Jaka linia nawozów?

Awatar użytkownika

Autor
fatmouse
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr lut 24, 2016 3:55 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Jaka linia nawozów?

#1

Post autor: fatmouse »

Przeczytałem post "Nawożenie roślin w akwariach HT". Dobry artykuł, docelowo tak chcę nawozić. Na początek jednak wolałbym wykorzystać gotowe preparaty sklepowe. Jaką linię nawozów polecicie?

Do tej pory stosowałem Aquaforest Micro i Macro według zaleceń producenta, niestety rośliny nie są w najlepszej kondycji, po testach u Rogatka wyszło, że mam brak fosforu, za to za dużo azotu. Na dniach zakupię niezbędne testy i pora zabrać się za nawożenie tak jak trzeba.
Dodano do tego postu po 20 dniach 5 godzinach 53 minutach 59 sekundach
Odpowiem sam sobie :) Na początek zabawy z porządnym nawożeniem zdecydowałem się na serię Plant One. Jak na złość padła mi belka Chihiros A901 Plus - załącza się pełną mocą, po kilku godzinach moc światła spada może do 50%... Mimo dobrego poziomu CO2, przy tym świetle rośliny nie chcą bąblować, stąd nowy temat w kategorii oświetlenia.
Awatar użytkownika

Lilek
Zapaleniec
Posty: 414
Rejestracja: wt wrz 30, 2014 9:43 pm
Lokalizacja: Warszawa, Wawer
Płeć:

Jaka linia nawozów?

#2

Post autor: Lilek »

Nawozy to nic innego jak mikro i makro, więc każda linia nawozowa będzie dobra, trzeba tylko dobrać odpowiednie dawki. Osobiście uważam że makro lepiej stosować osobno, azot, fosfor, potas.. niż wszystko połączone w jednym pojemniku. Łatwiej nam będzie ustawić nawożenie np. odstawić azot i podgonić fosfor. Kiedyś nawoziłem solami, ale nie chce mi się w to już bawić, dlatego używam najtańszej linii nawozowej i sprawdza się, a mniej zachodu.
Dodano do tego postu po 2 godzinach 20 minutach 38 sekundach
Dlaczego admin wyrzuca ten temat z aktualnych wątków?
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Jaka linia nawozów?

#3

Post autor: Lech-u »

Lilek pisze: wt mar 03, 2020 12:37 pm Dlaczego admin wyrzuca ten temat z aktualnych wątków
Jeśli tak się dzieje to automatycznie.
Jutro sprawdzę.