regulacja przepływu

Wiesz jak samemu wykonać pokrywy, filtry lub masz inne ciekawe pomysły, to jest dział dla ciebie. Zrób to sam czyli Adam Słodowy radzi :) Zrobiłeś coś ciekawego ? Pochwal się, nie kryj talentu przed światem....
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Darek735
Gaduła
Posty: 158
Rejestracja: sob sie 13, 2016 1:20 pm
Lokalizacja: Warszawa Bemowo YelonkY
Na imię mam: Darek
Płeć:

regulacja przepływu

#1

Post autor: Darek735 » sob mar 03, 2018 3:37 pm

To znowu ja.Mam pytanie .czy do HAILEA HX-6530 mozna zastosować : https://www.leroymerlin.pl/elektrycznos ... mwod_RACDQ.
Chodzi mi o regulację przepływu wody.Pompy z regulacją sa 2x droższe,a to może zda egzamin.

Awatar użytkownika

zorbek
Zapaleniec
Posty: 442
Rejestracja: pt gru 07, 2012 11:21 pm
Lokalizacja:
Płeć:

regulacja przepływu

#2

Post autor: zorbek » sob mar 03, 2018 6:18 pm

Nie zadziała. Lepiej zrobić jakieś dławienie na wylocie,
----------------------------
Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

regulacja przepływu

#3

Post autor: marcinzabki29 » sob mar 03, 2018 6:23 pm

Wystarczy pojedynczy zawór na wylocie i Masz regulację:
https://www.clarias.pl/eheim-4004512-za ... -p-876.htm
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
Darek735
Gaduła
Posty: 158
Rejestracja: sob sie 13, 2016 1:20 pm
Lokalizacja: Warszawa Bemowo YelonkY
Na imię mam: Darek
Płeć:

regulacja przepływu

#4

Post autor: Darek735 » sob paź 27, 2018 8:47 pm

A kurczaki ,kupiłem pompę z panelem sterowania. :OK:


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1693
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

regulacja przepływu

#5

Post autor: Wojtekxxx9 » sob paź 27, 2018 9:40 pm

Jaka?

Awatar użytkownika

Autor
Darek735
Gaduła
Posty: 158
Rejestracja: sob sie 13, 2016 1:20 pm
Lokalizacja: Warszawa Bemowo YelonkY
Na imię mam: Darek
Płeć:

regulacja przepływu

#6

Post autor: Darek735 » ndz paź 28, 2018 2:31 pm

ALI EXPRES- JECOD 4000 l/h


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1693
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

regulacja przepływu

#7

Post autor: Wojtekxxx9 » ndz paź 28, 2018 3:20 pm

Tak jakby ze 2 kubły po clasicach zastosować i taką pompe to by reaktor co2, grzałkę przepływowa i lampę UV pociągnęło

Awatar użytkownika

Autor
Darek735
Gaduła
Posty: 158
Rejestracja: sob sie 13, 2016 1:20 pm
Lokalizacja: Warszawa Bemowo YelonkY
Na imię mam: Darek
Płeć:

regulacja przepływu

#8

Post autor: Darek735 » ndz paź 28, 2018 5:08 pm

Tak to będzie-JA teraz bede stawiał 400l..Sumpa sobie wymyśliłem wiszącego nad akwarium 100 cm długości,25 szerokość i 30 cm wysokość(cena na zamówienie 150 pln.).4 przegrody na media .W rogu zbiornika pompa cyrkulacyjna ,osłonieta w półkolu gąbką-ala HAMBURG.-odpływ grawitacyjny.Będę relacjonował poczynania. :OK: :OK:


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1693
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

regulacja przepływu

#9

Post autor: Wojtekxxx9 » ndz paź 28, 2018 5:27 pm

Czekamy


staw3330
Uczestnik
Posty: 35
Rejestracja: ndz mar 11, 2018 10:21 pm
Lokalizacja: Gorlice Małopolska

regulacja przepływu

#10

Post autor: staw3330 » sob lis 24, 2018 5:38 pm

A czy taki sump umieszczony nad akwarium z odpływem grawitacyjnym nie zaleje ci mieszkania gdy braknie prądu?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18309
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

regulacja przepływu

#11

Post autor: Lech-u » sob lis 24, 2018 6:00 pm

Nieeee. Z sumpa wyleci tylko tyle wody ile chcesz, żeby wyleciało. Ani gram więcej.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


staw3330
Uczestnik
Posty: 35
Rejestracja: ndz mar 11, 2018 10:21 pm
Lokalizacja: Gorlice Małopolska

regulacja przepływu

#12

Post autor: staw3330 » sob lis 24, 2018 6:08 pm

Ze zwykłego jest tak jak mówisz ale jak autor ma zamiar wykonać odpływ z sumpa? Przelew na wysokości tafli wody w sumpie czy w dnie? A może na zasadzie spuszczania wody z akwarium przy użyciu węża...

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18309
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

regulacja przepływu

#13

Post autor: Lech-u » sob lis 24, 2018 6:12 pm

Przelew ustawiasz tak jak chcesz.
Przy braku prądu nie wyleci ani kropelka z sumpa bo nic do niego nie wleci.
To nie są "naczynia połączone "
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


staw3330
Uczestnik
Posty: 35
Rejestracja: ndz mar 11, 2018 10:21 pm
Lokalizacja: Gorlice Małopolska

regulacja przepływu

#14

Post autor: staw3330 » sob lis 24, 2018 6:17 pm

Mylisz się jeśli sump jest umieszczony nad akwarium i np odpływ będzie umieszczony w dnie sumpa to co zatrzyma wodę przed spłynięciem do akwarium?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18309
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

regulacja przepływu

#15

Post autor: Lech-u » sob lis 24, 2018 6:34 pm

Rurka.
Wstawisz ja w dziurę I ta rurka reguluje wpływ wody z sumpa.

Sump z dziura na dnie w takim układzie gdy sump jest powyżej akwarium nie miałby sensu, bo wtedy wszystko co wlejesz do sumpa z niego wyleci.
Żeby tego nie było, wkładasz rurkę, która spowoduje, że wyleci tylko tyle wody żeby dojść do poziomu górnego rurki.
Ani mililitr więcej. Tylko tyle na ile pozwoli rurka.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
Darek735
Gaduła
Posty: 158
Rejestracja: sob sie 13, 2016 1:20 pm
Lokalizacja: Warszawa Bemowo YelonkY
Na imię mam: Darek
Płeć:

regulacja przepływu

#16

Post autor: Darek735 » sob lis 24, 2018 10:40 pm

Lech-u pisze:
sob lis 24, 2018 6:12 pm
Przelew ustawiasz tak jak chcesz.
Przy braku prądu nie wyleci ani kropelka z sumpa bo nic do niego nie wleci.
To nie są "naczynia połączone "
LECHU ma rację.Odpływ, z wiszącego sumpa jest umieszczony z boku, 30 mm poniżej górnej krawędzi powierzchni wody ,a awaryjne odejście jest umieszczone 30 mm od krawędzi zbiornika.
Dodano do tego postu po 15 minutach 50 sekundach
Obrazek
Dodano do tego postu po 36 sekundach
Obrazek
Dodano do tego postu po 27 sekundach
Obrazek
Dodano do tego postu po 54 sekundach
Wlot wody z lewej strony sumpa :OK:
Dodano do tego postu po 2 minutach 3 sekundach
A od bidy, :music: będzie zainstalowany wyłącznik pływakoway pompy :zawstydzony:
Dodano do tego postu po 30 minutach
A plan jest taki.Na wlocie włóknina filtracyjna komora 1, 2 komora pumeks,3 komora kaldnes -napędzany napowietrzaczem, i ostatnia komora odprowadzająca zakończy się przed wylotem do zbiornika SERA CRYSTAL CLEAR :duży uśmiech: .Jakieś wskazówki i krytyka -MILE widziane.To mój pierwszy projekt,choć już zgłoszony do Urzędu Patentów i Miar. :OK:
Ostatnio zmieniony sob lis 24, 2018 11:31 pm przez Darek735, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ