Endler project
Endler project
Witajcie.
Po roku zabawy z gupikami "snow white" powróciłem do wdzięcznej żyworódki endlera.
Sklepowy amczyk endlera z serii "double red stripe/red chest" i samice "santa maria" pozyskane od hodowcy. Do tego ślimaczki zatoczki "pink" i niebawem krewetki karłowate będą.
Akwarium dla rybek 25 litra z mchem jawajskim, gałęzatką kulistą, korzeniem mangrowym, szklana, prostokątna doniczka zamaskowana żwirkiem i obrócona na bok która posłuży za schron. Podłoże z piachu, żwirku ceramicznego i otoczaki. Filtr turbinowy "aquel unifilter 360" wraz z grzałką "sera" po prawej. Oświetlenie żarówkowe leda barwa zimna 5 w.
Z powyższego zestawu endlerków oczekuję ciekawego barwnego potomstwa...
Po roku zabawy z gupikami "snow white" powróciłem do wdzięcznej żyworódki endlera.
Sklepowy amczyk endlera z serii "double red stripe/red chest" i samice "santa maria" pozyskane od hodowcy. Do tego ślimaczki zatoczki "pink" i niebawem krewetki karłowate będą.
Akwarium dla rybek 25 litra z mchem jawajskim, gałęzatką kulistą, korzeniem mangrowym, szklana, prostokątna doniczka zamaskowana żwirkiem i obrócona na bok która posłuży za schron. Podłoże z piachu, żwirku ceramicznego i otoczaki. Filtr turbinowy "aquel unifilter 360" wraz z grzałką "sera" po prawej. Oświetlenie żarówkowe leda barwa zimna 5 w.
Z powyższego zestawu endlerków oczekuję ciekawego barwnego potomstwa...
-
- Admin
- Na imię mam: Lech-u
Endler project
Samiec ładny.
A samica jakaś taka szaro-bura.
Nie było ładniejszych samic?
A samica jakaś taka szaro-bura.
Nie było ładniejszych samic?
-
- Admin
Endler project
Płeć piękna...
No trudno. Czekamy na maluchy.
No trudno. Czekamy na maluchy.
Endler project
Pierwszy potomek po sklepowym samczyku endlera z serii "double red stripe/red chest" i samicy "santa maria"
Samiec sklepowy z prawej i potomek po przeciwnej
Samiec sklepowy z prawej i potomek po przeciwnej
-
- Guru
Endler project
Zawsze je lubiłem. Ale kiedy z 10 sztuk robi się sto i więcej to zaczyna być uciążliwe. Rybki bardzo ładne.
Piszę co myślę...
-
- Gaduła
- Na imię mam: Ewa
Endler project
GbrPiękne są A snow white ciągle masz? Mi się endlerki ogromnie podobają, ale rzeczywiście trzeba mieć pomysł na kontrolę populacji. Może kiedyś spróbuję.
Endler project
Pozbyłem się snow, bo są zbyt monotonne i nudne. Typowe żyworódki są płodne to ich zaleta niż wada.
-
- Guru
Endler project
Gbr
Będziesz dbać o jednorodność kolorystyczną czy idziesz w miksowanie kolorów?
Będziesz dbać o jednorodność kolorystyczną czy idziesz w miksowanie kolorów?
Piszę co myślę...
-
- Admin
-
- Gaduła
- Na imię mam: Ewa
Endler project
GbrPiękne te Twoje rybki.
Endler project
W pełnej krasie samczyki z pierwszego pokolenia ]Dodano do tego postu po 7 dniach 9 godzinach 24 minutach 24 sekundach[/b][/quote]
-
- Admin
Endler project
Całkiem ładne, trzeba przyznać.
Brawo!
Brawo!
Endler project
Grudniowe wrzuty endlerów
Młody z drugiej generacji o smukłym kształcie po wtórnej protoplastce "Santa Marii"
Młody z drugiej generacji o smukłym kształcie po wtórnej protoplastce "Santa Marii"
-
- Guru
Endler project
Kiedyś też miałem miks endlerkpwy. Ale czy takie mikoswanie jest dobre? Widzę jak zniekształcone kólorystycznie potrafią być mieczyki.
Po kilku miesiącach robiłem wszystko żeby zachować czystość gatunkową endlerów. Ale każdy ma swoją wizję.
Dawaj częściej zdjęcia.
Po kilku miesiącach robiłem wszystko żeby zachować czystość gatunkową endlerów. Ale każdy ma swoją wizję.
Dawaj częściej zdjęcia.
Piszę co myślę...
Endler project
To zależy co się chce efektywnego uzyskać
Endler tiger, red scarlet, japan blue, cobra, santa maria, saddle back są wyselekcjonowanymi mixami.
Moje nabyte protoplasty tj. sklepowy samiec w typie "Red chest" i samice "Santa Maria bleeding Heart" to hodowlane mieszańce z przeważajacym udziałem genów endlera. Obecne mixy z mixów niemal wiernie odtwarzają dziki fenotyp ebdlera "Red Chest" z Laguny la Malaguena.
Dodano do tego postu po 10 minutach 53 sekundach
-
- Noble
- Na imię mam: Pawel
Endler project
Tez miewalem te rybki w roznych odmianach . Za kazdym razem po pewnym czasie , po kazdym tarle stopniowo przechodzily w forme naturalna . Chodzi mi o potomstwo . Jak bylo np 5 par tigerow na starcie to po roku juz prawie same naturalne , jak dzikie .
-
- Noble
Endler project
Nie . Na poczatku w oddzielnych a z czasem , kiedy zauwazylem ze guzik z czystosci odmian mimo separacji wpuscilem do jednego , duzego gdzie nastapilo samooczyszczenie wygladu . Trwalo to ok dwoch lat .
Endler project
Samice są bezpośrednim nośnikiem wzorzystości u tigerów, cobry, a gen w obrębie odmiany nie ulega zanikowi w tak szybkim tempie. Mogłeś mieć felernie pomieszane samice i skutkiem było postępujące zatracenie wzorzystości. Samczyki tigera z biegiem pokoleń nie wracają do wyjściowej formy endlera jedynie pozostaną popielato-żółte (rozmyte), w przeciwieństwie do cobry.
-
- Noble
Endler project
Nigdy nie zglebialem tematu bo nie zalezalo mi na hodowli . Poza tym dla mnie forma naturalna jest najladniejsza .
Endler project
Naturalnych form endlera jest zaskakująco mnóstwo z laguny campoma i cumana.
-
- Noble
Endler project
A sa gdzies foty wlasnie tych ? Campoma , Cumana ?
-
- Guru
-
- Bywalec
- Telefon: 606670562
- Na imię mam: Gerard
Endler project
Endlery są chyba mniejsze od np. Dumo?