Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij! Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 10.03.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
Można zgłaszać zdjęcia do edycji Zdjęcie Miesiąca Luty 2018.

Zmiana akwarium na większe

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:

Autor
Kala
Uczestnik
Posty: 30
Rejestracja: sob sie 29, 2015 4:26 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#1

Post autor: Kala » wt lis 03, 2015 8:43 am

Witam
Jako, że moje 54 litry zamieniam na 160 litrów, to mam pytanie jak technicznie to rozwiązać. Małe akwarium będzie oczywiście pracować, dopóki nowe nie dojrzeje, jednak pojawia się małe ale:

1. Ze starego potrzebuję wziąć część roślin, jak to zrobić ( blyksa ma dość duże korzenie) by nie narobić strasznego bałaganu w małym. Boję się by wszelakie życie w moim akwarium nie ucierpiało na tym zabiegu.
2. Będę musiała przełożyć butlę z CO2, zmieni to trochę wodę w jakiej przebywają teraz rybki i krewetki, czy mogą na tym ucierpieć?
3. Marzeniem byłby również wykorzystanie podłoża ( w starym jest półroczna ADA), tylko to już chyba nierealne, bo w czymś muszą żyć przez miesiąc żyjątka.

Całość operacji będzie trwała około miesiąca, aż nowe akwarium dojrzeje, proszę więc o wskazówki jak to zrobić poprawnie, a nie ukrywam, że nie chcę kupować nowego sprzętu, tylko wykorzystać stary, jak i rośliny ze starego akwarium ( zawsze to jakaś oszczędność) Stare akwarium będzie likwidowane, z racji większych gabarytów, do nowego mam nowy filtr i oświetlenie, reszta musi zostać przeniesiona ze starego.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.


mikon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: wt mar 24, 2015 10:32 pm
Lokalizacja: Warszawa, Natolin
Na imię mam: Michal

Re: Zmiana akwarium na większe

#2

Post autor: mikon » wt lis 03, 2015 9:28 am

Skoro przekładasz niemal wszystko ze starego, to nowe nie musi dojrzewać. Przełóż złoże bio, podłoże i masz dojrzała biologie. Tylko nie zalej tego kranówką z chlorem i będzie ok.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Autor
Kala
Uczestnik
Posty: 30
Rejestracja: sob sie 29, 2015 4:26 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Zmiana akwarium na większe

#3

Post autor: Kala » wt lis 03, 2015 9:51 am

Hmm tylko dość dużo będzie świeżej wody, bo starej wyjdzie może z 40 litrów, więc jak to krewetki zniosą? No i w nowym, będzie stara amazonia na spodzie, a na wierzchu warstwa nowej, więc dość dużo będzie uwalniać dowody składników. Mam mieszane odczucia co do tego, by mogłoby być to takie proste :)


mikon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: wt mar 24, 2015 10:32 pm
Lokalizacja: Warszawa, Natolin
Na imię mam: Michal

Re: Zmiana akwarium na większe

#4

Post autor: mikon » wt lis 03, 2015 10:10 am

Woda wbrew pozorom nie ma wielkiego znaczenia przy dojrzewaniu, bo bakterie sa na podłożu, kamieniach, roślinach w filtrze, w wodzie prawie ich nie ma. Wodę potraktuj dobrym uzdatniaczem kordon, sachem, coś w tym stylu. Lepiej dać stare podłoże na wierzch ze względu nanto ze bakterie tam obecne potrzebują tlenu.
Możesz zrobić jeszcze taka sztuczkę, ze dojrzejesz tylko dodatkowe złoże bio bez akwarium. W wiadrze z małym filtrem dajesz pożywkę, na przykład wodę amoniakalna albo trochę pokarmu, bakterie startowe zalewasz woda ze starego akwa z podmianki i czekasz ze trzy tygodnie. Po tym czasie masz dojrzałe złoże gotowe na kupy twoich ryb i robisz przekładkę wszystkiego ze starego do nowego.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika

ziabak
Zasłużeni
Posty: 2115
Rejestracja: pt wrz 11, 2009 7:37 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Monika
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#5

Post autor: ziabak » wt lis 03, 2015 10:12 am

Ja bym to zrobiła tak:
1. do nowego baniaka włożyłabym nowe podłoże w ilości takiej, żeby docelowo po późniejszym dodaniu starego podłoża warstwa była ostateczna
2. zalałabym nowy baniak świeżą wodą z dodatkiem wody z podmianki i płukania gąbek ze starego baniaka, tak żeby ilość wody była mniej więcej na poziomie 2/3 pojemności
3. wyjęłabym wszystkie rośliny ze starego baniaka i posadziła w nowym - po prostu, posadziła, że aranżowałabym w tym momencie akwarium bo potem będzie dosypka starego podłoża
4. do starego baniaka włożyłabym tymczasowo rogatka i pistię od kogoś kto by podarował - wszystkie zwierzaki by tam zostały nie ruszane
5. właczyłabym nowy filtr w nowym baniaku (stary niech normalnie chodzi w starym)
6. odczekałabym 3 - 4 tygodnie
7. po tym okresie czasu odłowiłabym zwierzaki ze starego baniaka do pojemnika (wiadra) z wodą ze starego akwarium po podmiance i przełożyła do tego wiadra działający stary filtr skręcony na minimum pracy
8. odlałabym resztę wody ze starego baniaka do pojemników i przełożyłabym stare podłoże do nowego baniaka a następnie zrobiła docelową aranżację i dolałabym wodę odlaną ze starego baniaka + uzupełniła do pełna świeżą
9. po około dobie gdy woda w nowym baniaku się w miarę wyklaruje wpuściłabym zwierzęta i podłączyła stary filtr żeby chodził dodatkowo jeszcze z tydzień w nowym baniaku, a potem jak planujesz - można zostawić na stałe dwa filtry.
Ameca splendens, Xenotoca eiseni, P.wingei standard, snake skin, japan blue, blond, red scarlet, El Tigre, Limia tridens, drobniczka, Limia nigrofasciata, Poecilia gillii, C.pygmaeus, L.multifasciatus, wieloplamka, Gambusia affinis.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16403
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#6

Post autor: Lech-u » wt lis 03, 2015 10:17 am

Kala,
Poczytaj w tym poście (link poniżej) o przenoszeniu zawartości akwarium do większego akwarium.
Nie jest to wcale trudne. Należy tylko odpowiednio zaplanować.
Przeczytaj:
viewtopic.php?f=10&t=24175&p=187511#p187534" onclick="window.open(this.href);return false;

Kilka osób już skorzystało z tej "instrukcji" przenoszenia akwarium z mniejszego do większego szkiełka. Może i Ty skorzystasz.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Limak86
Zapaleniec
Posty: 365
Rejestracja: śr paź 30, 2013 7:37 am
Lokalizacja: Pruszków/Warszawa
Na imię mam: Kamil
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#7

Post autor: Limak86 » wt lis 03, 2015 10:23 am

To co zaproponowała ziabak to bardzo dobry plan i powinien się sprawdzić najlepiej w tej sytuacji.
Kamil.
[160L] Tanganika - N. caudopunctatus, J. ornatus, A. comp. shell.
viewtopic.php?f=15&t=25305
[84L] LT - mix kontynentalny
viewtopic.php?f=15&t=29686


Autor
Kala
Uczestnik
Posty: 30
Rejestracja: sob sie 29, 2015 4:26 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Zmiana akwarium na większe

#8

Post autor: Kala » wt lis 03, 2015 10:49 am

Super ! Dziękuję za podpowiedzi. Za tydzień przyjdzie akwarium i biorę się do pracy :) W nowym akwarium będzie docelowo tylko jeden filtr ten nowy, i tak będzie spora nadwyżka filtracji, po filtr kupiłam, jakby w przyszłości mnie poniosła fantazja na większe akwarium :P
Z wyposażenia wygląda to tak:
akwarium 90x45x40 cm
filtr JBL E1501 GREENLINE ( trochę przyszłościowo, bo jak już musiałam kupić nowy, to wolę większy)
CO2 ( ze starego akwarium)
podłoże ada amazonia z podsypkami część starej plus uzupełnienie nową
oświetlenie 4x 39W ( tu mam dylemat czy świecić trzema czy czterema świetlówkami, ale chyba zacznę od trzech i będę obserwować rośliny)
grzałka ze starego akwarium pójdzie
Z roślin przełożę wszystko ( bez wgłębki, bo już mnie szlag trafia z jej wrastaniem w trawnik), plus dojdzie mały heniek i jeszcze jakieś może dwa rodzaje mchu.

Awatar użytkownika

joanna50
Uzależniony
Posty: 678
Rejestracja: śr sty 21, 2015 8:35 pm
Lokalizacja: Warszawa -Grochów
Na imię mam: Joanna
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#9

Post autor: joanna50 » wt lis 03, 2015 10:52 am

Trzy tygodnie temu przenosiłam się z 112 do 300l.
1. ryby i krewetki trafiły do tymczasowego pojemnika z wodą ze starego akwarium (podłączony mały filtr wew.)
2. resztę starej wody odlałam do pojemników
3. wyjęłam wszystkie rośliny
4. wyjęłam podłoże (podobnie jak Ty Amazonia)
5. do nowego wsypałam stare podłoże + dosypałam nowej Amazonii
6. posadziłam "stare" rośliny
7. wlałam odłożoną "starą" wodę + nalałam do połowy szkła przygotowanej wcześniej (odstana 24H) wody + bakterie
8. podłączyłam nieczyszczony, niepłukany "stary" filtr + podłączyłam nowy + podłączone CO2 -> tak zakończył się I dzień przenosin
Kolejny dzień - rano
9. wpuściłam ryby i krewetki - wlałam też 1/2 wody, w której były + do 3/4 wysokości uzupełniłam odstaną 24H + bakterie
10. kolejnego dnia dolałam do pełna odstanej 24H wody

Żadne ze zwierząt nie ucierpiało :)
Tylko Wiedźma miała dość :)
Opis i fotorelacja w moim wątku 300l zieleniny Wiedźmy
Wiedźma Joanna :)


mikon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: wt mar 24, 2015 10:32 pm
Lokalizacja: Warszawa, Natolin
Na imię mam: Michal

Re: Zmiana akwarium na większe

#10

Post autor: mikon » wt lis 03, 2015 11:34 am

Wiedźma dobrze pisze, jak nie zabijesz bakterii chlorem to nic sie nie powinno stać.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Autor
Kala
Uczestnik
Posty: 30
Rejestracja: sob sie 29, 2015 4:26 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#11

Post autor: Kala » wt lis 03, 2015 9:37 pm

Dostałam informację, iż nowy filtr dotrze do mnie jutro i wpadłam na pomysł, by skręcić stary i ten nowy też na pół gwizdka i by już pracował w starym akwarium. Nowe będzie za tydzień, to w filtrze już mogłyby się za ten czas zalęgnąć bakterie, gdy będzie działał w starym akwarium. Czy wtedy konieczne mimo to będzie podpięcie do nowego akwarium starego filtra? Czy ten tydzień działania w dojrzałym akwarium mu wystarczy, by mógł w nowym akwarium już działać sam?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16403
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#12

Post autor: Lech-u » wt lis 03, 2015 9:42 pm

Kala, To jest dobry pomysł.
Pełna kolonizacja nowego filtra zajmie na pewno więcej niż tydzień. Ale pracując w starym akwarium na pewno osiągnie więcej niż tylko przelanie wody ze starego akwarium do nowego.

Zasada jest prosta: im więcej "syfku" ze starego akwarium tym lepiej.
Ja bym dał na początek dwa filtry. Ten "stary" i ten nowy. Albo przeniósł bym wkłady starego filtra do nowego. To tez załatwi sprawę.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Kala
Uczestnik
Posty: 30
Rejestracja: sob sie 29, 2015 4:26 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#13

Post autor: Kala » wt lis 03, 2015 9:44 pm

To tak zrobię :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16403
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#14

Post autor: Lech-u » wt lis 03, 2015 9:44 pm

Kala pisze:To tak zrobię
Na pewno dasz sobie radę. Powodzenia!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Kala
Uczestnik
Posty: 30
Rejestracja: sob sie 29, 2015 4:26 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Zmiana akwarium na większe

#15

Post autor: Kala » śr lis 04, 2015 12:00 pm

Obrazek
No to podłączone. Nienaturalnie duża filtracja :p Oba skręcone na minimalny przepływ, bo sie wirówka zrobiła. Kamienie i podłoże już jest, teraz czekanie tylko na akwarium :) Trochę mi szkoda likwidować tą 54, jako pierwsza próba akwarystyczna wzbudza mój sentyment. Jednak dwóch nie dam rady mieć, bo mnie rachunki zjedzą. Dwie krewetki widziałam z jajami, mam nadzieję, że jeszcze trochę je bedą nosić, bo nie chciałabym niechcący ukatrupić przy przeprowadzce do nowego akwarium młodych.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16403
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#16

Post autor: Lech-u » śr lis 04, 2015 2:09 pm

Kala pisze:Oba skręcone na minimalny przepływ
To dobrze.
Wolniejszy przepływ sprzyja rozwojowi bakterii.

Kiedyś jak nie chciałem mieć pralki w czasie podłączenia nadplanowych filtrów, podłączyłem je "jeden za drugim". Czyli woda z jednego leciała do wlotu drugiego i dopiero potem do akwarium. I pierwszy w kolejności był ten "nowy" który miał się zasiedlić bakteriami. Dodatkowa zaleta: można włączyć do prądu tylko jeden z tych filtrów, a i tak woda i bakterie będą odpowiednio krążyły. Czysta oszczędność!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Kala
Uczestnik
Posty: 30
Rejestracja: sob sie 29, 2015 4:26 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#17

Post autor: Kala » śr lis 04, 2015 3:17 pm

O tym nie pomyślałam, super pomysł! Zrodziło mi się jeszcze jedno pytanie, mam nową belkę i są tam świetlówki, z tym, że dwie są White Plant i dwie Coral Blue. Mam mieszane odczucia, czy te niebieskie się będą nadawać. Na tych białych też nie mam dokładnych informacji żadnych. No i pytanie, czy takie mogą zostać, czy je mam wymienić. Świecić będę trzema. Te niebieskie z tego co wyczytałam na internecie, przeznaczone są do morskich i obserwacji słodkowodnych w nocy. Zatem jeżeli wymienię tą jedną niebieską na jakąś np. Grolux, to te białe mogą zostać?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16403
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#18

Post autor: Lech-u » śr lis 04, 2015 3:27 pm

Kala pisze:Zatem jeżeli wymienię tą jedną niebieską na jakąś np. Grolux, to te białe mogą zostać?
Tak.

Świeciłem przez jakiś czas morszczakami (niebieskimi). Ale powiem Ci tak: efekt wizualny jest kiepski. A i wzrost roślin też wcale nie powalał.
Dlatego zmieniłem na Groluxa i jest OK.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Kala
Uczestnik
Posty: 30
Rejestracja: sob sie 29, 2015 4:26 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#19

Post autor: Kala » sob lis 07, 2015 8:38 am

Jeszcze jedno pytanie mi się urodziło. Mianowicie w tej belce mam 4 świetlówki a świecić będę trzema, czy odłączyć po prostu ostatnią, czy np. przedostatnią? Nie wiem czy ma to większe znaczenie. Oczywiście, jeśli ostatnią odłączę, to przesunę belkę, by światło było równomiernie rozłożone. Szerokość akwarium to 45 cm. nie wiem, więc czy nie sensowniej byłoby odłączyć przedostatnią, by na całej szerokości akwarium było doświetlone.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16403
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#20

Post autor: Lech-u » sob lis 07, 2015 8:58 am

Kala pisze:Jeszcze jedno pytanie mi się urodziło. Mianowicie w tej belce mam 4 świetlówki a świecić będę trzema, czy odłączyć po prostu ostatnią, czy np. przedostatnią? Nie wiem czy ma to większe znaczenie. Oczywiście, jeśli ostatnią odłączę, to przesunę belkę, by światło było równomiernie rozłożone. Szerokość akwarium to 45 cm. nie wiem, więc czy nie sensowniej byłoby odłączyć przedostatnią, by na całej szerokości akwarium było doświetlone.
Zwróć uwagę na jeszcze jeden aspekt związany z tymi świetlówkami: jeśli masz świetlówki połączone w pary (po dwie na jednej belce) to może być tak, że nie odłączysz jednej z nich (bo zgasną obie). W takiej sytuacji rozwiązaniem może być wsadzenie przepalonej świetlówki (tak, żeby w żadnej oprawce nie brakowało świetlówki). Ale to zależy jak masz to wszystko podłączone, więc najlepiej sprawdź metodą prób i błędów.

A Twoje pytanie jak rozmieścić świetlówki w akwarium: popróbuj! Jak Ci się będzie podobało tak zostaw.
Ja bym dał równomiernie na całej szerokości akwarium.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Kala
Uczestnik
Posty: 30
Rejestracja: sob sie 29, 2015 4:26 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Zmiana akwarium na większe

#21

Post autor: Kala » pn lis 09, 2015 7:07 pm

Obrazek
Blat kupiony i dokręcony, wygląda to solidnie, mam nadzieję, że wytrzyma. Piach kupiłam w obi, jednak świetlówki nie było i chyba muszę kupić normalną akwarystyczną, a szkoda bo myślałam, że zaoszczędzę parę złotych.

-- Pn lis 09, 2015 8:07 pm --

Właśnie odebrałam szkło, ponieważ klejone na wymiar, to zażyczyłam sobie przeźroczysty silikon, i mimo, że to float to wygląda zacnie :) Kupiłam napój procentowy i przede mną cała noc pracy, ale frajdy również co nie miara :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16403
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#22

Post autor: Lech-u » pn lis 09, 2015 10:05 pm

Jest taka niepisana zasada: przy zakładaniu akwarium powinnaś mieć minimum 10% objętości akwarium w postaci napojów wyskokowych (procentowych).

Wtedy na pewno się uda.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Kala
Uczestnik
Posty: 30
Rejestracja: sob sie 29, 2015 4:26 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Zmiana akwarium na większe

#23

Post autor: Kala » wt lis 10, 2015 12:04 am

Haha Lechu, to musiałabym zacząć trenować spożywanie takiej ilości procentów rok wcześniej :)
Zalałam, w sumie nie obsadziłam jeszcze wszystkiego, jutro dokończę, bo na sucho mi się podobało, a po zalaniu niestety daleko odbiega od wyobrażeń :( Muszę rzucić na to jutro świeżym okiem.


Aquaprofi
Gość
Posty: 7
Rejestracja: śr gru 02, 2015 1:29 pm
Lokalizacja: Warszawa

Zmiana akwarium na większe

#24

Post autor: Aquaprofi » śr gru 02, 2015 2:24 pm

Widzę że są postępy i szafka pod akwarium już stoi,natomiast moje pytanie dotyczy filtra,wybrałeś już jakiś odpowiedni czy też w dalszym ciągu jesteś na etapie poszukiwań? Bo akurat tym zajmujemy się na co dzień i możemy pomóc,doradzić.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość