Zapraszamy na comiesięczne spotkania akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij! Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 11.08.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie.

Konkurs na zdjęcie Lipca trwa. Wstaw swoje zdjęcie.

Pralka z filtra ...?

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:
Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Pralka z filtra ...?

#1

Post autor: steve728 » ndz cze 21, 2015 10:32 am

Witam. Czy tzm pralka z filtra pszeszkadza roslinom ?? Moze juz jest taki post , ale nie moglem znalesc. Mam filtr aqua szut turbo 550 i niewiem jak go ustawic :(

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16675
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Pralka z filtra ...?

#2

Post autor: Lech-u » ndz cze 21, 2015 11:37 am

Roślinom nie przeszkadza (większości nie przeszkadza).
Może przeszkadzać Tobie jak będziesz patrzył na kładące się rośliny pod wpływem prądu wody. To nie zawsze ładnie wygląda.

Delikatne rośliny mogą ulec zniszczeniu pod wpływem prądu wody.

Wystarczy, że zwiększysz średnicę wylotu z filtra i już pralka będzie mniejsza. A przepływ nadal będzie spory (jeśli z jakiś powodów zależy Ci na dużym przepływie). Albo skieruj inaczej wylot (np. na szybę).

Zakładam, że nie masz tam innego życia niż rośliny, bo o to nie pytasz.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Pralka z filtra ...?

#3

Post autor: steve728 » ndz cze 21, 2015 12:57 pm

Mam rybki, krewetki, ślimaki. a to może im przeszkadzać?

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Pralka z filtra ...?

#4

Post autor: rhino » ndz cze 21, 2015 1:00 pm

steve728 pisze:a to może im przeszkadzać?
Może.


mikon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: wt mar 24, 2015 10:32 pm
Lokalizacja: Warszawa, Natolin
Na imię mam: Michal

Re: Pralka z filtra ...?

#5

Post autor: mikon » ndz cze 21, 2015 1:13 pm

Zależy jakie ryby, krewetkom na pewno tak, ślimaków raczej nie. Wypływ na szybę to dobry pomysł, tez tak robiłem.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Pralka z filtra ...?

#6

Post autor: steve728 » ndz cze 21, 2015 1:35 pm

A jak zrobię taki mały przepływ żeby tylko ruszyło woda?? czy babkę muszą lecieć?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16675
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Pralka z filtra ...?

#7

Post autor: Lech-u » ndz cze 21, 2015 1:51 pm

steve728 pisze:Mam rybki, krewetki, ślimaki. a to może im przeszkadzać?
Oj, tak to nie dojdziemy do ładu. Dajesz nam szczątkowe informacje a oczekujesz pomocy.

Wszystko zależy od tego co Ty tam masz w tym akwarium i faktycznie jak mocna jest "pralka". Bo Tobie może się wydawać, że to pralka, a np. tęczanki będą wniebowzięte. A jak wsadzisz tam np. bojownika, to go zmieli jak turbina odrzutowca mieli superbohaterów na filmach rysunkowych.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Pralka z filtra ...?

#8

Post autor: steve728 » ndz cze 21, 2015 3:37 pm

Mam 3 molinezje, 3 mieczyki, 9 neonow 4 otoski, 7 red chery, kilka ślimaków i 2 piskorki

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16675
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Pralka z filtra ...?

#9

Post autor: Lech-u » ndz cze 21, 2015 3:41 pm

Zastosuj jeden ze sposobów zmniejszenia pralki. Podałem Ci kilka postów powyżej.

Ryby nie powinny się męczyć pokonując nurt wody i nie powinny być zdmuchiwane jeśli wpłyną w nurt.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Pralka z filtra ...?

#10

Post autor: bory » ndz cze 21, 2015 7:24 pm

To nie na temat trochę, ale tak swoją drogą to za niedługo po red cherry nie będzie ani śladu przy tej obsadzie chyba, że im zapewnisz jakieś gęste kryjówki (np. mech).
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Pralka z filtra ...?

#11

Post autor: steve728 » ndz cze 21, 2015 8:54 pm

Ktore rybki nie mogą byc z krewetkami?? zauwazylem ze chyba juz 7 to chyba nie ma...:(

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9738
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Re: Pralka z filtra ...?

#12

Post autor: marcinzabki29 » ndz cze 21, 2015 9:08 pm

Powiem tak.
Koledzy mają rację że taka pralka :arrow: jeśli rzeczywiście jest :arrow: na pewno nie jest wskazana u tej obsady.
Nie piszesz w jakim akwarium masz ten filtr.
Problem można rozwiązać na dwa sposoby.
1-Zmniejszyć wydajność filtra :arrow: tylko po co wtedy taki filtr :?:
2-Dorobić do filtra deszczownicę.
Ja zrobiłem u siebie w kostce deszczownicę łamaną.
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Inaczej moje krewetki nie byłyby zadowolone. A teraz to leciutko mech się porusza.
Potrzebujesz tylko przezroczysty wąż o odpowiedniej średnicy, robisz sporo otworów i zatykasz czymś otwór na końcu.
Mój ma 350 l/h Twój 550 l/h. Tak więc jest dużo wydajniejszy, a przez to większe ciśnienie na wyjściu.
Po zrobieniu zrób próbę, jak jeszcze nie będzie dobrze to powiększ.
Możesz też kupić deszczownicę w sklepie.
Powodzenia :D

-- N cze 21, 2015 9:08 pm --
steve728 pisze:Ktore rybki nie mogą byc z krewetkami?? zauwazylem ze chyba juz 7 to chyba nie ma...:(
Według mnie to wszystkie poza Otoskami.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Pralka z filtra ...?

#13

Post autor: bory » ndz cze 21, 2015 9:18 pm

Zasada jest ogólnie taka, że krewetki mogą być tylko z rybami, którym do pyska się nie zmieszczą. Zbrojnikowate (czyli np. otoski) też im nie zagrażają, ale molinezje i mieczyki jak najbardziej. U siebie co prawda mam krewetki wraz z mieczykami, molinezjami i bojownikami, ale warunkiem dla ich przetrwania są kryjówki i gęsty mech. Ale tak czy inaczej czasami jakaś gapa zostanie upolowana.

-- N cze 21, 2015 8:17 pm --

A jak chcesz mieć krewetki to najlepiej załóż im osobny zbiornik, nawet niewielką kostkę :viva: Jak nie będą miały zagrożenia to będziesz mógł obserwować pełnię ich fajnych zachowań. W akwarium z rybami krewetki będą "skryte" i ostrożne więc zbyt dużego pożytku z nich nie będzie (no, może poza tym, że będą bardzo wartościowym pokarmem dla obsady ;) ).
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Pralka z filtra ...?

#14

Post autor: steve728 » ndz cze 21, 2015 10:23 pm

Marcinzabki29 a czy deszczownia nie wytrąca za bardzo co2 ze zbiornika??

Awatar użytkownika

Kamila
Zapaleniec
Posty: 466
Rejestracja: pt sty 13, 2012 11:39 am
Lokalizacja:
Płeć:

Pralka z filtra ...?

#15

Post autor: Kamila » pn cze 22, 2015 12:55 am

Nie wytrąca. Ustaw ja tak, żeby poruszała taflą wody.
crookass

Awatar użytkownika

Autor
steve728
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 15, 2015 4:55 pm
Telefon: 508704653
Lokalizacja: Ciechanów
Na imię mam: Maciej

Pralka z filtra ...?

#16

Post autor: steve728 » pn cze 22, 2015 9:15 pm

Nie musze takiej deszcowni wystawiac ponad tafle wody?? u Marcina nie wyglada jakby byla pod samą tafla;)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16675
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Pralka z filtra ...?

#17

Post autor: Lech-u » pn cze 22, 2015 9:20 pm

steve728 pisze:Nie musze takiej deszcowni wystawiac ponad tafle wody?
Jak lubisz szum w akwarium jak w muszli klozetowej na dworcu PKP to daj nad wodą.
Ale jeśli dasz pod powierzchnią to na pewno też będzie dobrze.
Pokombinuj z różnymi ustawieniami.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9738
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Pralka z filtra ...?

#18

Post autor: marcinzabki29 » pn cze 22, 2015 9:21 pm

Zależy co chcesz uzyskać.
Mi chodziło tylko o zmniejszenie ciśnienia wypływającej wody.
deszczownia gdy jest zainstalowana pod samą taflą wody i skierowana w górę
napowietrza wodę poprzez jej ruch. U mnie jak widzisz kostka jest napowietrzana z pompki.
Ponad taflę wody deszczownicy się nie wystawia.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość