NorthFin
: ndz sty 08, 2017 4:37 am
Czas jakiś temu marudziliśmy sobie z Rhino, na temat bardzo skąpych źródeł czerpania rozsądnych i w miarę obiektywnych informacji o jakości żarcia, które serwujemy naszym rybom. Mój szanowny kolega po raz kolejny okazał się być człowiekiem czynu i wyszperał miejsce skupiające ludzi, którzy podjęli się takiej analizy. Strona ma focha na polskie IP, więc dzielny Rhiń, z narażeniem życia, korzystając ze swoich ponadprzeciętnych talentów i szatańskiego sprytu, pokonał straszliwe przeszkody: wielki wał pniów, kłód, korzeni, obronny trzęsawicą, tysiącem strumieni i siecią zielsk zarosłych, i kopcami mrowisk, gniazdami os, szerszeniów, kłębami wężowisk... No, krótko mówiąc zdobył dostęp do Oscarfish.Com - The Oscar Fish Community i do zamieszczonego tam rankingu pokarmów. Numero uno na liście zajmuje NorthFin- kanadyjska firma, produkująca linię pokarmów premium. Tośmy sobie pomyśleli, że trzeba przetestować to cudo.
Wybraliśmy na tę okoliczność:
-Veggie;
-Community;
-Krill Gold;
-Kelp Wafers;
-Carnivore;
(zdjęcia ze strony producenta: http://www.canadian-aquatic-feed.com/)
Trzy pierwsze mają formę granulek, kolejne to piguły.
Podstawowe składniki wykorzystywane do produkcji pokarmów:
Kryl, który jest podstawowym składnikiem większości formuł Northfin, jest doskonałym źródłem białka, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega 3, olejów, wybarwiających karotenoidów. Do produkcji pokarmów Northfin wykorzystuje się kryla pozyskiwanego z bardzo czystych wód Antarktyki.
Śledź- spośród różnych pokarmów rybnych uważany za jedno z najbardziej wartościowych źródeł kwasów Omega (DHA i EPA), żelaza i witaminy B12. Northfin pozyskuje śledzie ze znanego źródła, gwarantującego jakość.
Sardynki- ich wartość odżywcza jest bardzo zbliżona do śledzi, przy czym mięso sardynek zawiera większą ilość wapnia.
Krasnorosty morskie są dobrym źródłem jodu, który wspomaga funkcje tarczycy, błonnika, witaminy C, kwasu pantotenowego (składnik witaminy B5), cynku, miedzi, ryboflawiny (witamina B2), folianów (soli kwasu foliowego), wapnia, żelaza, magnezu i manganu. Są również bardzo dobrym, naturalnym źródłem witaminy K.
Spirulina przez wielu jest nazywana "najpożywniejszym jedzeniem na świecie". Bogata w surowe białko i siedem głównych witamin: A1, B1, B2, B6, B12 (jedno z najlepszych naturalnych źródeł witaminy B12, choć naukowcy spierają się co do jej przyswajalności), C i E. To również naturalne źródło beta-karotenu i całej gamy minerałów. Spirulina w 62% składa się z pełnowartościowego, wysokoprzyswajalnego białka, zawiera wszystkie istotne kwasy tłuszczone oraz osiem aminokwasów koniecznych do kompletnego odżywiania. Jest łatwa do strawienia, ponieważ ściany komórkowe spiruliny nie zawierają celulozy.
Calcium montmorillonite clay (Montmorylonitowa glinka wapienna, glinka betonitowa)- jest uznaną odżywką, środkiem detoksykującym i bakteriobójczym. Zawiera 67 minerałów, między innymi wapń, żelazo, magnez, potas, mangan, krzemionkę oraz rzadkie pierwiastki śladowe. Chociaż zawartość minerałów, będąc ekstremalnie wysoką, wydaje się być postawą do uzupełnienia deficytów żywieniowych, przyswajalność biologiczna tych minerałów jest dyskusyjna. Niezależnie od tego glinka pozostaje wartościowym środkiem detoksykującym. Ma bardzo duże właściwości adsorpcyjne i absorpcyjne. Dowiedziono jej wysoką skuteczność w usuwaniu mykotoksyn, grzybów, metali ciężkich i innych toksyn z przewodu pokarmowego zwierząt. Udowodniono również bakteriobójcze i bakteriostatyczne działanie glinki wobec niektórych patogennych bakterii jelitowych, jak na przykład E. Coli.
Analiza składników przeprowadzona przez oscarfish.com w celu oceny jakości pokarmów opiera się na trzech kryteriach:
-nieobecność toksycznych, potencjalnie toksycznych oraz kontrowersyjnych składników;
-preferowane główne źródło białka roślinnego i zwierzęcego, pochodzące z organizmów wodnych ;
-zawartość niezbędnych witamin i minerałów pochodzenia naturalnego.
Pokarmy Northfin nie zawierają etoksykiny (ethoxyquin- konserwant zapobiegający jełczeniu tłuszczu), ani innych budzących wątpliwości konserwantów jak BTH (Butylohydroksytoluen), BHA (Butylowany hydroksyanizol), syntetycznej witaminy K, sztucznych barwników. Składniki pokarmowe są wysokiej jakości, dobrze przyswajalne, wzbogacone dodatkowo prebiotykami i probiotykami.
Przeprowadziłam sobie jeszcze standardową próbę wody. Zdjęcia przedstawiają próbki żarcia suchego i moczonego około 12 godzin.
Najbardziej powiększają objętość namoczone piguły, przy czym „Kelp wafers” bardzo szybko się rozpada, więc trudno obiektywnie ocenić stopień napęcznienia.
Moje spostrzeżenia: pokarmy mają dość intensywny, ale przyjemny zapach, opadają szybko i są konsumowane niezwykle chętnie. Mimo, że pastylki z wodorostów się rozpadają, nie powodują zmętnienia wody.
Jak wspomniałam, do testu zostały zaproszone ryby Rhinia, które znane są z wysublimowanego gustu. Liczę na to, że zechce się podzielić wynikami swoich obserwacji.
Gratuluję tym, którym się udało dobrnąć do końca
Analiza składników pochodzi ze wspomnianej wcześniej strony, nie mogę zagwarantować, że tłumaczenie jest bezbłędne. Jeśli sobie ktoś życzy, mogę udostępnić oryginał.
Wybraliśmy na tę okoliczność:
-Veggie;
-Community;
-Krill Gold;
-Kelp Wafers;
-Carnivore;
(zdjęcia ze strony producenta: http://www.canadian-aquatic-feed.com/)
Trzy pierwsze mają formę granulek, kolejne to piguły.
Podstawowe składniki wykorzystywane do produkcji pokarmów:
Kryl, który jest podstawowym składnikiem większości formuł Northfin, jest doskonałym źródłem białka, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega 3, olejów, wybarwiających karotenoidów. Do produkcji pokarmów Northfin wykorzystuje się kryla pozyskiwanego z bardzo czystych wód Antarktyki.
Śledź- spośród różnych pokarmów rybnych uważany za jedno z najbardziej wartościowych źródeł kwasów Omega (DHA i EPA), żelaza i witaminy B12. Northfin pozyskuje śledzie ze znanego źródła, gwarantującego jakość.
Sardynki- ich wartość odżywcza jest bardzo zbliżona do śledzi, przy czym mięso sardynek zawiera większą ilość wapnia.
Krasnorosty morskie są dobrym źródłem jodu, który wspomaga funkcje tarczycy, błonnika, witaminy C, kwasu pantotenowego (składnik witaminy B5), cynku, miedzi, ryboflawiny (witamina B2), folianów (soli kwasu foliowego), wapnia, żelaza, magnezu i manganu. Są również bardzo dobrym, naturalnym źródłem witaminy K.
Spirulina przez wielu jest nazywana "najpożywniejszym jedzeniem na świecie". Bogata w surowe białko i siedem głównych witamin: A1, B1, B2, B6, B12 (jedno z najlepszych naturalnych źródeł witaminy B12, choć naukowcy spierają się co do jej przyswajalności), C i E. To również naturalne źródło beta-karotenu i całej gamy minerałów. Spirulina w 62% składa się z pełnowartościowego, wysokoprzyswajalnego białka, zawiera wszystkie istotne kwasy tłuszczone oraz osiem aminokwasów koniecznych do kompletnego odżywiania. Jest łatwa do strawienia, ponieważ ściany komórkowe spiruliny nie zawierają celulozy.
Calcium montmorillonite clay (Montmorylonitowa glinka wapienna, glinka betonitowa)- jest uznaną odżywką, środkiem detoksykującym i bakteriobójczym. Zawiera 67 minerałów, między innymi wapń, żelazo, magnez, potas, mangan, krzemionkę oraz rzadkie pierwiastki śladowe. Chociaż zawartość minerałów, będąc ekstremalnie wysoką, wydaje się być postawą do uzupełnienia deficytów żywieniowych, przyswajalność biologiczna tych minerałów jest dyskusyjna. Niezależnie od tego glinka pozostaje wartościowym środkiem detoksykującym. Ma bardzo duże właściwości adsorpcyjne i absorpcyjne. Dowiedziono jej wysoką skuteczność w usuwaniu mykotoksyn, grzybów, metali ciężkich i innych toksyn z przewodu pokarmowego zwierząt. Udowodniono również bakteriobójcze i bakteriostatyczne działanie glinki wobec niektórych patogennych bakterii jelitowych, jak na przykład E. Coli.
Analiza składników przeprowadzona przez oscarfish.com w celu oceny jakości pokarmów opiera się na trzech kryteriach:
-nieobecność toksycznych, potencjalnie toksycznych oraz kontrowersyjnych składników;
-preferowane główne źródło białka roślinnego i zwierzęcego, pochodzące z organizmów wodnych ;
-zawartość niezbędnych witamin i minerałów pochodzenia naturalnego.
Pokarmy Northfin nie zawierają etoksykiny (ethoxyquin- konserwant zapobiegający jełczeniu tłuszczu), ani innych budzących wątpliwości konserwantów jak BTH (Butylohydroksytoluen), BHA (Butylowany hydroksyanizol), syntetycznej witaminy K, sztucznych barwników. Składniki pokarmowe są wysokiej jakości, dobrze przyswajalne, wzbogacone dodatkowo prebiotykami i probiotykami.
Przeprowadziłam sobie jeszcze standardową próbę wody. Zdjęcia przedstawiają próbki żarcia suchego i moczonego około 12 godzin.
Najbardziej powiększają objętość namoczone piguły, przy czym „Kelp wafers” bardzo szybko się rozpada, więc trudno obiektywnie ocenić stopień napęcznienia.
Moje spostrzeżenia: pokarmy mają dość intensywny, ale przyjemny zapach, opadają szybko i są konsumowane niezwykle chętnie. Mimo, że pastylki z wodorostów się rozpadają, nie powodują zmętnienia wody.
Jak wspomniałam, do testu zostały zaproszone ryby Rhinia, które znane są z wysublimowanego gustu. Liczę na to, że zechce się podzielić wynikami swoich obserwacji.
Gratuluję tym, którym się udało dobrnąć do końca
Analiza składników pochodzi ze wspomnianej wcześniej strony, nie mogę zagwarantować, że tłumaczenie jest bezbłędne. Jeśli sobie ktoś życzy, mogę udostępnić oryginał.