Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

Wiesz jak samemu wykonać pokrywy, filtry lub masz inne ciekawe pomysły, to jest dział dla ciebie. Zrób to sam czyli Adam Słodowy radzi :) Zrobiłeś coś ciekawego ? Pochwal się, nie kryj talentu przed światem....
ODPOWIEDZ

Boro1
Gaduła
Posty: 163
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#181

Post autor: Boro1 » wt lip 31, 2018 3:07 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

misiek1772210 pisze:
wt lip 31, 2018 2:53 pm
Ale słaba prędkość.
za to ciche :)

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#182

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 3:09 pm

Borek1 pisze:
misiek1772210 pisze:
wt lip 31, 2018 2:53 pm
Ale słaba prędkość.
za to ciche :)
Tak ale by nadążył wyciągać temperaturę też. Są Ciche i szybsze ale koszt jest spory a z 6 sztuk będzie potrzebne.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka



Boro1
Gaduła
Posty: 163
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#183

Post autor: Boro1 » wt lip 31, 2018 3:19 pm

misiek1772210 pisze:
wt lip 31, 2018 3:09 pm
le słaba prędkość.

No i są duże.
Pamiętaj, że większy może być wolniejszy :)


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#184

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 3:22 pm

:einstein: mam taki teostat który przewodzić zaczyna jak 35° przekroczy. Ale mam 1 szt. Jakieś grosze to kosztuje.
2 wentylatory 12x12 by wystarczyły.


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#185

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 3:24 pm

W sterownik światła można dać coś takiego. Termometr w lampie będzie mierzył.temp i jak przekroczy 35 to odpali wentylator.

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#186

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 3:32 pm

Pusto pisze:W sterownik światła można dać coś takiego. Termometr w lampie będzie mierzył.temp i jak przekroczy 35 to odpali wentylator.
Więc zamówić te dwa wentylatory ? ^^^. Jak ja to wszystko później złoże Obrazek. Termometr z lampie do sterownika a wentylatory też do sterownika Obrazek.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka



Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#187

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 3:35 pm

misiek1772210 pisze:
wt lip 31, 2018 3:32 pm
. Termometr z lampie do sterownika a wentylatory też do sterownika
Właśnie to mi się nie podoba. Teoretycznie można to jednym 6 zylowym kablem puścić. Ewentualnie na 8 zylowym puścić termometr, zasilanie 395 i wentylator.

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#188

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 3:39 pm

Pusto pisze:
misiek1772210 pisze:
wt lip 31, 2018 3:32 pm
. Termometr z lampie do sterownika a wentylatory też do sterownika
Właśnie to mi się nie podoba. Teoretycznie można to jednym 6 zylowym kablem puścić. Ewentualnie na 8 zylowym puścić termometr, zasilanie 395 i wentylator.
To już bardziej 395, wentylator i termometr tylko pytanie czy 395 się nie włączy gdy włączy się termostat ?. No i pytanie czy znów będzie trzeba dokupić kabel 8 żył ?. Bo on 20 zł/1m Obrazek

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka



Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#189

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 3:46 pm

misiek1772210 pisze:
wt lip 31, 2018 3:39 pm
Bo on 20 zł/1m

ILE??????
najdroższy Ci wcisnęli. Można kupić i po 6zl/m.
Zupełnie zapomniałem, ze w AVT jak jest wybór to wciskają najdroższy.
Nie będzie nic włączać. Osobne obwody będą tylko maskownica jedna

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#190

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 3:49 pm

Pusto pisze:
misiek1772210 pisze:
wt lip 31, 2018 3:39 pm
Bo on 20 zł/1m

ILE??????
najdroższy Ci wcisnęli. Można kupić i po 6zl/m.
Zupełnie zapomniałem, ze w AVT jak jest wybór to wciskają najdroższy.
Nie będzie nic włączać. Osobne obwody będą tylko maskownica jedna
Nawet 21,40 zł Obrazek. Dobra to trzeba zrobić zamienię online na ten przewód. Tylko ile metrów ?. I czy zamówić ten 2x wentylator który dałem w linku ?Obrazek

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#191

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 3:50 pm

Może generalnie napisz co nam będzie potrzebne

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka



Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#192

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 3:52 pm

https://sklep.avt.pl/przewod-ytdy-8x0-5 ... alarm.html
Termometr mam, kabel mam, tranzystor mofset mam. Wentylatory tylko

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#193

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 3:55 pm

Pusto pisze:https://sklep.avt.pl/przewod-ytdy-8x0-5 ... alarm.html
Termometr mam, kabel mam, tranzystor mofset mam. Wentylatory tylko
No to ładnie mnie policzył..... Dobra to zamawiam te wentylatory.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka



Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#194

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 4:11 pm



Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#195

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 4:13 pm

Ale ten ciekawy. Można by go wpiąć w obwód ledow. Jak się włączy to owod delikatnie przygasnie
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5160528463
Ostatnio zmieniony wt lip 31, 2018 4:14 pm przez Wojtekxxx9, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#196

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 4:15 pm

Pusto pisze:Ale ten ciekawy. Można by go wpiąć w obwód ledow. Jak się włączy to owod delikatnie przygasnie
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5160528463
To zamówię 6szt. Ale ja bym wolał tego pod ledy nie podpinać. Niech świecą tak jak powinny, zależy mi na dobrym oświetleniu.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka



Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#197

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 4:17 pm

Oki. Dla mnie 3 sztuki :-)
I tak dodatkowy kabel będzie szedł i tak więc można na osobnym kanale zrobic

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#198

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 4:22 pm

Ok to zamawiać 5 jak chcesz 3. One będą i tak szły na radiator z góry lampy to muszę pomyśleć o jakieś osłonie na wiatrak żeby kot pazura nie włożył .

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka



Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#199

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 4:27 pm

One będą między żeberkami. Tam gdzie wentylatory nie będzie Ceownikow. Więc szansa na gratis będzie :-)

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#200

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 4:30 pm

Pusto pisze:One będą między żeberkami. Tam gdzie wentylatory nie będzie Ceownikow. Więc szansa na gratis będzie :-)
Hehe no będzie będzie Obrazek tylko gdzie ja znów schowam te kable od wentylatorów Obrazek

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka



Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#201

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 5:01 pm

W środku moim zdaniem.

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#202

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 5:02 pm

Pusto pisze:W środku moim zdaniem.
Tzn w środku belki ?.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka



Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L Pomocy.

#203

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 5:24 pm

No jasne. Koszulki termokurczliwe i ładnie się zrobi

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#204

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 5:40 pm

Ale wtedy będę musiał wiercić w belce ?. Czy przewody przez zaślepki wejdą a wentylatory na końcach belki ?


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#205

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 5:57 pm

Wolał bym zrobić 2 dziury które później zamaskuje samymi wentylatorami niż ciągnąć kable w tą i z powrotem

Awatar użytkownika

Psyho
Noble
Posty: 1986
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#206

Post autor: Psyho » wt lip 31, 2018 6:38 pm

Pusto pisze:
wt lip 31, 2018 11:02 am
Te dodatkowe 40cm możesz gratis oddać Psyho,
A na huk mi profil aluminiowy?

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#207

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 6:49 pm

Pusto pisze:Wolał bym zrobić 2 dziury które później zamaskuje samymi wentylatorami niż ciągnąć kable w tą i z powrotem
Też bym tak wolał tylko mam braki w narzędziach mianowicie nie mam wiertarki i odpowiedniego wiertła.

Jak będę lutować to pytanie :
To czy plus ma być tak jak na rysunku ?
I czy lutować mam tak samo jak na rysunku ? Oczywiście pomijając pierwszy plus i ostatni minus ?Obrazek

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka



Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#208

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 7:05 pm

Mniej więcej. Rób łańcuchy jednokolorowe. Znaczy same 6500, same 7500 itp.
Ostatnio zmieniony wt lip 31, 2018 7:06 pm przez Wojtekxxx9, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#209

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 7:12 pm

Pusto pisze:Mniej więcej. Rób łańcuchy jednokolorowe. Znaczy same 6500, same 7500 itp.
Ok czyli FS do FS itd. Tylko wtedy lutując mam skakać po rzędach tak ?

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka



Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#210

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 31, 2018 7:16 pm

No całkiem nie da się tego uniknąć

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#211

Post autor: misiek1772210 » wt lip 31, 2018 7:21 pm

Pusto pisze:No całkiem nie da się tego uniknąć
A gdzie wtedy będziemy lutować 85k, 75k ze znakami ?Obrazek

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ