sylwekw pisze: pomimo iż wiem, że parująca woda oddaje ciepło czyli niby się schładza ale czy do temperatury poniżej temp ją otaczającej?
Z tego co wiem, proces parowania wody zachodzi zawsze (nawet lód paruje ale baaaardzo słabo - edit - to sublimacja, nie parowanie) i jeśli otaczające powietrze nie jest odpowiednio nasycone parą wodną (no i jeszcze zależy od ciśnienia). dodatkowo proces ten zabiera bardzo dużo energii cieplnej z wody. Wzmacniamy ten proces poprzez wywiewanie pary wodnej znad tafli wody. tu nie chodzi o chłodzenie wody powiewem powietrza ale wymuszeniem parowania.
podobna sytuacja to dmuchanie na gorącą herbatę - nie chodzi o to, że dmuchamy chłodniejszym powietrzem na gorącą herbę, ale że przeganiamy powietrze nasycone parą znad kubka, co wzmaga proces parowania co z kolei zabiera mnóstwo energii cieplnej czyli studzi herbatę. a z drugiej strony położenie spodka na kubku powoduje mocniejsze parzenie herbaty, bo dłużej utrzymuje się ciepło - powietrze pod spodkiem się nasyca parą i proces parowania zatrzymuje.