Poproszę o identyfikację glona.

Identyfikacja. Profilaktyka. Zwalczanie. Porady.

krasnal
Guru
Posty: 2546
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#31

Post autor: krasnal » ndz mar 04, 2018 8:44 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

psyho39 pisze:
ndz mar 04, 2018 7:11 pm
jak z tym walczyć?
Мам то само. Ние чцесз мние сłучац
чоćбыś мние просиł-ние одзывам сиę
виęцей в Твоим вąтку

Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4863
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#32

Post autor: Miro » ndz mar 04, 2018 8:49 pm

no i wszystko jasne :shock:

Awatar użytkownika

Autor
Psyho
Noble
Posty: 1981
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#33

Post autor: Psyho » ndz mar 04, 2018 9:02 pm

Co kur....?

Wysłane z mojego MYA-L41 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10798
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#34

Post autor: marcinzabki29 » ndz mar 04, 2018 9:15 pm

psyho39, jest szansa na inne testy?
Może zaburzenie stosunku NPK ma znaczenie?
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
Psyho
Noble
Posty: 1981
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#35

Post autor: Psyho » ndz mar 04, 2018 9:31 pm

Szansy w najbliższym czasie nie ma. Test na PO4 po terminie. Chyba ze wiadomo kto ma walizkę to pozyczę

Wysłane z mojego MYA-L41 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 430
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#36

Post autor: ahr » ndz mar 04, 2018 9:45 pm


psyho39 pisze:Co kur....?
Kolega sugeruje sprawdzenie opcji brunatnic. A jak wolisz okrzemki to radź sobie sam... ;-)
"I may be an idiot, but I'm not stupid"

Awatar użytkownika

Autor
Psyho
Noble
Posty: 1981
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#37

Post autor: Psyho » ndz mar 04, 2018 9:51 pm

Aaaa...ja po rusku mało pamiętam. Ja nic nie wolę. Wiarę pokładam w krasnalu i jutro inne światło wjeżdża tzn. jutro zamówię. Jakieś jeszcze rady by zwalczyć brunatnice. Otoski odpadają bo mi nie pasują i szkoda je na zatracenie








Wysłane z mojego MYA-L41 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10798
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#38

Post autor: marcinzabki29 » ndz mar 04, 2018 10:02 pm

Sprawdź tylko żebyś nowe moduły kupił o barwie max 6500k.
Dodatkowo możesz dokupić jeszcze ze dwie/trzy sztuki.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
Psyho
Noble
Posty: 1981
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#39

Post autor: Psyho » pn mar 05, 2018 7:11 am

Tak zrobię

Pytanie. Ile mogę podpiąć modułów 1,2 w do tego zasilacza? Słabo się znam



Obrazek
Ostatnio zmieniony pn mar 05, 2018 7:11 am przez Psyho, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10798
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#40

Post autor: marcinzabki29 » pn mar 05, 2018 10:17 am

Ma moc 12wat.
W zasadzie zawsze zostawia się jakieś 20% mocy.
Czyli zostaje Ci jakieś 9,6 wata.
Przy większym obciążeniu może się po prostu grzać.
Tam gdzie kupowałem Tobie moduły mają też zasilacze.
2 amperowy będzie wystarczający dla 16 modułów.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
Psyho
Noble
Posty: 1981
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#41

Post autor: Psyho » pn mar 05, 2018 4:00 pm

Ok. Kupiłem 16 modułów i mocniejszy zasilacz na 38 wat. Jutro mam nadzieję dojdzie. I instalujemy.

Wysłane z mojego MYA-L41 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17335
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#42

Post autor: Lech-u » pn mar 05, 2018 4:05 pm

psyho39 pisze:
pn mar 05, 2018 4:00 pm
instalujemy
Glony, drżyjcie.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
Psyho
Noble
Posty: 1981
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#43

Post autor: Psyho » pn mar 05, 2018 5:05 pm

Zobaczmy jak zareaguje na zmianę światła

Wysłane z mojego MYA-L41 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17335
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#44

Post autor: Lech-u » pn mar 05, 2018 5:07 pm

psyho39 pisze:
pn mar 05, 2018 5:05 pm
Zobaczmy jak zareaguje na zmianę światła
Też jestem ciekawy.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 630
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#45

Post autor: rupert » pn mar 05, 2018 6:18 pm

psyho39 pisze:
pn mar 05, 2018 7:11 am
Pytanie. Ile mogę podpiąć modułów 1,2 w do tego zasilacza?
Trza było podłaczać po kolei jeden modul drugi trzeci i mierzyć jednoczesnie prąd jak byś doszedl do np 0,8-0,9A to znaczy, że wystarczy. Chodzi o to że taki moduł wcale może nie mieć 1,2W a np 0,8W.

Awatar użytkownika

Autor
Psyho
Noble
Posty: 1981
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#46

Post autor: Psyho » pn mar 12, 2018 10:33 pm

Światło dołożone. Razem doszło 16 modułów 1w. Zrobiłem tez. testy i trochę zdziwiony jestem albo walizka jest już przeterminowana albo faktycznie mam takie parametry co by było bardzo dziwne z tego względu że jeszcze do niedawna akwarium było przerybione . W tym momencie są tylko cztery ryby dwa barwniaki i dwa proporczykowce. Oto wyniki testów
No3-5
Po4-0
K-4

Chyba będzie trochę trzeba mrożonym pokarmić

Wysłane z mojego MYA-L41 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10798
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#47

Post autor: marcinzabki29 » pn mar 12, 2018 10:35 pm

Rzeczywiście trochę niskie te NO3.
Bo chyba to Miałeś na myśli?
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
Psyho
Noble
Posty: 1981
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#48

Post autor: Psyho » sob mar 17, 2018 8:13 pm

Oświetlenie zmienione na moduły led. 16 szt po 1 W , barwa 6500. Na razie glon nie ustępuje,nawet mam wrażenie że postępuje ,zajmując coraz więcej czy to roślin,szyb czy korzeni. Jakieś rady ?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego MYA-L41 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4863
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#49

Post autor: Miro » sob mar 17, 2018 8:20 pm

:keep: ale to okropnie wygląda, jak jakaś zaraza

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17335
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#50

Post autor: Lech-u » sob mar 17, 2018 8:37 pm

Powtórzę : zaakceptuj.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
Psyho
Noble
Posty: 1981
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#51

Post autor: Psyho » sob mar 17, 2018 8:51 pm

miro pisze::keep: ale to okropnie wygląda, jak jakaś zaraza
Miro ty to masz dar pocieszenia,powinieneś pracować w jakimś telefonie zaufania.

Wysłane z mojego MYA-L41 przy użyciu Tapatalka



krasnal
Guru
Posty: 2546
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#52

Post autor: krasnal » sob mar 17, 2018 11:00 pm

Mariusz przypomnij -- kran czy RO
Mineralizujesz ,nawozisz ?
Jak długo świeciłeś /świecisz ?
Czy robisz przerwę(światła) ?
U mnie :
co 3ą-4ą dolewkę (ro+biały mineralizator.)dorzucałem
dwie trzecie łyżeczki do herbaty MgSo4 (http://allegro.pl/magnez-mgso4-x-7-h2o- ... 68232.html)
Robię przerwy (1,5 godz,) w świeceniu
Po 2-3 tyg zaczęło się cofać
psyho39 pisze:
sob mar 17, 2018 8:13 pm
moduły led. 16 szt po 1 W
Miałeś delikatnie zwiększyć oświetlenie a dołożyłeś 60% :-o

Awatar użytkownika

Autor
Psyho
Noble
Posty: 1981
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#53

Post autor: Psyho » ndz mar 18, 2018 8:50 am

Podmieniam zazwyczaj 30 litrów. 20 ro +10 kranu. Czasem czy proporcje są na korzyść ro. Co do dołożenia takiej ilości światła to czuję że był to błąd. Wczoraj odpiąłem trochę światła i zostawiłem tylko te 16 modułów 6500. Pełną mocą świece zazwyczaj od 12:00 do 20:00. Nie robię przerwy w świeceniu. Mam wrażenie że wszystko to zaczęło się od momentu jak wyczyściłem kubeł, wtedy też dałem 4 moduły z ciepłym światłem. Ino światło padają główne podejrzenia moje bo w testach nic nie wyszło to znaczy niskie NO3 praktycznie brak fosforu.

Wysłane z mojego MYA-L41 przy użyciu Tapatalka



krasnal
Guru
Posty: 2546
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#54

Post autor: krasnal » ndz mar 18, 2018 9:36 am

psyho39 pisze:
ndz mar 18, 2018 8:50 am
Wczoraj odpiąłem trochę światła i zostawiłem tylko te 16 modułów
Teraz zajarzyłem :x
Poczekaj z tydzień - 2 na efekty dołożenia/zmiany "słońca"

Awatar użytkownika

Autor
Psyho
Noble
Posty: 1981
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#55

Post autor: Psyho » ndz mar 18, 2018 10:08 am

Spróbuję też z tą przerwą.

Wysłane z mojego MYA-L41 przy użyciu Tapatalka



krasnal
Guru
Posty: 2546
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#56

Post autor: krasnal » ndz mar 18, 2018 10:25 am

Na tajmerze prosta sprawa

Awatar użytkownika

Komarowa
Noble
Posty: 1052
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Telefon: 508588445
Lokalizacja: Warszawa/Bemowo
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#57

Post autor: Komarowa » ndz mar 18, 2018 11:33 am

No ladne brunatnice.nie mam co prawda narazie ich u siebie ale z biologii pamietam :) ze brunatnice tak jak okrzemki maja w nosie czy jest malo czy duzo swiatla.generalnie to chyba upodobaly sobie amoniak...mozna byloby sprawdzic ;] ale nie chce sie wymadrzac bo glowy sobie nie dam uciac. :x
Sama zdecyduję, kiedy chcę dorosnąć.

Awatar użytkownika

Autor
Psyho
Noble
Posty: 1981
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#58

Post autor: Psyho » ndz mar 18, 2018 11:40 am

Na amoniak testu nie mam. Może tak jednak być ze czyszcząc filtr załatwiłem biologię. Niby jest że większość bakterii jest w podłożu ale filtr był wyczyszczony na prawdę porządnie

Wysłane z mojego MYA-L41 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Komarowa
Noble
Posty: 1052
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Telefon: 508588445
Lokalizacja: Warszawa/Bemowo
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#59

Post autor: Komarowa » ndz mar 18, 2018 12:29 pm

Wiesz co jeszcze moze byc wazne? Barwa swiatla. Brunatnice posiadaja barwnik fikoksantyna wiec lubia barwe niebieska swiatla...to moze nie dawac im swiatla zimnego tylko wlasnie cieple?...tak na chlopski rozum powinno zadzialac chyba. A jak nie to nie zostaje poczekac az same znikna :)
Sama zdecyduję, kiedy chcę dorosnąć.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10798
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#60

Post autor: marcinzabki29 » ndz mar 18, 2018 12:42 pm

Jeżeli potrzebujesz test na NH3/4 to zapraszam.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
Psyho
Noble
Posty: 1981
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Nowodwory
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Poproszę o identyfikację glona.

#61

Post autor: Psyho » ndz mar 18, 2018 3:44 pm

Mam wrażenie że właśnie po dodaniu ciepłego światła zaczęły się pojawiać te glony .
Dziś zrobiłem podmianę polowy wody w zbiorniku. Przy okazji wyczyściłem szyby, korzenie ( częściowo) oraz anubiasy i lotosa. Co ciekawe glon z roślin schodzi łatwo pod palcem,schodząc jego struktura jest stała. Tak jakby rośliny pokryte były czymś w rodzaju gumy ,nie śmierdzi . Wyciąłem część liści które nie miały perspektyw,czyli mocno zaglonionych. Wieczorem dodam na sterowniku przerwę. Czekamy

Wysłane z mojego MYA-L41 przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ