Filtr do 72l

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Sol
Gaduła
Posty: 158
Rejestracja: pt paź 02, 2009 4:02 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Filtr do 72l

#1

Post autor: Sol » śr kwie 10, 2019 9:41 pm

Stoję przed wyborem filtracji do 72l, kiedyś widziałam spis filtrów polecanych do konkretnych litraży ale nie mogę znaleźć, kaskada odpada zastanawiam się nad kubełkiem lub czymś wew, co radzicie? w 200l hula Eheim kiedyś miałam fluvale.
Ostatnio zmieniony śr kwie 10, 2019 9:41 pm przez Sol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18911
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Filtr do 72l

#2

Post autor: Lech-u » śr kwie 10, 2019 9:45 pm

Eheim 2213 Classic.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

pkalan
Noble
Posty: 253
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Filtr do 72l

#3

Post autor: pkalan » śr kwie 10, 2019 9:51 pm

ja bym dał 2424...
pozdrawiam,
PK


Patyk
Bywalec
Posty: 85
Rejestracja: sob paź 14, 2017 3:44 pm
Lokalizacja: Patykowo:p

Filtr do 72l

#4

Post autor: Patyk » czw kwie 11, 2019 9:53 am

Ja mam minikani 80 i daje rade:)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18911
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Filtr do 72l

#5

Post autor: Lech-u » czw kwie 11, 2019 10:08 am

pkalan pisze:
śr kwie 10, 2019 9:51 pm
ja bym dał 2424
To też jest dobra opcja.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

pkalan
Noble
Posty: 253
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Filtr do 72l

#6

Post autor: pkalan » czw kwie 11, 2019 10:31 am

Patyk pisze:
czw kwie 11, 2019 9:53 am
Ja mam minikani 80 i daje rade:)
dedykowany do 80l... tu zbiornik 72l czyli filtr max do tego aqua. Nie funkcjonuje coś takiego jak "nad filtracja". kupując mocniejszy filtr po pierwsze zwiększasz objętość wkładów, po drugie zwiększasz ilość przefiltrowanej wody na h, po trzecie... kupując w późniejszym czasie większe szkło masz już do niego filtr. i filtr to nie jest urządzenie które się często psuje czy zużywa... inwestując na początku będziesz miał same korzyści w późniejszym czasie.


założyłbyś aquaela fan 1 i też "dałby radę" co kto lubi...
pozdrawiam,
PK

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18911
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Filtr do 72l

#7

Post autor: Lech-u » czw kwie 11, 2019 10:38 am

Zgadza się. Lepszy jest większy i mocniejszy filtr.

Chyba, że mówimy o LT, to wtedy może w ogóle nie być filtra.Ale to nie w tym przypadku.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
Sol
Gaduła
Posty: 158
Rejestracja: pt paź 02, 2009 4:02 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Filtr do 72l

#8

Post autor: Sol » wt kwie 16, 2019 9:07 pm

LT na bank nie postawię :). Dziękuję za rady, nie widzę w aukcjach informacji czy one mają zawory odcinające na wężach?

Awatar użytkownika

pkalan
Noble
Posty: 253
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Filtr do 72l

#9

Post autor: pkalan » śr kwie 17, 2019 9:48 am

2213 ma na wężach, 2424 zamykasz przy komorze i wyjmujesz węże.

google... i wszystko zobaczysz...
Ostatnio zmieniony śr kwie 17, 2019 10:11 am przez pkalan, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
PK

Awatar użytkownika

Autor
Sol
Gaduła
Posty: 158
Rejestracja: pt paź 02, 2009 4:02 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Filtr do 72l

#10

Post autor: Sol » pt kwie 19, 2019 12:10 pm

No tak zapomniałam że nie na sklepach powinnam szukać informacji ale w google :). Dzięki za pomoc! Nie wiem czy w tym dziale mogę się poradzić czy wymieszanie drobnego żwirku z podłożem np ada to dobry pomysł?

Awatar użytkownika

pkalan
Noble
Posty: 253
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Filtr do 72l

#11

Post autor: pkalan » pt kwie 19, 2019 12:30 pm

Sol pisze:
pt kwie 19, 2019 12:10 pm
czy wymieszanie drobnego żwirku z podłożem np ada to dobry pomysł?
to zły pomysł. nie miesza się substratu ze żwirkiem.
pozdrawiam,
PK

ODPOWIEDZ