Filtr RO podłączany ad-hoc?

Parametry wody i sposoby ich poprawy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
fatmouse
Uczestnik
Posty: 44
Rejestracja: śr lut 24, 2016 3:55 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#1

Post autor: fatmouse » pn lut 17, 2020 1:04 pm

Rozważam zakup filtra RO, jednak do tej pory nie miałem żadnego w ręku/nie widziałem jak działa i stąd pytanie.
Czy są dostępne filtry, które można ad-hoc podłączyć np. do kranu w wannie? Czy filtr RO musi być na stałe zalany wodą?
Nie mam miejsca, żeby zamontować filtr na stałe np. pod zlewem.


nvdante
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: pn gru 30, 2019 11:07 pm
Lokalizacja: Z domu
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#2

Post autor: nvdante » pn lut 17, 2020 1:13 pm

U mnie do prysznica przykręcony jest zaworek ( zamknięty na co dzień ), a gdy nadchodzi weekend montuję rurkę i puszczam wodę :) Czy musi być zalany na stałe to Ci nie powiem, ale korzystam tak już 2 miesiące i jest ok, a po około 6 miesiącach ( według producenta ) powinno się zmieniać filtr sedymentacyjny i węglowy, więc gdyby brak zalania bardzo przeszkadzał to i tak wymienisz wkłady.
Ostatnio zmieniony pn lut 17, 2020 1:14 pm przez nvdante, łącznie zmieniany 1 raz.


OharaWymiatashi
Uczestnik
Posty: 41
Rejestracja: pn lis 27, 2017 8:33 am
Lokalizacja: Warszawa, Ochota
Na imię mam: Tomek

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#3

Post autor: OharaWymiatashi » pn lut 17, 2020 1:54 pm

Można kupić zestaw np pod prysznic - nie musi być na stałe wpięty w instalacje.

Filtr po odłączeniu nie może zostać wysuszony, tak więc należy wyposażyć (albo kupić taki co już ma na wyposażeniu) w zawory na wejściu i dwóch wyjściach.

Awatar użytkownika

Winter
Noble
Posty: 1326
Rejestracja: pt lut 27, 2009 11:38 am
Lokalizacja: Sadyba
Na imię mam: Magda
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#4

Post autor: Winter » pn lut 17, 2020 2:33 pm

Ja od dwóch tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką filtra RO i podłączam go raz w tygodniu do prysznica. Zainwestowałam w trzy zaworki, które zamykam jak skończę. Potem odpinam filtr i przez tydzień sobie leży.
Magda
----------------------------------
200L - roślinne, neony czerwone, bystrzyki, błyszczyki brylantowe, kiryski i glonojad
topics15/6898.htm

Awatar użytkownika

Autor
fatmouse
Uczestnik
Posty: 44
Rejestracja: śr lut 24, 2016 3:55 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#5

Post autor: fatmouse » pn lut 17, 2020 2:42 pm

Winter pisze:
pn lut 17, 2020 2:33 pm
Ja od dwóch tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką filtra RO i podłączam go raz w tygodniu do prysznica. Zainwestowałam w trzy zaworki, które zamykam jak skończę. Potem odpinam filtr i przez tydzień sobie leży.
Winter, możesz podać model filtra RO jakiego używasz? Ewentualnie w wolnej chwili wstawić foto jak to wygląda jako całość po podłączeniu pod prysznic?

Awatar użytkownika

JestemMarcin
Uczestnik
Posty: 20
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 11:59 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#6

Post autor: JestemMarcin » wt lut 18, 2020 7:53 am

Z tego co ja kojarzę to filtr powinienem być jednak zalany wodą aby membrana nie wysychała :roll: Można to w łatwy sposób zapewnić montując kraniki na wężach.

Awatar użytkownika

Winter
Noble
Posty: 1326
Rejestracja: pt lut 27, 2009 11:38 am
Lokalizacja: Sadyba
Na imię mam: Magda
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#7

Post autor: Winter » wt lut 18, 2020 11:37 am

fatmouse pisze:
pn lut 17, 2020 2:42 pm
Winter, możesz podać model filtra RO jakiego używasz? Ewentualnie w wolnej chwili wstawić foto jak to wygląda jako całość po podłączeniu pod prysznic?
Dokładne zdjęcia mogę zrobić w weekend, gdy go ponownie podłaczę. A takie bardziej ogolne to w moim wątku https://fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=6898&start=780

Filtr kupiłam taki:
https://allegro.pl/oferta/filtr-ro3-osm ... 748cf7d1e1
Trzeba tylko pamiętać, by zaznaczyć, że chcesz przyłącze do prysznica. Ja zapomniałam i musiałam to przyłącze dokupić osobno. Kupiłam tez u nich razem z zaworkami.
Magda
----------------------------------
200L - roślinne, neony czerwone, bystrzyki, błyszczyki brylantowe, kiryski i glonojad
topics15/6898.htm

Awatar użytkownika

Autor
fatmouse
Uczestnik
Posty: 44
Rejestracja: śr lut 24, 2016 3:55 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#8

Post autor: fatmouse » wt lut 18, 2020 1:54 pm

Winter, przez filtr RO, który zakupiłaś, ile czasu schodzi się, żeby "wyprodukować" np. 50l wody?


Boro1
Zapaleniec
Posty: 355
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#9

Post autor: Boro1 » wt lut 18, 2020 4:06 pm

fatmouse pisze:
wt lut 18, 2020 1:54 pm
Winter, przez filtr RO, który zakupiłaś, ile czasu schodzi się, żeby "wyprodukować" np. 50l wody?
wszystko zależy od pory roku, a przede wszystkim od ciśnienia w kranie. Mam ten sam filtr i 10l wody "robi mi się" w jakieś 1.5h
Z podwodnej krainy,
Boro1

Awatar użytkownika

Winter
Noble
Posty: 1326
Rejestracja: pt lut 27, 2009 11:38 am
Lokalizacja: Sadyba
Na imię mam: Magda
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#10

Post autor: Winter » śr lut 19, 2020 11:12 am

Boro1 pisze:
wt lut 18, 2020 4:06 pm
wszystko zależy od pory roku, a przede wszystkim od ciśnienia w kranie. Mam ten sam filtr i 10l wody "robi mi się" w jakieś 1.5h
U mnie nawet 2 godziny.
Magda
----------------------------------
200L - roślinne, neony czerwone, bystrzyki, błyszczyki brylantowe, kiryski i glonojad
topics15/6898.htm

Awatar użytkownika

Autor
fatmouse
Uczestnik
Posty: 44
Rejestracja: śr lut 24, 2016 3:55 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#11

Post autor: fatmouse » śr lut 19, 2020 11:34 am

Dzięki za odpowiedzi, filtr RO do rozważenia, na Youtube znalazłem nawet filmik, który zasugerował mi miejsce, gdzie taki filtr mógłbym zamontować u siebie. Tylko ten czas "produkcji"... :( 2h max schodzi mi ogarnięcie całego baniaka tygodniowo, razem z podmianą wody. Aktualnię leję prosto z kranu, potem Seachem Prime.


nvdante
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: pn gru 30, 2019 11:07 pm
Lokalizacja: Z domu
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#12

Post autor: nvdante » śr lut 19, 2020 11:52 am

Zawsze możesz zainteresować się jeszcze takim czymś: Pompa
Podłączasz pompę do RO i woda "produkuje" się szybciej. Trochę kosztuje, ale w dłuższej perspektywie, a już na pewno przy dużych baniakach będzie przydatna.

Awatar użytkownika

Winter
Noble
Posty: 1326
Rejestracja: pt lut 27, 2009 11:38 am
Lokalizacja: Sadyba
Na imię mam: Magda
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#13

Post autor: Winter » pt lut 21, 2020 11:10 am

fatmouse pisze:
śr lut 19, 2020 11:34 am
2h max schodzi mi ogarnięcie całego baniaka tygodniowo, razem z podmianą wody. Aktualnię leję prosto z kranu, potem Seachem Prime.
Toteż ja się zastanawiam, na jak długo starczy mi entuzjazmu. Do tej pory podłączałam węża do kranu i w 20 min miałam podmiankę z głowy. Teraz pół soboty leje mi się woda. Na dodatek koszmarnie zimna i powinnam ja podgrzać. W pokoju stoją mi kubełki....
Magda
----------------------------------
200L - roślinne, neony czerwone, bystrzyki, błyszczyki brylantowe, kiryski i glonojad
topics15/6898.htm

Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 538
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#14

Post autor: JJP2 » pt lut 21, 2020 11:38 am

Winter pisze:
pt lut 21, 2020 11:10 am
Teraz pół soboty leje mi się woda. Na dodatek koszmarnie zimna i powinnam ja podgrzać.
Jeśli podłączasz do prysznica to ustaw temperaturę wody na około 25oC. Około 30-40% oszczędności czasu i lepszy stosunek RO/odpad.
PS.
U mnie jest trochę wyższe ciśnienie niż w blokach ale mam wrażenie, że i tak będzie dużo szybciej.
Ostatnio zmieniony pt lut 21, 2020 11:42 am przez JJP2, łącznie zmieniany 1 raz.


Boro1
Zapaleniec
Posty: 355
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#15

Post autor: Boro1 » pt lut 21, 2020 12:18 pm

JJP2 pisze:
pt lut 21, 2020 11:38 am
Jeśli podłączasz do prysznica to ustaw temperaturę wody na około 25oC. Około 30-40% oszczędności czasu i lepszy stosunek RO/odpad.
aż jutro sprawdzę u siebie
Z podwodnej krainy,
Boro1

Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 538
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#16

Post autor: JJP2 » pt lut 21, 2020 2:56 pm

Przy 40 jest jeszcze szybciej. Co ciekawe wtedy wychodzi 6 PPM u mnie na TDSie. Jak się ochłodzi to jest 0 PPM. Kijowy TDS mam. Nie uwzględnia temperatury wody.
Ale też nie wiem jak to wpływa na trwałość membrany (piszę o tych 40oC).


DanielP
Noble
Posty: 1003
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Szczaki/Warszawa
Na imię mam: Daniel
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#17

Post autor: DanielP » pt lut 21, 2020 3:30 pm

Moim zdaniem kupując filtr warto wybrać ten z membraną 100. W porównaniu do 75 też można sporo czasu zaoszczędzić.


don_Vall
Uzależniony
Posty: 650
Rejestracja: śr wrz 07, 2011 10:06 am
Lokalizacja: Białołęka - Derby
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#18

Post autor: don_Vall » pt lut 21, 2020 3:43 pm

Zawsze można przechować wodę w baniakach.....
300l Tanganiki: 2+3 Paracyprichromis brieni "Katete", kolonia Julidochromis ornatus + ślimaki


Boro1
Zapaleniec
Posty: 355
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#19

Post autor: Boro1 » pt lut 21, 2020 4:30 pm

DanielP pisze:
pt lut 21, 2020 3:30 pm
Moim zdaniem kupując filtr warto wybrać ten z membraną 100. W porównaniu do 75 też można sporo czasu zaoszczędzić
Mała uwaga, w zasadzie dwie - wolniej znaczy dokładniej a szybciej znaczy drożej :)
Z podwodnej krainy,
Boro1

Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 538
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#20

Post autor: JJP2 » pt lut 21, 2020 5:44 pm

Boro1 pisze:
pt lut 21, 2020 4:30 pm
Mała uwaga, w zasadzie dwie - wolniej znaczy dokładniej a szybciej znaczy drożej
Pomówienia i kalumnie.
Ma być szybko i dobrze.


DanielP
Noble
Posty: 1003
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Szczaki/Warszawa
Na imię mam: Daniel
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#21

Post autor: DanielP » pt lut 21, 2020 6:11 pm

Boro1 faktycznie filtr z membraną 100 jest droższy ale ta różnica w cenie może szybko się zwrócić ponieważ czas to pieniądz :duży uśmiech:

Awatar użytkownika

MokryBajzel
Uczestnik
Posty: 36
Rejestracja: czw paź 24, 2019 5:55 pm
Lokalizacja: Sulejówek
Na imię mam: Miłosz
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#22

Post autor: MokryBajzel » pt lut 21, 2020 6:19 pm

JestemMarcin pisze:
wt lut 18, 2020 7:53 am
Z tego co ja kojarzę to filtr powinienem być jednak zalany wodą aby membrana nie wysychała
Dostałem niedawno filtr RO, który kolega odłączył i trzymał na strychu suchy jakieś 8 lat (spytam dokładnie i skoryguję)
Podłączyłem i pomierzyłem wodę. Twardość ogólna-3, węglanowa-0
Naoglądałem się najpierw filmików i naczytałem poradników o konserwacji filtra, teraz uważam że jest tam masa przesady.

Awatar użytkownika

Winter
Noble
Posty: 1326
Rejestracja: pt lut 27, 2009 11:38 am
Lokalizacja: Sadyba
Na imię mam: Magda
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#23

Post autor: Winter » ndz mar 15, 2020 9:41 pm

PO ponad miesiącu użytkowania stwierdzam, że już się przyzwyczaiłam. :P A że wodę uzytkuje nie tylko do akwarium , ale i do kwiatków, to jestem bardzo zadowolona.
Jedyny problem to taki, że jak odłączam filtr, to pomimo zaworków, potrafi mi trochę wody z niego pociec. Składuję go w ubikacji i już zdarzyło się, że ktoś z rodziny wrzeszczał "MAGDA!!!!! TU STOI WODA NA PODŁODZE!!!!!!!". Ale już nad tym panuję :P

A po podłączeniu maszyneria wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Magda
----------------------------------
200L - roślinne, neony czerwone, bystrzyki, błyszczyki brylantowe, kiryski i glonojad
topics15/6898.htm

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19663
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#24

Post autor: Lech-u » ndz mar 15, 2020 9:48 pm

Ale jak to przecieka? Zaworki nie trzymają?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


PURESTORY.PL - naturalne kosmeceutyki

Awatar użytkownika

Winter
Noble
Posty: 1326
Rejestracja: pt lut 27, 2009 11:38 am
Lokalizacja: Sadyba
Na imię mam: Magda
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#25

Post autor: Winter » ndz mar 15, 2020 10:41 pm

Zaworki trzymają, natomiast szybkozłączki, jeśli się źle ułożą, to potrafią trochę przepuścić. Potem sìe układają na nowo i już trzymają. Poza tym, zawsze coś zostanie w rurkach i też sobie spływa...

Tapnięte

Magda
----------------------------------
200L - roślinne, neony czerwone, bystrzyki, błyszczyki brylantowe, kiryski i glonojad
topics15/6898.htm

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19663
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Filtr RO podłączany ad-hoc?

#26

Post autor: Lech-u » pn mar 16, 2020 5:52 am

Winter pisze:
ndz mar 15, 2020 10:41 pm
zawsze coś zostanie w rurkach i też sobie spływa
Tak, wiem.
Znaczy: faceci coś o tym zjawisku wiedzą.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


PURESTORY.PL - naturalne kosmeceutyki

ODPOWIEDZ