Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij! Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 09.06.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
Konkurs na zdjęcie miesiąca trwa. Wstaw tu zdjęcie.

FILTR RO

Parametry wody i sposoby ich poprawy.
Awatar użytkownika

Autor
Kidzio
Zapaleniec
Posty: 314
Rejestracja: sob sty 08, 2011 4:06 pm
Lokalizacja: Warszawa, Ursus
Na imię mam: Dan
Płeć:

FILTR RO

#1

Post autor: Kidzio » sob wrz 29, 2012 9:25 pm

Hej,

zastanawiam się nad wyborem filtra RO i oto dwie moje porpozycje, co o nich sądzicie

http://allegro.pl/filtr-wody-osmoza-ro3 ... 46919.html

http://allegro.pl/filtr-osmoza-osmonics ... 34656.html

opłaca się kupić droższy ? ewentualnie jaki możecie polecić ?
54 L krewetkowy raj


shadowrider
Uzależniony
Posty: 539
Rejestracja: ndz kwie 10, 2011 3:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

FILTR RO

#2

Post autor: shadowrider » sob wrz 29, 2012 10:03 pm

Te 2 różnią się tylko zapasem wkładów.

Awatar użytkownika

Autor
Kidzio
Zapaleniec
Posty: 314
Rejestracja: sob sty 08, 2011 4:06 pm
Lokalizacja: Warszawa, Ursus
Na imię mam: Dan
Płeć:

Re: FILTR RO

#3

Post autor: Kidzio » sob wrz 29, 2012 10:05 pm

No tak :) ale filtr jest ok ?
54 L krewetkowy raj


shadowrider
Uzależniony
Posty: 539
Rejestracja: ndz kwie 10, 2011 3:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

FILTR RO

#4

Post autor: shadowrider » sob wrz 29, 2012 10:29 pm

Osmoza jest ok. Ja mam trochę lepszy z 2 filtrami sznurkowymi + węgiel co niby skutkuje dłuższą żywotnością membrany.


bartek1985
Uczestnik
Posty: 26
Rejestracja: ndz gru 04, 2011 1:17 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: FILTR RO

#5

Post autor: bartek1985 » ndz paź 28, 2012 8:42 am

Tyle tylko, że te które pokazujesz mają membrany made in China.
Tutaj masz linka do firmy, która sprzedaje sprzęt wysokiej jakości - Waterpure made in USA.
http://waterpure.pl/index.php?k13,filtr ... tem-osmozy" onclick="window.open(this.href);return false;
Ceny również konkurencyjne.
100x50x40, 2x30W, Eheim 2075

Awatar użytkownika

Biker
Uczestnik
Posty: 28
Rejestracja: wt paź 23, 2012 9:19 am
Lokalizacja:
Płeć:

FILTR RO

#6

Post autor: Biker » ndz paź 28, 2012 10:05 am

Ja kupiłem na Allegro, odbiór w sklepie w Wawie na Goldoniego 1. W tej chwili nie mają wystawionych, ale pewnie będą mieli. Cena ok 150 zł, no i za koszty wysyłki się nie płaci. I co najlepsze, był już cały zmontowany, tylko do ściany przyczepić. Można też kupić tam poza Allegro, ale pewnie drożej.

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja: Białołęka Warszawa
Na imię mam: Michał
Płeć:

FILTR RO

#7

Post autor: mimag » ndz paź 28, 2012 10:20 am

Warto zwrocic uwage na dostepnosc prefiltrów na zmiane oraz membrany aby pozniej nie bylo zaskoczenia ze nie ma gdzie dokupic a filtr taki dobry jest.
100x40x50 JUWEL RIO 180

Awatar użytkownika

Kars
Gaduła
Posty: 108
Rejestracja: wt gru 06, 2011 10:20 pm
Lokalizacja:
Płeć:

FILTR RO

#8

Post autor: Kars » ndz gru 02, 2012 10:21 pm

Nie będę zakładał nowego tematu, mam pytanie do użytkowników filtra (bo sam zamierzam kupić), nie chcę montować filtra na stałe, tylko podczepiać wtedy kiedy jest mi potrzebny do przefiltrowania wody na podmianę. Czy można tak? Jeśli tak to co zrobić żeby zapobiec wysychaniu filtrów? Bo podobno muszą być ciągle mokre.


GSA
Zapaleniec
Posty: 234
Rejestracja: ndz wrz 02, 2012 5:16 pm
Lokalizacja:
Płeć:

FILTR RO

#9

Post autor: GSA » ndz gru 02, 2012 10:30 pm

Załóż zawory przed i za filtrem i zostawiaj go z zamkniętymi zaworami i wodą wewnątrz.

Awatar użytkownika

Kars
Gaduła
Posty: 108
Rejestracja: wt gru 06, 2011 10:20 pm
Lokalizacja:
Płeć:

FILTR RO

#10

Post autor: Kars » ndz gru 02, 2012 10:51 pm

Czyli rozumiem, że coś TAKIEGO z dwóch stron? Trochę jestem zielony w takich sprawach :P, wtedy zamykałbym najpierw zawór odpływu ścieków i potem zawór dopływu wody, dobrze rozumiem?

Awatar użytkownika

Autor
Kidzio
Zapaleniec
Posty: 314
Rejestracja: sob sty 08, 2011 4:06 pm
Lokalizacja: Warszawa, Ursus
Na imię mam: Dan
Płeć:

Re: FILTR RO

#11

Post autor: Kidzio » ndz gru 02, 2012 10:52 pm

Ja jeszcze nie kupilem, i sie wacham...
54 L krewetkowy raj

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja: Białołęka Warszawa
Na imię mam: Michał
Płeć:

FILTR RO

#12

Post autor: mimag » pn gru 03, 2012 10:37 am

Kars pisze:nie chcę montować filtra na stałe, tylko podczepiać wtedy kiedy jest mi potrzebny do przefiltrowania wody na podmianę
to zajmuje tak mało miejsca pod zlewem ze nie wiem czy jest sens bawic sie w wersje zdejmowaną. Dodatkowo trzeba pamietac nie tylko o wezach wlotowych i wylotowych wody ale takze o wezu sciekowym, ktory tez bedzie trzeba gdzies puscic wybierajac forme podczepiania filtra.
100x40x50 JUWEL RIO 180

Awatar użytkownika

Kars
Gaduła
Posty: 108
Rejestracja: wt gru 06, 2011 10:20 pm
Lokalizacja:
Płeć:

FILTR RO

#13

Post autor: Kars » pn gru 03, 2012 10:29 pm

U mnie niestety pod zlewem nie ma miejsca, bo mam pod nim taki wysuwany kosz i różne półeczki, tam się nie zmieści. Mam plan mocować koło pralki, więc chyba byłoby w porządku.

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja: Białołęka Warszawa
Na imię mam: Michał
Płeć:

Re: FILTR RO

#14

Post autor: mimag » wt gru 04, 2012 9:56 am

Kars pisze:U mnie niestety pod zlewem nie ma miejsca, bo mam pod nim taki wysuwany kosz i różne półeczki, tam się nie zmieści. Mam plan mocować koło pralki, więc chyba byłoby w porządku.
zestaw po montazu na scianie odstaje max 9cm moze nawet 8cm. To naprawde niewiele, wymierz i sprawdz czy CI wejdzie. Tez mam kosz wysuwany i sie wszystko miesci ale wiadomo ze to kwestia szerokosci blatu-szafki.
100x40x50 JUWEL RIO 180

Awatar użytkownika

Jenisej
Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: pn gru 24, 2012 1:49 pm
Lokalizacja:

Re: FILTR RO

#15

Post autor: Jenisej » pn gru 24, 2012 2:04 pm

Kars pisze:Nie będę zakładał nowego tematu, mam pytanie do użytkowników filtra (bo sam zamierzam kupić), nie chcę montować filtra na stałe, tylko podczepiać wtedy kiedy jest mi potrzebny do przefiltrowania wody na podmianę. Czy można tak? Jeśli tak to co zrobić żeby zapobiec wysychaniu filtrów? Bo podobno muszą być ciągle mokre.
cześć wszystkim! jestem nowym userem forum ale filtrów RO i kapilarnych używam od kilku lat. Filtry mam podłaczone do celów spozywczych i podmiany wody i wszystkim goraco polecam bo woda w Warszawie jest wyjatkowo paskudna.
Kars membrana osmotyczna musi być mokra bo inaczej zapsujesz ją.

Awatar użytkownika

Kars
Gaduła
Posty: 108
Rejestracja: wt gru 06, 2011 10:20 pm
Lokalizacja:
Płeć:

FILTR RO

#16

Post autor: Kars » ndz lut 03, 2013 1:28 pm

Znowu się podepnę.
Potrzebuje kupić zawór kulowy do osmozy, chcę podłączyć ją do baterii prysznicowej, ale nie wiem ile cali ma mieć ten zawór, wszędzie podają symbole typu 1/2, 3/4 cala itd. Ja wiem tylko, że w baterii gwint ma 20mm.
Wiadomo, że cal to 2,54cm, ale to jest chyba jakiś inny przelicznik.
Nie ogarniam tematu za bardzo, więc jakby ktoś ogarnięty trochę w hydraulice pomógł, to byłbym wdzięczny.

Awatar użytkownika

froster
Uzależniony
Posty: 681
Rejestracja: pt lut 05, 2010 11:24 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: FILTR RO

#17

Post autor: froster » ndz lut 03, 2013 1:30 pm

Kars pisze:Znowu się podepnę.
Potrzebuje kupić zawór kulowy do osmozy, chcę podłączyć ją do baterii prysznicowej, ale nie wiem ile cali ma mieć ten zawór, wszędzie podają symbole typu 1/2, 3/4 cala itd. Ja wiem tylko, że w baterii gwint ma 20mm.
Wiadomo, że cal to 2,54cm, ale to jest chyba jakiś inny przelicznik.
Nie ogarniam tematu za bardzo, więc jakby ktoś ogarnięty trochę w hydraulice pomógł, to byłbym wdzięczny.

1/2 cala ;) na zdrowie
było na słono viewtopic.php?f=58&t=8940
byłona słodko 1 -
było na słodko 2 http://fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=17870
w planach na słodko 3

Awatar użytkownika

Kars
Gaduła
Posty: 108
Rejestracja: wt gru 06, 2011 10:20 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: FILTR RO

#18

Post autor: Kars » ndz lut 03, 2013 1:57 pm

froster pisze:1/2 cala ;) na zdrowie
Dzięki, zamówione, w razie czego będzie na Ciebie :D.


maciek
Gaduła
Posty: 181
Rejestracja: śr maja 23, 2012 9:47 am
Lokalizacja:

FILTR RO

#19

Post autor: maciek » wt lut 05, 2013 11:23 am

Kars jak chcesz to podłączyć? Może dodaj jakąś fotkę
Ja też bym tak chciał
ps krewecie ok
maciek

Awatar użytkownika

Fear
Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: ndz sie 19, 2012 11:52 am
Telefon: 533995414
Lokalizacja: Warszawa,Białołęka
Płeć:

Re: FILTR RO

#20

Post autor: Fear » wt lut 05, 2013 11:46 am

mimag pisze:
Kars pisze:to zajmuje tak mało miejsca pod zlewem ze nie wiem czy jest sens bawic sie w wersje zdejmowaną.
No zależy jaki ten filtr kolega będie zakładał :) Ja mam np.taki http://waterpure.pl/index.php?p489,wate ... gpd-zestaw" onclick="window.open(this.href);return false;
i niestety ale zajmuje prawie połowę dużej szafki pod zlewem
Mój Zbiornik: 350 L
Filtracja: Aqua Nova 1500 + Fluval 4plus
Światło: 2x38 W
Temp: Grzałka Tetra-Tec 300W

Wykonuję stelaże pod duże Akwaria oraz wielopoziomowe regały akwarystyczne do sklepów Zoologicznych

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja: Białołęka Warszawa
Na imię mam: Michał
Płeć:

Re: FILTR RO

#21

Post autor: mimag » wt lut 05, 2013 12:07 pm

Fear pisze:
mimag pisze:
Kars pisze:to zajmuje tak mało miejsca pod zlewem ze nie wiem czy jest sens bawic sie w wersje zdejmowaną.
No zależy jaki ten filtr kolega będie zakładał :) Ja mam np.taki http://waterpure.pl/index.php?p489,wate ... gpd-zestaw" onclick="window.open(this.href);return false;
i niestety ale zajmuje prawie połowę dużej szafki pod zlewem
zgadza się tylko ze pisaliśmy o najprostszym modelu filtra RO z przeznaczeniem do akwarystyki a model jaki pokazałeś posiada baniak na wodę i kranik i jego przeznaczenie to głownie gospodarstwo domowe wiec siłą rzeczy zajmie więcej miejsca. Zainteresowany kolega sam musi zdecydować jaki filtr i do czego potrzebuje. Ja zrozumiałem ze do akwarystyki tylko wiec nie ma sensu bawić się w zestaw jaki pokazałeś.
100x40x50 JUWEL RIO 180

Awatar użytkownika

Kars
Gaduła
Posty: 108
Rejestracja: wt gru 06, 2011 10:20 pm
Lokalizacja:
Płeć:

FILTR RO

#22

Post autor: Kars » wt lut 05, 2013 6:14 pm

Ja zamówiłem filtr RO 75 RO3, za 99 zł na allegro. Jeszcze go nie mam, czekam, jak dobrze pójdzie to jutro lub po jutrze powinien dojść. Chcę podłączyć do baterii prysznicowej zaworem kulowym, a ścieki puszczę do sedesu jak sięgnie wężyk, jak nie to po prostu poleci rurami brodzika prysznicowego :p.
Jak zamontuję to wrzuce fotkę jak to wygląda.

(krewetki całe i zdrowe :wink: )


maciek
Gaduła
Posty: 181
Rejestracja: śr maja 23, 2012 9:47 am
Lokalizacja:

FILTR RO

#23

Post autor: maciek » wt lut 05, 2013 9:37 pm

Podłączysz i co będzie tak na stałe? :shock:

Awatar użytkownika

meping
Bywalec
Posty: 60
Rejestracja: wt lis 30, 2010 9:41 pm
Lokalizacja:
Płeć:

FILTR RO

#24

Post autor: meping » wt lut 05, 2013 10:09 pm

Hej,

Aby nie zakładać kolejnego wątku zapytam tutaj: ile wody przy filtrze RO idzie w odpływ (w stosunku do tego co się uzyskuje). Tzn ile wody wyjdzie z sieci wodociągowej aby uzyskać powiedzmy 100l RO?
Pozdrawiam
meping

Awatar użytkownika

MarioM
Zapaleniec
Posty: 300
Rejestracja: czw mar 29, 2012 9:17 pm
Lokalizacja: Warszawa, Wawer
Płeć:

Re: Odp: FILTR RO

#25

Post autor: MarioM » wt lut 05, 2013 10:27 pm

U mnie na 1 litr czystej wody przypada 2,5 litra odpadu. Mam standardowe RO3 100GPD.

Wysłane za pomocą Tapatalk 2
---------------------------
pozdrawiam
Mariusz

63L - Pod korzeniem
19L - Bojownikowe drzewko


brzezin
Uczestnik
Posty: 37
Rejestracja: śr paź 31, 2012 10:48 am
Lokalizacja:

Re: FILTR RO

#26

Post autor: brzezin » śr lut 06, 2013 8:07 am

Kars pisze:Chcę podłączyć do baterii prysznicowej zaworem kulowym, a ścieki puszczę do sedesu jak sięgnie wężyk, jak nie to po prostu poleci rurami brodzika prysznicowego :p.
Jak zamontuję to wrzuce fotkę jak to wygląda.
Chętnie zobaczę jak Ci to wyjdzie, bo u mnie filtr już czeka na podłączenie, tylko rury wymieniają w piwnicy i jakiś mega syf leci teraz :(

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja: Białołęka Warszawa
Na imię mam: Michał
Płeć:

Re: FILTR RO

#27

Post autor: mimag » śr lut 06, 2013 9:37 am

meping pisze:Hej,

Aby nie zakładać kolejnego wątku zapytam tutaj: ile wody przy filtrze RO idzie w odpływ (w stosunku do tego co się uzyskuje). Tzn ile wody wyjdzie z sieci wodociągowej aby uzyskać powiedzmy 100l RO?
z tego co zauwazyłem jak jest u mnie i u innych osob to od 1:2 do 1:3 gdzie jeden to jedna czesc uzyskanej przefiltrowanej wody.
100x40x50 JUWEL RIO 180

Awatar użytkownika

Kars
Gaduła
Posty: 108
Rejestracja: wt gru 06, 2011 10:20 pm
Lokalizacja:
Płeć:

FILTR RO

#28

Post autor: Kars » pt lut 08, 2013 10:40 pm

Tak wygląda podłączenie do baterii prysznicowej.
Oczywiście trzeba zmierzyć swój rozmiar gwintu w baterii i trzeba zaznaczyć przy zamawianiu jakie chce się przyłącze.

Tylko mam problem, mógłby ktoś zerknąć czy dobrze podłączyłem? Bo woda leci z tych dwóch rurek zaznaczonych na niebiesko, ale żadna z nich to nie jest RO, sprawdzam testami kropelkowymi.
Na czerwono - dopływ wody.
Zdjęcie

Niestety tak dodaje zdjęcia, bo na forum nie wyświetla.
Ostatnio zmieniony pt lut 08, 2013 10:55 pm przez Kars, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

froster
Uzależniony
Posty: 681
Rejestracja: pt lut 05, 2010 11:24 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: FILTR RO

#29

Post autor: froster » pt lut 08, 2013 10:45 pm

Kars pisze:Tak wygląda podłączenie do baterii prysznicowej.
Oczywiście trzeba zmierzyć swój rozmiar gwintu w baterii i trzeba zaznaczyć przy zamawianiu jakie chce się przyłącze.

Tylko mam problem, mógłby ktoś zerknąć czy dobrze podłączyłem? Bo woda leci z tych dwóch rurek zaznaczonych na niebiesko, ale żadna z nich to nie jest RO, sprawdzam testami kropelkowymi.
Na czerwono - dopływ wody.
Zdjęcie

Niestety tak dodaje zdjęcia, bo na forum nie wyświetla niestety.

Wygląda , że jest dobrze podłączone , białą rurką ( tą z niebieską strzałką) powinna lecieć woda RO , wypłukałeś filtry przed włożeniem membrany ?
było na słono viewtopic.php?f=58&t=8940
byłona słodko 1 -
było na słodko 2 http://fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=17870
w planach na słodko 3

Awatar użytkownika

Kars
Gaduła
Posty: 108
Rejestracja: wt gru 06, 2011 10:20 pm
Lokalizacja:
Płeć:

FILTR RO

#30

Post autor: Kars » pt lut 08, 2013 10:54 pm

Wypłukałem w tym sensie, że puściłem wodę w filtrze przed włożeniem membrany, leciał taki czarny osad przez chwilę i dopiero jak zobaczyłem, że leci "normalna" woda, włożyłem membrane, o to chodzi?
Jeżeli wszystko dobrze zrobiłem to dlaczego woda nie zmieniła parametrów...? :-|

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość