Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

Wiesz jak samemu wykonać pokrywy, filtry lub masz inne ciekawe pomysły, to jest dział dla ciebie. Zrób to sam czyli Adam Słodowy radzi :) Zrobiłeś coś ciekawego ? Pochwal się, nie kryj talentu przed światem....
ODPOWIEDZ

Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#361

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sie 22, 2018 11:34 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

JJP2 pisze:
śr sie 22, 2018 11:30 pm
I prawo Kirchhoffa się kłania
Czy aby na pewno?

Awatar użytkownika

JJP2
Zapaleniec
Posty: 372
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#362

Post autor: JJP2 » śr sie 22, 2018 11:58 pm

Pusto pisze:
śr sie 22, 2018 11:34 pm
Czy aby na pewno?
Ano na pewno. Suma prądów w "oczku".

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#363

Post autor: radmac » czw sie 23, 2018 12:29 am

JJP2 pisze:
radmac pisze:
wt sie 21, 2018 11:08 am
Pytanie czy jak puszczę ~23W po dwóch parach kabli to mi się nie zgrzeją razem w całość...
I prawo Kirchhoffa się kłania. :bęc:
Chyba raczej prawo Joule’a-Lenza jak już bawimy się w formułki :)
"Ilość ciepła wydzielanego w czasie przepływu prądu elektrycznego przez przewodnik elektryczny jest wprost proporcjonalna do iloczynu oporu elektrycznego przewodnika, kwadratu natężenia prądu i czasu jego przepływu"
No i tu są przewody równolegle połączone - co daje zwiększenie przekroju i zmniejszenie oporów i w końcu zmniejszenie wydzielania ciepła.
Ostatnio zmieniony czw sie 23, 2018 12:29 am przez radmac, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

JJP2
Zapaleniec
Posty: 372
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#364

Post autor: JJP2 » czw sie 23, 2018 12:31 am

radmac pisze:
czw sie 23, 2018 12:29 am
przepływu prądu elektrycznego
Hehehehe. Tu Ciebie mam. Najpierw prąd później ciepło. :capu:

Edyta
Prund Panie się podzieli i masz po połowie natężenia.
Wprawdzie będą zachodziły inne zjawiska ale na siłę to po takiej skrętce zrobisz.
Tylko po co jakieś "półśrodki" stosować i stąpać po krawędzi.
Daj odpowiednio gruby przewód i masz z bani na lata i jest bezpiecznie. Nie będzie później niespodzianek.
Popatrz co tam będzie podłączone jakie wysokie mogą wystąpić przeciążenia przy włączaniu/wyłączaniu poszczególnych elementów układu.
Np. przy silnikach w chwili uruchamiania obciążenie zasilania może być sześciokrotnie większe niż nominalna moc silnika (i np. z 1kW nagle robi się 6 kW i zasilanie szlak trafia "koreczek" pyk a w gorszym przypadku np. generator awaryjny - death).
Ostatnio zmieniony czw sie 23, 2018 12:50 am przez JJP2, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#365

Post autor: Wojtekxxx9 » czw sie 23, 2018 7:49 am

A wcale nie jest powiedziane że tu masz oczko bo na te 23W może złożyć się 18W plus 5w. Druga sprawa to tu nie mamy mocy rzędu 2kW :-)
A nawet jeśli to napięcie jest stałe ponieważ sterowanie jest masami

Awatar użytkownika

JJP2
Zapaleniec
Posty: 372
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#366

Post autor: JJP2 » czw sie 23, 2018 8:10 am

Pusto pisze:
czw sie 23, 2018 7:49 am
A wcale nie jest powiedziane że tu masz oczko bo na te 23W może złożyć się 18W plus 5w
Nie no. Rozpatrujesz rezystancję dwóch prawie identycznych przewodów. Aż takich różnic nie ma nawet na najgorszych jakościowo ale sprawnych technicznie skrętkach.


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#367

Post autor: Wojtekxxx9 » czw sie 23, 2018 8:33 am

JJP2 pisze:
śr sie 22, 2018 11:30 pm
radmac pisze: ↑ Pytanie czy jak puszczę ~23W po dwóch parach kabli to mi się nie zgrzeją razem w całość
Nigdzie nie jest napisane że jest po równo

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#368

Post autor: radmac » czw sie 23, 2018 9:30 am

No to jeszcze raz - Skrętka ma 8 kabli/drutów - 4 skręcone pary. Chciałem te 4 pary wykorzystać do zasilania dwóch szeregów power ledów (3Wx7) dwie pary na +, dwie pary na minus, każda para spięta na końcach. Wychodziło by, że jedną skrętką puszczam maks 2x21W, ale bardziej chodziło mi o to, czy jak w jednej skręconej parze będzie te ok. 21W to mi się para nie stopi. napięcie planowane to ok. 30V więc prund nie będzie duży (~766mA)
Chyba że da radę tą skrętką zasilić 4 szeregi?
W co raczej wątpię.
Dlaczego skrętka? Bo mam pod ręką, jest ładnie upakowana, wygoda po prostu. Odległości to od 30 do 1,5 metra.
Wycieczki na elektrodę.peel wywołują tylko wk**w, stąd moje pytania tutaj.
Ostatnio zmieniony czw sie 23, 2018 9:30 am przez radmac, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#369

Post autor: Wojtekxxx9 » czw sie 23, 2018 9:44 am

Piętach na RA od dawna używa skrętki. Tylko masz 0,35mm i 0,5mm. Kiedyś elektryk mi tłumaczył, że na 10W dajesz 0,1mm. Na innych stronach sprawdzałem na kalkulatorach i dla prądu 24v i 1A wystarczy 0,5mm. Więc teoretycznie skrętka powinna uciągnąć 4 pary zasilania. Jak to się będzie miało do praktyki? Nie mam pojęcia :-)


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#370

Post autor: Wojtekxxx9 » czw sie 23, 2018 9:49 am

Temat belki wygląda następująco: kolega Michał stracił cierpliwość po tym jak spalił driver. Belka jest u mnie i będę ją kończył. Natomiast pierwszenstwo ma oświetlenie dla 200 fiołków żony

Awatar użytkownika

JJP2
Zapaleniec
Posty: 372
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#371

Post autor: JJP2 » czw sie 23, 2018 1:25 pm

Jarek.
Nie stosuj półśrodków. Pojedyncza skrętka jest pewniejsza niż 8 drutów.


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#372

Post autor: Wojtekxxx9 » ndz wrz 30, 2018 8:34 pm

Michała lampa trafiła do mnie. Misiek miał problemy z podłączeniem w efekcie wszystkie drivery do wywalenia. Zacząłem je poprawiać ale w międzyczasie sepsylem swoją. Jako że na drivery z Chin nie chciałem czekać postanowiłem zrobić swoje z założeniem że będą niższe niż 10mm
I tak je robię
Obrazek


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#373

Post autor: Wojtekxxx9 » ndz wrz 30, 2018 8:37 pm

Najpierw lutuje sterownik, 6 nóżek z restartem ok 1mm. Używam do tego grotu zwanego fala i pasty lutowniczej. Następnie idą diody, opornik cewka i kondensator
Obrazek

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17873
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#374

Post autor: Lech-u » czw paź 04, 2018 8:24 am

Powiem szczerze: podziwiam Was za te robótki ręczne!
Szacun, Panowie!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#375

Post autor: Wojtekxxx9 » czw paź 04, 2018 10:43 am

Lechu, mam jeszcze do zrobienia poza Miśkiem jedna lampkę i biorę się za komputra porownywalnego do profiluxa :-)


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#376

Post autor: Wojtekxxx9 » wt paź 09, 2018 10:14 pm

Sterownik też już jest. Tylko nie wiem jak połączyć jedno z drugim. Profil jest za niski na gniazdo mikrofonowe
Obrazek

Awatar użytkownika

misiek1772210
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: sob kwie 07, 2018 7:28 pm
Telefon: 570770675
Lokalizacja: Warszawa,Nowodwory
Na imię mam: Michał
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#377

Post autor: misiek1772210 » wt paź 09, 2018 10:25 pm

Może gniazdo na przewodzie poza belke?. Tylko zabezpieczyć jakoś żebym nie wyrwał jak pociągne za belke :d


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#378

Post autor: Wojtekxxx9 » wt paź 09, 2018 10:41 pm

Mikrofonowe z dwóch stron. Nie mam takiego

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17873
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#379

Post autor: Lech-u » czw paź 11, 2018 8:22 pm

Pusto, a co z moją lampą?
Odpuściłeś?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#380

Post autor: Wojtekxxx9 » czw paź 11, 2018 9:23 pm

Na chwilę obecną nie mam czasu swojego akwarium przyciąć od 3 tygodni. Nawet podmian nie robię :-(
Oto dowód
Obrazek
Ale lista driverów do wgłębienia się rośnie cały czas. No i najważniejsze szukam metody na profile. Żeby lapmka wykładała jak że sklepu a nie z budy szwagra

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17873
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#381

Post autor: Lech-u » czw paź 11, 2018 9:47 pm

Faktycznie, wody masz mało w akwarium.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#382

Post autor: Wojtekxxx9 » czw paź 11, 2018 9:52 pm

Od 3 miesięcy się biorę za moduł automatycznej dolewki :-)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17873
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#383

Post autor: Lech-u » czw paź 11, 2018 9:54 pm

No tak. To tłumaczy.

Profilux się sprawdza. W 4 zbiornikach na raz.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#384

Post autor: Wojtekxxx9 » czw paź 11, 2018 10:08 pm

Nie namówisz mnie :-)
O ile na początku zaczynałem się bawić żeby było taniej to teraz już to jest sztuką dla sztuki. Koszt mojej lampki już dawno przebił 1200zl a non stop zmieniam drivery, sposoby zasilania, soczewki i mikroprocesory. Za to dozownik nawozów jak zrobiłem tak nic nie zmieniam poza butelkami z nawozami i to już jest ogromna różnica cenowa w stosunku do urządzeń gotowych. Koszt takiego dozownika na 6 kanałów to on 150zl i mam możliwość podać 5ml w 66 dawkach w ciągu doby. Czy to wykorzystam? Nie. Ale podawanie fosforu na aktywnym podłożu już by było ładnie rozwiązane.
A jaki fajny projekt mam zapisany do realizacji :-)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17873
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#385

Post autor: Lech-u » czw paź 11, 2018 10:10 pm

Chwal się w osobnym wątku.
Kibicuję.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#386

Post autor: Wojtekxxx9 » czw paź 11, 2018 10:16 pm

znowu przez rok będę go robił :-)
A tak poważnie to schemat ma ze 3 strony a do tego niektóre funkcje muszę zrozumieć. Na przykład co to jest ORP (nie chodzi o Okręt Rzeczypospolitej Polskiej), z czym to się je i gdzie sondę skombinować.


Autor
Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Oświetlenie Akwarium 200L - budowa oświetlenia (wyodrębnione z wątku "Pomocy")

#387

Post autor: Wojtekxxx9 » sob paź 13, 2018 4:48 pm

Złożony kontroler temperatury belki. Jest całkowicie analogowy i niezależny. Projekt oryginalny byl w montażu THT ((przewlekany) i musiałem do do SMD (powierzchniowy) przerobic żeby umieścić go w lampie. Po raz kolejny ograniczeniem była realna odległość między między profilem a pleksa wynoszący 11mm. Dokładnie tyle ile ma kondensator 470uF a jeszcze grubość płytki PCB doszła. Zdecydowałem się więc na kondensator tht wyprowadzony na zewnątrz pytki
Ponieważ diody 395 są jednak uszkodzone zajdzie jedzenia jedna zmiana. 2sztuki tych diodek 3W zostanie zmienione na 3szt 1W aczkolwiek wysterowane na 150-200mA.
Ponieważ belka zasilana jest 24V a uv-ki potrzebują ok 12v i tyle samo wymagają wentylatory w belkę dojdzie jeszcze przetwornica regulowana 24v do 12v.
Obrazek

ODPOWIEDZ