Pomoc dla nowicjusza


Autor
Dark
Zapaleniec
Posty: 256
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 10:47 am
Lokalizacja: Roubaix
Na imię mam: Bożydar
Płeć:

Pomoc dla nowicjusza

#31

Post autor: Dark » sob kwie 07, 2018 9:05 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

poczytałem trochę i coraz bardziej dochodzę do wniosku, że coś jest nie tak z moim nawozem... kupię jutro jakiś inny i zobaczę co się będzie działo...

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10796
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pomoc dla nowicjusza

#32

Post autor: marcinzabki29 » sob kwie 07, 2018 9:15 pm

Nie byłbym sobą, gdybym nie zapytał - a nawozy są niezbędne?
Pozdrawiam Marcin


Autor
Dark
Zapaleniec
Posty: 256
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 10:47 am
Lokalizacja: Roubaix
Na imię mam: Bożydar
Płeć:

Pomoc dla nowicjusza

#33

Post autor: Dark » sob kwie 07, 2018 9:27 pm

ja należę do tej grupy ludzi, która uważa, że nikt nie ma roślin w akwarium bez nawozów... :duży uśmiech:


Pusto
Noble
Posty: 1336
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Pomoc dla nowicjusza

#34

Post autor: Pusto » sob kwie 07, 2018 9:31 pm

Dark, witaj w klubie :mrgreen:
Jak na aktywne podłoże się przerzucisz to pomyślimy o roślinkach do takiego baniaka :-)
Ostatnio zmieniony sob kwie 07, 2018 9:31 pm przez Pusto, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor
Dark
Zapaleniec
Posty: 256
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 10:47 am
Lokalizacja: Roubaix
Na imię mam: Bożydar
Płeć:

Pomoc dla nowicjusza

#35

Post autor: Dark » sob kwie 07, 2018 9:40 pm

owszem, można miećpiękne rośliny bez lania sztucznego nawozu, ale to nie znaczy, że tych składników w wodzie nie ma... są i jak się w tych przypadkach okazuje w ilościach wystarczających...
u mnie problem polegał na tym, że jak założyłem akwarium, to nawet nie miałem pojęcia o znaczeniu ph w akwarium... jak się o tym dowiedziałem, to kupiłem test... skala do 8... u mnie wychodzi poza skalę... wiec kupiłem CO2, żeby zbić ph... jednocześnie lampka do akwarium która kupiłem (najsłabsza, jaka w sklepie była) okazała się i tak zbyt mocna... a CO2+ mocne oświetlenie = albo nawozy, albo klapa...
Ostatnio zmieniony sob kwie 07, 2018 9:43 pm przez Dark, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10796
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pomoc dla nowicjusza

#36

Post autor: marcinzabki29 » sob kwie 07, 2018 9:42 pm

Dark, no to jesteś w błędzie.
Mam bardzo zarośnięte akwaria i to bez nawożenia.
W dwóch większych mam CO2.
Dowodem na to jest chociażby dzisiejsze wiadro roślin z przycinki.
Ale oczywiście to Twój wybór.
Pozdrawiam Marcin


Autor
Dark
Zapaleniec
Posty: 256
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 10:47 am
Lokalizacja: Roubaix
Na imię mam: Bożydar
Płeć:

Pomoc dla nowicjusza

#37

Post autor: Dark » sob kwie 07, 2018 9:52 pm

myślę, że żaden z nas się nie myli... jak już wyżej pisałem... wiem, że to możliwe... chodzi mi tylko, że przy sprzęcie jakim dysponuję, braku ryb w akwarium i takich a nie innych parametrach kranówki nie mam możliwości prowadzić akwarium bez dodawania nawozów...

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10796
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pomoc dla nowicjusza

#38

Post autor: marcinzabki29 » sob kwie 07, 2018 10:25 pm

Napisałeś to troszeczkę inaczej.
No dobra, ja się na nawożeniu nie znam, więc wycofuje się z dyskusji.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4863
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Pomoc dla nowicjusza

#39

Post autor: Miro » sob kwie 07, 2018 10:28 pm

Dark pisze:
sob kwie 07, 2018 9:52 pm
braku ryb w akwarium
brak ryb w akwarium można zastąpić kulkami nawozowymi pod korzenie

ODPOWIEDZ