Moje 200

Tu możesz pochwalić się zdjęciami ryb, roślin i aranżacjami akwarium.

Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#61

Post autor: Lswit19900 » ndz kwie 15, 2018 12:04 am

Ostatni post z poprzedniej strony:

Tez już myślę o wymianie ale albo litraż albo podłoże, szkoda mi go wywalić po 4 czy 5 miesiącach, a chyba nie ma sensu mieszać już teraz więc dokupie helpa worek, jest w tym też moja wina na pewno bo pierwszy raz mam tyle swiatla, w poprzednim akwarium lałem jak mi się przypomniało makro blue linea i było git tam miałem shrimp sand i proh2o czy jakoś tak jałowe dziadostwo ale nie było tyle problemów z tym


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#62

Post autor: Wojtekxxx9 » ndz kwie 15, 2018 12:06 am

Zmniejsz ilość światła :-)
Z helem jest inny problem, wsadź rękę w podłoże i pogrzeb. Będzie ciemno a podłoże się rozpadnie. Romsamo z CALem i trochę syfu z podłoża się podniesie, nic więcej. Ale na 240l to 600zl jak nic


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#63

Post autor: Lswit19900 » ndz kwie 15, 2018 12:21 am

No trochę mam już dość wymian podłoża ciągłych, rozpadać to mi się help nie rozpada ale jak się grzebie w podłożu to faktycznie tragedia się robi chyba najgorszy syf z tego co miałem do tad pod tym kątem nawet Beni mi tak nie pylilo


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#64

Post autor: Lswit19900 » pn kwie 16, 2018 5:45 pm

Zastanawiam się czy nie pójść w podłoże jałowe zwykły zwir tylko czy jest jakiś czarny który nie będzie zatwardzal wody? Jaka przewagę ma to całe aktywne jeżeli mam ciągły cyrk z zielenica, kosztuje od cholery, pochłania azot, a caridiny nie będę miał w tym nowym, same skalary chce tam wpuścić może ktoś coś doradzi? Teraz w 200 ciągle jest cyrk dwa dni ok, i Zielenica od nowa azot 10-15 i ok 2 ppm po4 dziennie leje dwa dni ok, dzień syf i tak w kolko

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje 200

#65

Post autor: marcinzabki29 » pn kwie 16, 2018 6:07 pm

Jest czarny żwir, dokładniej mówiąc - kwarcowy.
Widzisz, tak czasami bywa z tymi podłożami.
Kupujemy aktywne podłoże i myślimy, że skoro roślinkom w ten sposób zapewnimy papu, to wszystko musi być dobrze.
A później zaczynają się kłopoty, coś tam pochłania, więc musimy lać tego więcej, itd, itd. Oświetlenie też ma znaczenie.
Ale nie Ty jeden tak myślisz.
Ja proponuję ze swojego doświadczenia - akwarium na ziemi.
Do tego nie wygórowane oświetlenie i będzie dobrze.
Na ziemi mam trzy akwaria. Do tego niezbyt mocne oświetlenie i jestem zadowolony. Tzn, nie mam problemu z glonami i tym podobnymi niespodziankami.
Pozdrawiam Marcin


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#66

Post autor: Lswit19900 » pn kwie 16, 2018 6:38 pm

Ja stawiam głównie na rośliny i to na te bardziej wymagające, więc słabe światło odpada:) nie mam problemu z upierdliwym badaniem wody pod warunkiem że z tego badania coś wynika a nie tylko kolejne problemy:) ziemii się trochę boje, lubię sobie czasem poprzedzać roślinki nie chce mieć syfu.


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#67

Post autor: Wojtekxxx9 » pn kwie 16, 2018 6:40 pm

marcinzabki29, kolega Lswit19900@gmail.com, ma takie rośliny, które wymagają dużo światła i miękkiej wody. Choć HT bez problemu wychodzą na ziemi.
Jeszcze jest Seachem Fluorite, podłoże nie zmieniające parametrów, bogate w składniki odżywcze a jednocześnie nie wymagające przykrywania. Nie chcesz mieć syfu i podłoże masz Help :viva:
Ostatnio zmieniony pn kwie 16, 2018 6:41 pm przez Wojtekxxx9, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje 200

#68

Post autor: marcinzabki29 » pn kwie 16, 2018 6:50 pm

Pusto pisze:
pn kwie 16, 2018 6:40 pm
Nie chcesz mieć syfu i podłoże masz Help
Ale Kolega właśnie na te podłoże narzeka, a Ty mu je proponujesz....
Pozdrawiam Marcin


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#69

Post autor: Lswit19900 » pn kwie 16, 2018 6:54 pm

Tego helpa to mi na FB doradzali specjaliści, i do roślin i do crystali świetne najlepsze podobno no i masz babo placek, Pusto, na żwirku kwarcowym te moje kwiatki nie pociągną? Wodę i tak mam z ro, CO2 też śmiga, najwyżej szyszek dorzucę jak będzie trzeba ale nie wydaje mi się żeby była taka potrzeba? I kulki GT do podloza, ewentualnie jakiś substrat podzwirowy?


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#70

Post autor: Wojtekxxx9 » pn kwie 16, 2018 6:59 pm

To byl sarkazm. Mniejszy syf przy wyrywaniu roślin miałem w ziemniaku. Helpa miałem w rękach raz i nikomu nie polecam

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje 200

#71

Post autor: marcinzabki29 » pn kwie 16, 2018 7:14 pm

Pusto pisze:
pn kwie 16, 2018 6:59 pm
To byl sarkazm
:hmm:
Może ja się na roślinniakach nie znam, ale czemu bardziej wymagające rośliny mają nie rosnąć na ziemi?
Przecież takie "kwiatki" i tak trzeba nawozić, a ziemia jednak jest bogata w składniki dla roślin. Z pewnością lepsza niż jałowe z kulkami gt, czy pałeczkami.
Niewiem gdzie o tym pisałem, ale Koledze postawiłem akwarium na ziemi do storczyków - taką przez pomyłkę kupił - i przyznam szczerze, że roślinki naprawdę ładnie rosną.
Pozdrawiam Marcin


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#72

Post autor: Wojtekxxx9 » pn kwie 16, 2018 7:20 pm

A kto mówi że się nie da. Są rosliny, które kh 3 już zabija i wtedy faktycznie aktywne się przydają. Mnie osobiście zniechęca ilość podłoża. Przy aktywnym wystarcza 4cm, przy ziemi 6cm. Choć na plus ziemi dodam, że znajoma trzyma toniny przy kh3-4 właśnie na ziemi z torfem kwaśnym. I żyją, mimo że teoretycznie nie powinny.
Swoją drogą, nie miałem lepszego podłoża niż ziemia.

Awatar użytkownika

JJP2
Zapaleniec
Posty: 374
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Moje 200

#73

Post autor: JJP2 » pn kwie 16, 2018 7:27 pm

A nikt sprzedawców nie słucha jak mówią, że przy helpie ręce precz od nawozów.
Carbo - OK. Ew. potas dla ułatwienia ukorzenienia roślin do słupa wody.
Też mam HELPA i podkusiły mnie nawozy (jakieś mikro, jakieś makro). Cała dotychczasowa równowaga paszła w p....
A trzeba było słuchać co mówił młody chłopak w Aquaelu.
Powrót do założeń pierwotnych ("0" nawożenia - tylko Carbo i małe dawki potasu EL - 5-8 ml/tydzień podzielone i podawane co drugi dzień) i powoli wszystko wraca do stanu poprzedniego (tyle, że bardzo powoli).
Moim zdaniem cała filozofia HELPa to "0" nawożenia (podłoże dla leniwych :OK: ).
Nie wiem jak długo. Pewnie zależy od baniaka. W jednym to będzie 6-7 miesięcy w innym 12-15.

Teraz postanowiłem do kilku kolejnych podmian dać wodę demineralizowaną (5l demineralizowanej + 15l kranu). Zobaczymy czy przyśpieszy to powrót do stanu pierwotnego.
Testuję podłoże dalej.

EDYTA
Ale pińcet+ to na ziemi z piaskiem do piaskownic jadę. HELP by mnie utopił w finansach :D
Ostatnio zmieniony pn kwie 16, 2018 7:38 pm przez JJP2, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#74

Post autor: Lswit19900 » pn kwie 16, 2018 7:42 pm

Też nigdy nikomu helpa nie doradze:) myślę co dalej na Black earth szkoda mi już kasy po prostu po pierwsze po drugie z aktywnym mam średnie doswiadczenia, ale nie wiem czy żwir kwarcowy mi to pociagnie, może faktycznie ziemia + kwarc? Help bez nawożenia u mnie działał 2-3 miesiące a później zaczęły się glony...

Awatar użytkownika

JJP2
Zapaleniec
Posty: 374
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Moje 200

#75

Post autor: JJP2 » pn kwie 16, 2018 7:50 pm

Łukasz. Ja tam testuję dalej.
Może to dla zapracowanych Japsów jest. Łatwe rośliny. Mało światła. "0" nawożenia.
Inna filozofia akwarystyki (albo raczej trzymania roślinek i rybek).


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#76

Post autor: Wojtekxxx9 » pn kwie 16, 2018 8:01 pm

Od CALa lepsze Platinum Soil
Ale też drogawa. Seachem Flourite też drogie. Najtaniej żwir kwarcowy i ziemia. Naprawdę super jest. Rośliny na tym ciągną jak głupie.
Tylko glinę.dodaj żeby żelazo mialy

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje 200

#77

Post autor: marcinzabki29 » pn kwie 16, 2018 8:03 pm

Czemu inna. Ja taką stosuję - brak nawożenia i staram się jak najmniej grzebać w podłożu.
Pusto pisze:
pn kwie 16, 2018 8:01 pm
Najtaniej żwir kwarcowy i ziemia. Naprawdę super jest. Rośliny na tym ciągną jak głupie
A dopiero pisałeś, że roślinki Kolegi na ziemi nie pociągną :hmm:
Pozdrawiam Marcin


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#78

Post autor: Lswit19900 » pn kwie 16, 2018 8:11 pm

Masz jakieś sprawdzone proporcje? Jeszcze kiedyś ktoś chwalił jakieś podłoże Mariana Wojtaszka? Ktos coś wie? To chyba jest substrat podzwirowy już z glina itp coś mi się kojarzy ale pewny nie jestem. nie nie pisał że nie pociągną, pisał że są to rośliny które potrzebują wody kwaśnej i miekkiej, ja się właśnie zastanawiam, ziemia wody raczej nie zatwardzi, ze żwirem już różnie bywa:) a wodę będę lal ro więc może tego sprobuje.. czekam na więcej opinii:)
Ostatnio zmieniony pn kwie 16, 2018 8:16 pm przez Lswit19900, łącznie zmieniany 1 raz.


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#79

Post autor: Wojtekxxx9 » pn kwie 16, 2018 8:14 pm

Nic takiego nie twierdziłem z się nie da. Tylko z tym kh trzeba uważać. Ale skoro kolega jedzie naRO z mineralizatorem to może trzymać parametry.
Cholera, sam zaczynam się skłaniać do tej koncepcji

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje 200

#80

Post autor: marcinzabki29 » pn kwie 16, 2018 8:45 pm

Żwirek kwarcowy nie powinien zatwardzać wody, ale najlepiej gdy to sprawdzisz.
Co do proporcji.
Do 2 cm ziemi.
Około 1,5 cm piasku.
Przynajmniej 3 cm żwirku.
Możesz dać troszkę torfu na ziemię.
Pozdrawiam Marcin


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#81

Post autor: Lswit19900 » pn kwie 16, 2018 9:06 pm

Kurcze grubo tego będzie... Piach jest niezbędny?


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#82

Post autor: Wojtekxxx9 » pn kwie 16, 2018 9:19 pm

Cały czas o tym samym myślę :-)
A jakby tak na pierwszych 6-7 cm na dnie dać plekse czarna 6cm i od tego miejsca dać ziemię a wcześniej a przykład Flourite? Wyjdzie taras, ale rośliny może zasłonią


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#83

Post autor: Lswit19900 » pn kwie 16, 2018 9:42 pm

Ja chcę przod bardzo nisko i tylko Monte Carlo bo ono mi wcale do góry nie idzie w przeciwieństwie do parvuli, ale Monte Carlo mi nie zasłoni pleksy i tu będzie lipa... Ale nie muszę sypać ziemii od samego przodu przecież, a kwarc jest ciężki to nie będzie tak latał jak aktywne, teraz tylko pytanie ziemia czy substrat podzwirowy? Ziemia wyjdzie dużo taniej tylko o co chodzi z tą glina i torfem? Jakie proporcje tego?

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje 200

#84

Post autor: marcinzabki29 » pn kwie 16, 2018 9:44 pm

Lswit19900@gmail.com, piach zatrzymuje ziemię lepiej niż żwirek. Chodzi o to, żeby nie przedostawała się do wody.
Czy ja wiem czy dużo. W 240 mam substrat i podłoża mam dużo więcej.
Ziemniaki mam na samym piasku i warstwa jest trochę mniejsza.
Przecież nie trzeba dawać ziemi i raczej nie powinno się dawać przy szybach, więc może być z przodu mniej.
Zastanów się nad samym piaskiem.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje 200

#85

Post autor: marcinzabki29 » pn kwie 16, 2018 9:45 pm

Torf zakwasi troszkę wodę, a chyba tego Chciałeś?
Torfu daje się troszkę, można wymieszać z ziemią.
Ostatnio zmieniony pn kwie 16, 2018 9:47 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#86

Post autor: Lswit19900 » pn kwie 16, 2018 10:05 pm

A sam piasek z ziemią się nie miesza? Nie robi się to to błoto z tego? Czy ten piasek jest też w wersji czarnej?
Znalazłem piasek kwarcowy czarny granulacja 0-8-1.2- takie cudo by mi już pasowalo
Ostatnio zmieniony pn kwie 16, 2018 10:11 pm przez Lswit19900, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Moje 200

#87

Post autor: marcinzabki29 » pn kwie 16, 2018 10:13 pm

Sam piasek się nie wymiesza. Nie zrobi się błoto z tego.
Tutaj widać podłoże, pod piaskiem jest ziemia.
Obrazek
Jak widać nic się nie miesza.
Pozdrawiam Marcin


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#88

Post autor: Wojtekxxx9 » pn kwie 16, 2018 10:37 pm

Ja znalazłem 0,2-0,8mm
Ten to nic nie puści jak siądzie


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Moje 200

#89

Post autor: Wojtekxxx9 » pn kwie 16, 2018 10:41 pm

Właściwie dla ryb dennych też by pasował i 4cm pewnie by wystarczyło.


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#90

Post autor: Lswit19900 » pn kwie 16, 2018 11:06 pm

Dobra to teraz ile tego kwarcu na 120x40?


Autor
Lswit19900
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Moje 200

#91

Post autor: Lswit19900 » pn kwie 16, 2018 11:11 pm

I brać sam drobny czy drobny+2-3mm?

ODPOWIEDZ