Lampa 240W od podstaw

Wiesz jak samemu wykonać pokrywy, filtry lub masz inne ciekawe pomysły, to jest dział dla ciebie. Zrób to sam czyli Adam Słodowy radzi :) Zrobiłeś coś ciekawego ? Pochwal się, nie kryj talentu przed światem....
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17326
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#31

Post autor: Lech-u » czw kwie 26, 2018 2:25 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Pusto pisze:
czw kwie 26, 2018 2:21 pm
Ciągła nauka przy tym.
To mnie pociąga. Więc kto wie, może jak skończysz te swoje dzieła, to siądę do nauki elektroniki.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#32

Post autor: Pusto » czw kwie 26, 2018 2:39 pm

No właśnie i mnie to ciągnie. Na początku było trudno teraz jest gorzej :-)
Powiem Ci, że rok temu nie wiedziałem co to driver i czym się różni sterowanie prądem od sterowania napięciem :-)
A dodam tylko, że Twój Profilux to jest dokładnie to samo :-)
Tylko lepiej oprogramowane, choć też się niedociągnięcia zdarzają.

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#33

Post autor: radmac » czw kwie 26, 2018 3:04 pm

Lech-u pisze:
czw kwie 26, 2018 2:25 pm
elektroniki
i programowania!

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17326
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#34

Post autor: Lech-u » czw kwie 26, 2018 3:09 pm

radmac pisze:
czw kwie 26, 2018 3:04 pm
i programowania!
Programowanie wydaje mi się prostsze niż elektronika. Ale może się mylę.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#35

Post autor: radmac » czw kwie 26, 2018 3:29 pm

1.
Lech-u pisze:
czw kwie 26, 2018 3:09 pm
wydaje mi się prostsze
2.
Lech-u pisze:
czw kwie 26, 2018 3:09 pm
może się mylę.
Ad1. false
Ad2. true

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17326
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#36

Post autor: Lech-u » czw kwie 26, 2018 3:36 pm

Programowanie to zwykle jakiś język, którym się można dogadać z komputerem.
A to jest łatwiejsze niż te wszelkie lutowania, płytki, układy i zależności między poszczególnymi elementami.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#37

Post autor: Pusto » czw kwie 26, 2018 3:37 pm

No Lech-u, pojechałeś :-)
Programowanie to sztuka. Układ elektroniczny zaprojektujesz w jeden dzień. Chińczyk za 2 dni go zrobi i Ci wyślę. A programowanie to inna bajka. I rok może Ci zająć takie coś. A do tego każdy procesora swoje i tylko swoje układy które musisz znać. Jeśli program ma być mały nie użyjesz gotowych bibliotek bo się nie zmieści. Musisz pisać w języku dla procesora. Żeby to napisać musisz wiedzieć jak on wewnętrznie działa. Taki stm32 dokumentacji ma 180stron.
Właśnie z tego powodu programiści taką kasę dostają. I dlatego profilux kosztuje 2000zl choć same graty warte są może 100.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17326
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#38

Post autor: Lech-u » czw kwie 26, 2018 3:42 pm

Pusto pisze:
czw kwie 26, 2018 3:37 pm
Programowanie to sztuka.
No może.
Dla mnie to kwestia znajomości języka jakim się należy porozumiewać z komputerem.

No, ale macie rację: to na pewno nie jest proste.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#39

Post autor: Pusto » czw kwie 26, 2018 4:05 pm

Nie jest też coś czego się nauczyć nie da. Mniej więcej poziom fizyki kwantowej :-)

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#40

Post autor: radmac » czw kwie 26, 2018 4:34 pm

no i powiedzmy sobie, że wgranie gotowca (np HdwaO, Magu, czegokolwiek) to nie jest programowanie.
wykorzystanie kawałków gotowców też jest trochę na skróty (ja tak robię, bo też nie mam czasu). Trzeba mieć nieco umiejętności, żeby pożenić kawałki "obcych" kodów/skryptów i żeby nie wybuchło. Albo żeby nie wybuchło za dwa dni, bo też się zdarza (np. przepełnienia zmiennych).
No i są tacy hardcorowcy, co jak im np. pamięci na płytce zabraknie to zaczynają kodować w najniższym dostępnym kodzie na dany procesor. jakieś assemblery i podobne. Ale to już nie koduję się w "języku" do ogarnięcia w ramach "hobby po godzinach", tylko np. na adresach i rejestrach procesora korzystając tylko z kilku dostępnych operacji.
Obrazek

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 630
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#41

Post autor: rupert » czw kwie 26, 2018 9:47 pm

Wolną chwilą proponuje poczytać http://nano-reef.pl/forums/topic/73509- ... o-za-free/ Lechu prawie jak Twój Profilux


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#42

Post autor: Pusto » czw kwie 26, 2018 10:26 pm

rupert, ja już mam płytkę pcb pod to :-)
Do profiluxa to dużo brakuje


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#43

Post autor: Pusto » pn kwie 30, 2018 2:51 pm

Gdzie w Warszawie kupię formatki aluminium 120x30x3
Bo paczka mi zginęła

Awatar użytkownika

waldasma
Uczestnik
Posty: 48
Rejestracja: czw lis 09, 2017 10:21 am
Lokalizacja: Warszawa/Ursynów/Natolin

Lampa 240W od podstaw

#44

Post autor: waldasma » pn kwie 30, 2018 8:00 pm

czy to jest to samo co na ali kosztuje 20 zł, a an alle tysiaka? :o
https://pl.aliexpress.com/item/LoLin-V3 ... autifyAB=0

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 430
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#45

Post autor: ahr » pn kwie 30, 2018 8:31 pm

Na alle kosztuje 28zł. Aukcja na tysiaka jest podbita, bo pewnie gość nie ma w tej chwili (czeka na paczkę z ali), więc żeby nikt nic nie kupił (i robił potem problemy) chwilowo podniósł cenę. Znana praktyka, zapewne związana z jakimiś opłatami za nową aukcję na alle.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#46

Post autor: Pusto » pn kwie 30, 2018 8:35 pm

Z tej aukcji po 18zl były. ahr, dobrze mówi

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17326
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#47

Post autor: Lech-u » wt cze 19, 2018 4:21 pm

Co się dzieje z Lampą?
Pokażesz postępy prac?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#48

Post autor: Pusto » wt cze 19, 2018 6:05 pm

To się dzieje że dostałem uszkodzone drivery i cała płytkę CH... strzelił. Teraz czekam na nowe.
Odpaliłem testowo na szybko zrobionych pt4115 i powiem Ci że jest moc. Tylko wygląda niewyjsciowo. Jak tylko dotrą nowe drivery to wpuszcze je w lampę i będzie wyjściowo. Co zauważyłem, to na 50% mocy rośliny glupieja. Co prawda moc wzrosła do prawie 300W ale podejrzewam że baniak 500l by jako ht pociągnęła

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17326
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#49

Post autor: Lech-u » wt cze 19, 2018 6:14 pm

No to czekam na dalsze kroki.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#50

Post autor: Pusto » pt cze 22, 2018 11:39 pm

Drivery już w pl. Jest szansa że niedługo wersja finalna.
Ostatnio zmieniony sob cze 23, 2018 2:29 pm przez Pusto, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17326
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#51

Post autor: Lech-u » śr cze 27, 2018 8:57 pm

Pusto pisze:
pt cze 22, 2018 11:39 pm
Drivery już w pl. Jest szansa że niedługo wersja finalna.
Wytłumacz mi co to są te drivery.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#52

Post autor: Pusto » śr cze 27, 2018 9:02 pm

To takie malutkie układy które pilnują żeby na diody szedł prąd o odpowiednim natężeniu. 300mA, 350, 700 czy 1,2A
Zazwyczaj prąd ten ustala się odpowiednimi opornikami.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17326
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#53

Post autor: Lech-u » śr cze 27, 2018 9:19 pm

Czy to jest sterownik?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#54

Post autor: Pusto » śr cze 27, 2018 9:30 pm

Sterownik to układ który pilnuj żeby włączanie i wyłączanie następowało o zaplanowanych godzinach.
Driver do element odpowiedzialny na podanie odpowiedniego prądu.
W tym
Wypadku sterownik jest połączony z driverem żeby wszystko raz zaprogramować i zapomnieć
Ostatnio zmieniony śr cze 27, 2018 9:31 pm przez Pusto, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17326
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#55

Post autor: Lech-u » czw lip 19, 2018 1:29 pm

Any news?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#56

Post autor: Pusto » czw lip 19, 2018 1:57 pm

Działa :-)
W sobotę dokończę fotorelacje


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#57

Post autor: Pusto » ndz lip 22, 2018 12:42 pm

Obrazek
Obrazek

Zdjęcia z budowy mam na kompie który się zepsuł :-(
Jutro rozwierce lampę (jest nitowana) i pokaze comw środku i jak co liczone

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10770
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#58

Post autor: marcinzabki29 » ndz lip 22, 2018 12:44 pm

Wygląda imponująco :OK:
Pozdrawiam Marcin


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#59

Post autor: Pusto » ndz lip 22, 2018 12:47 pm

To.jest ok 40% mocy.
Już wiem że kolimatory będę zmieniał. Te mini są za małe jednak
Natomiast genialnie wybarwia i oddawanie kolorów jest rewelacyjne

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 430
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#60

Post autor: ahr » ndz lip 22, 2018 12:53 pm

Pusto pisze:
ndz lip 22, 2018 12:42 pm
Zdjęcia z budowy mam na kompie który się zepsuł
Jak to nie dysk umarł, to go wyciągnij i podłącz do nowego kompa. Obejdzie się bez wiercenia, no chyba że od razu kolimatory wymieniasz.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"


Autor
Pusto
Noble
Posty: 1329
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Lampa 240W od podstaw

#61

Post autor: Pusto » ndz lip 22, 2018 12:58 pm

To by za łatwo było :-)
Dokumenty mam szyfrowane standardowo :-)
Da się zmieniając uprawnienia, grzebiąc w kluczach rejestru. Ale mi się nie chce. Kolimatory za miesiąc pewnie, nowe w Chinach trzeba zamawiać. Chyba, że mnie szlag wcześniej trafi. A rozebrać muszę bo zielone coś mrugają i w środek chce czujnik temperatury do wiatraków wstawic

ODPOWIEDZ