jeszcze raz o podłożu poproszę

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
Awatar użytkownika

Stefan
Zapaleniec
Posty: 305
Rejestracja: czw lis 24, 2011 8:50 pm
Telefon: Nokia 8210
Lokalizacja: Stary Mokotów
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#91

Post autor: Stefan » sob sty 04, 2014 12:46 am

Ostatni post z poprzedniej strony:

Niektórzy dają glinę zawierającą żelazo i dodatkowe mikroelementy. Ja na samo dno dałem cienką warstwę glinki którą dostałem od Ucznia. Możesz na sam spód dać np. koncentrat florapol, wspomniany w poniższym wątku.
http://fawa.pl/viewtopic.php?f=38&t=214 ... ol#p164548" onclick="window.open(this.href);return false;
Zmieszaj florapol z niewielką ilością (np. z trzema szklankami „ziemi”) i ułóż na sam spód, a na to „ziemię” i na to drobny żwirek lub gruby piasek. Przy samych szybach tego żyznego podkładu się nie daje. Każdą warstwę wyrównywałem i ugniatałem linijką.
Trzeba pamiętać, że w takim akwarium, jeśli chcesz przenieść roślinkę w inne miejsce, to nie wyciąga się jej ale ucina się korzenie (np. nożyczkami) najniżej jak się da i sadzi się ją w nowym miejscu. Stare korzenie zostawia się w podłożu.
Jeśli boisz się, że ziemia kwiatowo-balkonowa będzie brudzić Ci wodę w akwarium to nasyp jej trochę do szklanki, dopełnij wodą i zobacz co będzie.
Ostatnio zmieniony pt lut 14, 2014 10:24 am przez Stefan, łącznie zmieniany 1 raz.


patryk103
Zapaleniec
Posty: 214
Rejestracja: czw sty 02, 2014 10:32 pm
Lokalizacja: Środa Wielkopolska
Na imię mam: Patryk
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#92

Post autor: patryk103 » sob sty 04, 2014 2:21 pm

To jak wystarczy sam torf?
[112l] W kierunku mcharium

Awatar użytkownika

Stefan
Zapaleniec
Posty: 305
Rejestracja: czw lis 24, 2011 8:50 pm
Telefon: Nokia 8210
Lokalizacja: Stary Mokotów
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#93

Post autor: Stefan » sob sty 04, 2014 4:17 pm

Jeśli chcesz zaoszczędzić to wystarczy.

Awatar użytkownika

Ritka
Gość
Posty: 3
Rejestracja: ndz lis 10, 2013 11:33 pm
Lokalizacja: :)

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#94

Post autor: Ritka » wt mar 25, 2014 6:31 pm

A czy można łączyć piasek ze żwirkiem? To znaczy jak się ktoś uprze to wszystko można, ale ma to jakieś oddziaływanie na rybki?

Awatar użytkownika

sum
Arcymistrz
Posty: 4995
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#95

Post autor: sum » śr mar 26, 2014 9:08 am

Łączenie piasku i żwiru nie jest niczym nadzwyczajnym,także nie ma ogólnych przeciwwskazań żeby łączyć.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

zsaiboT
Zapaleniec
Posty: 222
Rejestracja: sob lut 01, 2014 12:00 am
Telefon: 603601305
Lokalizacja: Warszawa, Targówek
Na imię mam: Tobiasz
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#96

Post autor: zsaiboT » pt cze 13, 2014 3:52 pm

matka siedzi z tyłu pisze:Ja mam.
Ziemia, żwir, woda i światło. Nic więcej. Działa jak szwajcarski zegarek.
Nic więcej? Grzałka? Nawozy? Filtr?
Cierpliwość przez wielkie "C"!

Awatar użytkownika

Tirynek82
Gość
Posty: 3
Rejestracja: pn lis 23, 2015 3:28 pm
Lokalizacja: Łódź (łódzkie)
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#97

Post autor: Tirynek82 » pn lis 23, 2015 3:39 pm

zsaiboT pisze:
matka siedzi z tyłu pisze:Ja mam.
Ziemia, żwir, woda i światło. Nic więcej. Działa jak szwajcarski zegarek.
Nic więcej? Grzałka? Nawozy? Filtr?
A da się w ogóle bez filtra na dłuższą metę?


Rrrrogaty

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#98

Post autor: Rrrrogaty » pn lis 23, 2015 3:47 pm

Da się ;)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10754
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#99

Post autor: marcinzabki29 » pn lip 02, 2018 8:01 am

Odkopię temat.
Bez filtra jak najbardziej można prowadzić akwarium, oczywiście należy zachować w takim przypadku duży umiar w obsadzie, ale niezbędny jest jakikolwiek "mieszacz" wody, np. cyrkulator albo sama głowica.
Pozdrawiam Marcin


Pusto
Noble
Posty: 1320
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#100

Post autor: Pusto » pn lip 02, 2018 8:19 am

Może trzeba było go nie odkopywać. Ty wiesz że się da, ja wiem że się da. Ale do tego pewnie jest potrzebne dużo roślin, sensownie dobrane podloze i jak wyżej pisales, nie można z obsada przesadzić. Ale wiesz jak jest z początkującymi. Z całego elaboratu zapamięta tylko że: "na Fawie pisali, że można bez filtra"

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10754
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#101

Post autor: marcinzabki29 » pn lip 02, 2018 8:25 am

Być może Masz rację i dobrze, że dopisałeś tych kilka ważnych warunków które trzeba spełnić. Ale z drugiej strony, jeżeli Ktoś mniej doświadczony dokopie się do tego tematu, a nie doczyta Twoich informacji, to może być jeszcze gorzej.
Pozdrawiam Marcin


Pusto
Noble
Posty: 1320
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#102

Post autor: Pusto » pn lip 02, 2018 10:20 am

Sam mam ochotę na takie akwarium :-)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10754
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#103

Post autor: marcinzabki29 » pn lip 02, 2018 11:22 am

Może warto spróbować :OK:
Pozdrawiam Marcin


Pusto
Noble
Posty: 1320
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#104

Post autor: Pusto » pn lip 02, 2018 11:27 am

Natchnęło mnie do tego moje 54l. Miesiąc temu wyłączyłem światło i filtr. I ono żyje w dalszym ciągu. Mały Heniek nawet żyje.
A teraz żona chce White Dumbo RoseTail i się zastanawiam czy tam nie wyląduje

Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4863
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#105

Post autor: Miro » pn lip 02, 2018 11:30 am

A jak z podmianami ?


Pusto
Noble
Posty: 1320
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#106

Post autor: Pusto » pn lip 02, 2018 11:33 am

Obowiazkowo co tydzień


Pusto
Noble
Posty: 1320
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#107

Post autor: Pusto » pn lip 02, 2018 11:34 am

W tym co wyłączyłem nie robię. Wczoraj je pierwszy raz od miesiąca widziałem. A że ma pokrywę to nawet niewiele wyparowalo

Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4863
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#108

Post autor: Miro » pn lip 02, 2018 11:37 am

Ciekawe czy coś w wodzie się zmienia , co rośnie a co spada


Pusto
Noble
Posty: 1320
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#109

Post autor: Pusto » pn lip 02, 2018 12:10 pm

Tam niewiele zobaczę bo podłoże jest Dennerle Scaper Soil.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17321
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#110

Post autor: Lech-u » pn lip 02, 2018 12:35 pm

Pamiętam akwarium w szkole podstawowej.
Nic tam nie było, a akwarium funkcjonowało.
I ryby w nim żyły.
I rośliny.
A podmiany? To tylko jak się ktoś zlitował.

Za to w wodzie lądowały czasami kawałki kredy do tablicy, kredki świecowe, kulki papieru czy plastelina. O kanapkach nie wspomnę.

Tylko, czy to ma być model akwarium w dzisiejszych czasach?
Ostatnio zmieniony pn lip 02, 2018 12:36 pm przez Lech-u, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Borek1
Gaduła
Posty: 148
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#111

Post autor: Borek1 » czw wrz 06, 2018 4:21 pm

Lech-u pisze:
pn lip 02, 2018 12:35 pm
To tylko jak się ktoś zlitował
Byłem w zeszłym roku u jednego z forumowicza po walizkę testów, przy okazji pokazał swoje zbiorniki trochę poopowiadał.
Co ciekawe nie podmieniał wody, jedynie dolewał ubytki. Baniaków kilka miał, baardzo dużych

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10754
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#112

Post autor: marcinzabki29 » czw wrz 06, 2018 4:23 pm

Borek1 pisze:
czw wrz 06, 2018 4:21 pm
nie podmieniał wody, jedynie dolewał ubytki
kilka osób na forum prowadzi w ten sposób akwaria.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17321
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#113

Post autor: Lech-u » czw wrz 06, 2018 4:26 pm

Jedno akwarium mam bez podmianek.
Tylko dolewka.
160 litrów.


Co ciekawe z żyworódkami.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10754
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#114

Post autor: marcinzabki29 » czw wrz 06, 2018 4:27 pm

I hydroponiką, jeśli się nie mylę.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

ishan
Gość
Posty: 3
Rejestracja: czw wrz 06, 2018 3:46 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Marek
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#115

Post autor: ishan » czw wrz 06, 2018 4:33 pm

Mógłby mi ktoś wyjaśnić za i przeciw między podmienianiem a dolewaniem? Albo zwrócić do odpowiedniego tematu?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17321
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#116

Post autor: Lech-u » czw wrz 06, 2018 5:01 pm

ishan pisze:
czw wrz 06, 2018 4:33 pm
Mógłby mi ktoś wyjaśnić za i przeciw między podmienianiem a dolewaniem? Albo zwrócić do odpowiedniego tematu?
Wodę podmieniasz po to, żeby usunąć szkodliwe związki przemiany materii z wody.

Dolewki stosujesz wtedy gdy woda wyparuje, a jeszcze nie przyszedł czas podmiany lub gdy akwarium jest w pełni zrównoważone biologicznie i wszelkie produkty przemiany materii są zużywane wewnątrz akwarium np. przez rośliny.
Wtedy nie ma potrzeby wymieniać części wody, a zatem jedynie dolewasz wody.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10754
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#117

Post autor: marcinzabki29 » czw wrz 06, 2018 5:08 pm

Hmm, za i przeciw, no cóż, może nie dokońca, ale coś tam spróbuję.
Akwarium - jak zauważyłeś - można prowadzić na dwa sposoby.
Ten z podmianami to wiadomo.
Ale bez podmian, czyli typowy LT, trzeba prowadzić troszeczkę inaczej.
Podłoże - ziemia i piasek, ewentualnie żwir.
Dużo roślinek.
Nie za dużo światła, podobno do 0,25 W/litr.
I co najważniejsze, mało rybek.
Takie akwaria mogą funkcjonować bez filtra, wystarczy jakiś "mieszać" wody.
A za i przeciw, Sam sobie odpowiedź.
HT wymaga większej opieki,
LT to tylko obserwacja i dolewanie wyparowanej wody.
Pozdrawiam Marcin


Pusto
Noble
Posty: 1320
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#118

Post autor: Pusto » czw wrz 06, 2018 5:49 pm

Żeby nie było że zgnuśnialem pozwolę sobie nie zgodzić się z marcinzabki29, :-)
HT wcale tak dużego wysiłku nie wymaga. Chyba, że uznamy za to korektę nawożenia raz na jakiś czas czy sprawdzenie butelek z nawozami raz na miesiąc.
Natomiast u siebie chciałem zobaczyć jak długo mogę nie podmieniać wody. Przyjąłem założenie, że skoro potas mam stały a resztę trzymam dość nisko to kumulacja składników mi nie grozi. Ryby są małe, filtry dwa więc nie powinno być problemu. Przez 3,5 tygodnia dolewalem tylko RO. Po tym czasie zaczęły się wykręcać liście i palić stożki. Typowy objaw nadmiaru potasu. I nic dziwnego, bo potas mam w okolicy chyba 70mg/l
Jak teraz sobie myślę, to wystarczyło sprawdzić magnez i wapń na początku i na koncu bo pewnie coś z tej pary zeszło do poziomu gdzie ilość potasu była szkodliwa. Znając to można zmienić proporcje nawozenia i pewnie szło by to ogarnąć

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10754
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

jeszcze raz o podłożu poproszę

#119

Post autor: marcinzabki29 » czw wrz 06, 2018 6:01 pm

Pusto pisze:
czw wrz 06, 2018 5:49 pm
HT wcale tak dużego wysiłku nie wymaga
ale jak nie patrzeć więcej niż przy LT
Pozdrawiam Marcin

ODPOWIEDZ