Pompka do napełniania akwarium

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
ODPOWIEDZ

Autor
eipex
Uczestnik
Posty: 37
Rejestracja: śr lut 17, 2016 8:34 pm
Lokalizacja: Warszawa

Pompka do napełniania akwarium

#1

Post autor: eipex » wt maja 23, 2017 11:55 am

Jakie stosujecie pompki do napelniania akwarium przy podmianach?
W jednym z postów znalazlem wzmiankę o atmanie at-350.
U mnie akwa stoi dosc wysoko. Tafla ok 160 cm od podlogi. Chcialbym skorzystac z pompki aby nie rozlewac wody po podlodze wlewajac ją miską z wiadra :)
Co polecacie?
Od biedy wiadro moge stawiać na krzesle wiec pompka moze podnosić do 1.3m.
Ostatnio zmieniony wt maja 23, 2017 11:59 am przez eipex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 630
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#2

Post autor: rupert » wt maja 23, 2017 12:37 pm

A jak daleko masz do prysznica w łazience?? Ja korzystam z węża ogrodowego 1/2" i odpowiedniej końcówki i bezpośrednio z prysznica leje kranowit ustawiając wstępnie temperaturę strumienia na ok 20 stC. Z łazienki do akwarium mam około 7 metrów. Tym samym wężem spuszczam wodę do wanny i ot cała filozofia

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#3

Post autor: radmac » wt maja 23, 2017 1:53 pm

ja mam inne rozwiązanie - może trochę drogie ale dużo pracuję z domu i jest to też moje miejsce pracy. Biurko stoi tuż obok akwarium.
http://www.sulmet.com.pl/pl/aktualnosci/2014/1032

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 630
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#4

Post autor: rupert » wt maja 23, 2017 2:01 pm

radmac pisze: Biurko stoi tuż obok akwarium
nie bardzo kumam jak to biurko pomaga Ci w podmianach.

Przez chwilę pomyślałem, że akwa stoi na tym biurk i jeździsz nim góra dół
Ostatnio zmieniony wt maja 23, 2017 2:03 pm przez rupert, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#5

Post autor: radmac » wt maja 23, 2017 2:33 pm

rupert pisze: jak to biurko pomaga Ci w podmianach.
Opuszczam do samego dołu, stawiam baniak z RO, mieszam minerały, wciskam guzik i wszystko jedzie do góry. Rurka, zasys i samo spływa do baniaka :)

Awatar użytkownika

jacekzabki
Noble
Posty: 339
Rejestracja: sob kwie 09, 2016 8:36 am
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Jacek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#6

Post autor: jacekzabki » wt maja 23, 2017 2:57 pm

A ja stosuję to rozwiązanie:
https://www.clarias.pl/jbl-aqua-in-out- ... p-650.html
uważam, że jest drogie ale mi udało się kupić za 1/4 ceny i jestem niesamowicie zadowolony (oczywiście gdy leje się czystą kranowitę). Ja leję 50% RO także 50 litrów dolewam sobie kubeczkiem chociaż powoli myślę o zakupie węża i czegoś takiego:
https://www.clarias.pl/pompa-przeplywow ... -6184.html

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#7

Post autor: radmac » wt maja 23, 2017 3:46 pm

jacekzabki pisze: czegoś takiego:
https://www.clarias.pl/pompa-przeplywow ... -6184.html
mam tą pompkę i powiem Ci - nie warto - chcesz mogę Ci pożyczyć do testowania. Raz że głośne dwa że wydajność podnoszenia wody słabiutka - testowałem swego czasu przy napełnianiu 300l. z beczki 260l. gdzie poziom wody w beczce był jakieś 10-20 cm niżej niż dno akwarium... i woda ledwo ciurkała a trzymałem wąż przy samym dnie.
Zauważ, że ta pompka jest do standardowego filtra i nie musi pokonywać różnicy wysokości słupa wody (maksymalna wysokość wlotu i wylotu filtra raczej bywają na tym samym poziomie - krawędzi akwarium) więc głównie walczy z oporami rurek i złoży w filtrach.
Ostatnio zmieniony wt maja 23, 2017 3:47 pm przez radmac, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10804
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#8

Post autor: marcinzabki29 » wt maja 23, 2017 3:58 pm

Używałem głowicy filtra wewnętrznego, do wylotu podłączony wąż.
Stawiałem na krzesło wiadro i spokojnie dawała radę.
Ponieważ mam już dosyć noszenia wiader, używam węża do spuszczania - bezpośrednio do łazienki i do nalewania wody - bezpośrednio i baterii od prysznica. Wąż ma prawie 10 metrów.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

jacekzabki
Noble
Posty: 339
Rejestracja: sob kwie 09, 2016 8:36 am
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Jacek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#9

Post autor: jacekzabki » wt maja 23, 2017 4:04 pm

Też mam tę pompę podłączoną do multikani i też ją testowałem w dużym akwarium,
radmac pisze: Raz że głośne
pierwsza jaką miałem też była bardzo głośna- po wymianie pompy na nową - nie słyszę jej wogóle
radmac pisze: dwa że wydajność podnoszenia wody słabiutka
u mnie ta pompa spokojnie podnosi na wysokość około 120 cm i woda leciała dość żwawo.

Awatar użytkownika

Kenross
Bywalec
Posty: 99
Rejestracja: czw maja 04, 2017 3:35 am
Lokalizacja: W-wa Mokotów
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#10

Post autor: Kenross » wt maja 23, 2017 5:50 pm

Ja stosuję takie same metody podmiany wody jak rupert i marcinzabki29. W łazience zainstalowałem sobie dodatkowy kranik z szybkozłączką i wąż ogrodowy coś w granicach 12 metrów długości zakończony szybkozłączkami. Wcześniej w kranie ustawiam temperaturę wody i leje bezpośrednio do akwa.

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#11

Post autor: radmac » wt maja 23, 2017 5:57 pm

jacekzabki pisze: Też mam tę pompę podłączoną do multikani i też ją testowałem w dużym akwarium,
radmac pisze: Raz że głośne
pierwsza jaką miałem też była bardzo głośna- po wymianie pompy na nową - nie słyszę jej wogóle
radmac pisze: dwa że wydajność podnoszenia wody słabiutka
u mnie ta pompa spokojnie podnosi na wysokość około 120 cm i woda leciała dość żwawo.
może trafiłem wadliwy egzemplarz - fakt że wraz z kubełkiem w akwarium pracowała znośnie.

Awatar użytkownika

jacekzabki
Noble
Posty: 339
Rejestracja: sob kwie 09, 2016 8:36 am
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Jacek
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#12

Post autor: jacekzabki » wt maja 23, 2017 6:34 pm

radmac pisze: może trafiłem wadliwy egzemplarz
gdy zakupiłem tę pompę od razu była głośna ale myślałem, że ten typ tak ma :/
po kilku miesiącach warczała jak silnik junaka :D i postanowiłem ją reklamować. Ponieważ naprawa była nieopłacalna dostałem taką samą pompę w zamian za starą. Nowa jest praktycznie niesłyszalna - mam ją od ponad roku i nie słychać najmniejszego szmeru.


Autor
eipex
Uczestnik
Posty: 37
Rejestracja: śr lut 17, 2016 8:34 pm
Lokalizacja: Warszawa

Pompka do napełniania akwarium

#13

Post autor: eipex » śr maja 24, 2017 9:41 am

Wczoraj próbowałem patentu z glowica filtra wewnętrznego. Niestety okazala się za słaba.
Przechodze do planu B.... wąż ogrodowy i prysznic.
Chyba w tym wypadku przydaje sie od strony akwarium jakies kolanko do powieszenia węża i zawór aby zatrzymac dopływ i nie biegać do łazienki...
Co się u Was sprawdza?

Awatar użytkownika

sum
Arcymistrz
Posty: 4995
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#14

Post autor: sum » śr maja 24, 2017 6:58 pm

Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.


Autor
eipex
Uczestnik
Posty: 37
Rejestracja: śr lut 17, 2016 8:34 pm
Lokalizacja: Warszawa

Pompka do napełniania akwarium

#15

Post autor: eipex » czw maja 25, 2017 9:17 am

Sum, wielkie dzieki za szczegóły. Fajny patent ten adapter.
Jak sobie radzisz ze spustem... standardowy zasys na złączce ogrodowej czy masz do tego jakąś pompkę?

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 630
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#16

Post autor: rupert » czw maja 25, 2017 10:03 am

A ja mam taki zestaw
1. złącze wkrecasz w miejsce słuchawki prysznica montaż 5 sekund
2. szybkozłączka
3. wąż
wąż przyczepiam takim spinaczem do wzmocnienia wzdłużnego akwa takie cuś
ok 10 metrów tego węża wala mi się w szafce (bo musiałem kupić 20m) jak chcesz mogę oddać wiec pozostaje ci dołożyć 2zł i 50 groszy plus wysyłka na złączki i zestaw masz gotowy.
Do spuszczania ten sam waż, zaciągasz buźką i leci zgodnie z grawitacją (na zasys daje jakąś gąbke bo krewety ciekawskie łowiłem kiedyś z wanny) napełniasz podpinając szybkozłączkę jak poziom wody jest docelowy zakrecasz kran i już wyciągasz wąż z akwa żadne zawory nie są wg mnie potrzebne
Tanio i skutecznie

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10804
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#17

Post autor: marcinzabki29 » czw maja 25, 2017 7:31 pm

Nie musisz zaciągać buźką ;] wystarczy napełnić wąż i podpiąć do akwarium, a drugą stronę do - tam gdzie ma lecieć.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10804
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pompka do napełniania akwarium

#18

Post autor: marcinzabki29 » czw maja 25, 2017 7:57 pm

Polecam taki patent do akwarium:
Obrazek
Pozdrawiam Marcin

ODPOWIEDZ