Moje 200

Tu możesz pochwalić się zdjęciami ryb, roślin i aranżacjami akwarium.

Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#31

Post autor: Lswit19900 » pt mar 23, 2018 11:34 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Faktycznie masz rację :0 to jak to dawkować? Dodawać potas? Proporcje są też chyba kiepskie? 3:2 a powinno być 10:1 w teorii?
Obrazek
Ostatnio zmieniony sob mar 24, 2018 12:07 am przez Lswit19900, łącznie zmieniany 2 razy.


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1621
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#32

Post autor: Wojtekxxx9 » sob mar 24, 2018 7:35 am

Normalnie podawać. Później Potas podmianami będziesz zbijał. Nie jest to takie źle te proporcje. Ale mniej więcej to samo daje KNO3 za 5zl/100g

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 442
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Moje 200

#33

Post autor: ahr » ndz mar 25, 2018 7:52 am


Pusto pisze:A realflowers w azoxie nie podaje potasu?
Pełna kontrola nad każdym parametrem to Qualdrop.
Jeśli nawozy azotowe są robione z soli KNO3 to zawierają potas. Jeśli ten qualdrop nie zawiera go to najwyraźniej zawiera coś innego, np. wapń lub magnez. Z pewnością nie jest to czyste NO3 rozpuszczone w H2O. Nie wierz w napisy marketingowe na pudełkach. Oni Cię nie okłamują, po prostu nie wszystko Ci mówią. ;)
"I may be an idiot, but I'm not stupid"


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1621
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#34

Post autor: Wojtekxxx9 » ndz mar 25, 2018 8:47 am

Ależ oczywiście że znane jest pojecie marketingu. W Qualdrop jest 3 związki azotu ale jakie to nie wiem. Jakbym po swoim baniaku miał mówić to połączony jest z Mg :-)
Ewentualnie Nh4No3. A nie wszyscy używają soli takiej jak to są w sprzedaży. Na przykład potas jest z K2O


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#35

Post autor: Lswit19900 » pn mar 26, 2018 12:13 am

Czyli te nawozy to znowu sole tyle że te podają stężenia ale kosztują sporo więcej:)
Baniak po delikatnej zmianie aranżacji, jeszcze we wtorek dojdzie pantanal i coś na drugi plan chce domówić na lewą stronę i prawa, połowę tego staurogyne chce też skosic i jakoś za dużo tego trawnika mi się zrobilo, lotos też wyleci, dzięki za roślinki:)

ObrazekObrazekObrazek


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1621
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#36

Post autor: Wojtekxxx9 » pn mar 26, 2018 10:16 am

Kiedyś korzystałem z soli i było ok. Mierzylem kranówkę dodawałem to i mg i nie narzekałem. Odkąd jednak bardziej wymagające rośliny zakupiłem to już ro z mineralizatorem abtam dużo potasu i o musiałem na dokładniejsze nawozy przejść. Niech Ci rosną


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#37

Post autor: Lswit19900 » pn mar 26, 2018 11:48 am

Mam ro:) na kranie gh18 to mi nie bardzo rosło cokolwiek, a ja miałem parcie na aromatice:) i teraz mi rosnie:)


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1621
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#38

Post autor: Wojtekxxx9 » pn mar 26, 2018 2:05 pm

Mi rosła w gh18


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#39

Post autor: Lswit19900 » śr mar 28, 2018 6:36 pm

Ja jeszcze wtedy nie wiedziałem że nawozić trzeba:) w końcu dotarła do mnie pantanal, eriocaulon Australia Red i hygrofilia bold:) kostka zaczyna jakoś wyglądać w końcu, zmniejszyłem oświetlenie po wysypie glonów, jak obsadze cała to włączę jeszcze 10w, a czekam jeszcze na pearla( nie polecam sklepu akwarystyczny.eu, niby wysyłka do 24h a wysyłają wieczorem po ok 40h... Telefon wyłączony, na maila też się sporo czeka... Zobaczymy jeszcze co przyjdzie, spodziewałem się wczoraj paczki a ciągle jej nie ma)
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1621
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#40

Post autor: Wojtekxxx9 » śr mar 28, 2018 6:52 pm

Hygrophilii bold to pół wiadra wywalam tygodniowo.


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#41

Post autor: Lswit19900 » śr mar 28, 2018 7:02 pm

Ja dostalem w gratisie:) jest bardzo ekspansywna?


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1621
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#42

Post autor: Wojtekxxx9 » śr mar 28, 2018 7:18 pm

W opisach wolno rosnąca. Aha. 2 razy w tygodniu wycinamObrazek
W niedzielę zostało 25 cm wysokości.
Ostatnio zmieniony śr mar 28, 2018 7:20 pm przez Wojtekxxx9, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#43

Post autor: Lswit19900 » pn kwie 02, 2018 1:06 pm

Świąteczne zdjęcia, rośliny trochę podrosły zaczyna na to powoli wyglądać:) mam plan, chce przeżucic krewetki do kostki, pozbyć się teczanek a zamiast nich wpuścić tam skalary, dowiedziałem się już że dla dzikich 200l to mało, podobno są jakieś krzyżówki trochę mniejsze które bym tu upchnął ktoś coś doradzi? Każdy ma inne zdanie o tych rybach jedni mówią że parę, drudzy że stadne i 5 minimum... ObrazekObrazekObrazek


goly leon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: sob gru 31, 2016 10:08 pm
Lokalizacja: polska walczaca
Na imię mam: Heniek
Płeć:

Moje 200

#44

Post autor: goly leon » pn kwie 02, 2018 4:10 pm

Chcesz mniejsze skalary ( dzikie ) poczytaj/pomyśl o Pt. Leopoldi :oops:


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#45

Post autor: Lswit19900 » pt kwie 06, 2018 9:49 pm

No i stało się, wjechały skalary manacapuru F1 po podobno dzikich, teczanki znalazły nowy dom, zrobiłem restart kostki na nowym podłożu, przełożyłem do niej krewetki. Mam wielki problem z pyleniem szyb i tym samym glonem na roślinach, zaczęło się przy no3 ok 20, po4 nie wykrywalne(podłoże help plant), zbiłem azot do ok, 5, pylenie trochę zlagodnialo, dwa dni podałem azot i po4 i zrobiła się tragedia, glon praktycznie na wszystkich roslinach, rośliny rosna, codziennie widać nowe liście i następnego dnia kolejne piętra zachodzą tym syfem... Nie chce lać wody utlenionej co dwa tygodnie bo to bez sensu, nie wiem co mam zrobić z tym nawozeniem, jedno co wiem to że ciągle brakuje po4(obserwacja bablowanie) ale im więcej leje tym bardziej pyli, mam dość tego helpa
Zdjęcia kosteczki:
ObrazekObrazek
Skalary i glony w 200:(
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony pt kwie 06, 2018 10:20 pm przez Lswit19900, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

JJP2
Zapaleniec
Posty: 374
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Moje 200

#46

Post autor: JJP2 » pt kwie 06, 2018 10:02 pm

Łukasz,
A to nie jest z Helpem tak, że pochłania i kumuluje PO4?


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#47

Post autor: Lswit19900 » pt kwie 06, 2018 10:24 pm

Jest, jest też tak że jeżeli go nie leje to rośliny nie babluja, skacze bo3 i też wychodzą glony. Szukam porady jak zrobić żeby nie wychodziły:)


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1621
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#48

Post autor: Wojtekxxx9 » pt kwie 06, 2018 10:37 pm

Ja na aktywnym podaje fosfor. 0,2 mg/l dziennie. Babluja jak głupie. CO2 reguluje bablowanie


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#49

Post autor: Lswit19900 » pt kwie 06, 2018 11:11 pm

Mg/l u ppm wychodzi na to samo? Ja teraz podaje 0.05ppm od kad mam te nawozy reeflowers tak czułem że za mało tego leje:)
Ostatnio zmieniony pt kwie 06, 2018 11:13 pm przez Lswit19900, łącznie zmieniany 1 raz.


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1621
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#50

Post autor: Wojtekxxx9 » pt kwie 06, 2018 11:21 pm

Rośliny cześć zdążą zjeść, cześć podłoże pochlonie i jest dostępny przez system korzeniowy. Z tego powodu podaje normalna dawkę a w testach 0,25 wychodzi. W aktywnych to norma.


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#51

Post autor: Lswit19900 » pt kwie 06, 2018 11:33 pm

Ok, sprawdziłem ppm to tyle samo co ml/l czyli ja daję 4* mniej, od jutra podwoje po4 do 0.1ppm i zobaczymy jak bedzie, zaleje też woda utleniona żeby się pozbyć tego syfu który już jest i zobaczymy za tydzien
Ostatnio zmieniony sob kwie 07, 2018 12:33 am przez Lswit19900, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#52

Post autor: Lswit19900 » sob kwie 07, 2018 9:04 pm

Dzisiaj podałem 0.1 ppm po4, no3-10, efekt jest taki że rośliny które wczoraj glona nie miały dziś już mają, wczoraj wyczyszczona szyba znowu jest zapylona, rośliny babluja dużo lepiej, nie wiem czy mam dalej zwiększać po4 czy co? Im więcej leje tym bardziej pyli, jak nie leje rośliny wyraźnie głodują
ObrazekObrazekObrazek


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1621
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#53

Post autor: Wojtekxxx9 » sob kwie 07, 2018 9:25 pm

Może za dużo kombinujesz. Ustal jedno i trzymaj się że 3 tygodnie. Daj im czas


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#54

Post autor: Lswit19900 » sob kwie 07, 2018 9:34 pm

Na jakim poziomie masz no3 przy tym podawaniu 0.2 ppm po4?


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1621
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#55

Post autor: Wojtekxxx9 » sob kwie 07, 2018 9:48 pm

5-10mg/l ale po za mocnej przecince i 25 się zdarza
Ostatnio zmieniony sob kwie 07, 2018 9:49 pm przez Wojtekxxx9, łącznie zmieniany 2 razy.


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#56

Post autor: Lswit19900 » pt kwie 13, 2018 11:49 pm

Udało się ustabilizować to wszystko, glon odpuscil, piwodem było zbyt niskie po4, znowu trochę pogrzebałem, doszły mi erio do kostki i nesea gold w dużym, pantanal odbija ale jest zielona, w obu mam sporo N. Jak miałem ten wysyp glonow skalary je jadły, dziś zauważyłem że wyrzeraja blyxe japonice, zastanawiam się czy im czasem nie wrzucić jakiejś spiruliny? Przymierzam się powoli do wymiany 200 na ok260l - 120x40x55
200
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Kostka
ObrazekObrazek


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1621
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#57

Post autor: Wojtekxxx9 » sob kwie 14, 2018 12:40 am

Bierz 120x50x50 lub wiecej

Awatar użytkownika

Karat
Zapaleniec
Posty: 469
Rejestracja: pt lis 14, 2014 11:40 am
Lokalizacja: Warszawa - Zacisze
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Moje 200

#58

Post autor: Karat » sob kwie 14, 2018 11:06 am

Lswit19900@gmail.com pisze:
pt kwie 13, 2018 11:49 pm
spiruliny?
Jak najbardziej, moje też podjadały po spirulinie na rośliny uwagi już nie zwracają


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#59

Post autor: Lswit19900 » sob kwie 14, 2018 11:10 pm

Mam stelaż 120x40 i jedyne miejsce na akwarium pod parapetem(kawalerka 17m2), chce 55 wysokości żeby skalary miały gdzie popływać a do wyższego to już sporo światła bym musiał dać wiec wydaje mi się że 55 będzie optymalne, mam już wstępnie umówiony tetra ex 1200 w dobrej cenie, wszystko by do siebie pasowało:) fakt że 4-5 miesięcy temu mówiłem że 200 to już na pewno mi wystarczy teraz mówię że 260 będzie ok:) no i planuje tam 130w na 2 profilach do jednego sterownik:) wyniesie mnie to 200 za filtr+ 400 szkło+ 500 belka + 100 worek helpa:)


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1621
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#60

Post autor: Wojtekxxx9 » sob kwie 14, 2018 11:48 pm

Podziwiam Cię za tego helpa, jakby mi podloze taki syf robiło to bym w cholerę wyrzucił przy pierwszym grzebaniu. CAL mnie chyba do innych standardów przyzwyczaił :-)


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#61

Post autor: Lswit19900 » ndz kwie 15, 2018 12:04 am

Tez już myślę o wymianie ale albo litraż albo podłoże, szkoda mi go wywalić po 4 czy 5 miesiącach, a chyba nie ma sensu mieszać już teraz więc dokupie helpa worek, jest w tym też moja wina na pewno bo pierwszy raz mam tyle swiatla, w poprzednim akwarium lałem jak mi się przypomniało makro blue linea i było git tam miałem shrimp sand i proh2o czy jakoś tak jałowe dziadostwo ale nie było tyle problemów z tym

ODPOWIEDZ