Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(


Autor
RybkaJoanna
Gaduła
Posty: 135
Rejestracja: sob paź 28, 2017 11:32 pm
Lokalizacja: Kraków
Na imię mam: Joanna
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#1

Post autor: RybkaJoanna » wt gru 12, 2017 10:01 pm

Witajcie
30.11 założyłam akwarium. Wiem, że powinnam czekać na ustabilizowanie "biologii" ale jak na to patrzę co się tam dzieje to się martwię. Jest coraz gorzej a bardzo mi zależy żeby akwarium nie umarło. Rośliny rosną ale jednocześnie bardzo umierają. Pojawił się jakiś glon. Bardzo szybko i bardzo dużo. Okrzemki tez chyba były ale minęły. Słowem nie moge tego opanować.

Akwarium 25l (Tetra safe start dodane na start)
Kaskada Aquaclear 2,0 po lewej stronie akwarium
Światło: obecnie 2x8W 6500 K (wcześniej po lewej stronie 4W 4000K ) 10 godzin
Podłoże Substrat tetra Complete 2 cm+ żwir kwarcowy 4 cm
Temp 25stopni
Rośliny: Hydrocotyle Japan, Pogestemon Helferi, Micranthemum Monte Carlo
Co2 w płynie przez pierwsze 7 dni, obecnie z bimbrowni
Woda kranowa + RO 1:2
pH ok 7.0
Kh ok 9
GH ok 12
CO2 z tabeli 20-30

Akwarium po założeniu:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/c19de2ac0376bae3
Akwarium obecnie:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/cd359f1e0fee67eb
https://www.fotosik.pl/zdjecie/7e94ba7ed8963c92
Widać że coś rośnie. Po lewej stronie rośliny rzadsze i dużo bledsze. Więcej ich tam też gnije. Tam jest też nurt z kaskady. I tam były okrzemki. Tydzien temu dałam taką samą żarówkę jak po prawej stronie. Narazie nic sie nie zmienia.
Zmagam się z korzuchem na korzeniu:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/bdbce9d21712b4ea
Przenosi się na żwirek i trawnik. Korzeń gotowałam, suszyłam, gotowałam, moczyłam.
Trawnik obecnie:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/5fa92fb944d90596
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4bc989ead4550951
Liście, korzenie, łodygi gniją, brązowieją, rozpuszczają się. Ale tak jakby chaotycznie. Część gnije a tuż obok roślina wypuszcza młode listki
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e202ab295520bbab
Po pierwszym tygodniu zrobiłam testy NPK i okazało się że mam: N:0ppm P:0ppm K:12ppm
Niedawno zaczęłam nawozić solami do wartości: N:20ppm P:2ppm K:30ppm
Odrazu na roślinach, żwirku i szybach pojawił się zielony glon który nie ułatwia niczego
https://www.fotosik.pl/zdjecie/ad472f7439de483b
https://www.fotosik.pl/zdjecie/8c6ecfab19bfe285

Pomóżcie. Co zrobić żeby glony nie wychodziły. I najważniejsze żeby trawnik nie umarł do reszty. Teoretycznie światło, parametry, nawozy mam OK więc dlaczego nie jest OK ??
(I przepraszam za przydługawego emocjonalnego posta)

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 387
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#2

Post autor: ahr » wt gru 12, 2017 10:18 pm

Melisa. Może być dożylnie.

Jesteś rozgoryczona, że po dwóch tygodniach nie masz pięknego akwarium z trawnikiem jak na fotkach w necie? Podpowiem Ci: posiadacze tamtych szkieł dłużej je skrobali z glonów i pucowali do zdjęcia niż Ty posiadasz swoje. Serio.
Mały heniek na żwirze nie będzie wyglądał dobrze. Proporcja jest na jego niekorzyść.
Rośliny invitro? To masz przyczynę, daj im urosnąć od nowa pod wodą.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"


Autor
RybkaJoanna
Gaduła
Posty: 135
Rejestracja: sob paź 28, 2017 11:32 pm
Lokalizacja: Kraków
Na imię mam: Joanna
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#3

Post autor: RybkaJoanna » wt gru 12, 2017 10:26 pm

Nie oczekuję żebym miała akwarium jak na fotkach :) Niestety widok panoszącej się zgnilizny jest przytłaczający. Jeszcze nigdy nic mi tak szybko nie gniło.

Jeśli pozostaje mi czekać to faktycznie zapodam tej melisy i będę patrzyć. Dam znać jak się sytuacja rozwinęła.
A propo nawozów to trzymać takie proporcje jak mam? Czy to za dużo?


Rrrrogaty

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#4

Post autor: Rrrrogaty » wt gru 12, 2017 10:33 pm

A skąd ci się wziely te kosmiczne wartości npk?


Autor
RybkaJoanna
Gaduła
Posty: 135
Rejestracja: sob paź 28, 2017 11:32 pm
Lokalizacja: Kraków
Na imię mam: Joanna
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#5

Post autor: RybkaJoanna » wt gru 12, 2017 10:36 pm

A no z nawozów się wzięły. Wyczytałam na forach że taki jest optymalny stosunek w akwarium roślinnym

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 387
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#6

Post autor: ahr » wt gru 12, 2017 10:48 pm

Nawozy mają to do siebie, że zużywają je rośliny do wzrostu (przy czym są wzajemnie powiązane i wzajemnie się limitują). Przy świeżym szkle bym uważał, zwłaszcza, że cykl azotowy nawet dobrze nie wystartował, a rośliny ciągle się aklimatyzują. Odrobinkę makro bym dał, ale bez dążenia do wyników testów. Przynajmniej dopóki nie ma obsady.
Nieskromnie polecam temat z moją 30, to są zbiorniki które napędza siła grawitacji. Tylko to trwa. Ale po co się spieszyć?
Te oświetlenie to świetlówki kompaktowe?
"I may be an idiot, but I'm not stupid"


Autor
RybkaJoanna
Gaduła
Posty: 135
Rejestracja: sob paź 28, 2017 11:32 pm
Lokalizacja: Kraków
Na imię mam: Joanna
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#7

Post autor: RybkaJoanna » wt gru 12, 2017 10:58 pm

świetlówki to właściwie ledówki. Na gwint e27. Na początku miałam mniej lumenów ale potem zamieniłam jedną mniejszą na taką sama jak po drugiej stronie bo po tamtej stronie rośliny wyglądały dużo lepiej. Pytałam kilka razy i dużo czytałam jak przeliczać LEDy w akwarium ale nie dowiedziałam się nic poza tym że przeliczanie jest trudne, inne niż w tradycyjnych świetlówkach, że na gwint to nikt nie używa tylko power ledy... Starałam się mieć wiecej niż 30 lumenów na litr i barwe 6500K lub 4200K. Musiałam jakos przerobić pokrywę bo z jedną żarówką na mały gwint gdzie pasował tylko mały "sopelek" 25W świecący w jeden bok akwarium nie mogłabym próbować założyć roślinnego

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 387
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#8

Post autor: ahr » wt gru 12, 2017 11:15 pm

Takie żarówki, w przeciwieństwie do modułów led (chociażby Aquaela) czy lamp robionych na power ledach, mają ogromne straty oświetlenia. Tak naprawdę 1/4 oświetla akwarium, reszta wygrzewa pokrywę.
Jak dałaś radę zamontować gwint E27, to i mocowanie świetlówki T8 dasz radę. A w nich się bardzo ładnie montują moduły Aquaela. 2x 3W rozwiązuje wszystkie problemy oświetleniowe tego zbiornika.
Ale najpierw meliska i jeszcze chwilę bym poczekał. :D
"I may be an idiot, but I'm not stupid"


Autor
RybkaJoanna
Gaduła
Posty: 135
Rejestracja: sob paź 28, 2017 11:32 pm
Lokalizacja: Kraków
Na imię mam: Joanna
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#9

Post autor: RybkaJoanna » wt gru 12, 2017 11:25 pm

:medit:
no to meliska i czekam
Dzięki


krasnal
Guru
Posty: 2524
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#10

Post autor: krasnal » wt gru 12, 2017 11:43 pm

ahr pisze:
wt gru 12, 2017 11:15 pm
najpierw meliska i jeszcze chwilę bym poczekał.
Ja po tej melisce szybko wymieniłbym to oświetlenie na
ahr pisze:
wt gru 12, 2017 11:15 pm
moduły Aquaela. 2x 3W
lub jakąś samoróbkę =-= ale to tylko moje zdanie (szkoda czasu i ziela).
Daj fotkę pokrywy od spodu a otrzymasz instrukcje montażu "krok po kroku".
Rośliny na pewno odwdzięczą sie za tą zmianę .


Autor
RybkaJoanna
Gaduła
Posty: 135
Rejestracja: sob paź 28, 2017 11:32 pm
Lokalizacja: Kraków
Na imię mam: Joanna
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#11

Post autor: RybkaJoanna » śr gru 13, 2017 7:21 am

A czy jest jakaś świetlówka/LED kompaktowa która zastąpi te polecane moduły Aquaela? Wielu akwarystów pisze że używa diod LED, oraz że najlepsza barwa to 6500K. Myślałam że tyle co mam to wystarczy.
https://m.fotosik.pl/zdjecie/65a1ae04a91d6765

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 621
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#12

Post autor: rupert » śr gru 13, 2017 9:03 am

Bałbym się mieć ~230V pod pokrywą...


revers
Bywalec
Posty: 57
Rejestracja: czw gru 08, 2016 2:53 pm
Lokalizacja: Warszawa Wola
Na imię mam: Michał
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#13

Post autor: revers » śr gru 13, 2017 9:30 am

rupert pisze:
śr gru 13, 2017 9:03 am
Bałbym się mieć ~230V pod pokrywą...
Nie Miałeś nigdy filtra wewnętrznego? ;)


eratez
Zapaleniec
Posty: 344
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
Lokalizacja: Z internetów

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#14

Post autor: eratez » śr gru 13, 2017 10:10 am

revers pisze:
śr gru 13, 2017 9:30 am
Nie Miałeś nigdy filtra wewnętrznego?
Filtr ma jakieś tam IP :| Zrobił go ktoś kto wie co to IP i za to odpowiada.
Za takie "coś" co jest zrobione w tej pokrywie to bym do więzienia zamykał, a przynajmniej bana dawał :razz: Przewody głośnikowe na wierzchu oprawki na opaski. :shock: Przecież tam jest 230v !!!! Życie Ci nie miłe ?


Wojtekxxx9

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#15

Post autor: Wojtekxxx9 » śr gru 13, 2017 10:21 am

Dorzuce od siebie, ze tych roslin jest malo. Za malo na ilosc nawozow. Oswietlenie mozesz zrobic na szybko za 30zl. Poliweglan komorowy, paski Led, zasilacz


Autor
RybkaJoanna
Gaduła
Posty: 135
Rejestracja: sob paź 28, 2017 11:32 pm
Lokalizacja: Kraków
Na imię mam: Joanna
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#16

Post autor: RybkaJoanna » śr gru 13, 2017 10:38 am

Ja doskonale rozumiem Wasze argumenty. Wiem że tam jest prąd. Nie wkładam rąk do wody razem z żarówką. A woda skrapla się zawsze i wszędzie. Zrobić inna instalację z ledami też mi jest niestety trudniej niż Wam. Oświetlenie zmieni się najprawdopodobniej jak znajdę kogoś kto mi zrobi coś innego albo jak uskładam na inną pokrywę/lampkę/ nowe akwarium :cry:
Dokupie dziś szybko rosnącą roślinę.
Ostatnio zmieniony śr gru 13, 2017 10:44 am przez RybkaJoanna, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16712
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#17

Post autor: Lech-u » śr gru 13, 2017 10:57 am

RybkaJoanna pisze:
śr gru 13, 2017 10:38 am
Dokupie dziś szybko rosnącą roślinę.
Proponuję: rogatek, moczarka, lisi ogon lub pistia.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Rrrrogaty

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#18

Post autor: Rrrrogaty » śr gru 13, 2017 11:01 am

O BHP nie będę truł, bo to twoja sprawa.

Co do akwa to przede wszystkim zjechałbym z tym NPK o połowę co najmniej, a anwet do 1/3. Proporcje proporcjami, ale za wysokie poziomy też nie są dobre. A na zdjęciach niespecjalnie widzę jakiś problemy, poza koszmarnym jasnym żwirkiem, który obniża kontrast i sprawa, że calość jest mocno nieczytelna. No i 'dojrzewającym' korzonkiem.

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 278
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#19

Post autor: mariom222 » śr gru 13, 2017 5:08 pm

Za takie "coś" co jest zrobione w tej pokrywie to bym do więzienia zamykał, a przynajmniej bana dawał :razz: Przewody głośnikowe na wierzchu
może ma bezpiecznik FI (różnicówkę) ja w większości zbiorników mam 230 v pod pokrywą ,kiedyś mi nawet jakieś kable powpadały do wody ,
bezpiecznik wyłączył całe piętro i nawet ryby nic nie odczuły ,o ile pamiętam w momencie awarii FI wyłącza prąd w czasie kilku tysięcznych sekundy


białe gluty na nowym korzeniu jak kiedyś Stuhr powiedział
,,to normalne po hibernacji,, :)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9772
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#20

Post autor: marcinzabki29 » śr gru 13, 2017 5:23 pm

Różnicówka, różnicówką, ale i tak, takie poprowadzenie prądu nie mówi dobrze o wyobraźni właściciela.
To jest tylko "jakieś tam" urządzenie.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

waldasma
Uczestnik
Posty: 47
Rejestracja: czw lis 09, 2017 10:21 am
Lokalizacja: Warszawa/Ursynów/Natolin

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#21

Post autor: waldasma » śr gru 13, 2017 7:28 pm

RybkaJoanna pisze:
śr gru 13, 2017 10:38 am
Ja doskonale rozumiem Wasze argumenty. Wiem że tam jest prąd. Nie wkładam rąk do wody razem z żarówką. A woda skrapla się zawsze i wszędzie. Zrobić inna instalację z ledami też mi jest niestety trudniej niż Wam. Oświetlenie zmieni się najprawdopodobniej jak znajdę kogoś kto mi zrobi coś innego albo jak uskładam na inną pokrywę/lampkę/ nowe akwarium :cry:
Dokupie dziś szybko rosnącą roślinę.

Ja Ci polecam: 6 x LED SAMSUNG LENS ARENA + City LENS (2 x czerwony 2 x niebieski) + zasilacz 12V 1,5A - koszt niewielki a zapomnisz o braku światła dla roślin. Moduły mają IP68 więc BHP będzie zachowane. Potrzeba Ci tylko lutownicy i cyny aby połączyć szeregowo kabelki, tylko po połączeniu użyj opasek termokurczliwych z klejem w celu zabezpieczenia łączenia (tak sobie myślę, że klejem termicznym z pistoletu też byś dała radę oblecieć temat połączeń). Do tego dobry klej (naprawdę dobry) aby przykleić do obudowy - moduły mają naklejoną taśmę klejące 3M, ale nie dają rady.
Moduły możesz kupić na popularnym serwisie aukcyjnym - ja osobiście kupowałem na Wolumenie.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9772
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#22

Post autor: marcinzabki29 » śr gru 13, 2017 9:07 pm

Jeżeli chodzi o moduły Led, to poleca Młodzieńcza 1, mają duży wybór.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4296
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#23

Post autor: Miro » śr gru 13, 2017 9:10 pm

Młodzieńcza 1 w Krakowie ? :)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9772
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#24

Post autor: marcinzabki29 » śr gru 13, 2017 9:14 pm

Czemu w Krakowie?
Czyżby Koleżanka była z Krakowa?
Oczywiście w Warszawie, ale Oni wysyłają.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4296
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#25

Post autor: Miro » śr gru 13, 2017 9:20 pm

Tak, Koleżanka jest z Krakowa.
Teraz opłaty za wysyłkę są duże to podejrzewam że w Krakowie kupi za dobrą cenę


Autor
RybkaJoanna
Gaduła
Posty: 135
Rejestracja: sob paź 28, 2017 11:32 pm
Lokalizacja: Kraków
Na imię mam: Joanna
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#26

Post autor: RybkaJoanna » śr gru 13, 2017 9:21 pm

Czy to takie moduły? 1,2 W 9000K ?
http://allegro.pl/moduly-led-samsung-le ... 61709.html

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9772
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#27

Post autor: marcinzabki29 » śr gru 13, 2017 9:23 pm

Takie, ale brałbym 6500 k
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
RybkaJoanna
Gaduła
Posty: 135
Rejestracja: sob paź 28, 2017 11:32 pm
Lokalizacja: Kraków
Na imię mam: Joanna
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#28

Post autor: RybkaJoanna » śr gru 13, 2017 9:30 pm

Ostatnio zmieniony śr gru 13, 2017 9:48 pm przez RybkaJoanna, łącznie zmieniany 3 razy.


eratez
Zapaleniec
Posty: 344
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
Lokalizacja: Z internetów

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#29

Post autor: eratez » śr gru 13, 2017 9:50 pm

mariom222 pisze:
śr gru 13, 2017 5:08 pm
może ma bezpiecznik FI (różnicówkę)
Może mieć nawet 10 RCD. Nie usprawiedliwia to tej "instalacji". W tym przypadku RCD (różnicówka) może nie zadziałać a rybki ugotować.
Dodano do tego postu po 12 minutach 42 sekundach
Ten niebieski moduł ma tylko IP65. Za to białe teoretycznie mogą nawet pływać w akwa :wink: pod warunkiem że będą w jednym kawałku (nie będą lutowane).
Ostatnio zmieniony śr gru 13, 2017 9:54 pm przez eratez, łącznie zmieniany 1 raz.


krasnal
Guru
Posty: 2524
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Pomocy! Nowe akwa a syf i problemy :(

#30

Post autor: krasnal » śr gru 13, 2017 10:45 pm

waldasma pisze:
śr gru 13, 2017 7:28 pm
LED SAMSUNG LENS ARENA
moje ulubione
RybkaJoanna, tu masz firmę w swojej okolicy http://www.amcsystem.pl/content/view/147/248/
W tabeli te z prawej
Co do kolorowych ledów to juz dawno udowodnili (badacze) ,że białe maja pełne spektrum barw .
eratez pisze:
śr gru 13, 2017 9:50 pm
Za to białe teoretycznie mogą nawet pływać w akwa pod warunkiem że będą w jednym kawałku (nie będą lutowane).
Nawet lutowane (kabelki) działają pod wodą :-P => sprawdzone nie raz

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości