Arduino - co i jak.

Wiesz jak samemu wykonać pokrywy, filtry lub masz inne ciekawe pomysły, to jest dział dla ciebie. Zrób to sam czyli Adam Słodowy radzi :) Zrobiłeś coś ciekawego ? Pochwal się, nie kryj talentu przed światem....

Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Arduino - co i jak.

#31

Post autor: Wojtekxxx9 » pn kwie 09, 2018 8:31 am

Ostatni post z poprzedniej strony:

Temat Karolinka, o budowie może być wydzielony od wątku jak budować sterownik
Ostatnio zmieniony pn kwie 09, 2018 12:16 pm przez Lech-u, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Arduino - co i jak.

#32

Post autor: radmac » pn kwie 09, 2018 12:06 pm

Lech-u pisze:
rupert pisze:
sob kwie 07, 2018 12:37 pm
I prośba o poprawienie tytułu bo z szukaczki nikt tu nie trafi.


Jak powinno być poprawnie?
Arduino
Ostatnio zmieniony pn kwie 09, 2018 12:16 pm przez Lech-u, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 630
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Arduino - co i jak.

#33

Post autor: rupert » pn kwie 09, 2018 12:14 pm

Lech-u pisze:
pn kwie 09, 2018 8:09 am
Jak powinno być poprawnie?
Arduino

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18079
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Arduino - co i jak.

#34

Post autor: Lech-u » pn kwie 09, 2018 12:20 pm

Poprawiłem nazwy.
Mam nadzieję, że teraz jest już dobrze.

A jeśli chodzi o Arduino. Czy macie może jakiś wykaz funkcji, które może obsługiwać ten patent?
Myślę, że warto to napisać.

Patrząc na to co piszecie to wnioskuję, ze to dość proste (mimo, że nadal nic nie rozumiem).
Jakbym miał spis wszystkich możliwych funkcji, to może bym przysiadł do tematu bardziej sensownie.

Czy Arduino może być konkurencją dla Profiluxa?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Arduino - co i jak.

#35

Post autor: radmac » pn kwie 09, 2018 12:28 pm

arduino jest programowalnym mikrokontrolerem.
masz 5 wejść analogowych, X-naście wejść/wyjść cyfrowych, komunikację przez serial port (rx-tx), magistralę I2C - chyba do 255 urządzeń sterowanych/skomunikowanych przez dwa z wejść/wyjść cyfrowych.
wejdź na aliexpres/allegro i wpisz 'moduł arduino' - zobacz ile jest tych modułów.
Mając powyższe na uwadze policz ile zastosowań może mieć Arduino.
Samo Arduino z siebie nic nie potrafi. Po podpięciu zasilania świeci dioda power (nówki sztuki chyba maja domyślnie wgrany program do migania drugą diodą).
Dopiero zaprogramowanie i spięcie/zlutowanie z odpowiednim sprzętem daje efekty.


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Arduino - co i jak.

#36

Post autor: Wojtekxxx9 » pn kwie 09, 2018 12:30 pm

Jeżeli by użyć samego procesora atmel 2560 to masz tam 54 kanały wejścia/wyjścia. Może przebić profiluxa.
Podobnie ma się sprawa z STM i ESP. STM po magistrali i2c może sciagac dane z kilku urządzeń niezależnie.
Z tego co zauważyłem, to same procesory maja większe wydajności niż te użyte na płytkach

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Arduino - co i jak.

#37

Post autor: radmac » pn kwie 09, 2018 12:43 pm

pytanie co potrafi Arduino to trochę pytanie co potrafi komputer - biedny bo biedny, ale komputer. na biedniejszych maszynkach ludzie dotarli na księżyc. tylko w NASA byli sprytniejsi niż my w programowaniu i lutowaniu.


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Arduino - co i jak.

#38

Post autor: Wojtekxxx9 » pn kwie 09, 2018 12:53 pm

Co do profiluxa, to pewnie też siedzi tam jakiś mikrokontroler czy procesor. Tylko ich było stać zapłacić 50k $ za oprogramowanie tego. Później wymyślili kilka autorskich połączeń z peryferiami i teraz Lech-u, zamiast zrobić świetlówkę led z prostym driverem za kilka złotych musi zapłacić kilkaset. Zasada działania jest identyczna. Ghl płaci olbrzymie pieniądze żeby ktoś oprogramowal a w Arduino tworzą to pasjonaci

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18079
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Arduino - co i jak.

#39

Post autor: Lech-u » pn kwie 09, 2018 1:35 pm

Pusto pisze:
pn kwie 09, 2018 12:53 pm
teraz Lech-u, zamiast zrobić świetlówkę led z prostym driverem za kilka złotych musi zapłacić kilkaset
To prawda.
Nawet byłbym skłonny zapłacić za gotowy produkt, tylko nie mam komu.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Arduino - co i jak.

#40

Post autor: Wojtekxxx9 » pn kwie 09, 2018 1:54 pm

Chyba gdzieś widziałem taki driver. Tylko drogawy


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Arduino - co i jak.

#41

Post autor: Wojtekxxx9 » sob kwie 14, 2018 9:56 am

Karolinka, chcesz tą płytkę pod drivery? Akurat robie 2 sztuki to i trzecią mogę-)


Karolinka
Gaduła
Posty: 115
Rejestracja: sob mar 10, 2018 8:46 pm
Telefon: +48...
Lokalizacja: Otwock City
Na imię mam: tak samo

Arduino - co i jak.

#42

Post autor: Karolinka » sob kwie 14, 2018 7:56 pm

Tak,tak!! Przepraszam ale praca i zapalonko ząbka wywaliło nie z normalnego funkcjonowania no i ja gapa nie zajrzałam do wiadomości, wybacz.
Twoja propozycja jest full. Jeszcze dzisiaj przeanalizuje posty i odpiszę.
Dzieki za pamięć.
K.


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1623
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Arduino - co i jak.

#43

Post autor: Wojtekxxx9 » sob kwie 14, 2018 8:35 pm

Spoko, ogarniesz się to będzie już czekało. Tylko ja ostatnio wszystko robię w montazu SMD
Ostatnio zmieniony sob kwie 14, 2018 8:35 pm przez Wojtekxxx9, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ