Troche za duzo NO3 w wodzie

Parametry wody i sposoby ich poprawy.
ODPOWIEDZ

Autor
Puszek123
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: czw lis 30, 2017 5:57 pm
Lokalizacja: Krakow
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#1

Post autor: Puszek123 » czw lis 30, 2017 6:15 pm

Witam!
Mam mały problem mianowicie od 3 miesięcy mam akwarium i w ostatnim czasie podniosło mi sie znacznie NO3 w zbiorniku. Parametry mierze testami paskowymi z JBL 6 in 1. Wiem ze mogą byc one niezbyt dokładne ale pokazują mi ze NO2 jest na poziomie 0 natomiast NO3 miedzy 50 a 100. PH na poziomie 6.8/7.2 . Moje pytanie jest jak moglbym obniżyć poziom NO3.
Akwarium 25l
Obsada akwarium:
3x danio żółte
3x danio pomarańczowe
Para platek czerwonych
Para glupikow endlera ’tiger’
2x kirysek
1x zbrojnik czerwony
1x krewetka filtracyjna
8x red cherry
(Nie wiem czy obsada nie jest zbyt duża)

Filtr kaskadowy AquaNova 450l/h
Oświetlenie 2x 8w
Dosyć sporo roślin w tym gałezatka, Alternantera Reineckego

Bardzo prosze o pomoc jak obniżyć NO3 bo wode podmieniam raz w tygodniu ( kiedy podniosło sie NO3 to co jakies 3 dni ) dodaje bakterie nitryfikacyjne z tetry . Chciałbym tez zapytać o tą moja obsadę czy jest nie za duża.
Z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10775
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#2

Post autor: marcinzabki29 » czw lis 30, 2017 6:20 pm

NO3 możesz zbić większymi podmianami.
Nie pisałeś ile wody podmieniasz.
Najlepiej tak 1/3.
Pistia o Rogatek są pożeraczami NO3.
Co do obsady, to bez obrazy, ale te akwarium nadaje się tylko dla krewetek. Tam nie powinno być tych rybek.
Owszem, są maleństwa które można do takiego szkiełka wpuścić.
Ale z pewnością nie są to te które posiadasz.
Więc nie dziwi skok NO3.
Pozdrawiam Marcin


Autor
Puszek123
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: czw lis 30, 2017 5:57 pm
Lokalizacja: Krakow
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#3

Post autor: Puszek123 » czw lis 30, 2017 6:26 pm

Powiem ci ze rybki mam juz od poczatku i dosyć dobrze sie maja i NO3 na poczatku tez było na dobrym poziomie. Gość w sklepie powiedział mi ze te rybki w miare beda sie czuły w takim akwarium przy tej filtracji. Kupowałem wszystko w najbardziej profesjonalnym sklepie akwarystycznym jaki jest w Krakowie. A i średnio podmieniam około 30% wody


Wojtekxxx9

Troche za duzo NO3 w wodzie

#4

Post autor: Wojtekxxx9 » czw lis 30, 2017 6:31 pm

To Cie sprzedawca w (...) zrobil.
Moja pierwsza mysl nyla taka, ze w 54 mam mniej rybek


Autor
Puszek123
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: czw lis 30, 2017 5:57 pm
Lokalizacja: Krakow
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#5

Post autor: Puszek123 » czw lis 30, 2017 6:40 pm

Tez sie troche zdziwiłem ze tyle moze ich byc ale jak pytałem innych sprzedawców w tym sklepie bo jest ich jeszcze 2 to każdy mówił to sam i przez 3 miesiące wszystko grało rybki miały młode i pływały energicznie nie chorowały i miały sie dobrze

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 288
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#6

Post autor: mariom222 » czw lis 30, 2017 6:41 pm

może ostatnio przekarmiasz i dlatego podskoczyło, albo coś wybiło prawdziwe bakterie, te nie butelkowane

ja mam 1 samca i 6 samiczek bojownika w 240l i zastanawiam się czy to nie za dużo :)


Autor
Puszek123
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: czw lis 30, 2017 5:57 pm
Lokalizacja: Krakow
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#7

Post autor: Puszek123 » czw lis 30, 2017 6:46 pm

No teraz zacząłem sie poważnie zastanawiać czy nie jest ich za duzo :sad: a powie mi ktoś czy krewetki red cherry sa obciążające dla zbiornika czy niezbyt

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10775
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#8

Post autor: marcinzabki29 » czw lis 30, 2017 6:54 pm

Krewetki nie są obciążające do zbiornika.
Napiszę tak, ich po prostu nie bierze się pod uwagę jeżeli chodzi o obsadę.
A to ze sprzedawcą, no cóż, nie Ty pierwszy i nie ostatni zostałeś naciągnięty na rybki. Przecież sklep jest po to, żeby sprzedać.
Do dobra rybek, Oddaj je komuś, albo zakup większe akwarium.
Pozdrawiam Marcin


Autor
Puszek123
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: czw lis 30, 2017 5:57 pm
Lokalizacja: Krakow
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#9

Post autor: Puszek123 » czw lis 30, 2017 7:02 pm

Jaki litraż przy tych rybkach byłby odpowiedni ? Chodzi o minimum jakie było by dla nich dobre. Ze względu na to ze jestem studentem to mam okrojone warunki związane z miejscem w mieszkaniu na ogromne akwarium choć ma pewno chciałbym miec większe

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10775
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#10

Post autor: marcinzabki29 » czw lis 30, 2017 7:23 pm

To może odwrotnie, jakie akwarium jesteś w stanie zmieścić?
Pozdrawiam Marcin


Autor
Puszek123
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: czw lis 30, 2017 5:57 pm
Lokalizacja: Krakow
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#11

Post autor: Puszek123 » czw lis 30, 2017 7:31 pm

Jesli bym sie uparł to myśle ze koło 60 moze 80 l bym jakos dał rade

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10775
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#12

Post autor: marcinzabki29 » czw lis 30, 2017 7:55 pm

No, czyli standardowe 72 lub 96 litrów, to już jest coś.
I w takim te rybki wreszcie by odżyły :)
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 288
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#13

Post autor: mariom222 » czw lis 30, 2017 7:55 pm

to ideałem byłoby 60x35x35 czyli około 72l (standardowe), jakiś czas temu za takie dałem całe 20 zł (olx)
jak na takie małe akwarium daje fajne poczucie głębi ,większe niż standardowe prostokątne 30l czy 54l
w takim szkiełku z dużą ilością roślin i w miarę dobrym filterkiem ta obsada powinna mieć się dobrze

tak wyglądało u mnie przed likwidacją

https://www.youtube.com/watch?v=xt_nDJIeA1w

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10775
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#14

Post autor: marcinzabki29 » czw lis 30, 2017 8:05 pm

Ideałem też może być nieco wyższe.
Zawsze im większe, tym lepiej.
Dla uściślenia, na jaką powierzchnie dna możesz sobie pozwolić?
Może 112 upchniesz ;]
Ostatnio zmieniony czw lis 30, 2017 8:05 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin


Autor
Puszek123
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: czw lis 30, 2017 5:57 pm
Lokalizacja: Krakow
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#15

Post autor: Puszek123 » czw lis 30, 2017 8:09 pm

Nie no na takie jak mowi mariom222 60x35x35 moglbym sobie pozwolić myśle gdybym upolował cos fajnego z szafka w jakiejs w miare cenie :) To wyposażenie które mam dało by rade w 72l bo filtr pociągnie podobno nawet w troche ponad 80l grzałka tez jest do większego akwarium wiec lampa szkło i szafka i moze dałbym rade


Wojtekxxx9

Troche za duzo NO3 w wodzie

#16

Post autor: Wojtekxxx9 » czw lis 30, 2017 8:12 pm

Kaskada pociagnue te 72l przez 2 tygodnie do miesiaca
Ostatnio zmieniony czw lis 30, 2017 8:13 pm przez Wojtekxxx9, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor
Puszek123
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: czw lis 30, 2017 5:57 pm
Lokalizacja: Krakow
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#17

Post autor: Puszek123 » czw lis 30, 2017 8:18 pm

Czyli co filtr na kubełek ?

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10775
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#18

Post autor: marcinzabki29 » czw lis 30, 2017 8:19 pm

Jakbyś do tej kaskady dołożył "coś" - drugą kaskadę lub jakiś wewnętrzny, to wtedy byłoby OK.
Co prawda ostatnio postawiłem Koledze 112 na wewnętrznym filtrze, fakt, że mocny. Ale nie mogę się jeszcze wypowiedzieć czy daje radę.
Po za tym, to była przesiadka z nieco mniejszego.
Dodano do tego postu po 32 sekundach
Kubełek byłby najlepszym rozwiązaniem.
Pozdrawiam Marcin


Autor
Puszek123
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: czw lis 30, 2017 5:57 pm
Lokalizacja: Krakow
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#19

Post autor: Puszek123 » czw lis 30, 2017 8:45 pm

Z druga Kaskada nie było by problemu muszę tylko znaleźć cos fajnego w dobrej cenie i postaram sie przejść na większy litraż


Wojtekxxx9

Troche za duzo NO3 w wodzie

#20

Post autor: Wojtekxxx9 » czw lis 30, 2017 9:46 pm

Jakie kaskady? One maja duzy spadek wydajnosci z czasem. Wez najmniejsza Ikole

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10775
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#21

Post autor: marcinzabki29 » czw lis 30, 2017 10:02 pm

Jak to jakie kaskady?
Jaki spadek wydajności?
Sam używam dwóch, na każdej prefiltr i nie zaglądam do nich po trzy miesiące.
Pozdrawiam Marcin


Wojtekxxx9

Troche za duzo NO3 w wodzie

#22

Post autor: Wojtekxxx9 » pt gru 01, 2017 6:33 am

Posiadalem FZN1 i co miesiac trzeba bylo na kawalki rozbierac zeby mielil wode


Autor
Puszek123
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: czw lis 30, 2017 5:57 pm
Lokalizacja: Krakow
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#23

Post autor: Puszek123 » pt gru 01, 2017 10:15 am

Czyli jak zrobić dokupić kaskadę czy zainwestować np w kubełek jakis ?

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10775
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#24

Post autor: marcinzabki29 » pt gru 01, 2017 10:29 am

Kubełek byłby lepszy.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 288
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#25

Post autor: mariom222 » pt gru 01, 2017 6:09 pm

w tych moich 72l faktycznie też miałem dość mocną filtrację ,

od mieszania wody i zbierania syfu był aquael asap 700 , a jako biolog chodził niby dość marny kubełek aquael mini/midikani (dokładnie nie wiem) z pompką mk-800 ,niby nic wielkiego ale te 4 kosze z mediami jednak robiło swoje
wcześniej chodziło tam 2x asap 500 i ciągle miałem problemy z glonami ,padającymi rybkami itp a po podłączeniu tego mini kubełka akwarium zaczęło zupełnie inaczej funkcjonować

więc koledzy raczej mają rację, myśl o jakimkolwiek kubełku

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10775
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#26

Post autor: marcinzabki29 » pt gru 01, 2017 6:12 pm

mariom222, do mnie te assapy, to jakaś zupełna porażka.
One nie filtrują tylko mieszają wodę.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 288
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Troche za duzo NO3 w wodzie

#27

Post autor: mariom222 » pt gru 01, 2017 7:44 pm

fakt ,te asapy to żadna rewelacja ,ale były kupowane w czasach kiedy akwarium kojarzyło mi się z rozsypanym na dnie piaskiem i jedną roślinką po środku, a wyrzucić szkoda
sam się dziwię że jako tako trzymają mi jeszcze w miarę dobrej kondycji ostatnie z moich małych zbiorników 30l i 54l
może po likwidacji zamontuję je w wannie do robienia bąbelków :)

ODPOWIEDZ