2020 12:26 am Np. EHEIM professionel 3 1200XLT.
Tak myślę, że bedziesz musiał jednak jakąś dodatkową pompę wsadzić bo sam filtr raczej nie pogoni wody w całości zbiornika (i tu zbawienne mogą okazać się te podwójne wyloty z unimaxa).
JJP2 - myśel ze skończy sie na EHEIM professionel 3 1200XLT.... rozumiem ze masz na myśli jeden filtry + cyrkulator? CO do unimaxa..brdzo mi przykro ale nic tej firmy do akwarium nie wsadze... Grzałki gotowały mi ryby, filtry wypompowywały mi wode z akwarium... po prostu nie :)
Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 563
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

540... w końcu.. 500+ :)

#9

Post autor: JJP2 »

Krolic pisze: śr lut 12, 2020 10:25 am JJP2 - myśel ze skończy sie na EHEIM professionel 3 1200XLT.... rozumiem ze masz na myśli jeden filtry + cyrkulator?
Mam na myśli jeden z dwóch filtrów + ewentualnie cylkulator. Jeden z grzałką drugi najzwyklejszy np. classic 600 (koniecznie z podwójnymi zaworami).
Krolic pisze: śr lut 12, 2020 10:25 am CO do unimaxa..brdzo mi przykro ale nic tej firmy do akwarium nie wsadze
Unimax to jest akurat jeden z najlepszych filtrów na rynku. Przeraszam. "BYŁ", bo zakonczyli jego produkcję i dystrybucję przynajmniej na Polskę. Nie rozumiem zresztą dlaczego. Classic od Eheima cały czas jest w produkcji.
Ale nie mój cyrk, nie moje małpy. Nie płacą mi za ustalanie strategii dla firmy Aquael. :gwizd:

Boro1
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#10

Post autor: Boro1 »

JJP2 pisze: śr lut 12, 2020 12:26 am to będzie jakieś 450 kg do przepłukania
tak z ciekawości - te 450kg piachu jaką da wysokość podłoża w akwarium 180x50? Zdaje się, że coś przecinek się przesunął nie w tą stronę.
Przy muszlowcach miałem koło 15kg piachu w 60x30 i warstwa miała 10-12cm. Co by się dobrze liczyło zbiornik (podstawa) Krolic jest prawie 6 razy większy. Czyli jakby włożył do środka 90kg to miałby właśnie warstwę jak u mnie, czyli 10-12cm w zależności od miejsca. Ale tyle nie potrzebuje jak zakładam, zatem 50kg piachu do przepłukania to max
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 563
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

540... w końcu.. 500+ :)

#11

Post autor: JJP2 »

18 dm x 5 dm x 0,3 dm = 27 dm3 x 1,7 kg/dm3 = 45,9 kg
dzięki Boro1, za korektę w przecinkach bo byłoby 3 dm wysokości :bęc:

Autor
Krolic
Gaduła
Posty: 191
Rejestracja: śr paź 19, 2016 9:54 am
Lokalizacja: Warszawa - Białołeka
Na imię mam: Kamil
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#12

Post autor: Krolic »

JJP2 pisze: śr lut 12, 2020 1:56 pm45,9 kg
brzmi lepiej :) już nawet jakiś kalkulator podłoża znalazłem, jakby ktoś
potrzebował - https://www.akwarystyczny24.pl/strony/k ... stokatnego
Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 563
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

540... w końcu.. 500+ :)

#13

Post autor: JJP2 »

Boro1 pisze: śr lut 12, 2020 10:54 am zatem 50kg piachu do przepłukania to max
Ty to w godzinach opisz :capu:
Dodano do tego postu po 9 minutach 50 sekundach
Krolic,
Przejeżdżałem dziś Warzelniczą i Białołęcką przed chwilą coś tam od strony Płochocińskiej leży. Musisz podejść/podjechać i popaczać. Największa wycinka i zrywka byłe bardziej w stronę Nieporętu robiona.

Autor
Krolic
Gaduła
Posty: 191
Rejestracja: śr paź 19, 2016 9:54 am
Lokalizacja: Warszawa - Białołeka
Na imię mam: Kamil
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#14

Post autor: Krolic »

W weekend tam podjadę. Z tego co wiem powinno sie wybierając korzenie drzewa liściastego.. jak je rozpoznać?
Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 563
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

540... w końcu.. 500+ :)

#15

Post autor: JJP2 »

Wsadzają i takie, i takie. Tak piszą.
Zaczynam podejrzewać, że to jakiś stara teoria jest i obrosła w teorie nie do końca odzwierciedlające naturę.
Im większy staż w akwarystyce tym więcej kanonów polegnie. :gwizd:

Boro1
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#16

Post autor: Boro1 »

JJP2 pisze: śr lut 12, 2020 5:23 pm Im większy staż w akwarystyce tym więcej kanonów polegnie
albo nabiera się większej odwagi ;)
Dodano do tego postu po 1 minucie 28 sekundach
JJP2 pisze: śr lut 12, 2020 3:01 pm Ty to w godzinach opisz
ja swój płakałem z 1.5h, także 5h można założyć.
A ile wody pójdzie to zależy od ciśnienia ;)
Z podwodnej krainy,
Boro1

Autor
Krolic
Gaduła
Posty: 191
Rejestracja: śr paź 19, 2016 9:54 am
Lokalizacja: Warszawa - Białołeka
Na imię mam: Kamil
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#17

Post autor: Krolic »

JJP2 pisze: śr lut 12, 2020 12:26 am przejdź się nad Kanał Królewski od strony Płochocińskiej, bo może jeszcze coś zostało z "wielkiej rzezi" przy budowie gazociągu
- byłem w weekend niestety nic nie znalazłem ciekawego, Przespacerowałem się też wzdłuż nowo powstającej lini tramwajowej.. wysprzątali wszystko pięknie... az nieprawdopodobne że nagle wsypy się tacy porządni zrobili i wszystko posprzątane...
Dodano do tego postu po 4 minutach 25 sekundach
Co do filtracji - dzisiaj dojedzie EHEIM professionel 3 1200XLT.. a co.. jeb... biedę :D
na razie drugi filtr to będzie proteza - Eheim 2426.. mysłe ze do póki palety będą młode to uciągną te dwa filtry, docelowo 2426 wymienię na jakiś większy.
Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 563
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

540... w końcu.. 500+ :)

#18

Post autor: JJP2 »

Krolic pisze: pn lut 17, 2020 10:49 am nieprawdopodobne że nagle wsypy się tacy porządni zrobili i wszystko posprzątane...
Zima Panie. Do palenia zabrali.

Autor
Krolic
Gaduła
Posty: 191
Rejestracja: śr paź 19, 2016 9:54 am
Lokalizacja: Warszawa - Białołeka
Na imię mam: Kamil
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#19

Post autor: Krolic »

EHEIM professionel 3 1200XLT to strasznie duży klocuch.. :)
Obrazek
Dodano do tego postu po 11 minutach 20 sekundach
Dzisiaj było polowanie na patyki... nie lubię robić anty reklamy wiec nie powiem nazwy ale jeden ze sklepów strasznie mnie zawiódł.. absolutnie zerowy wybór.. korzenie porozwalane na podjeździe samochodowy... no nie..
Na szczęście Diskus uratował dzień... mógłbym pół dnia spędzić wybierając patyki :) to co udało mi się upolować poniżej... plus kamyki... nie wiem jak się nazywają ale są kozackie :)

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

1andy1
Gaduła
Posty: 160
Rejestracja: sob paź 25, 2014 8:10 pm
Telefon: 605203742
Lokalizacja: Tarchomin
Na imię mam: Andrzej
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#20

Post autor: 1andy1 »

Sam robiłeś szafkę?

Autor
Krolic
Gaduła
Posty: 191
Rejestracja: śr paź 19, 2016 9:54 am
Lokalizacja: Warszawa - Białołeka
Na imię mam: Kamil
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#21

Post autor: Krolic »

1andy1 pisze: sob lut 22, 2020 10:39 pm Sam robiłeś szafkę?
nie, szafke kupiłem razem z akwarium. Czemu pytasz?

1andy1
Gaduła
Posty: 160
Rejestracja: sob paź 25, 2014 8:10 pm
Telefon: 605203742
Lokalizacja: Tarchomin
Na imię mam: Andrzej
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#22

Post autor: 1andy1 »

bo ładnie zrobiona :oklaski:

Autor
Krolic
Gaduła
Posty: 191
Rejestracja: śr paź 19, 2016 9:54 am
Lokalizacja: Warszawa - Białołeka
Na imię mam: Kamil
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#23

Post autor: Krolic »

1andy1 pisze: pn lut 24, 2020 1:19 pm bo ładnie zrobion
myslałem że sam robisz i chcesz jakies namiary wymiary i tak dalej :)
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#24

Post autor: Lech-u »

Krolic pisze: sob lut 22, 2020 10:22 pm jeden ze sklepów strasznie mnie zawiódł.. absolutnie zerowy wybór.. korzenie porozwalane na podjeździe samochodowy... no nie..
Powiedz, co to za sklep, żeby na darmo tam nie jeździć.

A korzenie upolowałeś super.
Kamyczek też.
I też nie wiem co to za głaz.

Boro1
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#25

Post autor: Boro1 »

obstawiam tych z Bielan w podwórzu co mają w garażu sklep / hurtownię
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#26

Post autor: Lech-u »

Krolic pisze: sob lut 22, 2020 10:22 pm EHEIM professionel 3 1200XLT to strasznie duży klocuch..
Lubię te King Kongi.
Robią dobrą robotę w dużych baniakach.

Autor
Krolic
Gaduła
Posty: 191
Rejestracja: śr paź 19, 2016 9:54 am
Lokalizacja: Warszawa - Białołeka
Na imię mam: Kamil
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#27

Post autor: Krolic »

Boro1 pisze: śr lut 26, 2020 11:25 am obstawiam tych z Bielan w podwórzu co mają w garażu sklep / hurtownię
bingo
Dodano do tego postu po 2 minutach 32 sekundach
Lech-u pisze: śr lut 26, 2020 12:10 pm Lubię te King Kongi.
Robią dobrą robotę w dużych baniakach.
w weekend w końcu go odpalę.. nie mogę się doczekać :)
Teraz w baniaku moczą się korzenie.. wiec wygląda masakryczni.. żółte wody :)
Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 563
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

540... w końcu.. 500+ :)

#28

Post autor: JJP2 »

Jakoś nie pasują mi "dogórynogamikorzonki" w takim dużym akwarium. Zawsze kojarzę takie zbiorniki bardziej naturalnie.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#29

Post autor: Lech-u »

Takie korzonki do góry nogami mają zwykle udawać drzewa.

Autor
Krolic
Gaduła
Posty: 191
Rejestracja: śr paź 19, 2016 9:54 am
Lokalizacja: Warszawa - Białołeka
Na imię mam: Kamil
Płeć:

540... w końcu.. 500+ :)

#30

Post autor: Krolic »

JJP2, namówiłeś mnie.. robie "ful nejczur" ... tylko nie wiem czy nie mało butelek plastikowych :)

Obrazek

a poważnie to jak zawsze każda uwaga jest cenna bo daje do myślenia... ale ja już mam jakąs wizje tego akwarium, a z gustami jak to z gustami..
Ja już nawet nie wojuje z nurkami puszcajacymi bąbelki.. jeżeli zwierzęta maja dobre warunki a ozdoby nie szkodzą, to popiersie lenina nawet zaakceptuje :)
Dodano do tego postu po 1 dniu 1 godzinie 14 minutach 19 sekundach
Macie jakieś patenty na przyspieszenie namaczania drewna? Coś mi się kolebocze po łbie, że dodanie soli przyspiesza. Mija dzień 5 i patyki dalej malowniczo sie unosza...