woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

Parametry wody i sposoby ich poprawy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
jashiu2
Zapaleniec
Posty: 265
Rejestracja: czw gru 05, 2013 7:05 pm
Lokalizacja: Warszawa, Mokotow
Na imię mam: Przemek
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#1

Post autor: jashiu2 » śr lip 25, 2018 8:19 am

Mieszkam w domu i mam studnie. I z nią walczę, sąsiad założył stacje odżelaziania i filtr. Pożyczyłem od niego wodę założyłem wczoraj akwarium zobaczymy jak pójdzie.

Ale mam pytanie czy ktoś chorował ryby w takich parametrach :

No3 0
No2 0
Gh 0
Kh 6
Ph 6.8

Martwi mnie GH 0

Mam ryby z Amazonki więc kwas i miękka woda ale czy aż tak miękka im nie zaszkodzi ?

Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami
Amazonia
https://www.youtube.com/watch?v=um8n0_RawpQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Afryka tropikalna
https://www.youtube.com/watch?v=f4LPHuKfhCM" onclick="window.open(this.href);return false;
Azja
https://www.youtube.com/watch?v=K23AOLsuAjM" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

jacekzabki
Noble
Posty: 341
Rejestracja: sob kwie 09, 2016 8:36 am
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Jacek
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#2

Post autor: jacekzabki » śr lip 25, 2018 8:37 am

Ja hoduję paletki także wodę o podobnych parametrach mam u siebie w akwarium (tylko ph niższe). Gdybym miał sąsiada, który co tydzień podarowałby mi 120 litrów takiej wody to bym go po stopach chyba całował ... :pada:

Awatar użytkownika

Autor
jashiu2
Zapaleniec
Posty: 265
Rejestracja: czw gru 05, 2013 7:05 pm
Lokalizacja: Warszawa, Mokotow
Na imię mam: Przemek
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#3

Post autor: jashiu2 » śr lip 25, 2018 8:46 am

Super bo właśnie paletki mam zamiar tam jako pierwsze wpuścić.
Amazonia
https://www.youtube.com/watch?v=um8n0_RawpQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Afryka tropikalna
https://www.youtube.com/watch?v=f4LPHuKfhCM" onclick="window.open(this.href);return false;
Azja
https://www.youtube.com/watch?v=K23AOLsuAjM" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Psyho
Noble
Posty: 1985
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#4

Post autor: Psyho » śr lip 25, 2018 8:55 am

Ryby z amazonki to dosyć szerokie określenie. Dla wielu ryb woda ta będzie idealna dla innych niekonieccznie. U siebie mam podobną z RO tzn. zerowe twardości , tyle że ph mam niższe


Wojtekxxx9
Noble
Posty: 1447
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#5

Post autor: Wojtekxxx9 » śr lip 25, 2018 9:07 am

Ja mam ph 6,2-6,3, kh 0, Gh 6
Te twardości dość ciekawe są tylko kh>gh Jest nienaturalne. Sugeruje, że coś w tej wodzie jest ale teraz zupełnie nie pamiętam kiedy tak się woda zachowuje. Jakbyś podniósł mineralizatorem GH do 6-8 to już coś tam lepiej by było. Kwestia tylko chlorków i sodu

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17535
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#6

Post autor: Lech-u » śr lip 25, 2018 9:55 am

jashiu2 pisze:
śr lip 25, 2018 8:19 am
sąsiad założył stacje odżelaziania i filtr.
Po takim sprzęcie spodziewam się, że to może być woda jak z RO.
Więc spoko.

Jaki to filtr jest zamontowany?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


DanielP
Noble
Posty: 638
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Szczaki/Warszawa
Na imię mam: Daniel
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#7

Post autor: DanielP » śr lip 25, 2018 10:00 am

Jeśli nie chcesz zmieniać parametrów wody to po prostu dobierz do niej ryby:-)

Awatar użytkownika

Autor
jashiu2
Zapaleniec
Posty: 265
Rejestracja: czw gru 05, 2013 7:05 pm
Lokalizacja: Warszawa, Mokotow
Na imię mam: Przemek
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#8

Post autor: jashiu2 » śr lip 25, 2018 11:39 am

Mam neony czerwone, Kiryski sterby, otoski, jeżówkę brazylijską i będą paletki.

Filtr wewnętrzny bez gąbki tylko żeby ruszał wodą bo wszystkie moje awaria to Low-techy

Nie to nie RO tylko domowa stacja uzdatniania cokolwiek to znaczy jak się eksperyment powiedzie to też ja sobie założę
Amazonia
https://www.youtube.com/watch?v=um8n0_RawpQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Afryka tropikalna
https://www.youtube.com/watch?v=f4LPHuKfhCM" onclick="window.open(this.href);return false;
Azja
https://www.youtube.com/watch?v=K23AOLsuAjM" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 436
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#9

Post autor: ahr » śr lip 25, 2018 4:44 pm

Ta stacja ma automatyczne regenerowanie złoża solą kuchenną? Sprawdź przewodność tej wody, pewnie się okaże że twardości jednak są, tylko ich testy nie pokazują, ze względu na swój sposób działania.
Taka woda fajna jest w domu, bo sprzęty kamieniem nie zachodzą. Ale czy na dłuższą metę jako woda spożywcza to się nadaje to nie wiem. Powinna zawierać dużo sodu. Najlepiej byłoby ją zbadać w laboratorium, co w niej tak naprawdę zostaje.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"

Awatar użytkownika

Yorgi
Gaduła
Posty: 132
Rejestracja: śr maja 17, 2017 6:18 pm
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#10

Post autor: Yorgi » śr lip 25, 2018 4:55 pm

ahr pisze:Ta stacja ma automatyczne regenerowanie złoża solą kuchenną? Sprawdź przewodność tej wody, pewnie się okaże że twardości jednak są, tylko ich testy nie pokazują, ze względu na swój sposób działania.
Taka woda fajna jest w domu, bo sprzęty kamieniem nie zachodzą. Ale czy na dłuższą metę jako woda spożywcza to się nadaje to nie wiem. Powinna zawierać dużo sodu. Najlepiej byłoby ją zbadać w laboratorium, co w niej tak naprawdę zostaje.
Też tak uważam. Pytałem już gdzieś na jakimś forum czy na takiej wodzie można akwa prowadzić (po zmiękczaniu sola) odradzono mi i zasugerowano kupno filtra ro.

Awatar użytkownika

Autor
jashiu2
Zapaleniec
Posty: 265
Rejestracja: czw gru 05, 2013 7:05 pm
Lokalizacja: Warszawa, Mokotow
Na imię mam: Przemek
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#11

Post autor: jashiu2 » czw lip 26, 2018 7:44 am

Ok postaram się ją zbadać, dzięki za radę.
Amazonia
https://www.youtube.com/watch?v=um8n0_RawpQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Afryka tropikalna
https://www.youtube.com/watch?v=f4LPHuKfhCM" onclick="window.open(this.href);return false;
Azja
https://www.youtube.com/watch?v=K23AOLsuAjM" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Autor
jashiu2
Zapaleniec
Posty: 265
Rejestracja: czw gru 05, 2013 7:05 pm
Lokalizacja: Warszawa, Mokotow
Na imię mam: Przemek
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#12

Post autor: jashiu2 » czw lip 26, 2018 7:52 am

Z filtrem RO mam problem bo mam dwa awaria łącznie 900 litrów podobna staje się bardzo uciążliwa ze względu na tępo RO. Macie beczki , pompy jak wy to robicie ?
Amazonia
https://www.youtube.com/watch?v=um8n0_RawpQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Afryka tropikalna
https://www.youtube.com/watch?v=f4LPHuKfhCM" onclick="window.open(this.href);return false;
Azja
https://www.youtube.com/watch?v=K23AOLsuAjM" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17535
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#13

Post autor: Lech-u » czw lip 26, 2018 9:40 am

jashiu2 pisze:
czw lip 26, 2018 7:52 am
Macie beczki , pompy jak wy to robicie ?
Ja mam łącznie ponad ok. 1200 litrów w akwariach.
Mam beczkę na RO i pompę do podawania wody: na żądanie jak wyparuje oraz w czasie podmianek (automatycznych).

Bez problemu RO daje radę obsłużyć te zbiorniki.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Zbyszek
Noble
Posty: 397
Rejestracja: śr kwie 03, 2013 4:32 pm
Lokalizacja: Brwinów
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#14

Post autor: Zbyszek » czw lip 26, 2018 10:36 am

Ja od okolo 6 miesiecy mam zmiękczacz wody tzw. stacje uzdatniania i nie zauważyłem aby woda z tego urządzenia miała jakiś negatywny wpływ na ryby. Głównie hoduję gatunki z Ameryki południowej. Ryby żyją, rosną, ładnie się wybarwiają i rozmnażają. Wyjatkiem są miektóre gatunki żuworódek, którym ta woda nie pasuje - ale to ze względu na to że jest bardzo miękka. Jedynym minisem wody ze zmiękczacza jest to, że ma ona dużą zawartość jonów sodu (w procesie jonizacji jony wapnia i magnezu są zamieniane na jony sodu) co powoduke jej zwiększoną zasadowość a to z kolei utrudnia obniżenie ph wody. W Twoim przypadku gdzie w akwarium wartośc ph wynosi 6,8 nie ma potrzeby jej korygowania (dla zdecydowanej większości ryb AP. Co do GH wynoszacego 0 to ja nie jestem zwolennikiem takiej wartosci, u siebie utrzymuję około 3-4 , ale są i zwolennicy 0. Z moich obserwacji jeśli chodzi o pielęgnice południpwoametykańskie (w tym i paletki) to optymalne GH jest do okolo 14-16 st.n.


Wojtekxxx9
Noble
Posty: 1447
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#15

Post autor: Wojtekxxx9 » czw lip 26, 2018 10:46 am

Gh 0 oznacza brak jonów wapnia i magnezu. Do roślinnego w życiu to nie zadziała

Awatar użytkownika

Autor
jashiu2
Zapaleniec
Posty: 265
Rejestracja: czw gru 05, 2013 7:05 pm
Lokalizacja: Warszawa, Mokotow
Na imię mam: Przemek
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#16

Post autor: jashiu2 » czw lip 26, 2018 12:55 pm

Zobaczymy, wczoraj posadzłem rośliny: Kryptokoryny i nadwódkę. Ryb narazie nie wpuszczam.
To jest taki eksperymentalny zbiornik.
Amazonia
https://www.youtube.com/watch?v=um8n0_RawpQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Afryka tropikalna
https://www.youtube.com/watch?v=f4LPHuKfhCM" onclick="window.open(this.href);return false;
Azja
https://www.youtube.com/watch?v=K23AOLsuAjM" onclick="window.open(this.href);return false;


Wojtekxxx9
Noble
Posty: 1447
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

woda czy ktoś hodowla w takich parametrach?

#17

Post autor: Wojtekxxx9 » sob lip 28, 2018 4:57 pm


ODPOWIEDZ