Start akwarium: pytanie dot. glonów i obsady

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:
ODPOWIEDZ

Autor
d3sign
Gość
Posty: 6
Rejestracja: ndz mar 08, 2015 11:48 pm
Lokalizacja: Warszawa

Start akwarium: pytanie dot. glonów i obsady

#1

Post autor: d3sign » sob mar 21, 2015 9:36 pm

Witam,

posiadam akwarium o parametrach:
Pojemność: 112 L
Podłoże: substrat + bazalt czarny 5-10 mm
Oświetlenie: 2 świetlówki 18 i 17 W + led 20 W
PH 7,5
Woda średnio twarda


Zbiornik obecnie ma 2 tygodnie, naświetlenie włącza się przy pomocy włącznika czasowego i świeci 7 godzin dziennie (od 14 do 21). Od poniedziałku zamierzam zwiększyć do 8 h (1 godzina co tydzień aż dojdzie do 10 h).

Zrobiłam parę zdjęć akwarium które zamieszczam poniżej. Niestety jak widać na zdjęciach pojawiają się glony... Coś czego obawiałam się najbardziej... :( Czy macie jakieś rady jak sobie z nimi radzić? Kupować jakieś preparaty czy póki co są nieszkodliwe i z czasem same przejdą? Czy może jest za dużo / mało oświetlenia? Obecnie dodaje codziennie 2 ml carbo w płynie.

Dodatkowo mam pytanie dot. obsady. Zaopatrzyłam się w test PH. Po pierwszym badaniu PH wyniosło 7,8. Zastanawiam się co robić w takim przypadku z dobieraniem obsady. Początkowym założeniem były Neonki czerwone 15 szt. (zalecane PH wody to 4,0 - 7,0) i Pielęgniczki ramireza 2 pary (zalecane PH wody to 5,0 - 7,0), krewetki red cherry około 5 szt.(PH 6,8-7,5) oraz Otoski 6szt (PH 5,5-7,5).

Czy obecne parametry wody powinnam zredukować do wartości poniżej 7,0 (ze względu na pielęgniczki i neonki)? Jeżeli tak to jakich preparatów powinnam użyć? Domyślam się, że PH będzie redukowane po każdej podmianie wody? Jakiego rzędu koszt wiąże się z taką redukcją PH?

Co w ogóle powiecie o takiej obsadzie? Będzie współgrać? :)

Pozdrawiam
Ania

P.S.
Wybaczcie za słaba jakość zdjęć, robione telefonem. Lustrzanka nie chciała dogadać się z komputerem i był problem ze zgraniem zdjęć :)

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2927
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Start akwarium: pytanie dot. glonów i obsady

#2

Post autor: rudy1986 » ndz mar 22, 2015 11:11 am

Strasznie wysokie masz to pH. Co do glonow, nie martw sie zejda same


Autor
d3sign
Gość
Posty: 6
Rejestracja: ndz mar 08, 2015 11:48 pm
Lokalizacja: Warszawa

Start akwarium: pytanie dot. glonów i obsady

#3

Post autor: d3sign » ndz mar 22, 2015 12:27 pm

A jakie preparaty są najlepsze na zmniejszenie ph?
Taki specyfik trzeba bedzie dolewac po kazdej podmianie wody?

Awatar użytkownika

Walkingbeer
Bywalec
Posty: 50
Rejestracja: pt lis 14, 2014 7:41 pm
Lokalizacja: Warszawa/Skierniewice
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Start akwarium: pytanie dot. glonów i obsady

#4

Post autor: Walkingbeer » pn mar 23, 2015 8:32 am

Albo inwestycja w butle co2. Woda do podmian jakie ma ph? To oświetlenie to 2x18, 17 i led czy 18,17 i led?

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2927
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Start akwarium: pytanie dot. glonów i obsady

#5

Post autor: rudy1986 » pn mar 23, 2015 9:45 am

Zastanow sie dlaczego masz taka wysoka wartosc. Jezeli napowietrzasz wode, wylacz napowietrzanie, pH troche spadnie i rosliny lepiej beda rosly

ODPOWIEDZ