Wymiana podłoża

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.

Autor
Malina107
Gość
Posty: 2
Rejestracja: czw gru 28, 2017 5:52 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Michał
Płeć:

Wymiana podłoża

#1

Post autor: Malina107 » czw gru 28, 2017 5:54 pm

Cześć, witam Wszystkich.
Planuję wymienić podłoże w akwarium i mam w związku z tym pytanie:

Najpierw od poczatku,
mam baniak 112l, filtr Aquael TurboFilter1000 z lawą jako medium oraz oświetleniem 2xT5 24W.

Obsada:
20x Neon Czerwony
10x Otosek
11x Kirys (rózne)
2x Kiryśnik (oddaję)
4x Piskorek
3x Ramireza
~20x RedCherry

Aktualne podłoże to bazalt + piach wzbogacone kulkami. Bazalt mocno podnosi pH przez co chcę zmienić podłoże.

Planuję wymianę na ziemię ogrodową zasypaną grubą ilością piachu. Na samą górę chcę wrzucić 5kg piachu, który obecnie znajduje się w zbiorniku. Dodatkowo zostanie też ogromny korzeń, trochę kamieni oraz lawa ułożona obecnie na dnie w jednym miejscu. Rośliny oczywiście też zostają te samo (zbiornik gęsto zarośnięty). Myślę, że uda mi się odzyskać jeszcze jakieś 80-90% wody z obecnego zbiornika.

Czy przy takim restarcie mogę wpuścić ryby od razu?


Wojtekxxx9

Wymiana podłoża

#2

Post autor: Wojtekxxx9 » czw gru 28, 2017 5:55 pm

Tak

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 278
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Wymiana podłoża

#3

Post autor: mariom222 » czw gru 28, 2017 8:06 pm

Wojtekxxx9 pisze:
czw gru 28, 2017 5:55 pm
Tak
ale pożałowałeś tego atramentu
chociaż co tu jeszcze dodać ,wszystko wyjaśnione :)


Wojtekxxx9

Wymiana podłoża

#4

Post autor: Wojtekxxx9 » czw gru 28, 2017 8:29 pm

Alez oczywiści. Jak najbardziej można tak zrobić i powinno być to bezpiecznie. Bakterie osiadają w filtrze, podłoży i coś tam ich w wodzie też jest. Dlatego po przemyśleniu można zaryzykować stwierdzenie, że możesz tak zrobic.
Tak lepiej? :shock:

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 387
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Wymiana podłoża

#5

Post autor: ahr » czw gru 28, 2017 8:33 pm

Ja bym dodał, że warto trochę ograniczyć dokarmianie. Zanim bakterie znowu zadomowią się w podłożu, zanim rośliny znów ruszą.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"


Autor
Malina107
Gość
Posty: 2
Rejestracja: czw gru 28, 2017 5:52 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Michał
Płeć:

Wymiana podłoża

#6

Post autor: Malina107 » czw gru 28, 2017 10:11 pm

Dzięki za pomoc

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16732
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Wymiana podłoża

#7

Post autor: Lech-u » pt gru 29, 2017 7:42 am

Nie zapomnij o wpuszczeniu syfku, który jest w obecnym podłożu.
To znacząco zwiększy bezpieczeństwo przesiadki na nowe podłoże.

Po zmianie podłoża, stare podłoże wypłucz w małej ilości wody z akwarium i potem ten muł wlej do akwarium na samym początku zalewania nowego podłoża.

I ryby możesz wpuścić od razu.
Aczkolwiek ja bym sugerował, żeby wpuścić dopiero po tym jak muł osiądzie na dnie. Czyli po zalaniu włącz normalnie filtry, odczekaj parę minut aż syf przestanie pływać i wpuszczaj ryby.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Wymiana podłoża

#8

Post autor: inerkoma » pt gru 29, 2017 8:55 am

Całkiem niedawno byłem zmuszony robić restart u siebie (również 80 - 90% wody z poprzedniego baniaka) - dla świętego spokoju odczekałem 24h zanim wpuściłem ryby.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości