Glonyyy....

Identyfikacja. Profilaktyka. Zwalczanie. Porady.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Glonyyy....

#1

Post autor: steve728 » śr cze 17, 2015 9:33 pm

Witam . Od niecałego tyg podaje potas oprócz carbo ktore podaje jakies 2 miesiące i pojawil sie nalot zielony na kamykach... co to moze byc?? jak TO zalatwic??

Awatar użytkownika

Kamila
Zapaleniec
Posty: 466
Rejestracja: pt sty 13, 2012 11:39 am
Lokalizacja:
Płeć:

Glonyyy....

#2

Post autor: Kamila » śr cze 17, 2015 10:02 pm

Zielony nalot na kamieniach to raczej coś normalnego. Nawożeniem raczej tego nie zlikwidujesz. Jeżeli możesz to wrzuć do akwarium krewetki albo ślimaki Helmet. Potrafią być bardzo skuteczne na takie rzeczy.
crookass

Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Glonyyy....

#3

Post autor: steve728 » śr cze 17, 2015 10:37 pm

Wpuścilem ostatnio 7 szt red chery slimaki dzis ale to świderki to niewiem czy ok:)

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Glonyyy....

#4

Post autor: bory » śr cze 17, 2015 10:48 pm

Zielony nalot na kamieniach jest normalny, tak jak pisze Kamila. Problem jest wtedy, kiedy zaczyna go być dużo za dużo. Aby coś więcej powiedzieć to napisz przynajmniej:

1. Jakie masz oświetlenie (ile W)?
2. Jak długo świecisz?
3. Jakie wymiary i pojemność akwarium?
4. Miło by było jakbyś jeszcze znał parametry NO2, NO3 oraz PO4 Twojej wody.

Wrzuć zdjęcie. Dużo powie.
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4904
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Glonyyy....

#5

Post autor: Miro » śr cze 17, 2015 10:50 pm

Jak stare jest akwa,jak często podmieniasz wodę,jak dł świecisz ,jaką pojemność ma akwa, jakie i ile masz ryb,jakiej firmy jest carbo ?

Awatar użytkownika

sylwekw
Maniak
Posty: 926
Rejestracja: śr mar 27, 2013 1:52 pm
Lokalizacja: Okolice Nieporętu
Płeć:

Re: Glonyyy....

#6

Post autor: sylwekw » czw cze 18, 2015 7:01 am

bory pisze:....
3. Jakie wymiary i pojemność akwarium?
....
Wytłumaczcie mi proszę co w "walce z glonami" pomoże informacja jakie wymiary ma akwarium ???

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Glonyyy....

#7

Post autor: bory » czw cze 18, 2015 7:12 am

Szczególnie istotna jest wysokość. Pozwala mniej-więcej określić jak daleko jest do źródła światła i ile go potencjalnie do glonów dociera. Im bliżej tym więcej zielonych glonów na kamieniach. U siebie taką zależność zauważam więc dlatego pytam.
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

sylwekw
Maniak
Posty: 926
Rejestracja: śr mar 27, 2013 1:52 pm
Lokalizacja: Okolice Nieporętu
Płeć:

Glonyyy....

#8

Post autor: sylwekw » czw cze 18, 2015 7:19 am

No dobrze, ale jak będzie miał 40cm wysokości akwarium to inaczej będzie musiał walczyć z glonami niż gdyby miał 50cm wysokości??
Jeżeli przyczyną jest np za dużo światła to czy ma 40 czy 50 to i tak musi zmniejszyć ilość światła.

Przepraszam nie zamierzam się czepiać tylko kolejny raz staram się podnieść temat, żeby nie "przesadzać" z pytaniami, bo nie długo dojdzie do takiej paranoji, że ktoś zanim spyta np: "...jakiej gąbki użyć na prefiltr..." będzie musiał opisywać jakiego koloru ma przyssawki, którymi rurki od filtra są mocowane :-)

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Glonyyy....

#9

Post autor: bory » czw cze 18, 2015 7:47 am

Ale może nie mieć tych 40 tylko 80 a to już duża różnica więc dlatego myślę, że warto to ustalić. Na pewno samo pytanie i odpowiedź na nie byłaby krótsza niż obecna nasza dyskusja na temat jego zasadności :D
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Glonyyy....

#10

Post autor: steve728 » czw cze 18, 2015 8:02 pm

Akwa 60l. wymiar to 60szerokosc 30 wysokość. mam 2 otoski +2 dolożyłem wczoraj, do tego z 7 małych świderków. oświetlenie to osram 840 15w + odbłyśnik. świece 11h. a Carbo jest aqua art . no3 to 10mg/L , no2 to 0 mg/L, ph 6,8 do 7,2 to test paskowy wiec ciezko ocenic.

-- Cz cze 18, 2015 8:02 pm --

Aaaa. akwa jest od marca.. podmiana 20-30% co tydzien

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18059
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Glonyyy....

#11

Post autor: Lech-u » czw cze 18, 2015 8:09 pm

Przeniosłem do właściwego działu.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18059
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Re: Glonyyy....

#12

Post autor: Lech-u » czw cze 18, 2015 8:12 pm

Zobacz tu i opisz swój zbiornik dokladniej:

-- 18 cze 2015, o 20:12 --

Http://fawa.pl/viewtopic.php?f=21&t=13768" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Glonyyy....

#13

Post autor: steve728 » czw cze 18, 2015 8:46 pm

1. początek marca 2015
2. 60L 60x30x32 panorama
3. Swietlówka t8 osram 840 15w/ 0,4/L
4. 11h
5. Ziemia ogrodowa + żwir
6. Aqua szut turbo 550+gąbka
7. Roślinniak/narazie poligoniak chce najwięcej chce roślin rozmnożyc
8.brak
9. 40% bacopa, cabomba, walisneria,cryptocoryne, moczarka kanadyjska, reszty nie pamiętam nazw
10. 4otoski, 3 mieczyki, 3 molinezje, 9 neonów mix, 2czarnoczek , 7 red chery, kilka ślimaków świderków'
11. Raz w tyg 30% kranówka
12. Carbo aqua art jedna jednostka rano.
13. brak'
14 no3-25mg/L no2-mg/L ph-7,6
15. brak
16. nie wiem jak wstawic
Od tygodnia pojawił sie nalot na podłożu i crypto
ps. temp 27-28

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18059
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Glonyyy....

#14

Post autor: Lech-u » czw cze 18, 2015 9:07 pm

steve728 pisze:nie wiem jak wstawic
Teraz sprawdź tu: http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=10&t=20881" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4904
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Glonyyy....

#15

Post autor: Miro » czw cze 18, 2015 10:26 pm

Zwiększ carbo do 2-3 jednostek i zmniejsz świecenie do 8 godzin. Dzień jest długi nie trzeba tyle świecić chyba że akwa stoi w pomieszczeniu bez okien.

Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Re: Glonyyy....

#16

Post autor: steve728 » czw cze 18, 2015 10:53 pm

Obrazek

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Glonyyy....

#17

Post autor: marcinzabki29 » pt cze 19, 2015 7:05 am

U mnie 3 krotna dawka Carbo zatrzymało krasnorosty,
co prawda nie zlikwidowało, ale nie rozrastały się. :D
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Glonyyy....

#18

Post autor: bory » pt cze 19, 2015 7:38 am

To co tam masz to zielenice. Wg mnie przyczyny są dwie:

1. dość młody zbiornik, który jeszcze się stabilizuje
2. za długo świecisz. Skróć do 8-9 godzin.

Jeśli glonu nie będzie przybywać to dobrze, powinien wtedy się z czasem cofnąć.
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

Tilia
Zapaleniec
Posty: 215
Rejestracja: pt mar 21, 2014 2:47 pm
Lokalizacja: Warszawa Sadyba
Na imię mam: Karolina
Płeć:

Glonyyy....

#19

Post autor: Tilia » pt cze 19, 2015 11:24 am

Tak na marginesie, jeśli akwarium ma 60l, a oświetlenia jest 15w to wychodzi, że oświetlenia jest 0,25 W/l, a nie 0,4.

Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Glonyyy....

#20

Post autor: steve728 » pt cze 19, 2015 1:47 pm

Dzis zmiejszylem swiarło do 8 h i dalem 2 ml carbo i zauważylem zielone kropki na szybie ... :-(

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Glonyyy....

#21

Post autor: marcinzabki29 » pt cze 19, 2015 1:50 pm

Zielone kropki to skrobakiem potraktuj.
A Carbo bym lał 3 ml.
To teraz pozostaje poczekać na efekt.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Glonyyy....

#22

Post autor: bory » pt cze 19, 2015 2:39 pm

Daj dojrzeć temu zbiornikowi :) Mój jest raptem o miesiąc starszy od Twojego i do niedawna zielenice też mi się na szybach pojawiały oraz na anubiasach. Na szybach to nie problem - póki szybko zainterweniujesz to łatwo się ich pozbyć. Na roślinach gorzej i tu trzeba czekać aż się cofną (mi się cofają, ale powoli). Podsumowując: z szyb usuwaj gąbką, skróć świecenie, dawaj carbo i czekaj cierpliwie :)
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Glonyyy....

#23

Post autor: marcinzabki29 » pt cze 19, 2015 3:42 pm

Bory tak pytam - nie używasz skrobaka :?:
Rozumiem że jeżeli nie to dla tego żeby nie porysować szyb.
Mam gąbkę na w zestawie ze skrobakiem, ale jakoś jej nie używałem.
Sorki - wiem że to nie mój wątek ;]
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Glonyyy....

#24

Post autor: bory » pt cze 19, 2015 5:27 pm

Nie używam :) Wystarcza gąbka do naczyń. Szyby przecieram tą "twardszą" (na ogół zieloną) stroną. Zielenice usuwa bardzo dobrze, ale jak już mówiłem - nie miałem i nie mam ich dużo. Gorzej mają ci, którzy szyby zapuszczą i są całe zielone. Wtedy skrobak pewnie się przyda. Ja do takiej sytuacji nie dopuszczałem :) Swoją drogą już od jakiegoś czasu zielenice na szybach mi się nie pojawiają a te na anubiasach się cofają.
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Glonyyy....

#25

Post autor: marcinzabki29 » pt cze 19, 2015 5:34 pm

Ja mam u siebie sporadyczne wysypy zielenic w 240
jest ich bardzo mało i bardzo - że tak powiem - miejscowo.
Czyścik magnetyczny zawsze jest w akwarium i zaraz po zauważeniu, się ich
przy jego pomocy pozbywam.
Ale rzeczywiście światło ma wpływ na ilość.
W swojej 15 mam bardzo silne światło jak na takiego maluszka.
Zielenic mam tyle że w zasadzie po tygodniu już cała szyba jest pokryta dosyć sporą warstwą.
pozostaje tylko skrobak. Tyle że tam mi wychodzi kilka watów na litr wody.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Glonyyy....

#26

Post autor: steve728 » pt cze 19, 2015 5:43 pm

Ale u mnie jest tylko 0,25 wiec nie powinno. tyle ze świeciłem 11h. Dzięki wszystkim z pomoc. Teraz zostaje cierpliwość... a tej uczę sie przy akwarium...


tunele
Zapaleniec
Posty: 207
Rejestracja: ndz lip 27, 2014 4:15 pm
Lokalizacja: praga płd
Na imię mam: placek
Płeć:

Glonyyy....

#27

Post autor: tunele » sob cze 20, 2015 1:35 pm

To ja tylko dodam (albo powtórze bo przyznam,ze nie czytalem całego wątku), że glony na szybach najskuteczniej czysci neritina pullgera "military helmet" :)

Melanoides tuberculata (pot. świderek) niestety nie przyczynia się do redukcji nadmiaru glonów - odżywia się detrytusem ;<

ODPOWIEDZ