Co mam / udało się kupić:
- szkiełko kupiłem używane 60x30x45h - jest to szkło startowe, jak się zaprzyjaźnimy to będą większe zbiorniki - w planach uruchomienie posiadanego 200 i zakup 500-600...
- razem ze szkłem otrzymałem pompkę powietrza, belkę led, grzałkę, filtr oraz wiaderko żwirku

- ze swoich starych zapasów mam jeszcze kubeł Fluwal (chodził z moją dwusetką) 3 filtry wewnętrzne (AquqSzut i AquaEl) i jeden kaskadowy (AquaEl) o dziwo wszystkie działają!, jakieś grzałki i inny drobny osprzęt.
- z nowych zakupów częściowo już po lekturze tego forum - ziemia na podkład, czarny drobny bazalt na podłoże (choć do tego nie jestem przekonany ale mi się podoba), bakterie startowe Sachem Stability, testy do wody - kupiłem paskowe ale je odeślę i kupię kropelkowe.
- drewienko, chyba przesadziłem z rozmiarem bo jest na całą długość szkła (choć jest wąskie) i przez to zabierze miejsce roślinom a to przecież one są głównym aktorem.
Pytania:
- czy posiadane światło jest wystarczające?
- jedna komora w otrzymanym filtrze jest pusta, sprzedający miał tam węgiel, czy to dobre wypełnienie na start? Czy lepiej wsadzić np. keramzyt lub coś z posiadanego Fluwala a może coś dokupić?
To chyba na początkową prezentację wystarczy, w weekend zamierzam zalać wodą zbiornik - kran. Roślinki to chyba kliknę coś na serwisie aukcyjnym.
Bo sadzenie odbywa się po 1-2 dniach od zalania, jak się woda zagrzeje?
CDN.....