Moje akwa

Tu możesz pochwalić się zdjęciami ryb, roślin i aranżacjami akwarium.
ODPOWIEDZ

ArekRaszyn

Moje akwa

#1081

Post autor: ArekRaszyn » pn wrz 04, 2017 6:48 am

Ostatni post z poprzedniej strony:

marcinzabki29 pisze:
ndz wrz 03, 2017 10:31 pm
Szerokość - od lewej do prawej.
Głębokość - od przodu do tyło.
Wysokość - od dołu do góry.

nie uważasz że czytelniej by było długość głębokość i wysokość ?
Dodano po przerwie do tego postu:
szerokość dla mnie osobiście to to samo co głębokość :P


Wojtekxxx9

Moje akwa

#1082

Post autor: Wojtekxxx9 » pn wrz 04, 2017 7:41 am

Dla mnie też. Ale jednak jest sens w tym co Marcin napisał. Bo tylko szerokość jest od prawej do lewej lub odwrotnie. A w akwarium to uważamy za długość :-)


Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje akwa

#1083

Post autor: marcinzabki29 » pn wrz 04, 2017 10:01 am

Tak jest prawidłowo.
Od kiedy to długość jest od jednego boku do drugiego, od "lewa do prawa"?
A jak nie możesz "czegoś" wnieść do domu, przez drzwi,
to co mówisz, że drzwi są za krótkie, czy za wąskie?
ArekRaszyn pisze:
pn wrz 04, 2017 6:53 am
szerokość dla mnie osobiście to to samo co głębokość
Umiesz pływać? Skakałeś do basenu? Do jakiego skaczesz, do szerokiego, czy głębokiego?
Pozdrawiam Marcin


ArekRaszyn

Moje akwa

#1084

Post autor: ArekRaszyn » pn wrz 04, 2017 10:22 am

odpowiednikiem głębokości basenowej jest wysokość akwarium.

ale jeśli basen ma 4x12 metrów to nie mówimy że jest 4 m długi a 12 szeroki :)
choć wcale niepoprawne to nie jest ale przyjęło się że co dłuższe to długość :)

Awatar użytkownika

PawelWaw
Zapaleniec
Posty: 484
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Moje akwa

#1085

Post autor: PawelWaw » pn wrz 04, 2017 10:25 am

Przy podawaniu wymiaru figury przestrzennej "długość" nie za bardzo ma zastosowanie - chyba,że inne wymiary nie mają znaczenia . Jeśli chodzi o akwarium to wymiary określa się tak jak napisał kolega Marcin

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje akwa

#1086

Post autor: marcinzabki29 » pn wrz 04, 2017 11:28 am

No i mam problem, od 8'30 nie mam prądu i niewiem kiedy włączą :o
A niedługo wychodzę do pracy i nie będę nawet mógł nic zrobić gdy włączą podczas mojej nieobecności.
Ostatnio zmieniony pn wrz 04, 2017 11:30 am przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin


ArekRaszyn

Moje akwa

#1087

Post autor: ArekRaszyn » pn wrz 04, 2017 11:32 am

to samo się to wszystko nie uruchomi ?

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje akwa

#1088

Post autor: marcinzabki29 » pn wrz 04, 2017 11:34 am

Uruchomi, ale nie wiem co zobaczę.
Może przydałoby się napowietrzyć troszkę akwaria, a to się nie włączy.
Mam nadzieję, że tylko panikuje.
Pozdrawiam Marcin


ArekRaszyn

Moje akwa

#1089

Post autor: ArekRaszyn » pn wrz 04, 2017 11:49 am

Filtr jak działać zacznie to nie będzie napowietrzał ?

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje akwa

#1090

Post autor: marcinzabki29 » pn wrz 04, 2017 12:28 pm

Jasne, że będzie, ale jednak pompka, to pompka.
No nic, poczekam, póki co, prądu nadal nie ma.
Mam nadzieję, że nic się nie wydarzy.
Pozdrawiam Marcin


krasnal
Guru
Posty: 2558
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Moje akwa

#1091

Post autor: krasnal » pn wrz 04, 2017 8:17 pm

marcinzabki29 pisze:
pn wrz 04, 2017 12:28 pm
Mam nadzieję, że nic się nie wydarzy.
:?: jak po włączeniu
marcinzabki29 pisze:
pn wrz 04, 2017 11:34 am
tylko panikuje.

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje akwa

#1092

Post autor: marcinzabki29 » pn wrz 04, 2017 8:38 pm

Prąd włączyli o 14, w najlepszym przypadku czeka mnie ustawianie programatorów mechanicznych.
Pozdrawiam Marcin


krasnal
Guru
Posty: 2558
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Moje akwa

#1093

Post autor: krasnal » pn wrz 04, 2017 8:54 pm

Musisz koniecznie zakupić
https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8
a
marcinzabki29 pisze:
pn wrz 04, 2017 8:38 pm
ustawianie programatorów mechanicznych
będziesz miał z głowy ;]

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje akwa

#1094

Post autor: marcinzabki29 » pn wrz 04, 2017 8:58 pm

Sławciu, czy Ty przypadkiem się dzisiaj nie przepracowałeś ;]
Przecież Wiesz, ja lubię proste rozwiązania.
Dodano po przerwie do tego postu:
Znowu prąd wyłączyli, podobno tak ma być codziennie, do piątku :razz:
Niezłą szkołę akwaria przejdą.
Ostatnio zmieniony wt wrz 05, 2017 10:05 am przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

tiggi
Maniak
Posty: 990
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 10:56 am
Lokalizacja:
Płeć:

Moje akwa

#1095

Post autor: tiggi » wt wrz 05, 2017 10:54 am

O kurczę. Osiwialabym jakby mnie tak codziennie mieli stresować prądem;)


Wojtekxxx9

Moje akwa

#1096

Post autor: Wojtekxxx9 » wt wrz 05, 2017 11:17 am

U mnie też wyłączyli

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Lea
Zapaleniec
Posty: 309
Rejestracja: śr lut 22, 2017 1:23 pm
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Na imię mam: Basia
Płeć:

Moje akwa

#1097

Post autor: Lea » wt wrz 05, 2017 11:18 am

marcinzabki29 pisze:
wt wrz 05, 2017 10:07 am
Znowu prąd wyłączyli, podobno tak ma być codziennie, do piątku :razz:
Niezłą szkołę akwaria przejdą.
Akwaria dadzą radę....obyś Ty z zawałem ze stresu nie skończył ;)

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje akwa

#1098

Post autor: marcinzabki29 » wt wrz 05, 2017 12:45 pm

Jest dobrze - już włączyli.
Ale jak mi jutro znowu wyłączą, to .........
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4904
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Moje akwa

#1099

Post autor: Miro » wt wrz 05, 2017 1:35 pm

.
marcinzabki29 pisze:
wt wrz 05, 2017 12:45 pm
Ale jak mi jutro znowu wyłączą, to .........
https://sprzedajemy.pl/przydomowa-elekt ... -nr4143927
:D

Awatar użytkownika

tiggi
Maniak
Posty: 990
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 10:56 am
Lokalizacja:
Płeć:

Moje akwa

#1100

Post autor: tiggi » wt wrz 05, 2017 1:39 pm

:what:

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje akwa

#1101

Post autor: marcinzabki29 » wt wrz 05, 2017 1:48 pm

miro, jest to jakieś wyjście :)
Dodano po przerwie do tego postu:
Mała aktualizacja mniejszych szkiełek.
Grzmirura - jeszcze raz dzięki za roślinki.ObrazekObrazekObrazekObrazek
Pozdrawiam Marcin


Tygrys
Fanatyk
Posty: 1514
Rejestracja: pn kwie 06, 2015 3:12 pm
Lokalizacja: malopolska
Płeć:

Moje akwa

#1102

Post autor: Tygrys » ndz wrz 10, 2017 4:22 pm

Marcin co to za jedzenie masz tam dla rybek :?: akwa fajne,ale dla glusia to za mały baniak

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje akwa

#1103

Post autor: marcinzabki29 » ndz wrz 10, 2017 4:30 pm

Tygrys pisze:
ndz wrz 10, 2017 4:22 pm
dla glusia to za mały baniak
Może dadzą radę :hihi:
Pozdrawiam Marcin


Tygrys
Fanatyk
Posty: 1514
Rejestracja: pn kwie 06, 2015 3:12 pm
Lokalizacja: malopolska
Płeć:

Moje akwa

#1104

Post autor: Tygrys » ndz wrz 10, 2017 5:13 pm

jeśli to jest baniak dnem 80x50 to spokojnie będą zadowolone :evil:

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje akwa

#1105

Post autor: marcinzabki29 » ndz wrz 10, 2017 7:24 pm

Jedno z dużych - wieczorową porą.
Obrazek

Microzorium wyjęte, rybki mają więcej miejsca.
Ale jak zwykle, wszystkie nadal na swoich miejscach :wink:
Zostały na korzeniu dwa kawałki, trochę czasu i troszkę odrośnie :)
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Moje akwa

#1106

Post autor: radmac » ndz wrz 10, 2017 7:42 pm


marcinzabki29 pisze: Microzorium wyjęte, rybki mają więcej miejsca.
Ale jak zwykle, wszystkie nadal na swoich miejscach :wink:
Zostały na korzeniu dwa kawałki, trochę czasu i troszkę odrośnie :)
mi mikrozorium odrosło nawet po polaniu carbo, wodą utlenioną i spirytem salicylowym (tylko prysznicem płukałem pomiędzy polewaniem). fakt, 3-4 miesiące ale odrosło.


Pisane z kalkulatora


Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje akwa

#1107

Post autor: marcinzabki29 » ndz wrz 10, 2017 7:48 pm

Nie no, aż takim przeciwnikiem microzorium nie jestem.
Niech odrośnie, nawet jestem zadowolony, że coś zostało.
Po prostu już było go zdecydowanie za dużo.
Po za tym, za nim jest posadzony Lotos - ulubiona roślinka mojej małżonki.
Przypominam, że to jej akwarium :wink:
Teraz jest szansa, że odbije. Nadal jest z tyłu, ale takie marne i malusie.
Te wielkie microziornisko zabierało całe światło i biedny Lotosik rósł w ciemności.
A teraz, kobieta zadowolona :), Lotosik ma światełko :) rybki szczęśliwe :hihi: .
Same plusy :wink:
Ostatnio zmieniony ndz wrz 10, 2017 7:50 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin


krasnal
Guru
Posty: 2558
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Moje akwa

#1108

Post autor: krasnal » ndz wrz 10, 2017 10:24 pm

marcinzabki29 pisze:
ndz wrz 10, 2017 7:48 pm
Przypominam, że to jej akwarium
Tak, tak a "świstak" :-P zawija sreberko

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje akwa

#1109

Post autor: marcinzabki29 » ndz wrz 10, 2017 10:31 pm

Krasnal - poważnie, jest jej :hihi:
Najważniejsze, że jest.
Tylko nie wiem jak ją podejść żeby chciała drugie :/
W garażu dwa puste szkiełka stoją..... :wink:
Ostatnio zmieniony ndz wrz 10, 2017 10:33 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin


krasnal
Guru
Posty: 2558
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Moje akwa

#1110

Post autor: krasnal » ndz wrz 10, 2017 11:27 pm

marcinzabki29 pisze:
ndz wrz 10, 2017 10:31 pm
W garażu dwa puste szkiełka stoją
Tęczanki będą miały młode= potrzebne dodatkowe zbiorniki tarliskowe :idea:

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje akwa

#1111

Post autor: marcinzabki29 » pn wrz 11, 2017 4:45 am

I to jest argument :wink:
Pozdrawiam Marcin

ODPOWIEDZ