Zapraszamy na comiesięczne spotkania akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij! Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 11.08.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie.

Konkurs na zdjęcie Lipca trwa. Wstaw swoje zdjęcie.

Maciek: moje pierwsze akwarium (126l)

Tu możesz pochwalić się zdjęciami ryb, roślin i aranżacjami akwarium.

Wojtekxxx9

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#121

Post autor: Wojtekxxx9 » czw paź 19, 2017 8:59 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

1) tak
2) nie kombinuj. Nic Ci nie przekłamuje.
3) a
. Podmianami opóźnisz cykl. Zostaw narazie.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9738
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#122

Post autor: marcinzabki29 » czw paź 19, 2017 11:52 pm

Akwarystyka wymaga cierpliwości, naucz się jej, a będzie Ci dużo łatwiej :)
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
macieq112
Gaduła
Posty: 110
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#123

Post autor: macieq112 » pt paź 20, 2017 11:45 am

Tak: czekam z rybami az NO2 bedzie 0, podmian na razie nie robie, nic nie dolewam.

Z innej beczki: kupilem dzis zestaw CO2, ale na razie nie bede tego podlaczal przez kilka dni: niech sie NO2 uspokoi (chyba ze mi powiecie ze CO2 pomoze teraz).

Dodatkowo mam KH: 0, czyli nie ma za bardzo bufora (z tego co rozumiem), takze z tym CO2 bede musial ogolnie mocno uwazac , zeby nie zatruc ryb.
Ostatnio zmieniony pt paź 20, 2017 11:47 am przez macieq112, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9738
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#124

Post autor: marcinzabki29 » pt paź 20, 2017 12:19 pm

macieq112 pisze:
pt paź 20, 2017 11:45 am
(chyba ze mi powiecie ze CO2 pomoze teraz).
Nie pomoże, ale i nie zaszkodzi.
Możesz podłączać teraz.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


eratez
Zapaleniec
Posty: 344
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
Lokalizacja: Z internetów

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#125

Post autor: eratez » pt paź 20, 2017 12:33 pm

i czekamy na krasnorosty 8)


Autor
macieq112
Gaduła
Posty: 110
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#126

Post autor: macieq112 » sob paź 21, 2017 9:02 pm

Odpalilem to CO2: na razie dozuje ostroznie: ok 1 babelek na 2 sek (czyli ok 30 na minute).

Jesli chodzi o glony to te brunatne oraz nitkowate zaczely sie pojawiac przed CO2 ;)

Dalem tez dodatkowych bakterie rano (AZNitro) zeby zrobily porzadek z tym NO2

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9738
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#127

Post autor: marcinzabki29 » ndz paź 22, 2017 12:44 am

Bakterie porządku z NO2 nie zrobią, ale nie zaszkodzą.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
macieq112
Gaduła
Posty: 110
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#128

Post autor: macieq112 » ndz paź 22, 2017 7:55 pm

A cos pomoze ? Bo np praktycznie nie robie podmian wody (1 wiadro wymienilem tydzien temu a w ten wknd nic), czy jednak zrobic ?

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 621
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#129

Post autor: rupert » ndz paź 22, 2017 8:18 pm

macieq112 pisze:
ndz paź 22, 2017 7:55 pm
czy jednak zrobic ?
Po co podmieniać wodę w dojrzewającym akwa. Przecież nikt i nic Ci do niej nie s.. Obrazeknie dostarcza azotu wiec nie masz go za dużo. Jak wpuścisz pierwszą część obsady gdy cykl azotowy się domknie po tygodniu możesz sprawdzić NO3 i wtedy jak będzie trzeba to zaczniesz podmieniać


Autor
macieq112
Gaduła
Posty: 110
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#130

Post autor: macieq112 » wt paź 24, 2017 12:51 pm

Jednak podmienilem dzis 25% wody (na kranowke): mialem juz duzo glonow (takich dlugich wlosowatych nitek), poza tym osad na dnie, szyby tez sie zaczely zielenic- mocno mnie juz to irytowalo.

Glony usunalem mechanicznie na tyle ile umialem z korzeni, roslin , szyb etc i odessalem wezem (zeby to wyssac akurat wyszlo ok 2 wiadra 15L). Do uzupelnianej wody Seachem Prime 0,5 ml/ na 15l wiadro oraz bakterie AZNitro.

Zauwazylem tez ze rury z filtra (przezroczyste) pokryly sie w srodku takim brazowym nalotem: pomimo ze swiatla prawie nie maja (nawet najwiecej przy koncowkach filtra znajdujacych sie w szafce pod akwa, gdzie swiatla prawie nie ma). Na razie nic z tym nie robie.
Ostatnio zmieniony wt paź 24, 2017 12:55 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 384
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#131

Post autor: ahr » wt paź 24, 2017 4:23 pm

macieq112 pisze:
pt paź 20, 2017 11:45 am
Dodatkowo mam KH: 0, czyli nie ma za bardzo bufora (z tego co rozumiem), takze z tym CO2 bede musial ogolnie mocno uwazac , zeby nie zatruc ryb.
Nie masz na budynku założonych filtrów zmiękczających wodę? Takich na kationicie sodowym, regenerowanym sola kuchenną? Moim zdaniem to jedyne wytłumaczenie dla takich twardości. Taka woda "sodowa" może być nie najlepszym rozwiązaniem dla ryb. Właściwsze byłoby chyba użycie filtra ro i ponowna mineralizacja.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"


Autor
macieq112
Gaduła
Posty: 110
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#132

Post autor: macieq112 » pt paź 27, 2017 11:50 pm

Niestety tak: dokladnie takie filtry mamy zalozone na budynku. Juz mi Rogatek wspominal, ze z taka woda w kranie moze byc problem.

RO na razie nie planuje bo nie mam gdzie zainstalowac. W innym watku byla mowa, ze mozna dodac sode oczyszczona i to podniesie KH (w sumie to nie jest dla mnie jasne czy GH tez).
Dodano do tego postu po 3 dniach 7 godzinach 5 minutach 54 sekundach
Robilem pelne testy , wyniki zamiescilem w temacie Gielda/ Oddam/ walizka testow Zoolek:

http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=8&t=33514&start=240

wywiazala sie dyskusja, ale przyszedl admin pozamiatal bo odbieglismy od glownego tematu tamtego watku, wiec kontynuuje ponizej.

Dzis po zasiegnieciu w kilku zrodlach porady posprzatalem glony nitkowe mechanicznie, przy okazji zrobilem podmiane ok 40% wody, bo tyle zeszlo zeby je mechanicznie sciagnac.

Wpuscilem molinezje (pierwsze zycie w akwa, nie liczac slimakow z roslin ;) Molinezje wpierniczaja te nitki az im sie pletwy trzesa.

Nastepnie podkrecilem CO2, 2 bable/sek, zamknalem pokrywe zeby CO2 nie uciekalo, zmniejszylem troche ruch wody na powierzchni.

Dodatkowo wylaczylem 1 Led (mialem 4 x 16 W Auael ), to niby za duzo na start, wiec wylaczylem 1 Sunny- zobaczymy co z tego bedzie.

wreszcie na razie zaprzestalem dawania nawozu (dawalem Vimi all-in -one 2 dawki dziennie): mam substrat podzwirowy, z tego sie zwiazki na razie uwalniaja, a nawoz chyba mocno napedza glony.

zobaczymy czy to poprawi wyglad I uda sie moze troche te nitki opanowac.
Ostatnio zmieniony wt paź 24, 2017 5:26 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 2 razy.


Wojtekxxx9

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#133

Post autor: Wojtekxxx9 » sob paź 28, 2017 9:18 am

Zawsze od początku święciłem światłem docelowym i problemów nie mialem. Ale kombinuj. To najlepszy sposób

Awatar użytkownika

sum
Arcymistrz
Posty: 4995
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#134

Post autor: sum » sob paź 28, 2017 7:48 pm

Wojtekxxx9 pisze:
sob paź 28, 2017 9:18 am
Ale kombinuj. To najlepszy sposób
Otóż to, popieram w 100%.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.


Autor
macieq112
Gaduła
Posty: 110
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#135

Post autor: macieq112 » ndz paź 29, 2017 5:11 pm

Chce zwiekszyc rozpuszczalnosc CO2 bo na razie slabo to dosc wyglada: w tym celu chcialbym zrobic dyfuzor narurowy.

Bylem w markecie budowlanym , wszystko jest, tylko mam problem: moj filtr to Unimax 250L, gdzie weze to srednica 16mm wewnatrz (czyli niestandardowy). W markecie nie bylo zadnej szybkozlaczki, krocca etc zeby podlaczyc taki waz 16mm do korpusu filtra wody (jaki by nie byl: 1/2 czy 3/4).

pewnie nie jestem jedyny z Unimaxem: jak to rozwiazaliscie ? zmiania wezy na standardowe (np 1/2 cala), ale wtedy na wejsciu do filtra sie nie leje ?
Ostatnio zmieniony ndz paź 29, 2017 5:12 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9738
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#136

Post autor: marcinzabki29 » ndz paź 29, 2017 5:14 pm

Są przejściówki z 12 na 16 mm.
Może przy ich pomocy dasz radę.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Wojtekxxx9

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#137

Post autor: Wojtekxxx9 » ndz paź 29, 2017 5:31 pm

standardowy 16/22
Sa króćce 3/4"=>17mm
Osobiście taki mam

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 384
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#138

Post autor: ahr » ndz paź 29, 2017 5:54 pm

Są takie króćce pasujące do unimaxa:
Obrazek
W tym białym plastiku jest oryginalnie taki metalowy pierścień, trzeba go wywalić po prostu.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"


Autor
macieq112
Gaduła
Posty: 110
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#139

Post autor: macieq112 » wt paź 31, 2017 1:46 pm

Rzeczywiscie, znalazlem nawet takie krocce ktore powinny 100% pasowac:

16 - 3/4 19,5 16,5 43,5 27

https://pneumatyka.eu/krocce-z-gwintem- ... k0616.html

na tej stronie wyglada ze maja kazdy rozmiar.

a dzis jakby ktos szukal to znalazlem ten sam element tylko ze plastykowy za 3 pln zamiast za 14 pln

http://www.akwanawozy.com.pl/towar/302/ ... -16mm.html
Dodano do tego postu po 1 dniu 16 godzinach 58 minutach 51 sekundach
Pytanie o dyfuzor narurowy: w koncu kupilem taki zestaw:

http://allegro.pl/filtr-do-wody-3-4-nar ... 42406.html

Elementem zestawu jest •wkład mechaniczny sznurkowy

To jest rurka pcv z dziurkami na calej powierzchni owinieta sznurkiem. Jako filtr zatrzymuje muł, rdzę, piasek oraz zawiesiny. Pasuje dlugoscia oraz srednica ideanie do wnetrza korpusu, myslalem zeby tego uzyc zamiast wewnetrznej rurki PCV

Jedynie sie zastanawiam, ze jesli dziurki sa na calej powierzchni tego filtra, a kostke CO2 bede mial na dnie korpusu, to nie bedzie wymuszonego obiagu wody w samym korpusie (czyli ze woda musi przejsc przez caly korpus od gory od wlotu i dopiero na dole korpusu jest zasysana do rury PCV), wiec czesc wody zostanie wciagnieta u gory i przeleci bez rozpuszczania CO2/ bez przejscia przez biobale.

Jak uwazacie?
Ostatnio zmieniony czw lis 09, 2017 9:54 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 2 razy.


Wojtekxxx9

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#140

Post autor: Wojtekxxx9 » wt paź 31, 2017 1:52 pm

Uważam, ze tam sie kostki nie daje. Poczytaj o zasadzie działania takiego rozpuszczania. Na górze filtra ma się poduszka co2 wytworzyć. W tym celu wężyka wystarczy do filtra włożyć 1cm bez kostki.


Autor
macieq112
Gaduła
Posty: 110
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#141

Post autor: macieq112 » wt paź 31, 2017 2:21 pm

ok, rozumiem ze mowisz o kostce napowietrzajacej podlaczonej do wezyka CO2- ze niepotrzebna (?).

Ja pytam czy mozna uzyc takiego wkladu mechanicznego sznurkowego zamiast rurki PCV, ktora wd rysunkow z netu idzie prawie do samego dolu korpusu- wymuszajac ruch wody do dolu korpusu, plus przefiltrowanie przy okazji przez biobale.
Ostatnio zmieniony wt paź 31, 2017 2:24 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 3 razy.


Wojtekxxx9

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#142

Post autor: Wojtekxxx9 » wt paź 31, 2017 2:31 pm

Dokladnie tak :-)
Ja mam właśnie rurkę wiec nie wypowiem sie o filtrze

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 384
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#143

Post autor: ahr » wt paź 31, 2017 5:58 pm

Wąż od unimaxa idealnie pasuje żeby go wykorzystać w tym celu. Z pewnością docinałeś węże i na pewno nie wyrzuciłeś uciętych końcówek (bo się może kiedyś dosztukuje jakby co)... ;)
"I may be an idiot, but I'm not stupid"


Autor
macieq112
Gaduła
Posty: 110
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#144

Post autor: macieq112 » ndz lis 05, 2017 8:23 pm

Dyfuzor sie robi: ale wyjezdzam na wknd wiec nie chce odpalac jak mnie nie bedzie w domu (tfu tfu odpukac: zalanie salonu/zagazowanie ekipy).

Tym bardziej ze dzis obsada sie powiekszyla:

- 5 otoskow;

- 5 krewetek Amano;

- 1 helenka- docelowo na 125L, ile myslicie potrzeba helenek, zeby wytepily slimaki, ktore wczesniej przytaszczylem z roslinami I mocno sie rozmnozyly ?

Mialem juz wczesniej molinezje Black Molly: zostawilem 2 szt, reszte oddalem do Rogatka, bo wziete byly do tepienia glonow, ale nie docenilem ich zarlocznosci: moj trawnik by ich wszystkich nie przezyl.

Wzialem tez na drugi plan Alternanthera reineckii Rosanervig.

Cos tez spadlo mi NO3: na 5, wczesniej mialem 15.
Dodano do tego postu po 2 dniach 3 godzinach 32 minutach 35 sekundach
Ciag dalszy pytania o dyfuzor narurowy: wlozylem do niego jako ceramike kulki Aquael Bioceramax 1600- te kulki sa dosc male. Zastanawiam sie czy prad wody ich po prostu nie wyciagnie z tego dyfuzora do zbiornika.

Rurka wewnetrzna w dyfuzorze nie jest do samego dna (nie umiem jej tak gleboko osadzic, zeby sie kulki nie mogly przecisnac przy dnie), poza tym waz od filtra jest 16/22 wiec te kulki spokojnie sie przecisna.

Wy na rurce pcv w dyfuzorze macie cos zalozone, zeby wypelnienie dyfuzora nie poplynelo do zbiornika ?
Ostatnio zmieniony ndz lis 05, 2017 8:24 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9738
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#145

Post autor: marcinzabki29 » ndz lis 05, 2017 8:45 pm

Nie mam nic takiego i może do końca się nie znam, ale myślę, że nie będzie tam aż takiego prądu wody aby mógł porwać te kulki.
Ale, jeżeli masz obawy, to załóż jakąś siatkę na rurkę.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
macieq112
Gaduła
Posty: 110
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#146

Post autor: macieq112 » wt lis 07, 2017 8:23 pm

W koncu wczoraj odpalilem dyfuzor narurowy: troche sie zeszlo ze zmajstrowaniem i montazem. Od strony praktycznej, filtr Unimax dziala troche glosniej. Poza tym korpus nie wypelnia sie caly woda: na samej gorze zostaje troche gazu- ok 1 cm (chyba powietrza). Jak dowrocilem korpus do gory nogami, to czesc sie ulotnila odplywem, ale nie do konca. Puszczam jak wczesniej ok 2 bable/sek. Wylot filtra w akwa mam skierowany w dol , takze powierzchnia wody praktycznie sie nie rusza. Od czasu do czasu z wylotu wylatuje do akwarium jakis babelek.

Rosliny babluja tlenem chyba bardziej niz wczesniej (m in mchy, czy Eleocharis Acicularis), ale zrobilem dzis testy i na razie nie widze jakies duzej poprawy rozpuszczania CO2 (PH 7,5/KH:9/ GH:9, CO2 ok 6-7). Na necie niektorzy pisali, ze przy takim samym dozowaniu CO2 i wykorzystaniu dyfuzora, pH spadlo im o 1 pkt czy nawet wiecej. CO2 nigdzie sie nie ulatnia , bo sprawdzilem szczelnosc woda z plynem: nic nie babelkuje ani na wlocie CO2 (mam wezyk wpuszczony zamiast odpowietrzacza z gory) ani na wezach filtra (in/out).

Czy przyczyna slabej rozpuszaczalnosci moze by KH=9 i po prostu przy takie wartosci bufor jest za duzy (niezaleznie czy z dyfuzorem czy bez) ?
Ostatnio zmieniony wt lis 07, 2017 8:26 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika

sum
Arcymistrz
Posty: 4995
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#147

Post autor: sum » wt lis 07, 2017 9:16 pm

macieq112 pisze:
wt lis 07, 2017 8:23 pm
Czy przyczyna slabej rozpuszaczalnosci moze by KH=9 i po prostu przy takie wartosci bufor jest za duzy (niezaleznie czy z dyfuzorem czy bez) ?
To podstawowa przyczyna. Najbezpieczniej i najprościej wpływać na pH dwutlenkiem węgla przy KH 4
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.


Autor
macieq112
Gaduła
Posty: 110
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#148

Post autor: macieq112 » wt lis 07, 2017 9:18 pm

ok: zamowilem filtr RO , sprobuje poprawic te parametry wody.
Ostatnio zmieniony wt lis 07, 2017 9:19 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 1 raz.


Wojtekxxx9

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#149

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lis 07, 2017 9:49 pm

Weź nie kombinuj tylko kup stały test, plyn wskaźnikowy na 30mg/l i będziesz miał.
Swoja droga Kh=Gh? Tez dziwnie.
W 180l daje ok 2b/s żeby test był limonkowy


Autor
macieq112
Gaduła
Posty: 110
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#150

Post autor: macieq112 » śr lis 08, 2017 10:02 am

Test wskaznikowy mi poprawi rozpuszczalnosc CO2 :) ?

Zamowilem filtra RO, bo wode w kranie mam taka ze wlasnie wychodzi KH=9/GH=9 (na calym budynku jest zalozony ten filtr z solami- nie pamietam nazwy) i dlatego chce ustawic inne parametry na RO. a test wskaznikowy pewnie przy okazji tez sie przyda.
Ostatnio zmieniony śr lis 08, 2017 10:02 am przez macieq112, łącznie zmieniany 1 raz.


Wojtekxxx9

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#151

Post autor: Wojtekxxx9 » śr lis 08, 2017 11:16 am

Ale to planujesz samą RO mineralizować?
Swoja droga ciekawe jaki te filtry maja wplyw na wyniki testów :-)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości