Karatowe ziemiaki
-
- Uzależniony
- Na imię mam: Krzysztof
Karatowe ziemiaki
Ponieważ od ostatniej prezentacji w Galerii moich zbiorników dużo, a zasadzie wszystko, się zmieniło przedstawiam swoje akwaria.
Wszystkie są na ziemi ogrodowej, bez nawożenia i CO2. Poza krewetkarium, gdzie jest tylko woda kranowa, do podmian używam wody RO mieszanej z kranową.
RIO Juwel 240 L
Akwarium założone 08/2016.
Podłoże ziemia + piasek do piaskownic
Filtracja : wewnętrzny Juwel Bioflow, zewnętrzny HW302
Światło : 2 x 54 T5 + odbłyśniki
Rośliny : Lotos, Hygrophila Simensis , Kryptokoryny, Sagittaria, Pogostemon helferi, Ludwigia, Hygrophila pinnatifida, Staurogyne repens, Echinodorus green ocelot
Ryby : Skalar "Peru/Rio Nanay" – 5 szt. , Razbora Espei -10szt. , Bystrzyk Ozdobny 10szt., Tetra cesarska 6 szt., Kirysek spiżowy 10szt. (3szt. neon – z poprzedniego akwarium, 4szt. pstrążenica - szukają nowego domu),
LIDO Juwel 120 L
Akwarium założone 10/2015.
Filtracja : wewnętrzny Juwel Bioflow
Światło : 2 x 24 T5 + odbłyśniki
Rośliny : Kryptokoryny, Mech Christmas, Anubiasy, Nurzaniec
Ryby : Neon simulans 10 szt., Bystrzyk Amandy 12 szt., Kirysek panda 8szt., Prętnik karłowaty 1szt.
Brzankarium 112 l
Akwarium (funkcjonowało od 12/2014) po restarcie 01/2017.
Podłoże ziemia + żwirek /piasek czarny (część podłoża ze starego akwarium)
Filtracja : zewnętrzny HW302
Światło : 2 x 18 T8 + odbłyśniki
Rośliny : Lotos, Kryptokoryny, Sagittaria, Echinodorus, Mech, Moczarka, Nurzaniec,
Ryby : Brzanka sumatrzańska 12szt., 3 szt. molinezja czarna, zbrojnik 1 szt. (chwilowo do momentu znalezienia chętnego 11 szt. tetra diamentowa – podgryzały skalary),
Endlerowe krewetkarium 72 l
Akwarium założone 06/2016.
Podłoże ziemia + piasek czarny/bazalt
Filtracja : wewnętrzny Pat Mini
Światło : 1 x 15 T8 + odbłyśniki, moduł LED 6 w
Rośliny : Kryptokoryny, Sagittaria, Mech, Nurzaniec
Ryby : krewetki Red Cherry, Gupiki Endlera,
Wszystkie są na ziemi ogrodowej, bez nawożenia i CO2. Poza krewetkarium, gdzie jest tylko woda kranowa, do podmian używam wody RO mieszanej z kranową.
RIO Juwel 240 L
Akwarium założone 08/2016.
Filtracja : wewnętrzny Juwel Bioflow, zewnętrzny HW302
Światło : 2 x 54 T5 + odbłyśniki
Rośliny : Lotos, Hygrophila Simensis , Kryptokoryny, Sagittaria, Pogostemon helferi, Ludwigia, Hygrophila pinnatifida, Staurogyne repens, Echinodorus green ocelot
Ryby : Skalar "Peru/Rio Nanay" – 5 szt. , Razbora Espei -10szt. , Bystrzyk Ozdobny 10szt., Tetra cesarska 6 szt., Kirysek spiżowy 10szt. (3szt. neon – z poprzedniego akwarium, 4szt. pstrążenica - szukają nowego domu),
LIDO Juwel 120 L
Akwarium założone 10/2015.
Filtracja : wewnętrzny Juwel Bioflow
Światło : 2 x 24 T5 + odbłyśniki
Rośliny : Kryptokoryny, Mech Christmas, Anubiasy, Nurzaniec
Ryby : Neon simulans 10 szt., Bystrzyk Amandy 12 szt., Kirysek panda 8szt., Prętnik karłowaty 1szt.
Brzankarium 112 l
Akwarium (funkcjonowało od 12/2014) po restarcie 01/2017.
Podłoże ziemia + żwirek /piasek czarny (część podłoża ze starego akwarium)
Filtracja : zewnętrzny HW302
Światło : 2 x 18 T8 + odbłyśniki
Rośliny : Lotos, Kryptokoryny, Sagittaria, Echinodorus, Mech, Moczarka, Nurzaniec,
Ryby : Brzanka sumatrzańska 12szt., 3 szt. molinezja czarna, zbrojnik 1 szt. (chwilowo do momentu znalezienia chętnego 11 szt. tetra diamentowa – podgryzały skalary),
Endlerowe krewetkarium 72 l
Akwarium założone 06/2016.
Podłoże ziemia + piasek czarny/bazalt
Filtracja : wewnętrzny Pat Mini
Światło : 1 x 15 T8 + odbłyśniki, moduł LED 6 w
Rośliny : Kryptokoryny, Sagittaria, Mech, Nurzaniec
Ryby : krewetki Red Cherry, Gupiki Endlera,
Ostatnio zmieniony pt mar 24, 2017 12:11 pm przez Karat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru
- Na imię mam: XXX-YYY
Karatowe ziemiaki
Tak z ciekawości - skąd wyhaczyłeś nanay-e ?
-
- Admin
- Na imię mam: Lech-u
-
- Zapaleniec
- Na imię mam: Przemek
Karatowe ziemiaki
Piękne awaria
napisz coś więcej jak je prowadzisz ?
napisz coś więcej jak je prowadzisz ?
-
- Zapaleniec
Karatowe ziemiaki
Akwaria na zdjęciach wyglądają na dużo większe niż to wynika z opisu .
Bardzo ładna "zdrowa roślinność", podoba mi się ten gąszcz nadwódki w pierwszym akwarium - takie naturalne krzaczory . I bardzo ładne skalary .
Bardzo ładna "zdrowa roślinność", podoba mi się ten gąszcz nadwódki w pierwszym akwarium - takie naturalne krzaczory . I bardzo ładne skalary .
Ostatnio zmieniony pt mar 24, 2017 9:19 am przez Zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Uzależniony
- Na imię mam: Hubert
-
- Uzależniony
Karatowe ziemiaki
Skalary kupiłem we Włocławku (są na olx i allegro), polecam.
Co do prowadzenia to poza cotygodniowymi podmianami, niewiele muszę robić. Rośliny mam łatwe w uprawie, w warunkach jakie mają rosną wolno więc i często ciąć nie muszę. Kontroluję jedynie nurzańca bo mocno ekspansywny jest Nie ukrywam, że bardziej wymagające : pogostemon i staurogyna są raczej na granicy wegetacji, ale moje oko cieszą, no i bardzo smakują skalarom
Co do prowadzenia to poza cotygodniowymi podmianami, niewiele muszę robić. Rośliny mam łatwe w uprawie, w warunkach jakie mają rosną wolno więc i często ciąć nie muszę. Kontroluję jedynie nurzańca bo mocno ekspansywny jest Nie ukrywam, że bardziej wymagające : pogostemon i staurogyna są raczej na granicy wegetacji, ale moje oko cieszą, no i bardzo smakują skalarom
-
- Guru
Karatowe ziemiaki
Pierwsze przepiękne, no i Peruwiany ehhh...
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."
-
- Uzależniony
Karatowe ziemiaki
Przed świętami przez główne akwarium przetoczyły się wiosenne porządki ...
... więc i mieszkańców łatwiej było fotografować
lokatorzy dużego akwarium światłem słonecznym malowani :
[youtube][/youtube]
... więc i mieszkańców łatwiej było fotografować
Glonek, glon...brzanki i brudne szybyDodano po przerwie do tego postu:
... trochę endlerów i ich krewetekDodano po przerwie do tego postu:
lokatorzy dużego akwarium światłem słonecznym malowani :
Dodano po przerwie do tego postu:
Pierwsze "przepychanki"Dodano po przerwie do tego postu:
[youtube][/youtube]
Ostatnio zmieniony pt lip 21, 2017 10:50 pm przez Karat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Arcymistrz
- Na imię mam: Ilona
Karatowe ziemiaki
Bajeczne akwaria i fotki. Skalarki jak marzenie.
-
- Uzależniony
Karatowe ziemiaki
Dziękujęsaintpaulia pisze: Bajeczne akwaria i fotki. Skalarki jak marzenie.
Niedawno minął rok od założenia 240tki i na przemyślenia się zebrało...Dodano po przerwie do tego postu:
Na początek może aktualne foto :
i po cięciu prawej strony :
Wątpliwości mam co do obsady którą wybrałem. Od początku zakładałem, że będą tam tetry diamentowe i cesarskie. Niestety te pierwsze podgryzały skalary i musiałem się z nimi pożegnać . Zamiast nich do zbiornika trafiły bystrzyki ozdobne. Przez ten czas zarówno one jak i bystrzyki wyrosły ( i to bardzo), obrały terytoria (w krzakach, zwłaszcza cesarskie) i tam bytują, ożywiając się praktycznie tylko przy karmieniu. Akwarium gdyby nie espei i skalary byłoby puste. Zastanawiam się nad zmianą ich na inne ryby. Czytam, przeglądam i skłaniam się ku neonom innesa. Miałem je dłuższy czas, podobają mi się i mam do nich sentyment . Zdaję sobie oczywiście sprawę z możliwych konsekwencji połączenia neon/skalar. Została kwestia temperatury, innesy z tego wiem, wolą wodę poniżej 25 stopni, skalary nieco powyżej. Szukałem informacji o ich naturalnych siedliskach (pomijając, że neony są pewnie z azjatyckich hodowli) i wychodzi na to, że ich siedliska się pokrywają (wschodnie Peru), może się mylę ... Co o tym myślicie?
Tiny nawaliło ...Dodano po przerwie do tego postu:
Po ponad roku od startu krewetkarium potrzebowało zmian, sagittaria i zwartka za bardzo się rozrosły. Ta pierwsza zniknęła zupełnie, zamiast niej są anubiasy.Dodano po przerwie do tego postu:
Ostatnio zmieniony śr sie 23, 2017 4:36 pm przez Karat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Arcymistrz
Karatowe ziemiaki
Bardziej podobała mi się wersja z sagitarią, ale obecna też przyjemna dla oka. Masz rękę do tych szkiełek.
Co do zmiany obsady, neon inesa nie jest zbyt ciekawy, może przy straszeniu przez skalary będzie się trzymał w grupie, ale tak to często siedzą pojedyncze sztuki gdzieś po krzakach. Jestem może stronnicza, bo tetrę cesarską uwielbiam i zastanawiam się nad jej powrotem w moich 240 litrach.
A może większą grupkę razborek?
Co do zmiany obsady, neon inesa nie jest zbyt ciekawy, może przy straszeniu przez skalary będzie się trzymał w grupie, ale tak to często siedzą pojedyncze sztuki gdzieś po krzakach. Jestem może stronnicza, bo tetrę cesarską uwielbiam i zastanawiam się nad jej powrotem w moich 240 litrach.
A może większą grupkę razborek?
-
- Zapaleniec
- Na imię mam: Basia
Karatowe ziemiaki
Mam połaczenie skalarów i neonków u siebie w 300 litrach
Jak na mój gust to bardzo fajne połączenie - moje skalary się zupełnie nie interesują neonkami, a neony pływają bezstresowo po całym akwarium
To tak w ramach podpowiedzi z moich domowych bserwacji
P.S. Śliczne masz te akwaria i super foty! Ja nie umiem ładnie obfocić mojego akwa
Jak na mój gust to bardzo fajne połączenie - moje skalary się zupełnie nie interesują neonkami, a neony pływają bezstresowo po całym akwarium
To tak w ramach podpowiedzi z moich domowych bserwacji
P.S. Śliczne masz te akwaria i super foty! Ja nie umiem ładnie obfocić mojego akwa
-
- Zapaleniec
- Na imię mam: Norbert_[przez ER]
Karatowe ziemiaki
Mi też
Kurcze... Jak patrzę na te wasze akwaria to naprawdę mam ochotę mam zaorać swoje baniaki.
W kwestii akwariów - szykują się duuuże zmiany.
Czy konie mnie słyszą?
Czy konie mnie słyszą?
-
- Fanatyk
Karatowe ziemiaki
Przecudne zdjęcia!
Ale jest co fotografować...
Ale jest co fotografować...
-
- Uzależniony
Karatowe ziemiaki
Cieszę się, że Wam się podoba
Do nowego wyglądu krewetkarium ciągle się przyzwyczajam, wszystkie zmiany, nie tylko akwarystyczne, muszę długo "trawić".
Z tego powodu zmian w obsadzie też nie wprowadzam. Skalary rosną, dobrała się jedna para i chyba druga ma się ku sobie, więc niewykluczone, że przyszłe zmiany będą koniecznością.
Okres schyłkowy ...
...i tak to teraz wygląda :
Do nowego wyglądu krewetkarium ciągle się przyzwyczajam, wszystkie zmiany, nie tylko akwarystyczne, muszę długo "trawić".
Z tego powodu zmian w obsadzie też nie wprowadzam. Skalary rosną, dobrała się jedna para i chyba druga ma się ku sobie, więc niewykluczone, że przyszłe zmiany będą koniecznością.
Jak planowałem tak i się stało. Po dwóch latach funkcjonowania 120tka potrzebowała zmian, bardzo się opatrzyła. Podłoża (ziemia, piasek) i kryptokoryn nie chciałem ruszać, "dosypałem" więc polnych kamieni . Wyleciał też nurzaniec. Pewnie będę jeszcze co nieco przestawiał, myślę jeszcze nad dołożeniem kilku małych kamieni, dodanie korzeni też rozważam. Muszę jeszcze na spokojnie się temu przyjrzeć, wczoraj już sił brakowało.Dodano do tego postu po 5 dniach 20 godzinach 21 minutach 2 sekundach
Okres schyłkowy ...
...i tak to teraz wygląda :
-
- Fanatyk
Karatowe ziemiaki
Ciagnie Cie coś do kamieni
-
- Uzależniony
Karatowe ziemiaki
Zdecydowanie . Wszędzie mam zielono, trochę odmiany nie zaszkodzi
-
- Arcymistrz
Karatowe ziemiaki
Można się w tym szkiełku zakochać.
-
- Uzależniony
Karatowe ziemiaki
Mała aktualizacja 240tki. Kilka nowych roślin (jeszcze mało widocznych) krynia, hotonia, rotala (chyba) i moja ulubiona legenandra, którą straciłem przy przeprowadzce . Zobaczymy jak sobie poradzą . Wykosiłem też mocno lotosa, bo się rozszalał.
Do kamienistej 120stki dołożyłem drobniejszych kamieni, zmiana chyba na plus. Jest też pistia, żeby rybom solarium zbyt dużego nie robić.
Do kamienistej 120stki dołożyłem drobniejszych kamieni, zmiana chyba na plus. Jest też pistia, żeby rybom solarium zbyt dużego nie robić.
Karatowe ziemiaki
dlaczego ziemiaki ?
Ostatnio zmieniony sob wrz 30, 2017 1:22 pm przez ArekRaszyn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Uzależniony
Karatowe ziemiaki
od ziemi w podłożu
Wczoraj czyszczenie liścia (co jak widać ledwo wytrzymał), dziś pierwsza jajeczna układankaDodano do tego postu po 18 dniach 6 godzinach 53 minutach 11 sekundach
-
- Guru
Karatowe ziemiaki
Oby chciały wychować , bo fajne masz te żylety
-
- Uzależniony
Karatowe ziemiaki
Z tarła nici. Ikra systematycznie znikła.Dzielnie jej jednak pilnowały co napawa optymizmem na przyszłość
Jak tak patrzę na skalary to chyba będzie trzeba myśleć o większym akwarium. Wole jednak nie wypowiadać w domu tych myśli na głos
Mała aktualizacja 112 :
Brzanki zostały same w towarzystwie zatoczków, które zawzięcie mordują. Samo akwarium idealnie się prowadzi. Mało światła więc rośliny rosną wolno, nie ma czego przycinać, podmiany to jedyny cotygodniowy zabieg. Muszę tylko przesadzić zieloną żabienicę po lewej, za wysoko wyrosła.
Jak tak patrzę na skalary to chyba będzie trzeba myśleć o większym akwarium. Wole jednak nie wypowiadać w domu tych myśli na głos
Mała aktualizacja 112 :
Brzanki zostały same w towarzystwie zatoczków, które zawzięcie mordują. Samo akwarium idealnie się prowadzi. Mało światła więc rośliny rosną wolno, nie ma czego przycinać, podmiany to jedyny cotygodniowy zabieg. Muszę tylko przesadzić zieloną żabienicę po lewej, za wysoko wyrosła.
-
- Guru
Karatowe ziemiaki
Następnym razem -=- Zapal im nocną lampkę
-
- Uzależniony
Karatowe ziemiaki
Trochę zmian...
Z akwarium zniknęły bystrzyki ozdobne w ich miejsce doszło kilka Espei. Foto spam :
Od jakiegoś czasu są też zupełnie nowi goście. Para, temperamentnych jak włoskie małżeństwo, akar paskowanych
Z akwarium zniknęły bystrzyki ozdobne w ich miejsce doszło kilka Espei. Foto spam :
Od jakiegoś czasu są też zupełnie nowi goście. Para, temperamentnych jak włoskie małżeństwo, akar paskowanych
-
- Cesarz
- Na imię mam: Marcin
-
- Arcymistrz
Karatowe ziemiaki
Spamuj częściej. Twoje akwaria to moje ulubione na forum. Znalazłeś świetne określenie na te akarki. Jak samica ma ikrę, to samiec miewa totalnie przechlapane. Uwielbialiśmy te rybki. Niby takie maluchy, a tyle w nich charakteru.
-
- Uzależniony
Karatowe ziemiaki
Dziękuję akary swoimi zalotami świetnie ożywiają akwarium, jak szukałem o nich informacji wyczytałem, że to już zapomniany nieco gatunek, a szkoda . Wiadomo, apisto teraz króluje
-
- Arcymistrz
Karatowe ziemiaki
Bardzo ciekawe są. Miej je na oku. U nas samiczka przy którymś z kolei tarle zamordowała małżonka, mimo dużego litrażu (350) i masy kryjówek. Było to kilka lat temu. Później chcieliśmy do nich wrócić, ale ciężko było dostać.