Jakie podłoże do akwarium roślinnego ?

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.

Autor
xxadrianxx23
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: sob gru 30, 2017 8:06 pm
Lokalizacja: Łódź
Na imię mam: Adrian

Jakie podłoże do akwarium roślinnego ?

#1

Post autor: xxadrianxx23 » wt sty 02, 2018 7:40 pm

Witam :)) Kolejnym moim krokiem przy zakładaniu akwarium 112l roślinnego jest wybór podłoża . Proszę was o pomoc jakie proponujecie ? Ja myślałem kupić gotowy substrat a na to położyć jeszcze jakaś warstwę tylko nie wiem czego . Chce żeby to było coś czarnego i nie zmieniało parametrów wody . Przynajmniej żeby nie podnosiło PH może je nawet obniżać gdyż kiedyś jak miałem akwarium to ph miałem z 8-8,5 ale to być może przez podłoże dlatego że wtedy kupiłem pierwsze lepsze .. ;/ Co proponujecie ? Wstawiajcie linki jak macie coś sprawdzonego :) Z góry dziękuję !! :)

Awatar użytkownika

Przemo_K
Uzależniony
Posty: 500
Rejestracja: pn lut 11, 2013 1:22 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Jakie podłoże do akwarium roślinnego ?

#2

Post autor: Przemo_K » wt sty 02, 2018 8:28 pm

Jeśli chodzi o aktywny substrat to nie ma lepszego od ADA Amazonia.
Polecam.
182l, 27l

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9772
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Jakie podłoże do akwarium roślinnego ?

#3

Post autor: marcinzabki29 » wt sty 02, 2018 8:44 pm

A ja polecam ziemię, na to warstwa piasku i dalej może być, tak jak Chcesz, czarny piasek kwarcowy.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

PawelWaw
Zapaleniec
Posty: 436
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Jakie podłoże do akwarium roślinnego ?

#4

Post autor: PawelWaw » wt sty 02, 2018 10:55 pm

Przemo_K pisze:
wt sty 02, 2018 8:28 pm
Jeśli chodzi o aktywny substrat to nie ma lepszego od ADA Amazonia.
Polecam.
:-) Oczywiście, że są inne podłoża lej samej klasy co ADA np. Elos, Equo, Daksoil i Dennerle - wszystkie przetestowane i bezproblemowe ( przynajmniej w moim przypadku ) .

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16715
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Jakie podłoże do akwarium roślinnego ?

#5

Post autor: Lech-u » wt sty 02, 2018 11:31 pm

Przemo_K pisze:
wt sty 02, 2018 8:28 pm
Jeśli chodzi o aktywny substrat to nie ma lepszego od ADA Amazonia.
Przy tym podłożu warto pamiętać, że jest to bardzo "lekkie" podłoże. Zatem przy każdym przesadzaniu roślin będzie trochę "zamieszania" w akwarium.
Niektórym to przeszkadza innym nie.
Ja nie lubię tego pyłu.

Wolę ziemię przykrytą piaskiem lub żwirem.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Tygrys
Fanatyk
Posty: 1391
Rejestracja: pn kwie 06, 2015 3:12 pm
Lokalizacja: malopolska
Płeć:

Jakie podłoże do akwarium roślinnego ?

#6

Post autor: Tygrys » śr sty 03, 2018 5:49 am

Ja mam piasek,a wnim kulki gt jbl i pałki nawozowe ezy life,rosliny rosną jak szalone.


Wojtekxxx9

Jakie podłoże do akwarium roślinnego ?

#7

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sty 03, 2018 5:58 am

Ja mam i ziemię i podłoże aktywne. W zasadzie rośliny rosną tak samo. Różnica jest w tym, że aktywne utrzymuje niskie pH , kh i fosfor.

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 387
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Jakie podłoże do akwarium roślinnego ?

#8

Post autor: ahr » śr sty 03, 2018 6:10 am

Tygrys pisze:
śr sty 03, 2018 5:49 am
Ja mam piasek,a wnim kulki gt
Bo w piachu jest moc. :D
"I may be an idiot, but I'm not stupid"


Wojtekxxx9

Jakie podłoże do akwarium roślinnego ?

#9

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sty 03, 2018 6:37 am

ahr pisze:
śr sty 03, 2018 6:10 am
Bo w piachu jest moc.
Nie. W piasku są
Tygrys pisze:
śr sty 03, 2018 5:49 am
kulki GT jbl
:hah:

Awatar użytkownika

zwirek
Bywalec
Posty: 79
Rejestracja: ndz lis 17, 2013 3:40 pm
Lokalizacja: Warszawa,Gocławek,Witoliń
Płeć:

Jakie podłoże do akwarium roślinnego ?

#10

Post autor: zwirek » pt sty 05, 2018 9:28 pm

Ja mam ziemię z torfem i kulki gliniane i na tym żwirek różnej grubości woda ma około ph 7,5 rośliny rosną nieźle już ze dwa lata, jak chcę szybszy przyrost roślin to leję carbo, przepis wziąłem z internetu

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2913
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Jakie podłoże do akwarium roślinnego ?

#11

Post autor: rudy1986 » sob sty 06, 2018 9:10 am

Jak masz takie wysokie pH to zapomnij o akwarium roślinnym. Żaden substancji Ci nie zabije tak pH, a jeżeli troszkę zabije to ryby będą Ci chorować po podmiana Ch. Musisz zainwestować w filtr RO

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 387
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Jakie podłoże do akwarium roślinnego ?

#12

Post autor: ahr » sob sty 06, 2018 10:05 am

To pH to pewnie od żwiru marmurowego i ozdóbek z wapienia filipińskiego, nie podejrzewam, żeby taką wodę w kranie miał. Nie jest z Chełma. ;)
Ostatnio zmieniony sob sty 06, 2018 10:05 am przez ahr, łącznie zmieniany 1 raz.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Frosch i 8 gości